vorser


vorser 1.0

((vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep (wetenschappelijk) onderzoek verricht; (wetenschappelijk) onderzoeker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vorser…

is een onderzoeker; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verricht (wetenschappelijk) onderzoek; onderzoekt

    Algemene voorbeelden


    Het AMVB beschikt over een leeszaal. Hier kan de bezoeker of de vorser in een rustige sfeer de bibliotheek en het archief raadplegen.

    http://amvb.vgc.be/

    De diatheek telt meer dan 11.000 dia's over Brussel. Er bestaat een steeds groeiend klankarchief, met o.m. aandacht voor het Brussels dialect. De leeszaal is er voor de vorser. Hij kan in de open kasten zelf rondneuzen, boeken en naslagwerken raadplegen.

    http://amvb.vgc.be/

    Dr. Bell was inderdaad van abnormaal hoog niveau; buitengewoon scherpzinnig, een exact waarnemer die zijn observaties vlijmscherp ontleedde en terugleidde tot ogenschijnlijk verstoken oorzaken, een vorser wiens analyses vrijwel altijd juist bleken.

    De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

    Het tijdelijk opvangen van vorsers op internationaal niveau tot op het ogenblik dat ze naar de universitaire of wetenschappelijke kaders kunnen doorstromen.

    http://sun.fwo.be/index.php?lang=

    Voor het eerst is een gen dat het ouder worden controleert bij dieren geïdentificeerd en gekloond, zo bericht het vaktijdschrift Nature. De vorsers deden hun onderzoek met Caenorhabditis elegans, een worm die vaak wordt gebruikt in studies over genetica en ontwikkeling. Uit de studie blijkt dat het gen, door de wetenschappers 'age-1' gedoopt, betrokken blijkt te zijn in het controleren van de levensverwachting van de draadworm.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • beweren
    • gebruiken
    • observeren
    • onderzoeken
    • vinden

    "Een groter hoofd geeft grotere intelligentie aan", stellen de psychologen in het vakblad Personality and Individual Differences. De vorsers onderzochten broederparen tussen de 20 en 35 jaar oud. Ze stelden de breedte van hun hoofden vast en lieten hen vervolgens een reeks intelligentie- en herkenningstests doorlopen. Het nieuws is niet leuk voor mensen met een langwerpige knikker [...]. "Hoe hoger het hoofd, hoe lager de intelligentie", beweren de onderzoekers.

    http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?ArticleID=DST27092000_097,

    De sterrenkundigen deden hun ontdekking toen zij met een nieuwe techniek voor lichtfiltering de nachthemel aftasten en grote aantallen ver verwijderde jonge sterrenstelsels konden isoleren. De vorsers gebruikten drie speciaal gebouwde kleurfilters die enkel ultraviolette golflengten doorlieten.

    De Standaard,

    Onderzoekers van de Pennsylvania State University hebben de psychologie van het parkeer-ongeduld nu wetenschappelijk onderzocht, schrijft Scientific American. De vorsers observeerden het gedrag van Homo sapiens op het parkeerterrein van een mall, een groot winkelcentrum. De hij-doet-het-erom-hypothese wordt door het wetenschappelijk onderzoek stevig ondersteund. De gemiddelde chauffeur heeft 32 seconden nodig om van zijn parkeerplaats weg te rijden, zo blijkt. Als er tenminste niemand anders staat te wachten. Als er wel een andere chauffeur wacht, stijgt de gemiddelde instap- en wegrijtijd tot 39 seconden.

    http://users.tijd.com/delink/,

    Belgische vorsers onderzoeken hoe ontmijning veiliger, efficiënter en sneller kan verlopen.

    De Standaard,

    De meeste oneetbare insecten afficheren zich met geel of rood, maar tegelijk met een pyrazine-geur. De vorsers ontdekten dat de geur en de kleur samen een sterke aversie oproepen bij kuikentjes, maar dat de geur alleen of de kleuren alleen niet afstotend werken.

