wereldauto


wereldauto 1.0

(auto's)

auto die zodanig is geconstrueerd dat hij overal ter wereld gebouwd, aangepast, geproduceerd en verkocht kan worden, dus ook in ontwikkelingslanden; auto die overal ter wereld gemaakt kan worden, eventueel met aanpassingen aan de plaatselijke behoeften

Semagram


Een wereldauto…

is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan overal ter wereld gebouwd, aangepast, geproduceerd en verkocht worden

  Hoofdsemagram: auto


  Algemene voorbeelden


  Een wereldauto is een auto, die erop is ontworpen om in de gehele wereld als eenzelfde model te worden geaccepteerd. Een succesvolle wereldauto is de droom van iedere autofabriek, maar ze zijn er nauwelijks. Een wereldauto is dus niet een ontwerp voor de thuismarkt, dat naderhand min of meer toevallig in de gehele wereld blijkt te kunnen worden verkocht.

  https://www.carsom.nl/autowoordenboek/wereldauto

  Fiat brengt Brazilië naar Europa. De Palio is Fiats eerste wereldauto, een auto die in principe overal kan worden geproduceerd en verkocht.

  De Standaard,

  Met de productie in India van kleine auto's, die voor de Indische markt worden ontwikkeld, neemt Suzuki, net als andere Japanse constructeurs, duidelijk afstand van het begrip wereldauto, waarover de grote Westerse fabrikanten de mond vol hebben.

  De Standaard,

  De nieuwe Chevrolet Malibu wordt een wereldauto. De wagen wordt verkocht in bijna 100 landen verspreid over zes continenten. De middenklasser staat eind dit jaar in China voor het eerst bij de dealers.

  http://www.dvhn.nl/auto/autonieuws/article8212641.ece/Malibu-wordt-wereldauto,

  Fiat lanceert nog deze lente zijn eerste wereldauto, een wagen die zowel in Brazilië, Argentinië, Venezuela, als Zuid-Afrika, Marokko of Polen en later wellicht ook in China zal worden gebouwd.

  De Standaard,

  Mitsubishi liet al eens een conceptcar zien die men als Wereldauto wil gaan gebruiken voor alle door het Japanse merk bediende markten. Tijdens de Tokyo Motor Show werd de definitieve versie getoond van de als Mirage bekend staande compacte hatchback.

  http://auto.blog.nl/autonieuws/2011/11/11/mirage-wordt-nieuwe-wereldauto-van-mitsubsihi,

  Het Palio-gamma bestaat uit een drie- en een vijfdeurs hatchback, een berline, een break, een pick-up en een kleine bestelwagen. De Palio heet een wereldauto te zijn omdat de wagen in verschillende landen over de hele wereld wordt gebouwd. Hetzij rechtstreeks door Fiat Auto, hetzij via joint ventures en licentieovereenkomsten. Brazilië is het eerste land waar de nieuwe Fiat op de markt komt.

  De Standaard,

  Op de stands van General Motors valt er voor een Europeaan geen direkt bruikbaar autonieuws te rapen. Hij kan er wel leren dat er een nieuw type wereldauto's in de maak is. Onderhuids zijn die nauwelijks van elkaar te onderscheiden, interieur en koetswerk worden echter aan de lokale markten aangepast. Het proces is al volop aan gang, GM bouwt in de VS een minivan (de Sintra, debuut in de herfst) voor Opel en maakt van de Omega die in Rüsselsheim van de band loopt zijn nieuwe en kompaktste Cadillac.

  De Standaard,

  Fiat investeert in wereldauto. De Italiaanse autokonstrukteur Fiat gaat 250 miljoen dollar (7,5 miljard frank) in Polen investeren. Dat land krijgt een sleutelpositie in de bouw van een "wereldauto". Die wil Fiat in de ontwikkelingslanden verkopen. Fiat gaat op de vijf kontinenten een auto in verschillende versies bouwen met hetzelfde chassis en onderdelen. Dat plan vereist een investering van minstens 2 miljard dollar (60 miljard frank). Daarin zou ook in een investering van 7,5 miljard frank in Turkije voorzien zijn.

  De Standaard,

  Ford neemt de nieuwe Fiesta mee als primeur op de Autosalon van Genève. Het wordt een wereldauto want tussen nu en 2010 komt hij op de markt in Europa, Azië, Australië en Amerika.

  http://www.autoweek.nl/nieuws/8290/nieuwe-ford-fiesta-is-wereldauto,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • wereldauto-industrie

  wereldauto 2.0

  (auto's)

  beste auto ter wereld; 's werelds beste auto
  Jaarlijks wordt een auto verkozen tot beste auto ter wereld. Vooral in de combinaties als wereldauto van het jaar (vaak als vertaling van Engels World Car of the Year) en dan ook gespeld met een hoofdletter.

  Semagram


  Een wereldauto…

  is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Kwaliteit] wordt beschouwd als en uitverkoren tot de beste auto van het jaar

   Hoofdsemagram: auto


   Algemene voorbeelden


   De Volkswagen Golf was de absolute topfavoriet in de hoofdcategorie 'Wereldauto van het jaar'. Zijn overwinning verbaast ons dus niet. De Golf blijft hierdoor de absolute maatstaf voor alle familie hatchbacks.

   http://auto.nl.msn.com/afbeeldingen/vw-golf-gekroond-tot-wereldauto-van-het-jaar-1?page=2,

   VW Golf gekroond tot Wereldauto van het jaar. Runner up-Wereldauto van het jaar 2013: Porsche Boxster en Cayman.

   http://auto.nl.msn.com/afbeeldingen/vw-golf-gekroond-tot-wereldauto-van-het-jaar-1?page=5,

   VW Golf gekroond tot Wereldauto van het jaar. De winnaars van de '2013 World Car of the Year' werden op het autosalon van New York aangekondigd. Op het autosalon van Genève werden de 16 officiële kandidaten voor de 'World Car of the Year 2013'-awards al voorgesteld, maar in New York werden nu de uiteindelijke winnaars bekroond. Bekijk hier wie de hoofdprijs wegkaapte en wie er verder won in de categorieën 'Sportwagen van het jaar', 'Groene auto van het jaar' en 'Designprijs van het jaar'.

   http://auto.nl.msn.com/afbeeldingen/vw-golf-gekroond-tot-wereldauto-van-het-jaar-1,

   Oké, dus de eerste plaats in de Europese Auto van het Jaar-verkiezing ging aan de fraaie neus van de Toyota GT86 voorbij. Jammer. We hadden nog ruimte in de toch al goedgevulde prijzenkast van onze jongste sportieveling. Maar: we laten ruimte over. De GT86 is namelijk nog in de race voor een duo andere titels: die van de Wereld Auto van het Jaar en de Wereld Sportauto van het Jaar.

   http://blog.toyota.nl/tag/wereld-auto-van-het-jaar/,

   wereldauto 3.0

   auto met uitzonderlijk goede kwaliteiten; zeer goede auto
   Vrijwel altijd voorafgegaan door het onbepaald lidwoord een.

   Semagram


   Een wereldauto…

   is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

   • [Kwaliteit] wordt beschouwd als een zeer goede auto

    Hoofdsemagram: auto


    Algemene voorbeelden


    Toyota Yaris is een wereldauto! Jammer hoor, die negatieve publiciteit over de Yaris en de Yaris Verso. Maar uit de uitzendingen van Radar begreep ik dat de klachten over een hoog gebruik eigenlijk betrekking hebben op de Yaris Verso en niet op de gewone Yaris. Daarom wil ik graag een lans breken voor de gewone Yaris, omdat het lijkt alsof er opeens niets meer deugt aan de auto [...]. Wie een fijne auto zoekt die je dagelijks aangenaam blijft verrassen, kan ik aanraden een Yaris te kopen. Erg veel auto voor je geld en heel betrouwbaar!!

    https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=7&t=8248,

    Wat een wereldauto is dit: waarom nog kiezen voor een Volkswagen Passat Variant, een Audi A4 Avant of een Volvo V50 als je zoveel rijplezier en zoveel ruimte tot je beschikking krijgt als in deze nieuwe Mondeo?

    http://www.autoplus.nu/tests/item/312-ford-mondeo-wagon-20-tdci-dpf-140-pk-titanium,

    Ontdek de nieuwe Lancia Thema, een wereldauto van formaat, die zich kenmerkt door ongeëvenaarde luxe, superieur comfort en vooruitstrevende techniek.

    http://www.lancianewthema.nl/main.aspx/#stijl/exterieur

    De nieuwe Renault Koleos is een echte wereldauto. Renault kan wel weer een succesnummer gebruiken. Waar tot voor kort alles wat het Franse merk aanraakte in goud veranderde, grossiert het de laatste tijd in marketingmissers en zouteloze dertien in een dozijn auto's.

    http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/2090091/2008/05/28/Koleos-echte-wereldauto.dhtml,

    Evengoed, de Ignis geeft binnenin een volwassen indruk. En rommelverzamelaars hebben aan de Ignis een wereldauto want in de Suzuki wemelt het van de opbergmogelijkheden. Verder biedt hij forse portiervakken en een middenconsole met veel bergmogelijkheden voor drankjes.

    http://mobiel.autotrack.nl/autogids/testverslag/suzuki/ignis/1366