wijkschool


wijkschool 1.0

(neologisme, onderwijs algemeen, overig)

instelling waar aan probleemjongeren in hun eigen wijk een combinatie van theorielessen en praktijklessen wordt aangeboden die ervoor moet zorgen dat ze gemakkelijker een passende baan vinden en zich zelfstandig kunnen handhaven in de maatschappij

Semagram


Een wijkschool…

is een school; is een instelling; is een organisatie

 • [Functie] biedt door een gecombineerd aanbod van zorg, onderwijs en werk probleemjongeren de mogelijkheid zich gemakkelijker in de maatschappij te handhaven en minder snel (opnieuw) te ontsporen
 • [Plaats] is gesitueerd in de wijk waar probleemjongeren wonen
 • [Plaats van herkomst] werd als eerste opgezet in de gemeente Rotterdam
 • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor probleemjongeren, jongeren met bijvoorbeeld een geldschuld en/of een verslaving
 • [Betrokkene] wordt opgezet door een gemeente
 • [Onstoffelijke inhoud] is een combinatie van een vmbo-opleiding en een mbo-opleiding
 • [Waardering] wordt als waardevol opgevat
 • [Gelijkenis] lijkt op een leer-werktraject
 • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van een leer-werktraject doordat de leerlingen van een wijkschool in aanmerking komen voor studiefinanciering, terwijl de deelnemers aan een leer-werktraject een uitkering krijgen

Hoofdsemagram: school


Algemene voorbeelden


Vierhonderd probleemjongeren in Rotterdam gaan de komende twee jaar naar een wijkschool in de havenstad. Het kabinet stelt 5,6 miljoen euro beschikbaar voor dit proefproject [...]. De wijkschool is een nieuw concept. Op de scholen worden jongeren tot 23 jaar geholpen om hun complexe persoonlijke problemen op te lossen. Het gaat om een gecombineerde aanpak van zorg, onderwijs en werk.

http://www.kamersmetkansen.nl/index_content.php?mgid=3&mid=4&mid_sub=0&nieuws_id=260,

Wijkscholen zijn speciaal bedoeld voor zogenoemde overbelaste jongeren die door een stapeling van problemen nauwelijks ruimte hebben in hun hoofd voor school. De wijkschool biedt een combinatie van activiteiten die gericht zijn op oplossen van persoonlijke problemen [...]. De sleutel tot succes is gelegen in 'nabijheid'. De drie leefwerelden – thuis, school en buurt/werk – worden maximaal in elkaars verlengde gebracht binnen een huiddichte begeleiding zodat de kans op 'sporen' (als tegengestelde van 'ontsporen') wordt vergroot. De scholen worden daarom sterk verbonden met buurten. De wijk is de vindplaats van de 'overbelaste' jongere en de start van een nieuwe loopbaan.

http://www.aanvalopschooluitval.nl/vervolg.php?h_id=13&s_id=57&v_id=64&d_id=130&titel=Rotterdams_Offensief_vmbo-mbo:_wijkscholen

De proef met twee wijkscholen in Rotterdam lijkt succesvol als het gaat om het krijgen van werk of een opleiding. Jongeren die de wijkschool volgen, hebben een aanzienlijk grotere kans op vervolgonderwijs of het krijgen van een baan dan jongeren die een zogeheten re-integratietraject volgen.

http://www.nu.nl/binnenland/2594668/wijkschool-meer-kans-werk-of-onderwijs.html,

De wijkschool is voor werkloze jongeren die verschillende, ernstige problemen hebben, zoals schulden of een verslaving. Om ze weer op de rails te krijgen, moeten ze een leerwerktraject volgen. Een alternatief is de wijkschool. Opvallend is dat de helft van de jongeren die dit krijgen aangeboden, een traject op de wijkschool weigert.

http://www.nu.nl/binnenland/2594668/wijkschool-meer-kans-werk-of-onderwijs.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • wijkschooldeelnemer

Etymologie


Aard herkomstinheems woord
Vroegste datering2008
Periode opkomst2009
BenoemingsmotiefWijkscholen liggen midden in de wijk of buurt waar veel probleemjongeren wonen en de drempel om ze te bezoeken is daardoor laag.

wijkschool 2.0

(onderwijs algemeen, overig)

school die zijn leerlingen recruteert uit de wijk waarin deze is gesitueerd; school voor de wijk

Semagram


Een wijkschool…

is een school; is een instelling; is een organisatie

 • [Toepassingsgebied of bereik] is een school die zijn leerlingen recruteert uit de wijk waarin deze is gesitueerd; is een school voor de wijk

  Hoofdsemagram: school


  Algemene voorbeelden


  Ja, basisschool Kunstrijk is een nieuwe basisschool die vanaf het nieuwe schooljaar 2011/2012 in uw wijk gaat starten [...]. Het is een fusie tussen de St. Jansschool en de Atlas voorheen de St.-Annaschool. Deze twee scholen zijn beide oude Klarendalse wijkscholen die tussen 1885 en 1895 zijn opgericht.

  http://www.wijkwinkelklarendal.nl/wijkwinkel/wijkschool/,

  Leerlingen van de nieuwe brede wijkschool in de Heerenveense wijk Skoatterwâld kunnen voortaan sporten bovenop hun nieuwe wijkschool.

  http://www.lc.nl/friesland/regio/article13750423.ece/Ballen-bovenop-wijkschool-Heerenveen,

  Na enkele fusies in het verleden staat er in het hart van de wijk Helmond-West nog maar één basisschool. Dan ben je dus vanzelf een wijkschool zou je zeggen, maar daar zijn wij het niet mee eens. Daar komt meer bij kijken vinden wij. Samenwerking is het sleutelwoord. Samenwerking met ouders, de bewoners van deze wijk en met de instanties in de wijk om met elkaar te werken aan het algemene welzijn van onze wijk. Immers, in een wijk waar het fijn wonen en werken is, kan een basisschool alleen maar beter functioneren.

  http://www.skpoh.nl/de_troubadour/standaard.php?id=2754

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • wijkschooltje

  wijkschool 2.1

  (onderwijs algemeen, overig)

  gebouw waar een wijkschool gevestigd is; gebouw van een wijkschool

  Semagram


  Een wijkschool…

  is een school; is een gebouw

  • [Toepassingsgebied of bereik] is het gebouw waar een wijkschool gevestigd is; is het gebouw van een wijkschool

   Hoofdsemagram: school


   Algemene voorbeelden


   Jong KWB Zulte organiseerde dit weekend in de Kapelhoek voor de tweede keer een 'Vakantie onder de toren'. Naast de wijkschool Kapelhoek in de Looierijstraat in Zulte sloegen er vorig jaar 50 hun tenten op. Dit jaar waren er al 80, die gezellig met vrienden en familie spelletjes speelden en een leuk laatste weekend van de zomervakantie beleefden. Ook de zon was van de partij.

   http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLELE_20120902_005,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • wijkschooltje