vrijdags


vrijdags 1.0

op vrijdag plaatsvindend; op vrijdag verschijnend; ook: op iedere vrijdag plaatsvindend; op vrijdag gebruikelijk

Algemene voorbeelden


Zelfs de wereldpolitiek draait door, nadat onze minister-president zijn vrijdagse persconferentie heeft beëindigd.

http://www.nrc.nl/krant/achteraf/artikel/1074838653827.html,

"Stel je voor dat zich bij de vrijdagse ministerraad in Den Haag zulke taferelen afspelen. We moeten onszelf dwingen na te denken over wat deze beweging betekent. Met stenengooiers had ik niets en heb ik niets. Maar dat is maar een kleine groep. En zelfs die kan een boodschap hebben."

NRC,

Het vrijdagse spitsuur had de hele straat in een parkeerplaats veranderd.

Crisis four, Andy McNab,

De vrijdag na de bekendmaking van de dood van de koning was ik zelf in Rabat, de hoofdstad van Marokko. Ik maakte mij op, zoals miljoenen andere gelovigen, voor de vrijdagse dienst waarin de imam uitvoerig bij deze gebeurtenis stil zou staan.

http://www.flwi.rug.ac.be/cie/majouaou/ajouaou9.htm,

De rellen begonnen toen de Palestijnse politie de fundamentalistische moslims wilden verhinderen om na de vrijdagse gebedsdienst een demonstratie in de stad te houden.

NRC,

Inhalen is niet Hills favoriete manoeuvre. En Imola leent zich nog minder tot dubbelen, stelt hij zelf. En Imola is het eerste circuit dit seizoen waar teamgenoot Villeneuve al vooraf testte. Zodat hij de vrijdagse training niet hoeft op te offeren aan verkenningen.

De Standaard,

Bij aanvang van de vrijdagse kaartavond in Pulle vind ik altijd even een hemelse verpozing in de tuin van de gastheer.

De Standaard,

Het Kaasdragersgilde verzorgt het transport en het wegen van de kaas tijdens de vrijdagse kaasmarkt.

http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

Verzamelaars schuimen de straten af en kopen rommel op, die ze weer doorverkopen aan recyclingbedrijven of aan handelaren op de vrijdagse vlooienmarkt.

http://www.novib.nl/content/?type=Article=3173,

Het boek van de week is het boek dat is besproken in de vrijdagse bijlage Cicero en op de website is aangevuld met archiefmateriaal en links.

http://cwis.kub.nl/~dbi/users/pploeg/boekbesp.htm

Aardig vond ik een opmerking tijdens 'Welingelichte Kringen', het vrijdagse radioprogramma, waar iemand op de achtergrond informeerde of men ook de plicht had om goed te spelen?

NRC,

vrijdags 2.0

op vrijdag; 's vrijdags; ook: op elke vrijdag
Vaak niet duidelijk te scheiden van de combinatie 's vrijdags, waarbij de genitiefbepaling 's kortheidshalve is weggelaten.

Algemene voorbeelden


Wat ik wel avontuurlijk vind is dat we, zodra we onder Rotterdam werken, voor drie dagen in de kost gaan. In een hotel. Dan maken we dagen van tien uur om een huis af te krijgen en zijn dan vrijdags vrij.

http://www.bouwenhoutbondfnv.nl/,

Zo kan je elke dinsdagvoormiddag mee gaan zwemmen of worden in de zomervakantie om de twee weken vrijdags uitstappen georganiseerd.

http://www.jeugddienstherent.be/jeugdwerk.htm

'Meneer Lyons geeft vrijdags altijd een repetitie,' zegt ze.

Cherry, Mary Karr,

Dat weekend kwam hij logeren. Vrijdags stond hij 's avonds om halfzeven voor de deur, 's maandags brachten we hem in het begin van de middag naar de Van Breestraat, waar hij zijn auto geparkeerd had.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Het gemeentebestuur van Zuidwolde waarschuwt inwoners tegen het illegaal inzamelen van oud-papier. Het papier staat vrijdags namelijk niet meer veilig langs de weg.

Meppeler Courant,

Vrijdags gaan we boodschappen doen.

http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html,

Ik hoorde haar kauwen en slikken [...]. Ze at niet, maar schrokte, zonder merkbaar genoegen. Niet zoals Juffrouw Veegaete met haar hele lijf leek in te krimpen en weer uit te dijen van genot om het gebak dat haar vrijdags werd voorgezet.

Marcel, Erwin Mortier,

Ik [...] liep de Markt op, waar ik vrijdags samen met mijn moeder op zoek ging naar Jansen de groenteboer die in Velp tegenover mijn grootouders woonde.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Vrijdags begaf ze zich naar de leeszaal teneinde in het weekend vier detectives (twee Engelse, twee Hollandse) in hoog tempo uit te kunnen lezen.

Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

Toen zei iemand, in een poging om het gesprek in gezelliger banen te leiden: 'Je moet vrijdags niet over zondag spreken, we maken al vaart genoeg', waarop iemand anders, kijkend op zijn horloge, deed opmerken dat het al zaterdag was.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,