walk-over

walk-over 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

wedstrijd die gewonnen is zonder te spelen, door het ontbreken van de tegenstander

Semagram (extra betekenisinformatie)

Een walk-over…

is een wedstrijd; is een gebeurtenis

• [Oorzaak] doet zich voor als de tegenstander ontbreekt, bv. doordat hij niet opdaagt
  • [Activiteit of handeling] is niet gespeeld, maar toch gewonnen

Algemene voorbeelden

Een reeds aangevangen wedstrijd, die door opgave van één van de spelers beëindigd wordt telt gewoon mee als resultaat voor beide spelers. Een niet gespeelde wedstrijd (walk-over) doet niet mee voor het bepalen van de speelsterkte.

De Davis Cup begon in 1900 [...]. Nederland debuteerde in 1920 met een 3-2 overwinning op Zuid-Afrika [...]. Het team kreeg in de volgende ronde een walk-over tegen Canada, maar kwam zelf niet opdagen toen het in de finale van de challenge round mocht aantreden tegen de Verenigde Staten.

NRC,

Rini van Bracht is donderdag matig gestart bij de wereldtitelstrijd driebanden in Aalborg. Na een walk-over in de eerste ronde, de Peruaan Naya kwam niet opdagen, verloor hij verrassend van de niet bijster sterke Duitser Bohn.

Meppeler Courant,

walk-over 2.0

zeer gemakkelijke overwinning in een wedstrijd of een deel van een wedstrijd, bv. een set

Betekenisbetrekking

generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

is een overwinning; is een resultaat

• [Wijze] is gemakkelijk behaald
    • [Omstandigheid] is een overwinning in een wedstrijd, of een deel van een wedstrijd, bv. een set

Volleybal [...]. Na de eerste set, waarin Maaseik een heuse walk-over neerzette, leek het er op dat de Limburgers probleemloos de maat zouden nemen van Novi Sad. De bezoekers kwamen echter nog sterk opzetten en dwongen de thuisploeg tot het uiterste in de tweede set. In de derde set hield Maaseik het tempo strak en liet zich niet meer verrassen.

De Standaard,

Schaken. Karpov walst Kamski weg. De tweekamp tussen Anatoli Karpov en Gata Kamski om de Fide-wereldtitel neemt steeds meer de allures van een walk-over voor Karpov aan. Na zeven partijen heeft Karpov de kloof met Kamski uitgediept tot 5-2. Bovendien won hij de twee laatste partijen.

Tafeltennis […]. Moeizame start van Saive […]. Zijn tweede tegenstrever, ex-ploegmaat Zoran Primorac, overwon Saive ook al dikwijls. Weer liep de nummer 6 in de wereld echter een 2-0-achterstand op. Hij leek net als in de eerste partij terug te komen, met onder meer een walk-over in derde set (21-6), maar de vijfde set ging met ruim verschil naar de Kroaat (21-12).

walk-over 2.1

zeer gemakkelijke militaire overwinning, of gemakkelijke onderneming of overwinning in het algemeen

metafoor
      Betrokken betekenissen 2:0 : 2.1

De Amerikanen lijken al vlakbij het centrum van Bagdad te staan. Diep in mij woedt een heftige tweestrijd: aan de ene kant hoop ik dat de oorlog snel voorbij zal zijn omdat het Iraakse volk dan verlost is van haar onderdrukker en er ook geen slachtoffers meer vallen. Aan de andere kant wil ik eigenlijk niet dat de geallieerden dit zo snel fiksen [...]. Na een 'walk-over' doemt voor mij het schrikbeeld op van steeds weerkerende militaire strijd om de wereld te amerikaniseren.

De liefde is met recht een slagveld. Als Monika zich heeft gehouden aan wat de statistici van het moderne seksuologisch onderzoek voorschrijven, dan heeft het spermaleger van Bo's natuurlijke vader (het spermaleger van Niko Neerinckx!) de simpelste overwinning behaald uit de geschiedenis van de krijgskunst. Zelfs de Golfoorlog, waarvan het grondoffensief in zesendertig uur tijd was beslecht, was vergeleken met de walk-over van de troepen van Neerinckx een zwaarbevochten overwinning.