wijn


wijn 1.0

afbeelding

Bron: Matsuoka Kohei
(CC BY 2.0)

alcoholhoudende drank, verkregen door gisting van het sap van druiven of van andere vruchten, met een middelmatig alcoholgehalte van doorgaans ongeveer 12 procent; alcoholhoudende drank van gegist druivensap

Semagram


Wijn…

is drank; is vloeistof; is stof

  • [Geur] heeft, naar gelang van het ontwikkelde geurbouquet, bijvoorbeeld de geur van aarde, rood fruit, witte bloemen, bosgeuren enz.
  • [Kleur] is vooral rood, roze, transparant kleurloos of gelig
  • [Smaak] is gematigd zuur in het geval van rode of droge witte wijn maar is afhankelijk van de gebruikte druivensoort en gisting ook halfzoet of halfdroog, of zoet
  • [Transparantie] is meestal helder
  • [Ingrediënt] is een brouwsel op basis van gegist sap van fruit, vooral van druiven, en bevat alcohol, zuren, niet vergiste restsuiker en tannine
  • [Functie] dient om gastronomisch te genieten, al dan niet bij de maaltijd, of wordt gedronken voor de gezelligheid
  • [Bereiding] wordt bereid door vruchten te persen en het sap te laten gisten
  • [Grondstof] wordt gemaakt van het sap van druiven of van andere vruchten
  • [Plaats van herkomst] wordt wereldwijd geproduceerd in streken met voldoende zonneschijn voor het rijpen van druiven of ander fruit
  • [Container] zit in een fles, karaf, kruik of pak, of wordt getapt van het vat
  • [Leeftijd] kan jong zijn of ook oud, indien geschikt als bewaarwijn
  • [Temperatuur] wordt, afhankelijk van de soort, koud, koel, op kamertemperatuur of warm gedronken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft meestal een middelmatig alcoholpercentage, vaak rond 12 procent
  • [Gebruikswijze] wordt gedronken uit een kelkvormig glas of beker
  • [Werking of functionering] kan iemand vrolijk, roezig of dronken maken
  • [Omstandigheid] wordt gedronken bij maaltijden en tijdens bijeenkomsten met een zekere sfeer zoals feesten, plechtigheden, een viering, gezellig samenzijn enz.

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • gisten, rijpen

Vul het vat aan [...] maar zeker niet meer met een suikeroplossing daar de wijn anders weer aan het gisten gaat of te zoet zal worden.

http://home.hetnet.nl/~grvwijk/index.html

De wijn rijpt gedurende drie jaar in roestvrijstalen vaten alvorens ze gebotteld kan worden.

http://www.zuidwest-nederland.nl/200109/r07.shtml,

  • naar de kurk smaken

Met Europese steun is een procédé ontwikkeld waardoor wijn niet meer naar kurk kan smaken.

Hand.Neo.2000.rest1.txt,

als object bij een werkwoord


  • wijn bestellen
  • wijn bewaren
  • wijn bottelen
  • wijn decanteren
  • wijn degusteren
  • wijn distilleren
  • wijn drinken
  • wijn filteren
  • wijn hevelen
  • wijn kiezen
  • wijn klaren
  • wijn maken
  • wijn plengen
  • wijn proeven
  • wijn schenken
  • wijn serveren
  • wijn tappen
  • wijn walsen

Er bestaan pompjes die lucht uit de fles pompen en zo eventueel de wijn voor een langere tijd kunnen bewaren.

http://www.winesinbelgium.com/ld/wine.nsf/PV/0102NL?OpenDocument

Hij heeft nu tien hectare in een vruchtbare vallei waar hij druiven teelt en zijn eigen wijn bottelt, die hij in Nederland verkoopt.

De Standaard,

Cognac dankt zijn ontstaan voor een deel aan de gestegen vrachtkosten van de wijn. Om het volume van de lading wijn te verkleinen koos men voor distillatie. Hierdoor werd niet alleen het volume teruggebracht, maar ook de te betalen belasting, die naar volume werd geheven. Men ging tevens de wijn distilleren omdat deze te kwetsbaar was om te worden vervoerd over de hele wereld.

http://www.jeltedeboer.nl/?page_id=699,

Van het verblijf tot elke maaltijd, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat: alles wordt tot in detail besproken. Wat lust het staatshoofd of de regeringsleider absoluut niet [...]. Chirac, de Franse president, drinkt bijvoorbeeld vrijwel geen wijn. Na de officiële toast met de wijn pakt hij direct weer zijn biertje.

