vluchteling


vluchteling 1.0

iemand die zijn land van herkomst ontvlucht of ontvlucht is; iemand die vlucht of gevlucht is; iemand die op de vlucht is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vluchteling…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gevlucht; is op de vlucht

    Algemene voorbeelden


    Wie is vluchteling volgens VluchtelingenWerk? Vluchtelingen zijn alle vreemdelingen die naar het oordeel van de vereniging in het land waaruit zij afkomstig zijn gegronde redenen hebben om te vrezen voor vervolging wegens hun politieke of godsdienstige overtuiging of hun nationaliteit, dan wel wegens het behoren tot een bepaald ras of een bepaalde sociale groep, en die in Nederland asiel zoeken of hebben gevonden.

    http://www.vluchtelingenwerkapeldoorn.nl/basisinfoframe.html

    Gedurende de periode waarin een vluchteling in Nederland mag verblijven, moet hij een zelfstandig bestaan op kunnen bouwen. Personen die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van mensenrechten krijgen geen begeleiding van VluchtelingenWerk.

    http://www.vluchtelingenwerkapeldoorn.nl/basisinfoframe.html

    Justitie wil 'echte bewijzen' zien die aantonen dat iemand daadwerkelijk te vrezen heeft voor vervolging. Voor vluchtelingen is het onmogelijk dit soort bewijs op tafel te leggen.

    http://www.euronet.nl/~stil/

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • vluchteling zijn

    Met zestien zitten ze samengetroept in een kamer in Apatin. Ze zijn vluchteling. Veel meer dan roken, slapen en dromen over hun huizen die ze kwijt zijn, valt er niet te doen. Slechts weinigen van deze slachtoffers van de oorlog in ex-Joegoslavië zijn van plan om terug te keren, hoewel er officieel vrede is.

    De Standaard,

    Javier Gomez was een Cubaanse vluchteling, die rond 1955 de oversteek had gemaakt. Hij werkte zoals zoveel vluchtelingen op verschillende plaatsen en was volgens de politieverslagen een onopvallend persoon.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    Zijn moeder was een vluchteling. Zijn vader had haar op de vlucht leren kennen, in een hooischuur in de Achterhoek, bij een boer die je zo voor een Duitser had versleten als hij de Duitsers niet zo haatte.

    Gouden bergen, Herman Stevens,

    als object bij een werkwoord


    • een vluchteling terugleiden
    • een vluchteling uitzetten

    Op grond van artikel 33 lid 1 van dit verdrag mag geen Verdragsluitende Staat, op welke wijze dan ook, een vluchteling uitzetten of terugleiden naar de grenzen van een grondgebied waar zijn leven of vrijheid bedreigd zou worden op grond van zijn ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of zijn politieke overtuiging.

    http://ruljis.leidenuniv.nl/group/jfsa/www/migrecht/

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • erkend vluchteling
    • de erkende vluchteling
    • erkende vluchtelingen

    Het gezin Roble kwam in een opvangcentrum terecht en doorliep de hele ambtelijke molen om erkend te worden als vluchteling. In oktober 1993 was het zover, ze werden statushouder - erkend vluchteling - en kregen een huis toegewezen in Havelte.

    Meppeler Courant,

    In het kader van gezinshereniging van erkende vluchtelingen moet het mogelijk zijn, in uitzonderlijke situaties, een duidelijk gemotiveerde visumaanvraag (met de beschikbare documenten) te laten indienen door de erkende vluchteling in België.

    http://www.agalev.be/programma2003/index.html

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: uit

    • een vluchteling uit Afghanistan
    • een vluchteling uit Jemen
    • een vluchteling uit Sarajevo

    Ik ben ziek en ik lig hier in Mechelen in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Een zaal met vier bedden. Naast me ligt een vluchteling uit Afghanistan, een moslim.

    http://www.wereldwijd.be/archief/assyr.htm,

    Een vluchteling uit Yemen zit al vanaf half oktober in de gevangenis nadat hij op het werk opgepakt werd. Hij heeft een tweede asielverzoek gedaan maar dat is niet geaccepteerd. Hij kan elk moment uitgezet worden naar Yemen waar hij te vrezen heeft voor gevangenisstraf en marteling.

    http://www.euronet.nl/~stil/

    Speciale gast is de schrijver Mario Paric, vluchteling uit Sarajevo en momenteel wonend in Kerkrade. Hij leest voor uit eigen in 't Nederlands geschreven werk, waarin hij zijn gevoelens over de situatie in zijn verscheurde land weergeeft.

