voetganger


voetganger 1.0

iemand die zich te voet in het verkeer begeeft; iemand die lopend aan het verkeer deelneemt; verkeersdeelnemer te voet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een voetganger…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] loopt; wandelt
  • [Wijze] begeeft zich te voet in het verkeer; neemt lopend deel aan het verkeer

    Algemene voorbeelden


    Bij een aanrijding tussen een bromfietser en een voetganger in de buurt van dancing The Max raakte een echtpaar zwaargewond.

    De Standaard,

    Vanaf 1 april moeten de autorijders altijd vertragen aan een zebrapad en volstrekte voorrang verlenen aan voetgangers die via een zebrapad de straat oversteken, of op het punt staan dat te doen.

    De Standaard,

    Wij menen dat voetpaden voor de voetgangers bestemd zijn. Skeelers moeten hun geliefde sport kunnen uitoefenen op daarvoor bestemde pleinen.

    De Standaard,

    De fabrikanten weten volgens de ANWB best hoe de auto's voetgangerveilig kunnen zijn, maar ze besteden nog steeds meer aandacht aan de veiligheid van inzittenden. Elk jaar sterven in Nederland 130 voetgangers in het verkeer, in heel Europa zijn dat er 9000.

    NOS Nieuws,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • lopen
    • (de straat) oversteken

    Het is altijd zo ontzettend druk in dit kleine straatje; trams en auto's komen van beide kanten en dan de voetgangers die op de straat lopen, omdat de stoep te smal is.

    http://www.pscw.uva.nl/sociosite/MOKUM/index.html,

    Op dit uur van de dag was het verkeer moordend. Het geraas van auto's en bussen dreunde in zijn hersens na. Voetgangers liepen gehaast voorbij, hun opengespreide regenschermen als stormrammen voor zich uit.

    De stenen toren, Jo Claes,

    Sla je af aan een kruispunt, vergeet dan niet dat fietsers die rechtdoor rijden voorrang hebben. Hetzelfde geldt voor voetgangers die de straat oversteken.

    http://www.bivv.be/main/VeiligRijden/Verkeerstips.shtml?language=nl

    Na een caféruzie reed Bernard S. donderdagavond met zijn wagen recht naar een aantal voetgangers die de straat overstaken. De voetgangers konden net op tijd wegspringen.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • overstekende voetgangers

    Het nieuwe koninklijk besluit van staatssecretaris voor Verkeer Jan Peeters eist van autobestuurders dat ze bij het naderen van een zebrapad hun snelheid zodanig verminderen dat ze in alle omstandigheden voorrang kunnen verlenen aan overstekende voetgangers.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • een voetganger op de stoep
    • een voetganger op een zebrapad
    • de voetgangers op het trottoir

    Volgens getuigen is ook een voetganger op de stoep gewond geraakt bij het ongeluk, maar de politie laat weten dat mensen de auto van de Hagenaar net op tijd konden ontwijken.

    http://www.omroepwest.nl/nieuws/28-09-2014/gewonde-bij-aanrijding-herengracht-den-haag,

    Het stoppen met de auto voor een voetganger op een zebrapad wordt tegenwoordig ook al tot de extra galante bezigheden gerekend, terwijl dit toch doodnormaal zou moeten zijn.

    Meppeler Courant,

    Dit keer geen minifile, maar een die reikte van de brug waar de singel begon tot de brug waar de singel overging in een brede verkeersweg. Overal gloeiden in de duisternis de achterlichtjes van voortkruipende auto's. Zelfs de voetgangers op het trottoir langs de huizen schoten sneller op, en de fietsers op hun suggestiestrook vlogen eenvoudig langs de file.

    De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • voetgangers en fietsers
    • voetgangers, fietsers en autobestuurders

    Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers hebben er baat bij als auto's minder hard rijden.

    NRC,

    Ruiters zijn weggebruikers net zoals voetgangers, fietsers en autobestuurders. Zij hebben rechten en plichten. Die staan geschreven in het verkeersreglement.

    http://www.blosogaverbeek.be/Verkeer%20en%20veiligheid.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen