welbedoelend


welbedoelend 1.0

met goede bedoelingen handelend e.d., meestal met de bijgedachte: maar niet de gewenste uitwerking hebbend of zelfs een averechts effect hebbend; een goede bedoeling hebbend, maar zonder het gewenste doel te bereiken; goedbedoelend; goedbedoeld
Minder gebruikelijk dan het synoniem goedbedoelend. Zie voor de combinatiemogelijkheden ook dat woord.
Zie ook : goedbedoelend

Algemene voorbeelden


Ik weet zeker dat ik niet zeker weet dat Shakespeare het deed met Wilmott; het aantal eiken in de gemeente Londen in 1666 even was; Willem de Zwijger een heel nobel welbedoelend mens was; de Big Bang écht bestond etc. etc.

http://maartens.home.xs4all.nl/log/2008/NL080904a.htm,

Het lullige is dan dat andere gelovigen zich ook beledigd voelen, terwijl het niet tegen hen gericht was. En zo is het ook met die cartoons. Die waren natuurlijk niet gericht tegen vrome, vredelievende, welbedoelende Moslims, maar tegen de zichzelf opblazende, niets ontziende, domme terroristische Moslims.

http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-848329-p-5.html,

Zelfs al is er geen probleem met criminaliteit, waarom zou een brave, welbedoelende burger een probleem hebben met preventie?

http://www.datapanik.org/pgz/column_stampmedia.htm,

Ik eet alleen bij 100% vegetarische restaurants. Restaurants waar ze ook vegetarisch erbij doen valt vaak toch tegen, krijg je weer zo'n kaasplak of alle groente die de welbedoelende kok bij elkaar kon krijgen.

http://vegetariers.hyves.nl/forum/4904332/-Ux6/Vegetarisch_uit_eten/,

Service: 4 - ja dat laat de hele tent in elkaar vallen; over het algemeen vriendelijk en welbedoelend maar dat is het verschil tussen 'Service' en 'Bediening'.

http://www.yelloyello.com/reviews/2768-terrible-,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een welbedoelende ouder
  • welbedoelende amateurs
  • welbedoelende ouders

Je kunt welbedoelende ouders opdelen in twee groepen. De ene groep probeert een bepaald voorstaand ideaal te verwezenlijken [...]. De andere groep kijkt eerst even aan wat voor vlees ze in de kuip heeft en probeert er het beste van te maken.

NRC,

Je zou denken dat niemand het tegenwoordig nog in zijn hoofd zou halen om zijn website te beginnen met een filmpje. Nee hoor, steeds opnieuw knutselen welbedoelende amateurs flashfrutsels in elkaar: letter voor letter vormt de bedrijfsnaam zich, de slogan vliegt in en de punt pingpongbalt over het scherm.

http://www.keestm.nl/over-kees/nieuwsbrieven/top10-homepagemissers,

We hebben ook wel geleerd dat zo'n Carrera zijn nadelige kanten heeft: schakelen met de 915-bak is een hit-and-miss aangelegenheid, en als je echt gaat pushen op een cicruit, dan is het ding voor een welbedoelende amateur zoals Tom en ik zijn, best wel verraderlijk, want het gewicht achter gaat zich al makkelijk als een uitvergrote klepel gedragen, en maakt dat je het af en toe moeilijk hebt om de auto op de weg te houden.

http://members.ziggo.nl/r.verheijen/944/911of944.htm

Ten eerste geef je als welbedoelende ouder natuurlijk niet een verrotte maatschappij mee aan je kinderen, maar bereid je ze erop voor. Als jij, als weldenkende ouder, van mening bent dat de hedendaagse samenleving niet deugt, moet je je kinderen volgens andere normen en waarden, die naar jouw mening beter zijn, opvoeden.

http://www.gay.nl/thread/28462/90/Wel_of_niet_een_kinderwens,