welbeschouwd


welbeschouwd 1.0

als het genoemde goed beschouwd wordt, als iets aan een nadere beschouwing onderworpen wordt; bij nadere beschouwing; alles in overweging genomen; bij nadere overweging; goedbeschouwd
Vaak aan het begin van een zin, gevolgd door een persoonsvorm, maar ook in lopende tekst. Veel gebruikelijker dan het synoniem goedbeschouwd.

Algemene voorbeelden


In 1990 nam Doedajev ontslag en keerde hij naar Grozny terug om de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsstrijd te leiden [...]. Op 27 oktober 1991 werd hij met 85 procent van de stemmen als president gekozen en riep hij eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Hij gaf zijn volk een vlag, een wapen, een volkslied en een leger van drieduizend man. Veel meer heeft hij dat volk welbeschouwd niet gegeven.

NRC,

Waarschijnlijk was cynisch mannengedoe niet de manier om haar hart te veroveren. En welbeschouwd pleitte dat in haar voordeel.

De hangende man, Koos van Zomeren,

Niet hij maar zij was vreemdgegaan. Niet hij maar zij had er de gewoonte op na gehouden wekenlang te verdwijnen. Welbeschouwd had hij nooit iets verkeerds gedaan.

Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

Borsten? Niet over nadenken. Een vrouw heeft die dingen nou eenmaal en welbeschouwd brengen borsten in de meeste culturen helemaal geen erotische opwinding teweeg, het zijn voedingsleveranciers die maar één persoon moeten behagen, namelijk de hongerige zuigeling.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Nu echter, als zo vaak de laatste maanden, staken allerhande twijfels weer de kop op. Was hij haar eigenlijk wel waard? Zou zij welbeschouwd niet beter af zijn zónder hem, zoals zij ook zelf al een paar keer geïnsinueerd had?

Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

Inmiddels is de gabbercultuur (welbeschouwd de enige oorspronkelijke jeugdcultuur die Nederland heeft voortgebracht) ook overgewaaid naar het buitenland.

http://www.terrorworld.net/kranten/1996/groeneadam1996_27nov.html,

Welbeschouwd geeft de Nederlandse overheid een bescheiden bedrag uit aan kunst en cultuur.

http://www.google.nl/search?q=cache:jtZ0SSeb69gJ:www.nrc.nl/opinie/artikel/print/1082437217681.html+concertgebouworkesten+site:.nl=nl=lang_nl,

Maar laten we ook niet voorbij gaan aan die betutteltrutterige gedragingen waarmee vrouwen zeer dominant kunnen uitpakken, zoals: stil maar. Welbeschouwd wordt er niet getroost, maar afgepakt. Het verdriet wordt je niet gegund.

http://www.supervisionair.nl/Troost.htm

Wat een sukkels waren het welbeschouwd, en hoe verwant waren ze niet aan elkaar, haar broer en haar vader.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

Welbeschouwd was Fiona een snob van het zuiverste gehalte.

In liefdes naam, Greta Seghers,

Van Mierlo's grote lof was welbeschouwd nogal verbazend voor iemand met zijn functie.

NRC,

Een onzinnige strategie welbeschouwd, want erg waarschijnlijk was het immers niet dat Stephan nu pas met zijn voorouders, althans met hun schilderkunstige representatie geconfronteerd werd.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

Welbeschouwd was Groot Zande niet meer dan een opgeblazen notariswoning.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

'Elke vestigingsmanager was welbeschouwd toch een loonslaaf, terwijl hij zich nu mede-eigenaar mag noemen.'

Meppeler Courant,

De Coninck voerde kleurige en vederlichte verzen aan om zijn oude overtuiging te staven dat poëzie welbeschouwd niet veel meer dan een spel is.

De Standaard,

Wat wij onder een 'auto' verstaan, is welbeschouwd een samenstel van verschillende onderdelen: carrosserie, stoelen, stuur, motor, wielen, enzovoorts.

http://www.xs4all.nl/~wzweers/dossiers/boeddha/

Welbeschouwd kan iemand die echt helemaal aan de grond zit absoluut nergens meer terecht in die goed georganiseerde welvaartsstaat van ons.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Welbeschouwd was zij de enige die meer haar oren dan haar mond gebruikte. Ze luisterde maar en luisterde maar, hoewel ze toch bepaald niet bekend stond als iemand die op haar mondje gevallen was.

De hangende man, Koos van Zomeren,

Combinatiemogelijkheden


met voornaamwoord


  • alles welbeschouwd

Ik zou niet Dedecker heten als ik niet aan iets heel nieuws leed, aan een ziekte waar nog geen naam voor is. Alles welbeschouwd is het een soort omgekeerde pest.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

'We werden plotseling met de rug tegen de muur gezet, we moesten onszelf wakker schudden, eindelijk de ogen openen en onze samenleving helemaal opnieuw gaan organiseren. Alles welbeschouwd was dat niet zo erg.'

NRC,

Het was allemaal even vergeefs, er viel niets te zingen, alles welbeschouwd.

De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

Iedere verandering betekent, alles welbeschouwd, de dood van het oude ik, en wie zonder wrok, spijt of verbetenheid 'zichzelf' kan laten gaan, leert dus, in het klein, hoe hij zal moeten sterven.

Wereldvreemdheid, Patricia De Martelaere,

Voor hem is metafysica daadwerkelijk fysica geworden, en is magie even vanzelfsprekend als mechanica omdat, alles welbeschouwd, mechanica even mysterieus is als magie.

Wereldvreemdheid, Patricia De Martelaere,

Wij hebben, alles welbeschouwd, minder te winnen dan te verliezen.

Emmeke, Jan Lampo,

Alles welbeschouwd was dit met verve een van de miljoenen verschrikkelijke Vlaamse huisgezinnen.

De droogte, Herman Brusselmans,

Ook ik leek tussen de lakens naar eigenlijk niet veel meer te verlangen dan naar de lakens, alles welbeschouwd.

De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,