(onbekend) ,

Door de wijn vroeger te hevelen (en dus sneller van de gist te halen) zal je een zoetere wijn kunnen maken.

http://www.bibere.com/Hevelen_85.html

In deze tijd werd ook voor het eerst zwavel gebruikt om de wijn te steriliseren en eiwit om hem te klaren.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

Zij zullen voor Yahweh geen wijn plengen en hun offers zullen Hem niet aangenaam zijn.

http://muscleboykanan.com/blog/geschriften/hos/9-2/,

Glas in kleine kringen onder de neus draaien, nippen, wijn zorgvuldig in de mondholte proeven, slikken, nasmaak taxeren, glas bedachtzaam neerzetten. Dat doet ze allemaal voortreffelijk.

Opwaaiende zomerjurken, O. de Jong,

Hij walste de wijn in het glas, snoof het vrijgekomen aroma op, zoog wat lucht mee bij de eerste slok en liet alle smaken in zijn mond evolueren voor hij het kostbare gulpje doorslikte.

Uit: L, Pandora, 2003.,

met adjectief ervoor


  • goedkope wijn
  • koele wijn
  • koude wijn
  • uitgelezen wijn

Ik lig niet wakker van wijnfinesses, maar de verleiding om beide flessen te openen was te groot. Zo kon ik eens achterhalen of ook goedkope wijn van liggen beter wordt.

De Standaard,

We zaten nu onder een palmbladparasol van een hotelterras midden in de drukte van het toeristisch seizoen, dronken koele wijn, maar niettegenstaande al dit andere waren onze problemen onveranderd gebleven.

Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

Als ik na een grote inspanning, of zomaar op een zomerdag, erge dorst heb, geniet ik met volle teugen van een glas koude wijn.

Het nietigste, Marie Kessels,

De pastoor, zeker als hij van goeden huize was, gedroeg zich als een "heer" die in een statige pastorie woonde, gediend werd door een meid (over wie wel eens grapjes werden gemaakt), niet zelden met invloedrijke vrienden aan rijke tafelen zat en uitgelezen wijn dronk.

De Standaard,

  • Californische wijn
  • Duitse wijn
  • Franse wijn
  • Hagelandse wijn
  • Italiaanse wijn
  • Oostenrijkse wijn

Een volgende fles Californische wijn, cognac daarna omdat ik me zo braaf had gedragen.

In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

Het komt niet zo vaak voor dat er iets mis gaat door produktvernieuwing. Wel zijn er diverse kwesties rond levensmiddelen geweest [...]: Oostenrijkse wijn (diethyleenglycol, in de media abusievelijk "antivries" genoemd) en Spaanse olijfolie (geknoei met koolzaadolie).

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gerijpte wijn
  • verschaalde wijn

Elke slok wijn die ik in de film nam bestond uit de meest uiteenlopende nepvochten. Qua kleur kwamen ze dichtbij goede jonge dan wel gerijpte wijn. Maar verder was het smerig, smakeloos, alcoholvrij bocht.

http://www.pasteuning.nl/downloads/column/column_jeroen_willems.pdf,

's Anderendaags was hun kamer doortrokken van de geur van zware sigaren en verschaalde wijn.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

met substantief ervoor


  • een beker wijn
  • een fles wijn
  • een glas wijn
  • een karaf wijn
  • een kist wijn
  • een krat wijn
  • een kruik wijn
  • een pak wijn
  • een vat wijn

Harry stond op, bekeek me vernietigend en ging voor zichzelf nog een beker wijn halen.

De bondgenoot, Marcella Baete,

We nemen gewoon maar een kleine karaf wijn want het eten is er uitstekend maar in de wijn daar heb ik niet zoveel vertrouwen.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Als de wijn beviel, schreef de knecht met krijt Est! op de muur. Letterlijk betekent dat 'het is', maar je zou het kunnen vertalen als 'dit is 'm!'. De kroeg van Montefiascone schonk zo'n heerlijke witte wijn, dat de knecht met grote letters Est! Est!! Est!!! op de muur schreef. De bisschop kwam nooit in Rome aan. Hij bleef in Montefiascone wonen en dronk zichzelf letterlijk dood. Nog steeds wordt er ieder jaar een vat wijn over zijn graf geleegd.

http://www.gall.nl/wijn/landen-en-streken/italie/latium

Vaste verbindingen


aromatische wijn


  1. wijn waarvan smaak en geur gedomineerd worden door de kenmerkende aroma's van de druif waarmee hij is geproduceerd

    Enkele typisch Roemeense witte druiven, waarvan sommigen heel opvallende namen hebben, zijn o.a. [...] feteašca alba ('meisjesdruif', geeft zachte, aromatische wijn) en feteašca regala (meest aangeplante druif van Roemenië, kruising van feteašca alba x graša).

    http://www.wijninfo.nl/site/?db,

complexe wijn


  1. wijn die een ingewikkelde samenstelling van smaken en geureigenschappen heeft; wijn waarin verschillende smaken en geureigenschappen onderscheidbaar zijn; wijn met veel smaaknuances en geurnuances

    De beste gronden bevinden zich in de Haut-Médoc (dit is het zuidelijke deel van de Médoc-landtong), en dan nog in een deel daarvan, nl. in die gemeenten die mogen genieten van een gemeenteappellatie. Dit zijn er 6 nl. Margaux: met de hoogste concentratie aan kiezel van de Médoc, geeft complexe wijn.

    http://lekkerewijn.blogspot.com/,

droge wijn


  1. wijn zonder waarneembare zoetheid in de smaak, verkregen door de suikers geheel of grotendeels te laten vergisten

    Antoniem: zoete wijn

    Bij droge wijn is tijdens de gisting nagenoeg alle suiker in de druif vergist, waardoor er bijna geen suiker meer in de wijn zit. Droge wijn wordt ook wel 'strakke' wijn genoemd.

    http://www.grapy.nl/soorten-wijn/rode-wijn/droge-rode-wijn/,

dunne wijn


  1. wijn met weinig smaakstoffen die waterig aandoet

    Slobberwijn van 2 tot 4 euro per fles is erg 'dunne' wijn; weinig smaak, geen afdronk. Dit merk je direct na zes seconden in je mond (geen smaak). Kwaliteitswijn daarentegen heeft veel smaak, veel fruit, veel geur en een lange afdronk.

    http://elineswijnreis.blogspot.com/2011/08/in-zes-seconden-wijn-proeven.html,

elegante wijn


  1. wijn waarvan de smaakaspecten en geuraspecten zowel gematigd als evenwichtig aanwezig zijn; soms ook specifieker: wijn die opvalt door zowel de verfijning of subtiliteit en complexiteit van smaakaspecten en geuraspecten, als door het evenwicht ervan

    Ze maken ook een keuze in houtdikte van de vaten. Dikker is meer tannine, minder oxidatie, en geeft robuuste wijn. Dunner is minder houttannine, meer oakflavor, meer oxidatie en geeft elegante wijn.

    http://www.wosa.nl/column/je-hebt-ballen-nodig-om-pinotage-te-maken,

    Het resultaat is elegante wijn met aroma's van viooltjes, frambozen, kersen, cacao, kardemom (gember), laurier, kokosnoot en cederhout. Het smaakpalet is subtiel met een elegantie die het gehemelte streelt, lagen van verse frambozen en kersen, hints van cacao poeder met een chocolade-achtige afdronk en zachte tannine's die het geheel completeren.

    http://www.churchview.nl/Upload/2681/St%20john%20GSM.pdf,

evenwichtige wijn


  1. wijn met de juiste, harmonieuze verhouding van alle smaakaspecten en geuraspecten of van alcohol en restsuiker

    Volrode wijn met een fijn aroma van rijp rood fruit en licht eikenhout. De smaak is soepel en elegant en eindigt aromatisch en fris. Een goed glas evenwichtige wijn.

    http://www.mondovino.nl/wijn/chateau-de-la-jaubertie-bergerac-rouge-2008/,

fijne wijn


  1. wijn van een duidelijk superieure kwaliteit; wijn met klasse

    In de Guida wordt de Otello Nerodi Lambrusco van Ceci in de hoogste categorie van fijne wijn ingedeeld.

    http://droomhuisitalie.blogspot.com/2011_05_01_archive.html,

    Het wijnsupplement is 20,00 per persoon. Fijne wijn? De flessen zijn ter plekke te koop.

    http://www.vandaag.nl/bussum/jouwnieuws/article15751323.ece/Wit-goud-en-witte-wijn,

filmende wijn


  1. wijn die de smerende eigenschap van speeksel vergroot en hiervan een dikker, kleveriger laagje of film in de mond legt; wijn die gepaard gaat met een enigszins stroperige, vettige indruk in de mond

    Antoniem: strakke wijn

    De stemming zat er bij de dames, zeker na de wijnproeverij voorafgaande aan het buffet, goed in. Er werd geen droge wijn, maar strakke wijn besteld en wie de voorkeur gaf aan wat zoeter vocht sprak plotseling over filmende wijn.

    http://www.moederverwendag.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=9:stralende-verwendag&catid=2:nieuws&Itemid=6,

frisse wijn


  1. wijn die door zijn licht overheersende maar niet overdreven zuurheid verfrissend smaakt; ook: wijn die zowel verfrissend lichtzuur als fruitig smaakt

    Als Australische wijnmaker heeft hij ruime ervaring in het maken van frisse wijn in een warm ofwel heet gebied.

    http://www.bordeaux2010.nl/Valmont-Rouge-Fruit---Domaine-Paul-Mas-2011_1_4303.html,

    De alvarinho levert frisse wijn met stevige zuren die een beetje aan riesling doen denken, met een nauwelijks voelbare sprankelende indruk. Op zijn best heeft hij een licht zilte smaak, die hem uitermate geschikt maakt als partner van fijne zeevruchten.

    http://www.vab.be/Nl/gastronomie/uitartikeldetail.aspx?CID=633,

fruitige wijn


  1. wijn die wordt geproduceerd met aromatische druivenvariëteiten en waarin men de smaak en geur herkent van druiven of andere vruchten zoals bessen, appel, exotisch fruit enz.

    De Cabernet Sauvignon druiven komen van wijngaarden van 'Koue Bokkeveld' met verschillende bodems, welke enerzijds zorgen voor rondborstige wijn en anderzijds voor fruitige wijn.

    http://www.ketrading.com/assortiment.asp?aid=3&wid=51

    De Colombard is een witte druivensoort die veel voorkomt in het zuidwesten van Frankrijk. Ook in Californië en in Zuid-Afrika vindt men ze [...]. Levert fruitige, aangename wijn.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Colombard,

halfdroge wijn


  1. wijn met een nog redelijk restsuikergehalte en een minder zure smaak dan droge wijn; wijn die niet droog en niet zoet smaakt

    Verder is het mogelijk om een wijn nog strenger te laten keuren, en zo een zegel, het 'Deutsches Weinsiegel' te verkrijgen. Een geel zegel voor droge wijn. Een groen zegel voor halfdroge wijn. Een rood zegel voor zoete wijn.

    http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/25058-wijnklassificatie-in-duitsland.html,

    Gestoofde zalm. Nodig: 1 moot zalm van 700 gr - 1 ui - zout - 12 witte peperkorrels - 1 groenteboeket - 2 dl halfdroge wijn - 1 dl water - 100 gr boter.

    http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/koken/a_oma24.htm,

harde wijn


  1. wijn waarvan de smaak (nog) wordt gedomineerd door bittere tannines, in tegenstelling tot een zachte wijnsoort; wrange, stroeve wijn

    Antoniem: zachte wijn

    We mengen harde wijn van de kalkplateaus met zachtere wijn van de zandvlakte.

    http://www.vinowalt.be/hachette2006stars.htm,

    Een boerenkeuken met harde wijn - mij een raadsel waarom de rauwe chianti beroemd geworden is. De specialiteiten van Lucca zijn witte bonen, en bruinebonensoep met grutjes - de veelgeroemde farro. Winterkost. De bistecca fiorentina is even ordinair als een Argentijnse steak.

    http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/312/638/RUG01-001312638_2010_0001_AC.pdf,

jonge wijn


  1. wijn gemaakt van druiven uit een nog recente oogst; wijn die nog niet lang in het vat ligt of nog niet lang geleden is gebotteld

    Antoniem: oude wijn

    Als je de kans krijgt, moet je zeker 's vragen of je de vin de goutte (erg jonge wijn die enkel gefermenteerd is) mag proeven. "Kom nou, da's druivensap", vindt onze gastheer. Maar wij lusten dit veredeld druivensap wel, als aanloopje tot het betere werk.

    De Standaard,

krachtige wijn


  1. wijn met een zeer intense smaak of geur als gevolg van zijn hoog gehalte aan alcohol, restsuiker en/of aromastoffen; wijn waarvan bepaalde aspecten als smaak, geur of alcohol prominent aanwezig zijn, al dan niet in onderling evenwicht

    Chardonnay is waarschijnlijk de bekendste druif ter wereld, hij geeft karakterrijke, volle, krachtige wijn op kalkrijke bodems.

    http://www.lecoqfrise.nl/druiven.html,

    Houtlagering zorg voor krachtige wijn met smaken chocola en rood fruit.

    issuu.com/euro-toques/docs/wijnkaart,

kruidige wijn


  1. wijn waarvan smaak en geur doen denken aan specerijen of soms ook specifieker aan groene kruiden als munt of rozemarijn

    De nero d'avola geeft donkere, kruidige wijn met een zachte smaak.

    http://www.grapedistrict.nl/wijn/Cerasuolo+di+Vittoria.html

    Peren passen ook uitstekend bij een kaasschotel of gaargekookt in kruidige wijn.

    http://www.missethoreca.nl/Home/Article/2002/7/Zomerse-peertjes-HOR045434W/,

lichte wijn


  1. wijn met relatief weinig smaak, een matig alcoholgehalte en een redelijk zuurgehalte

    Antoniem: zware wijn

    Over het algemeen zijn deze bianco's fris en fruitig, sappig en vrij licht. De rosato en rosso mogen bestaan uit sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot nero, ciliegiolo et canaiolo. Ook hier kan de wijnmaker alle kanten op, van lichte wijn tot krachtpatser.

    http://www.weinschenker.nl/wijn/wijn_a_k/italia/_italklets.htm,

    Er is eigenlijk maar één vuistregel die wel goed werkt en dat is dat je lichte spijs combineert met lichte wijn en zware spijs met zware wijn.

    http://www.vinoo.info/het-wijn-spijs-mysterie/,

    Met een glas koele lichte wijn is dit gerecht niet te versmaden.

    http://www.delicatessenhuis.nl/

mousserende wijn


  1. wijn die schuimt door de aanwezigheid van koolzuurgas, volgens traditionele methode verkregen door een tweede gisting in de fles of door kunstmatige toevoeging; schuimwijn

    Synoniem: schuimwijn; sprankelende wijn

    Antoniem: stille wijn

    Haas, gesudderd in mousserende wijn, met cacao dikvloeibaar gemaakt, daarna gemarineerd in citroensap, met een saus van spinazie en jenever en zilverpilletjes als herinnering aan de kogeltjes waarmee het beest is geschoten.

    NRC,

nieuwe wijn


  1. wijn gemaakt van fruit van de laatste oogst

    Antoniem: oude wijn

    Nu dronken we nieuwe wijn - de trots van Kevin: zijn eigen wijn was dit jaar voor het eerst drinkbaar.

    Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

    Bij dit menu krijgt u ter gelegenheid van de nieuwe wijn een glas Beaujolais primeur of witte muscadet primeur gratis.

