waarzegger


waarzegger 1.0

iemand die door toegeschreven of voorgewende bijzondere gaven en vaak door beroep op magische krachten de toekomst voorspelt en verborgen zaken onthult; voorspeller

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een waarzegger…

is een persoon

  • [Attribuut] heeft vaak een kristallen bol of legkaarten e.d.
  • [Deskundigheid of vaardigheid] beschikt over toegeschreven of voorgewende bijzondere gaven of magie
  • [Activiteit of handeling] voorspelt de toekomst en onthult verborgen zaken
  • [Waardering] heeft vaak een negatief imago om de bedrieglijkheid of charlatanerie

Algemene voorbeelden


Zo "regeert" de "heilige" Babi-Sali over honderdduizenden joden van Marokkaanse afkomst. Met massa's komen ze een dag per jaar naar Netivoth [...], om door hem geheiligd water te kopen, om vruchtbaarheid en geluk af te smeken [...]. Het is dus niet zo verwonderlijk dat in de schaduw van deze heiligen reeksen koffiedikkijkers, handlezers, waarzeggers en sterrenwichelaars een dikke boterham verdienen.

De Standaard,

Twee helderzienden of waarzeggers hebben, onafhankelijk van elkaar, vijf jaar voor de ontdekking van Loubna Benaïssa de omgeving aangewezen waar ze lag [...]. De helderziende verklaarde dat het meisje overleden was. De tweede voorspeller voelde dat ze zich schuilhield in een omgeving waar "veel lood" was. Het toeval wil dat tegenover Derochettes garage een drukkerij en een radiografisch centrum liggen, waar veel lood gebruikt werd.

De Standaard,

Een oude waarzegmethode waarbij de waarzegger een gat in het schild van een schildpad boorde, het schild verhitte, en daarna de toekomst voorspelde aan de hand van de barsten die in het schild ontstonden.

http://www.euronet.nl/~advaya/lezingen.htm

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • waarzeggers en helderzienden
  • waarzeggers en kwakzalvers
  • waarzeggers en pendelaars

Het lijdt geen twijfel dat ook waarzeggers en helderzienden uitspraken kunnen doen die waar zijn of waarheid bevatten.

http://www.pastoralecounseling.org/

Toverij is de praktijk van waarzeggers en kwakzalvers die het volk wijsmaken dat ze betoverd zijn, of het bedrog van zogenaamde zieken, die hun kwalen aan de vermeende kunsten van onschuldigen toeschrijven. In beide gevallen is winstbejag het motief.

http://www.xs4all.nl/~pvrooden/Jo/1986b.htm,

'Uw geest zal vanzelf verruimd zijn.' 'Vanzelf? Ik heb mij danig moeten inspannen.' 'Dan is 't toch gelukt. Amaai Ingrid, gij moet een sterke geest hebben! Hoe hebt ge dat eigenlijk gedaan?' 'Mij blijven concentreren op 't gedacht dat ik er niet was. Soms ging het vanzelf.' Nu niet opscheppen. Eerlijk blijven. 'Maar niet altijd. 'k Heb ook schrik gehad.' 'Gelijk waarzeggers en pendelaars. Ge zult daar aanleg voor hebben.' 'Waarvoor?' 'Spiritisme. Magische dingen. Het kan goed zijn dat gij een medium zijt, Ingrid. Zonder dat ge het zelf weet.'

Koud, Geertrui Daem,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen