werktoerist


werktoerist 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand die voor een bepaalde tijd naar het buitenland gaat om daar zowel te werken als vakantie te houden
Wordt soms ironisch of sarcastisch gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een werktoerist…

is een toerist; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] gaat naar een ander land om daar zowel vakantie te houden als te werken

    Hoofdsemagram: toerist


    Algemene voorbeelden


    Ook bij het Park Hotel en bij Hostellerie Vijfwegen bevestigen ze de trend van de 'werktoeristen'. 'Tijdens de weekdagen moeten we het inderdaad hebben van de firma's uit onze regio, die hier plaatsen reserveren voor bepaalde werknemers', zegt receptiemedewerkster Nele Verstraete.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BK3D6UUG,

    Om te mogen werken in Australie moet je bijvoorbeeld een working holiday visa hebben. Dan mag je 1 jaar in het land zijn en werken [...]. Slaapplekken zullen veelal hostels zijn die je ter plekke regelt of een paar dagen van te voren reserveert. Als je ergens langer gaat blijven kan je soms met andere werktoeristen een flatje huren.

    http://www.aroundtheglobe.nl/messageboard/sxm-word-het-niet-backpacken-hoe-gaat-dat-t2367.html,

    Nieuw-Zeeland verwelkomt meer jonge 'werktoeristen'. Nieuw-Zeeland gooit de grenzen open voor jonge Nederlanders die maximaal twaalf maanden lang werk en vakantie willen combineren in Aotearora (het Land van de Lange Witte Wolk). Iedereen tussen 18 en 30 jaar, die aan bepaalde voorwaarden voldoet, is welkom.

    De Telegraaf,

    Werktoerisme. De komende zomer zullen jongeren (18-30 jaar) in hun vakantie kunnen gaan werken op een boerderij in Noorwegen en zo'n ƒ25 per week verdienen. [...]. De reis heen en terug moet de werktoerist zelf betalen; ook dient hij te zorgen voor een ziekte- en ongevallenverzekering.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000032189:mpeg21:a0227,

    Twee van de drie vakantiekrachten op Ameland en Terschelling hadden geen arbeidscontract. [...]. Ykema merkt wel op dat de uitkomsten niet helemaal representatief zijn voor de rest van het land omdat het gros van de vakantiekrachten op de Waddeneilanden werktoerist is.

    http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010622996:mpeg21:a0197,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Poolse werktoerist

    De drang naar het westen is vanuit Pools perspectief in hoge mate economisch gemotiveerd. Dat geldt niet alleen voor de individuele burger, maar net zo goed voor partij en regering. Die hebben er baat bij om het de Poolse burger gemakkelijk te maken een tijdje onder het mom van toerist in het westen te werken. [...]. De zwarte-valutamark in Polen heeft [...] een zuigende werking op de Poolse "werktoerist".

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000026970:mpeg21:a0100,

    voorafgegaan door als


    • als werktoerist

    Ik vind het gewoon respectloos om illegaal ergens in een land te gaan werken. Er zijn niet voor niets ingangsregels in een land. We lopen hier ook te zeiken op uitkeringstrekkers en illegalen, dan is het niet eerlijk als je dan in Oz maar lekker als illegaal banen gaat wegkapen voor anderen die wel gewoon als eerlijke werktoerist daar komen.

    http://forum.fok.nl/topic/365910/12/25,