vrolijke frans


vrolijke frans 1.0

iemand, meestal een man, die altijd vrolijk is; iemand die zich door geen tegenslag laat terneerdrukken; van nature vrolijk, zorgeloos persoon

Semagram


Een vrolijke frans…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is altijd vrolijk
 • [Geslacht] is meestal een man, soms ook een vrouw

  Algemene voorbeelden


  Nee hij was niet de vrolijke frans die men kende van de feesten en partijen. 'Mijn ziel zit opgesloten in mijn lichaam zoals een uitgehongerde tijger in een stalen kooi en mijn vreselijke hartstochten brullen net zoals hij. Alle mensen lijken me zo klein, armzalig, smeerlappen zonder klasse, handelsreizigers in hun sjofele erotiek.'

  Félicien Rops, Marc Schoorl,

  Wat ik toen niet besefte, was dat de ogenschijnlijk o zo flierefluiterige Flack al jaren een persoonlijk drama met zich meesleepte: overdag stoeide hij op de filmset met alles wat mooi was, in Vlaanderen en Nederland. En 's avonds boog hij zich over z'n doodzieke vrouw. Hij stond haar bij, beurde haar op, gaf haar nieuwe moed [...]. Flack, vrolijke frans op vele podia, legendarisch als Jean-Pierre de antiquair in 'Thuis', wereldberoemd in Vlaanderen als inspecteur Van In in 'Aspe', heeft dat dubbelleven vele jaren volgehouden.

  http://www.humo.be/humo-archief/318815/het-lieve-leven-en-hoe-het-te-lijden-herbert-flack,

  Ik ben best een vrolijke Frans, maar soms overvalt de zwartgalligheid me als een zwerm sprinkhanen over een door de zon beschenen veld.

  In liefdes naam, Greta Seghers,

  Ze lacht, geniet. Dat vrolijke, luchtige komt in haar gedichten terug. 'Maar ik schrijf ook serieuze gedichten. Mensen denken altijd dat ik een vrolijke Frans ben. Maar achter die vrolijke Frans zit nog een ander.'

  Meppeler Courant,

  Van der Stouwe richtte zich tot hen met een toespraak waarin hij onder meer stelde dat Zwartsluis en omgeving een hoger arbeidsmoraal kennen en dat het personeel over verantwoordelijkheidsgevoel beschikt: 'Willem meer serieus, Gerrit vaak de vrolijke Frans en Cornelis wat bedeesder. En alle drie rustige betrouwbare medewerkers'.

  Meppeler Courant,

  Vaste verbindingen


  de vrolijke frans uithangen


  1. zich vrolijk voordoen; doen alsof men uiterst vrolijk is

   We studeren en leven alsmaar langer en stoppen alsmaar vroeger met werken. Een onhoudbare situatie. Dat beseft ook onze minister van pensioenen, vicepremier en burgemeester van Brakel Alexander De Croo. Het weet zeer goed dat het nu geen geschikt moment is om de vrolijke frans uit te hangen op pensenkermissen.

   https://houseofflanders.be/nl/crm-core/activity/1

   Vorig seizoen verraste Koos Terpstra door in Rotterdam drie onvervalste kluchten te ensceneren. Een anti-cynische daad? Toch niet. Zelfs geen poging om de vrolijke Frans uit te hangen.

   De Standaard,

  vrolijke frans 1.1

  dier dat altijd vrolijk is; dier met een opgeruimd karakter
  In de citaten in toepassing op een hond.

  Betekenisbetrekking


  generalisering
  Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

  Semagram


  Een vrolijke frans…

  is een dier

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is altijd vrolijk; heeft een opgeruimd karakter
  • [Geslacht] is meestal een mannetje, soms ook een wijfje

   Algemene voorbeelden


   Alec is een vrolijke frans, zijn staartje kwispelt veel, hij houdt van mensen.

   http://www.dogsadoptionsnederland.nl/index.php?p=show_dog&id=2852&prev%5Bp%5D=dogs_name&prev%5Bquery%5D=Alec&prev%5Bfragment%5D=dog-2852,

   Lycka is een gestroomd teefje met een geweldig karakter, eveneens afkomstig uit Nieuwediep. Ze is een kopie van haar vader Bacardi. Een heerlijke vrolijke frans die in een mum van tijd weer iets heeft uitgespookt zonder dat je er erg in hebt.

   http://www.vecchiaamore.nl/Lycka.html,

   Chucky was de eerste hond die we samen kregen. Door een noodlottig ongeluk hebben we alleen veel te kort van haar kunnen genieten. In die korte tijd die ze wel bij ons mocht zijn heeft ze ons alle liefde, geluk en pret gegeven die ze in der had. Chuck was onze vrolijke frans, altijd blij en in voor een lolletje.

   http://www.powerofgold.nl/powerofgold/Rainbow_Bridge.html