vuilbakschool


vuilbakschool 1.0

((vooral) in België, neologisme)

school waar leerlingen die elders uitvallen of weggestuurd worden, worden opgevangen en opgeleid; school voor leerlingen die op andere scholen niet of niet meer meer welkom zijn

Semagram


Een vuilbakschool…

is een school

 • [Functie] vangt en leidt leerlingen op die elders uitvallen of weggestuurd worden

  Hoofdsemagram: school


  Algemene voorbeelden


  Kristin is trots dat er in haar school wat beweegt: "Onderschat onze situatie niet. Wij zijn een school met postnummer 1000, het centrum van Brussel. Het klinkt keihard, maar wij zijn een 'vuilbakschool'. De leerlingen die andere scholen doorschuiven, proberen wij toch nog goed onderwijs te geven."

  http://www.klasse.be/archief/bang-van-brussel/,

  Fapeo wil af van de 'cultuur van de mislukking', waarbij een op de vier leerlingen minstens twee keer overzit, en wil een 'cultuur van het slagen' invoeren. Wie niet meekan komt vandaag volgens hen ook nog eens veel te snel in 'vuilbakscholen' terecht.

  http://www.inflandersfields.eu/2008/09/geen-vuilbakscholen-meer.html,

  Sinds 15 jaar is het onderwijs in de geïndustrialiseerde landen opnieuw ongelijker geworden. De sociale selectie neemt toe, de dualisering tussen de onderwijsvormen wordt versterkt, de afstand tussen elitescholen en "vuilbakscholen" wordt groter. Is een dergelijke evolutie dan niet tegengesteld aan de belangen van de kapitalistische economie? Riskeert die op korte termijn geen tekort aan geschoolde arbeidskrachten?

  http://www.skolo.org/spip.php?article579&lang=fr,

  "De openbare school in mijn straat staat bekend als een vuilbakschool. Ik deed er alles aan om mijn zoon naar een lagere school in de buitenwijken te sturen. Daar was hij een van de enige allochtonen."

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST30082003_005,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • vuilbakschooltje

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2003