wegenzout


wegenzout 1.0

zout dat men in vorstperiodes gebruikt voor gladheidsbestrijding op wegen; strooizout tegen gladheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Wegenzout…

is zout; is vaste stof; is stof

      Algemene voorbeelden


      Wegenzout is een vriespuntverlagend dooimiddel. Ofwel je verlaagt het smeltpunt van ijs. De meest bekende zijn Natriumchloride (NaCl), Magnesiumchloride (MgCl2) en Calciumchloride (CaCl2).

      http://www.zoutunie.nl/nl/hoe_werkt_wegenzout_.html

      In Nederland wordt op winterdagen met sneeuw en ijzel zo'n 5 tot 15.000 ton wegenzout per dag uitgestrooid.

      NRC,

      Het barre winterweer dat de laatste weken het oosten van de Verenigde Staten teisterde heeft de zoutafzet van de Amerikaanse vestiging van Akzo tot ongekende hoogte opgedreven. Tot dusver heeft Akzo een derde meer wegenzout aangevoerd dan gebruikelijk in een Amerikaanse winter.

      NRC,

      Dat zout zit in het rotsgesteente en wordt door rivieren aangevoerd [...]. Zoutwinning is dan ook één van Utah's oudste industriën. Jaarlijks wordt er ongeveer 3,5 miljoen ton zout gewonnen. Het zout en de mineralen worden onder meer gebruikt als wegenzout, in kunstmest, voor detergenten en als waterverzachters.

      http://www.gva.be/dossiers/-w/winterspelen2002/utah3.asp

      Gladheidsbestrijding met wegenzout bevordert de groei van zoutminnende planten en verdrijft voor zout gevoelige planten, vaak de zeldzamere soorten.

      Trouw,

      wegenzout 1.1

      soort wegenzout

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een wegenzout…

      is een zout; is een vaste stof; is een stof

          Algemene voorbeelden


          Safe Road Salt 0-3, is een zeer zuiver wegenzout met een unieke korrelstructuur. De korrelgrootte varieert van fijn tot grover (+/- 0-3 mm) waarbij de fijne fractie zorgt voor een snelle oplosbaarheid en de grovere korrel voor een langdurige werking.

          http://www.astraco.nl/site/?wpsc_product_category=strooizout,

          Zeezout is wel een van de milieuvriendelijkste wegenzouten, maar vanwege de logistiek en het betaalbaar halen naar Nederland, dienen er vaak grote hoeveelheden strooizout per keer verscheept te worden. Bij langdurige opslag van strooizout is de kans groot dat het antiklontmiddel vanwege het hoge vochtgehalte snel minder wordt en klontvorming gemakkelijk kan ontstaan.

          http://www.zoutunie.nl/nl/hoe_werkt_wegenzout_.html,