    Meppeler Courant,

oude wijn


  1. wijn die al lang in het vat ligt of lang geleden is gebotteld
    Vaak met de bijgedachte dat deze daardoor tot volle rijping en smaakontwikkeling is gekomen.

    Antoniem: jonge wijn; nieuwe wijn

    Te koesteren als een fles oude wijn die stilaan zijn hoogtepunt nadert.

    De Standaard,

rijke wijn


  1. wijn die een krachtige smaak, veel alcohol en een intense kleur heeft en tevens mooi evenwichtig is

    Zo experimenteert Ricard met houtrijping en vergisting voor Sauvignon en brengt hij de rendementen van sommige percelen terug tot 23 hectoliter, om zeer rijke wijn te maken.

    http://www.terroirwijn.nl/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1:vincent-ricard&catid=11:franse&Itemid=15,

    Arme grond, rijke wijn. Portugal heeft veel te bieden.

    http://www.defuyck.nl/geschenken_pdf/23-24.pdf,

rijpe wijn


  1. wijn die voor de gewenste ontwikkeling in smaak, geur en kleur lang genoeg in het vat gelegen heeft of gebotteld is en klaar is om te drinken

    De kleur kan je een indicatie geven: over de leeftijd: jonge wijn, 'bleke' tot rijpe wijn, 'diepe kleur' over de smaak: fruitige wijn, 'helderbleek', volle wijn, 'diepgeel', houtgerijpte tot goudgeel, zoete wijn.

    http://www.vinoo.info/proeven-proeven-en-nog-eens/,

    De Merlot is een perfect voorbeeld van uiterst zachte, volle, fruitige en rijpe wijn, die optimaal heeft geprofiteerd van het warme Chileense klimaat.

    http://www.wijnhandeldehaas.nl/rodewijn.php,

robuuste wijn


  1. wijn die een goed evenwicht heeft tussen de alcohol en stevige tannines en een volle smaak

    Ze maken ook een keuze in houtdikte van de vaten. Dikker is meer tannine, minder oxidatie, en geeft robuuste wijn. Dunner is minder houttannine, meer oakflavor, meer oxidatie en geeft elegante wijn.

    http://www.wosa.nl/column/je-hebt-ballen-nodig-om-pinotage-te-maken,

rode wijn


  1. wijn met een roodachtige tint, veelal variërend van paarsig tot bruinrood, die men produceert van blauwe druiven door het druivensap te laten vergisten samen met de druivenschillen die kleurstof bevatten

    Kleur beschrijvingen [...]. Rode wijn: paars, paarsrood, granaatrood, kersenrood, robijnrood, kastanjerood, bruin.

    http://www.uitstekendewijn.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=55&lang=nl,

    Rode wijn is in zijn jeugd is purperpaars en gaat naarmate hij ouder wordt via robijnrood naar bruinrood.

    http://www.uitstekendewijn.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=55&lang=nl,

    Wijn wordt ook aan tafel gedronken, en daarbij drinkt men traditioneel bij vleesgerechten rode wijn en bij visgerechten witte wijn.

    http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/884/1/Rode-of-witte-wijn/Page1.html,

ronde wijn


  1. zachtsmakende wijn die men om de balans tussen de smaakstoffen met een gevoel van rondheid associeert, in tegenstelling tot het gevoel van hoekigheid of lacune dat ontstaat doordat een zoete, zure of bittere smaakstof te sterk of te weinig aanwezig is

    Wijndrinkers houden vooral van 'ronde' wijn [...]. Droge of zoete wijn, houtig of fris, alles was lekker als het maar een ronde smaak had. Met samengeknepen lippen proeft hij even de sauvignon blanc. Het is de eerste slok wijn van vinoloog Philip Hoogenraad uit Epe en de smaak bevalt hem niet: "Wat zurig, niet erg lekker en niet rond."

    http://www.destentor.nl/regio/epevaassen/10907279/Wijndrinkers-houden-vooral-van-ronde-wijn.ece,

ruwe wijn


  1. wijn met veel agressieve tannines die nog te jong is om te drinken of die eenvoudig en ongenuanceerd is en ook door rijping niet zachter en drinkbaarder wordt

