welgelegen


welgelegen 1.0

(formeel, archaïsch)

(Gezegd van huizen, hotels, pensions e.d. en gebiedsdelen)
op een goede, mooie, aantrekkelijke plaats gelegen; een goede ligging hebbend
Bijna alleen nog aangetroffen in namen.

Algemene voorbeelden


'Ze hebben ons huis in brand gestoken.' Terwijl hij het zei, kon hij het zelf bijna niet geloven. Dat daar nu alleen nog een smeulende ruïne lag tussen 'Welgelegen' en 'Nooitgedacht'. Het duurde even voordat zij antwoordde.

De aanslag, Harry Mulisch,

Zijn moeder had als dienstmeisje in pension 'Welgelegen' aan de Hoofdstraat gewerkt.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Landgoed-Hotel Welgelegen in Harich bij Balk is een van de mooiste hotelboerderijen die Friesland rijk is. Het hotel ligt op een unieke locatie tussen de Friese meren en bossen en doet zijn naam alle eer aan.

http://www.landgoedhotelwelgelegen.nl/cms/,

Aan een kade, die over een lengte van honderd meter langs het water liep en dan met een flauwe bocht weer een gewone straat werd, stonden vier huizen niet ver van elkaar [...]. Elk droeg een brave, burgerlijke naam uit onbezorgde dagen: Welgelegen, Buitenrust, Nooit Gedacht, Rustenburg.

De aanslag, Harry Mulisch,

Koning Willem I voor de Haarlemse rechtbank tot teruggave van paviljoen "Welgelegen" dat hij in de nacht van 2 op 3 juli 1810 per koets had moeten verlaten. Het door Napoleon tot eigendom van de Franse Kroon verklaard buiten was in 1814 als voormalig vijandelijk bezit aan de staat der Nederlanden vervallen. Mede dankzij de beslissing van de rechtbank die de eis van Lodewijk Napoleon, bijgestaan door Josef Daniel Meijer, afwees, bleef "Welgelegen" in handen van de staat.

http://www.noord-holland.nl/Algemeen/Bestuur/Commissaris_van_de_Koningin/speeches/2002/installatie_commissaris.asp?ComponentID=37593=44032,

Begin 19e eeuw heeft Zocher Sr. een herinrichtingsplan voor de Hout opgesteld, waarin de uit Engeland afkomstige landschapsstijl z'n invloed heeft doen gelden. Veel gebruik heeft hij onder meer gemaakt van gebogen lanen en ook de as van Lusthof Welgelegen (het huidige provinciehuis), richting het Hildebrandmonument, is van zijn hand.

http://www.homepages.hetnet.nl/~ridmrt55/Inlnew.htm

In "Welgelegen" woonden de Beumers, een gepensioneerde, ziekelijke procuratiehouder met zijn vrouw, waar hij wel eens binnenliep en dan een kop thee met een koekje kreeg, dat zij "kaakje" noemden, - althans zo lang er nog thee was en koekjes waren, en dat is voor het begin van deze geschiedenis, die de geschiedenis van een voorval is.

De aanslag, Harry Mulisch,

Soms lijkt het er op dat men - misschien in arren moede - op tegenstellingen uit was: enkele plantages dragen de, in de vorige eeuw modieuze, naam Welgelegen, daarom (?) werden andere terreinen maar Ongelegen genoemd, er is een Onverwacht dicht bij Onverdacht, een Nooit Gedacht, een Welgedacht en niet minder dan drie maal een Welbedacht.

NRC,

Pension "Welgelegen" ligt aan de rand van het dorp Berlikum. Het is gevestigd in een hoofdgebouw met een tuin. De accommodatie omvat 35 eenpersoonskamers en een gemeenschappelijke ruimte.

http://www.pensionwelgelegen.nl/lokatie2.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een welgelegen huis

We kunnen wel zeggen dat we in een welgelegen huis wonen; vlakbij het centrum maar toch ook nog tussen het groen.

http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/toon/7245,