    Meppeler Courant,

    voorafgegaan door als


    • als vluchteling

    Niet iedere asielzoeker heeft automatisch recht op verblijf in Nederland. De overheid beoordeelt of iemand een gegronde reden had om te vluchten. Afhankelijk van dit oordeel wordt bepaald of iemand al dan niet als vluchteling erkend wordt en dus in Nederland mag blijven of niet.

    http://www.geocities.com/CapitolHill/Senate/5905/

    Ze is geboren in Elbing in Duitsland waar ze op veertienjarige leeftijd moest vluchten voor de Russen. Na vele omzwervingen door de DDR kwam zij uiteindelijk in Wittenberg terecht, waar zij de kans kreeg haar meisjesdroom te verwezenlijken om als predikante opgeleid te worden. Na een aantal rustige jaren begon het daar ook weer onrustig te worden, en moest ze weer, inmiddels getrouwd met een Nederlandse man vluchten. Mevrouw de Groot is nadat zij 10 jaar in Meppel heeft gewoond alweer 23 jaar predikante in Wilhelminaoord. Maar haar leven als vluchteling is voor haar een ervaring die nog altijd haar leven beïnvloedt.

    Meppeler Courant,

    Ruim twee miljoen Bosniërs, dit wil zeggen de meerderheid van de bevolking, is door de oorlog uit zijn woonst verdreven. Sommigen hebben elders in Bosnië een leegstaand huis gevonden; anderen verblijven als vluchteling ergens in Europa.

    De Standaard,

    Vaste verbindingen


    economisch vluchteling

    1. iemand die uit economische belangen asiel zoekt buiten zijn vaderland

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een economisch vluchteling…

      is een persoon

      • [Activiteit of handeling] zoekt uit economische belangen asiel buiten zijn vaderland

        Nog altijd komt de overgrote meerderheid van de immigranten per vliegtuig of over de weg Europa binnen. Een deel van hen is op de vlucht voor oorlog en geweld. Een groot deel is 'economisch' vluchteling, een term waaraan ten onrechte een negatief imago kleeft. Zij komen namelijk af op het nog altijd grote aanbod van (illegaal) werk.

        http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/2446615/2011/06/18/Aan-de-economische-vluchteling-kleeft-ten-onrechte-negatief-imago.dhtml,

        Over één onderwerp waren alle politieke leiders het eens in het verkiezingsdebat van afgelopen zondag: een economisch vluchteling kan in Nederland niet toegelaten worden.

        NRC,

        Koning Albert had het laatst bij de uitreiking van de Prijs van de Nederlandse Letteren, over het jammerlijk gebruik van woorden die verhullen wat we niet openlijk willen gezegd hebben. Een suggestief voorbeeld hiervan is de benaming ekonomisch vluchteling. Waarschijnlijk de meest schaamteloze uitdrukking van de 20ste eeuw, omdat hiermee het genadeloos egoïsme van welvarende landen wordt toegedekt.

        De Standaard,

      politiek vluchteling

      1. iemand die uit vrees voor vervolging in zijn vaderland asiel zoekt in een ander land; vluchteling die om politieke redenen asiel zoekt buiten zijn vaderland

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een politiek vluchteling…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] zoekt uit vrees voor vervolging in zijn vaderland asiel in een ander land; zoekt om politieke redenen asiel buiten zijn vaderland

          Jaarlijks melden zich enkele tienduizenden 'vreemdelingen' aan de grens of op Schiphol. Een belangrijk deel van hen is op de vlucht geslagen en verlangt de status van politiek vluchteling en is dus asielzoeker.

          http://www.e-stem.nl/

          De beeldhouwer had van 1922 tot 1945 deelgenomen aan anti-fascistische verzetsactiviteiten en moest daarom als politiek vluchteling zijn vaderland Italië verlaten.