    Het begint met oogsten van de druiven op het juiste moment van rijpheid. Het druivensap wordt, bij 26 graden in drie dagen tijd, door een speciale gist tot wijn omgezet. De zo ontstane ruwe wijn wordt in grote tanks verzameld en op kwaliteit beoordeeld.

    http://www.coza.nl/Coza-Nieuwsbrief-Maart-2008.pdf,

    In de ochtend om tien uur, uit een van de houten vaten een monster halen met een pipet en dat dan samen bespreken. Het is overigens een vreemde gewaarwording om 'ruwe' wijn te drinken. Het stel laat ook andere wijnmakers proeven van hun wijnen in wording.

    http://www.ontspanjehier.com/Uploaded_files/Zelf/Ontspanjehier%20-%20Contact/BINNENWERK_SPANJEVOORGOED_DEF_LR.pdf,

scherpe wijn


  1. wijn die een (te) hoog gehalte aan onprettige zuren heeft en daardoor wrang en onrijp smaakt

    Deze wijnboeren uit de Beaujolais zijn als eersten geheel tegen de stroom in natuurlijke en zelfs zwavelloze wijn gaan maken. Dit was vooral in de Beaujolais een revolutie, bij uitstek de wijnstreek van hoge rendementen, onrijpe druiven, veel toevoegingen, met als gevolg dunne, scherpe wijn.

    http://wijnproeverijen.net/deWijnen.html

    Glycerol (= glycerine). Een natuurlijk product uit de druivenvergisting. Maakt droge, harde, scherpe wijn zachter. Smaakt iets zoet, is niet verder vergistbaar.

    http://blog.seniorennet.be/chateaudellenew/archief.php?startdatum=1171839600&stopdatum=1172444400,

schrale wijn


  1. wijn met een zure en niet-intensieve smaak, vaak gemaakt van onrijpe druiven

    Zij hebben via genmodificatie gisten ontwikkeld die minder alcohol produceren en die schrale wijn voller laten smaken.

    http://nl.netlog.com/geurtvanrennes/blog,

soepele wijn


  1. wijn die lekker wegdrinkt doordat de smaakbestanddelen zuur en bitter op de achtergrond blijven en de natuurlijke zoetheid wordt waargenomen; wijn zonder of met zachte tannine en weinig zuur waardoor de mond niet samentrekt

    Bedoeling: soepele wijn maken met weinig tannine.

    http://vino.vinopres.com/vino-online/12015b3466c194ce7ca1b0c590bc6de4101a/NL/files/assets/seo/page12.html,

sprankelende wijn


  1. wijn die schuimt door de aanwezigheid van koolzuurgas, volgens traditionele methode verkregen door een tweede gisting in de fles of door kunstmatige toevoeging; schuimwijn

    Synoniem: mousserende wijn; schuimwijn

    Antoniem: stille wijn

    Bubbles on the Beach biedt alle liefhebbers van sprankelende wijn de kans om op een informele proeverij kennis te maken met alle soorten mousserende wijn.

    http://wijn.nl/site/nieuwsagendaforums/newsitems/page3539.php,

stevige wijn


  1. wijn die een stevige indruk geeft in de mond doordat duidelijk aanwezige tannines ondersteund worden door een evenwichtige basis van zuur en zoet

    Als u van stevige wijn houdt, is dit fantastisch. Een krachtige volle fruitsmaak met een stevig droge afdronk.

    http://www.henribloem.nl/Webshop/173622_Avignonesi_Riserva-Grandi-Annate.html

stille wijn


  1. wijn die geen koolzuurgas bevat en daardoor niet schuimt; niet-mousserende wijn

    Antoniem: mousserende wijn; schuimwijn; sprankelende wijn

    Toelichting op verplichte aanduidingen voor stille wijn, parelwijn en likeurwijn uit de Europese Unie of uit derde landen.

    http://wijn.nl/lmbinaries/concept_etikettering_versie_2010.pdf,

stugge wijn


  1. wijn waarin tannine en zuur duidelijk of sterk aanwezig zijn

    Geoordeeld: voor diegenen die van krachtige wat stugge wijn houdt om hem bij krachtige smakende romige kazen (Chaource, Brie de Melun…) te serveren. Niet bewaren.

