weervrouw


weervrouw 1.0

vrouw die zich voor haar beroep bezighoudt met de verzorging van het weerbericht op radio of televisie; vrouw die het weerbericht presenteert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een weervrouw…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Hoofdsemagram: weerman


    Algemene voorbeelden


    De patron zette de televisie die boven de bar hing aan, en de mannen verkneukelden zich opnieuw toen de weerkaart van Frankrijk in beeld kwam, die wolken toonde met de regelmaat van het motief op een dekbedovertrek. Nergens scheen vandaag de zon en al helemaal niet in het noorden: dat was de boodschap van de weervrouw.

    Blauwbaard, Pauline Slot,

    Ik zapte langs lege kanalen, probeerde de soap te volgen, keek op mijn horloge, ging terug naar CNN. Het weer aan de oost- en de westkust van Amerika. De in een geel mantelpak gestoken weervrouw, die bewoog of ze een stijve nek had.

    De gelukkige, Mensje van Keulen,

    De BRTN-teletekstredaktie is ook al geruime tijd ontevreden over de diensten van het KMI. Zowel inhoudelijk als vormelijk (taal), schort er volgens de BRTN wat aan de weersinfo [...]. Ter verduidelijking: de redakties van BRTN-radio en televisie hebben geen problemen met het KMI. Daar zijn het dan ook de weermannen, weervrouwen en de redakties zelf die de teksten schrijven.

    De Standaard,

    Een studie had uitgewezen dat weervrouwen met grote tieten enorm goed scoren bij het publiek.

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • voorspellen

    De weervrouw voorspelt een warme dag. Op vrijdag. Ze verwacht een maximumtemperatuur van 36 graden. Bij die temperatuur is het bijna onmogelijk om te werken.

    http://www.groetenuitsurduk.nl/?cat=3&paged=17,

    Dit blijft het tornooi van de baseballpetten, de T-shirts en de gebronsde zeventigplussers in gedurfde shorts: betaald zonnebaden op Flushing en daar gaan ze mee door tot na de finales, voorspellen de New Yorkse weervrouwen.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de weervrouw van B.O.N.A.N.Z.A.

    Het weer bleef stabiel, aldus de weervrouw van B.O.N.A.N.Z.A., een spitting image van de ex-weervrouw van de VRT, Sabine Hagedoren, die haar loopbaan had opgegeven om kinderen te zogen. Versluis had haar op andere gedachten willen brengen door haar een fabelachtig contract aan te bieden, maar ze had toch voor het kindergezoog gekozen.

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

    met eigennaam


    • weervrouw Helga van Leur
    • weervrouw Marjon de Hond
    • weervrouw Sabine Hagedoren

    Onderzoeksbureau GFK heeft bekend gemaakt dat RTL weervrouw Helga van Leur de beste weerman/vrouw van het land is. Piet Paulusma eindigde op een tweede plek en Erwin Krol werd derde. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt.

    http://bekendenederlandsevrouwen.blogspot.com/2011/01/helga-van-leur-rtl-weervrouw-bekende.html,

    Weervrouw Marjon de Hond vertrekt bij de NOS. Ze heeft de omroep laten weten na tien jaar toe te zijn aan een nieuwe stap in haar carrière. Dat heeft de NOS vrijdagmiddag bekendgemaakt. De Hond is sinds 1999 werkzaam bij de NOS als presentatrice van het weer. Op 1 augustus treedt ze officieel uit dienst.

    http://www.mediacourant.nl/?p=73291,

    Nooit eerder heeft het in november en december zo vaak gesneeuwd. Weervrouw Sabine Hagedoren had zo'n vijf tot tien centimeter verse sneeuw voorspeld terwijl er op vele plaatsen nog sneeuw lag. Wie niet noodzakelijk de weg op moet, blijft beter binnen, want het is gevaarlijk glad op de wegen.

    http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.927329?mode=atom,