          NRC,

          Nabin Sapkota, een Nepalese politiek vluchteling wacht al 3,5 jaar op zijn erkenning als politiek vluchteling. Als sympathisant van de volksbeweging in Nepal die zich verzet tegen een corrupt regime dat de belangen van de kleine bergstaat uitverkoopt aan grote buur India, was zijn leven, en is het leven van zijn familie in gevaar.

          http://www.intersight.be/scripts/pubreadtxt20.pl?ID=press=press-fr=0_index=1==28REbEGwfr,

          Drie jaar geleden leerden ze elkaar kennen in België. Beide Koerdisch, gevlucht voor de Turkse repressie. Zij werd in 1991 erkend als politiek vluchteling, in augustus 1996 kreeg ze de Belgische nationaliteit.

          De Standaard,

          'Wat doet u met een politiek vluchteling als u geen buitenlanders meer binnen wilt laten?' vroeg de Graaf aan Fortuyn. 'Dat is je reinste demagogie', reageerde Fortuyn. 'U weet net als ik dat 80% om economische redenen binnen wil komen. Daarom moeten wij streng zijn', vervolgde Fortuyn.

          http://www.michielverbeek.nl/

        status van vluchteling

        1. formele status die een vluchteling een gunstige rechtspositie verschaft

          Synoniem: vluchtelingenstatus

          Tamils die nog niet de status van vluchteling hebben verkregen, maar al wel langer dan vier jaar in Zwitserland verblijven, zullen voorlopig niet onder het massale uitzettingsprogramma vallen.

          NRC,

          Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen kennen een milde wetgeving, waarbij de landen naast de officiële vluchtelingenstatus zelf allerlei verblijfsvergunningen hebben bedacht. De zuidelijke landen, waaronder Frankrijk, kennen de felbegeerde status van vluchteling zelden toe.

          NRC,

          Zaïrezen die zich hebben gekeerd tegen het regime van president Mobutu of actief zijn geweest voor een van de oppositiepartijen in Zaïre zouden de status van vluchteling moeten krijgen. Dit schrijft het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) aan het ministerie van justitie.

          NRC,

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        vluchteling 2.0

        iemand die ontsnapt is en/of op de vlucht is voor de politie; iemand die voortvluchtig is; iemand die probeert te vluchten

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een vluchteling…

        is een persoon

            Algemene voorbeelden


            De Rotterdamse politie heeft woensdag tegen 10.30 uur de zoekactie afgeblazen naar een ontsnapte gevangene uit gevangenis De Noordsingel [...]. Omdat de gedetineerde niet in de directe omgeving van de gevangenis werd gevonden, werd de grootschalige zoektocht gestopt. Wel blijft de politie tijdens reguliere surveillances naar de vluchteling uitkijken.

            http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1342759/2007/01/24/Vergeefse-zoektocht-naar-ontsnapte-gevangene.dhtml,

            Tijdens het onderzoek in huis poogde de militair te vluchten. Na waarschuwing heeft de Anwärter deze vluchteling met twee schoten neergelegd.

            Met voorbedachten rade, Henri Knap,

            vluchteling 3.0

            dier dat ontsnapt is; dier dat is gevlucht; dier dat vlucht; dier dat probeert te vluchten

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een vluchteling…

            is een dier

            • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gevlucht

              Algemene voorbeelden


              De volwassen bok is een keer over de (toen tijdelijk droge) gracht gesprongen en liet zich zelfs door hekken en bebouwing niet weerhouden. Uiteindelijk is hij via het glazen dak van het Artisrestaurant bij de Hortus Botanicus beland en daar met een verdovingspijl door de dierenarts geïmmobiliseerd. Het dier ging half versuft te water, waarna een dierverzorger hem achterna dook om hem van de verdrinkingsdood te redden. Na deze spannende wildwest kon de vluchteling weer naar zijn verblijf kon worden teruggebracht.

              http://www.dierendisk.nl/