webadres


webadres 1.0

(internet)

uniek adres, label van een website, een webpagina of op internet geplaatst document of bericht, dat boven in het scherm van een computer of smartphone zichtbaar wordt en dat volgens bepaalde regels en met vaste onderdelen opgebouwd is; internetadres; URL
Bijvoorbeeld: https://ivdnt.org/ en http://nl.wikipedia.org/.
Zie ook : URL

Semagram


Een webadres…

 • [Deel] bestaat in zijn meest volledige vorm uit een protocol (bv. http:), gegevens van de gebruikers (m.n. gebruikersnaam en wachtwoord), een domeinnaam, een poortnummer, een padnaam, een querystring en een fragmentidentifier
 • [Functie] dient voor de identificatie en terugvindbaarheid van een website, webpagina of op internet geplaatst document of bericht
 • [Plaats] is zichtbaar boven de browserbalk
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] mag geen speciale tekens en witruimte bevatten en is vaak ook gebonden aan een maximaal aantal te gebruiken tekens; is uniek

Hoofdsemagram: adres


Algemene voorbeelden


Digitale informatiebronnen moeten vindbaar zijn. Door elk document te verbinden met een uniek webadres (een url of uri) worden zij universeel vindbaar.

http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/semantisch.html,

Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het zoeken? Misschien kan ik er van leren. De [...] meest gemaakte fouten zijn: typefouten [...] en vreemd genoeg: het intikken van een webadres als zoekopdracht. Een webadres hoort thuis in de balk bovenaan je browser.

http://www.zoekprof.nl/achtergronden/zfaq1.html#1

Een webadres als www.jan.jansen.name is bij verschillende bedrijven aan te vragen en kost tussen de 30 en 45 euro per jaar.

de Volkskrant,

U kunt zelf reclame maken door uw webadres èn uw e-mailadres te vermelden: op briefpapier; in brochures en folders; bij vacatures; op bedrijfsauto's; op visitekaartjes; als vaste handtekening onder uw e-mail.

http://www.anothersite.nl/

De Standaard heeft een venster op het web. Iedere webgebruiker kan door dat venster bij de Vum binnen kijken. Al ziet men enkel wat in het uitstalraam ligt. De term URL gebruiken wij liever niet. Webadres zegt duidelijk waar het om gaat.

De Standaard,

Zo ontwikkelde het Amerikaanse Internetbedrijf Netscape zijn Secure Sockets Layer (SSL). Alle gegevens die worden verstuurd tussen een pc en een Website die op SSL gebaseerd is, zijn volledig beschermd tegen afluisteren of vervalsen van de gegevens. Veilige financiële transacties zijn dan perfect mogelijk. Deze Websites zijn herkenbaar aan de https in het Webadres, tegenover http voor de gewone sites.

De Standaard,

webadres 2.0

(internet)

domeinnaam, een via het DNS (domain name system) aan het IP-adres gekoppelde naam van een groep computers, netwerken, webservers, mailservers e.d.
Bijvoorbeeld: nl.wikipedia.org.

Semagram


Een webadres…

is een adres

 • [Functie] dient voor de identificatie en terugvindbaarheid van een groep computers, netwerken, webservers, mailservers e.d. die een gezamenlijk adres hebben
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gekoppeld aan een IP-adres via het via domain name system (DNS)

  Hoofdsemagram: adres


  Algemene voorbeelden


  De Franse actrice Isabelle Adjani heeft de strijd om het internetdomein 'Isabelle-Adjani.net' gewonnen. De kaper van het domein, een bedrijf uit Californië, moet het webadres teruggeven, oordeelt de VN-organisatie voor auteursrechten WIPO in Geneve. Volgens de WIPO heeft Adjani internationale bekendheid verworven en kan ze daarom aanspraak maken op de naam.

  ANP,