    De Standaard,

    In de Ethiopische Hadar-vallei, waar eerder het beroemde fossiel 'Lucy' werd ontdekt, vonden vorsers een kaakbeen van 2,3 miljoen jaar oud.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • jonge vorsers

    De Ishango wetenschapsprijs beloont de werken van de studenten van het laatste jaar van de tweede cyclus en van de doctoraalstudenten en jonge vorsers die binnen een termijn van twee jaar een thesis verdedigd hebben.

    http://www.ishango.be/ishango/nl/jsp/introduction.jsp

    In zijn actie ter uitbouw en ondersteuning van het basisonderzoek in Vlaanderen werkt de Raad van Bestuur op diverse niveaus en langs diverse kanalen. Er is de opleiding van jonge vorsers, via een doctoraat, de steun in het uitbouwen van een wetenschappelijk curriculum, alsook het tijdelijk opvangen van vorsers op internationaal niveau tot op het ogenblik dat ze naar de universitaire of wetenschappelijke kaders kunnen doorstromen.

    http://sun.fwo.be/index.php?lang=

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: aan

    • vorser aan een instituut
    • vorser aan een universitair centrum

    Extra opleiding vergroot onmiskenbaar de kansen van laaggeschoolden op de arbeidsmarkt, zegde Joost Bollens, vorser aan het Leuvense Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva). Zonder specifieke begeleiding vindt hoogstens 17 procent van de zwakke werkzoekenden een baan; na opleiding vindt tot 59 procent werk, of driemaal meer.

    De Standaard,

    De Standaard [...] trok voor informatie naar politicoloog Johan Ackaert, vorser aan het Limburgs Universitair Centrum.

    De Standaard,

    Voorzetsel: bij

    • vorser bij een instituut
    • vorser bij de universiteitsbibliotheek

    Ludo Struyven, vorser bij het Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva), dicht de BLM vele verdiensten toe, zoals de "kwalitatief hoogstaande uitbouw van intense hulpverlening-op-maat".

    De Standaard,

    Irans minister van Buitenlandse Zaken [...] arriveert morgen, donderdag, in Moskou. "Beide landen voelen zich bedreigd door een westerse politiek die hen wil isoleren", aldus Bruno Coppieters, vorser bij de VUB, die onlangs in Teheran deelnam aan een symposium over Irans diplomatie.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • (een) vorser van een instituut
    • (een) vorser van de universiteit
    • vorsers van een bedrijf
    • vorsers van een universiteit

    De opleidingsfondsen in de bedrijfssectoren leveren nochtans een behoorlijke inspanning. Die conclusie trekt Jan Denys, vorser van het Leuvense Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) uit een studie naar de inspanningen voor opleiding in de bedrijfssectoren.

    De Standaard,

    Hij was verward en beschuldigde onder meer een vorser van de universiteit van Illinois, aan wie hij bij leven nog zijn archief had geschonken, een aan hem gerichte, handgeschreven brief van Gandhi te hebben gestolen.

    De Standaard,

    Blijkbaar heb je voor het stimuleren van die groei geen intacte huidcellen nodig, maar wordt het werk gedaan door nog onbekende stoffen in die cellen. Welke die 'groeifactoren' zijn, weten de onderzoekers nog niet. Samen met vorsers van het bedrijf Innogenetics, dat gespecialiseerd is in door cellen geproduceerde stoffen, zoeken ze dat nu uit.

    De Standaard,

    Vorsers van een Italiaanse, Japanse en Californische universiteit schrijven in Science dat aardbevingen niet voorspeld kunnen worden, wat "sommige optimistische collega's" daar ook over mogen beweren.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als vorser

    Jonas Andries van Praag was wel de in het buitenland meest bekende Nederlandse hispanist. Afgezien van zijn medewerking aan studieboeken en encyclopedieën [...], heeft hij als vorser en ontdekker van teksten baanbrekend werk verricht inzake de relaties tussen de Spaanse en de Nederlandse cultuur.

    Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen