werkgeversvereniging


werkgeversvereniging 1.0

vereniging van werkgevers in een bepaalde branche die gezamenlijk opkomen voor hun belangen; belangenvereniging van werkgevers; ook: de gezamenlijke leden van zo'n vereniging
Vaak voorafgegaan door een kenmerkend adjectief of gevolgd door een afkorting. Ook als deel van een naam en dan gespeld met een hoofdletter.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een werkgeversvereniging…

is een vereniging

  • [Betrokkene] is bestemd voor werkgevers

    Algemene voorbeelden


    In 1915 werd de Rooms-Katholieke Werkgeversvereniging opgericht (ARKWV), drie jaar later gevolgd door de organisatie van protestante werkgevers, de Vereniging van Christelijke Werkgevers en Groothandelaren (VPCW).

    NRC,

    Er is Clabecq dat de boeken neerlegt maar eerder waren er Boël, Caterpillar en FN-Herstal. - Dat moet niet zo'n prettig vooruitzicht bieden voor een nieuwe voorzitter van een Waalse werkgeversvereniging.

    De Standaard,

    Op papier is het er al, het programma voor de preventie van aids en de verstrekking van aidsremmers. De regering van Thabo Mbeki tekende de krachtlijnen ervan uit samen met vakbonden en de Zuid-Afrikaanse werkgeversverenigingen.

    http://www.ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=1974,

    De bonden willen nu het vroegpensioen in de CAO's gaan regelen en zijn bereid daartoe acties te voeren [...]. Het kabinet heeft echter al laten doorschemeren dat het dergelijke CAO's niet meer algemeen verbindend wil verklaren. Daardoor geldt een CAO niet langer voor een hele sector, maar alleen voor bedrijven die lid zijn van een werkgeversvereniging.

    http://vakwijzer.adp.nl/nieuws/caos/2004/06/16-3/,

    De Limburgse Werkgeversvereniging vindt dat het kabinet in de Miljoenennota met te weinig concrete maatregelen komt om de economie op peil te houden.

    De Limburger,

    De KB valt onder de Collectieve Arbeidsovereenkomst Onderzoeksinstellingen (CAO-OI), waaronder ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut vallen. Deze instellingen zijn verenigd in de Werkgeversvereniging Onderzoekinstellingen (WVOI).

    http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_organisatie.html

    De werkgevers, verenigd in de Werkgeversvereniging voor het Bankbedrijf (WVGB), namen weliswaar 'met belangstelling' kennis van de bereidheid van de bonden om flexibeler te gaan werken en af te zien van loonstijgingen, maar ze lieten er tegelijkertijd geen misverstand over bestaan dat een vierdaagse werkweek voor al het personeel wat hen betreft uitgesloten was.

    NRC,

    De werkgevers in het ziekenhuiswezen willen af van de onregelmatigheidstoeslag voor avond- en zaterdagwerk. Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Zorgfederatie (NZf), A. Krol, in een vraaggesprek met De Werkgever, het blad van de christelijke werkgeversvereniging NCW.

    NRC,