wegseizoen


wegseizoen 1.0

(sport)

jaarlijks terugkerende periode waarin sportwedstrijden voor disciplines zoals wielrennen en atletiek op de weg zijn gepland; seizoen voor sportwedstrijden op de weg

Semagram


Een wegseizoen…

is een seizoen; is een periode; is een tijd

  • [Deel] bestaat uit een opeenvolging van trainingen en wedstrijden
  • [Functie] dient om sportwedstrijden te houden
  • [Plaats] vindt plaats op de openbare weg
  • [Frequentie] keert jaarlijks terug
  • [Handelende persoon] wordt benut door sportlui en atleten zoals wielrenners en lopers

Hoofdsemagram: seizoen


Algemene voorbeelden


In januari behaalden drie Lansingerlanders van wielervereniging RWC Ahoy een medaille tijdens het NK Omnium in Alkmaar. Na een druk baanseizoen bereidt het drietal zich nu voor op de wegwedstrijden [...]. Het baanseizoen is inmiddels ten einde, alle drie kunnen ze dan ook niet wachten tot het wegseizoen begint.

http://www.heraut-online.nl/heraut-online/index.php?itemid=17534,

"Toen ik enkele jaren geleden stelde dat de jeugd zich steeds minder aangetrokken voelde tot een actief beleven van de wielersport werd dat door sommigen als kritiek op het beleid ervaren. Maar de cijfers liegen niet. Diezelfde tendens zet zich nu ook door in de wielrennerij op de baan. Ik merk steeds minder jongeren die zich na het wielerseizoen op de weg nog interesseren voor de baan [...]. De tendens stellen we, vlak na het einde van het wegseizoen, al jaren vast."

De Standaard,

Nu het wegseizoen ten einde is komen de veldrijders aan bod. Dit weekeinde waren ze actief in het Friese Noordwolde, waar de Steenwijker wielvereniging Driehoek de eerste wedtrijd organiseerde voor de noordelijke veldritcompetitie.

Meppeler Courant,

De "20 van Alphen" is een officiële Internationale Atletiek Wegwedstrijd en staat als zodanig geplaatst op de internationale I.A.A.F Roadrace kalender. Het evenement wordt gezien als dé openingsklassieker van het Nederlandse wegseizoen en is de ideale testwedstrijd voor de Nederlandse en internationale top in de voorbereiding op de grote voorjaarsmarathons zoals de Rotterdam Marathon.

http://www.hardloopkalender.nl/loopevenement/1315493504/20vanAlphen,