    http://www.consumentenpagina.be/article/2008/17/wijn-promotie-getest,

strakke wijn


  1. wijn die in de mond een samentrekkend of opdrogend gevoel geeft door de aanwezigheid van zuren of van bittere tannines

    Antoniem: filmende wijn

    Riesling leent zich voor sobere, strakke en elegante droge wijn, rijke, honingachtige, weelderige zoete wijn en zelfs lichte en verfrissende mousserende wijn.

    http://www.villawijn.nl/druiven,

versneden wijn


  1. wijn verkregen door menging van verschillende soorten druiven, most of wijn; niet-zuivere wijn

    De Franse politie heeft in de omgeving van Bordeaux een enorme wijnfraude ontdekt, waarbij het leeuwendeel van inferieure en versneden wijn onder valse etiketten zijn bestemming heeft gevonden naar Nederland en België.

    De Telegraaf,

versterkte wijn


  1. wijn die men sterker heeft gemaakt door de toevoeging van alcohol

    Zoete, al dan niet versterkte wijn kun je net zo goed bij wijze van aperitief drinken in plaats van bij het dessert.

    http://www.wijninfo.nl/site/?db,

vlakke wijn


  1. wijn met weinig smaak en smaaknuances

    Dankzij toevoeging van de zoete bessenlikeur werden de scherpe kantjes gehaald van de witte aligoté, een druivensoort die doorgaans vlakke wijn met veel zuur voortbracht.

    http://www.telegraaf.nl/vrouw/eten_drinken/9464720/__Het_mooiste_aperitief_van_deze_lente___.html,

volle wijn


  1. wijn die een mondvullende, bijna romige indruk geeft door de intensiteit en de balans van de smaakaspecten en aroma's en door het alcoholgehalte

    Een ideaal glas voor wie van volle wijn houdt waarbij een tikje houtsmaak. Uitstekend bij rijk smakende visgerechten en licht gevogelte.

    http://www.restaurant-alexander.nl/index.php?Itemid=80,

warme wijn


  1. wijn waaraan suiker of zoetmiddelen, kruiden zoals kruidnagels en kaneel, sinaasappel en citroen zijn toegevoegd en die men opgewarmd drinkt
    In onze streken vooral gedronken als winterdrank.

    Synoniem: gloeiwijn

    Een kroeg bestond meestal uit twee ruimten. De ene gaf uit op de straat en was voorzien van een gemetselde toonbank, waarin plaats was voor wijnvaten en waarop houtskoolvuurtjes konden staan voor de eventuele warme prak of voor het verwarmen van wijn: de Romeinen hielden van warme wijn met honing en kruiden. De andere ruimte van de kroeg was, indien ze niet diende als woonruimte voor de herbergier (caupo), bestemd als ruimte om te zitten.

    http://satura-lanx.telenet.be/Vita%20Romana/02_Vita%20Romana_dagelijks%20leven/13_3C.htm

    De speelpleinen van deze peuterscholen worden omgetoverd in markten met de geur van kerstbomen, warme chocolademelk, warme wijn en vers gebakken oliebollen.

    Meppeler Courant,

witte wijn


  1. bijna kleurloos transparante of gelige wijn die men produceert van witte druiven of van blauwe druiven waarbij men alleen het druivensap laat vergisten zonder de druivenschillen die kleurstof bevatten

    Witte wijn wordt gemaakt van het sap van druiven. Er worden geen schillen, steeltjes en pitten toegevoegd. Het druivensap bevat weinig tot geen kleurstof en zal dus zo goed als blank zijn. Toch kan witte wijn ook van blauwe druiven gemaakt worden, de kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras en de leeftijd.

    http://www.supermarktaanbiedingen.com/zoeken/witte%20wijn,

    Bij witte wijn treedt eerder een vergelingsproces op. Jonge, weinig ontwikkelde wijn varieert van bleek, haast kleurloos parelmoer tot geelgroen, naar middengeel of strogeel voor rijpende wijnen. Is de wijn klaar voor pensionering, dan evolueert hij van goudgeel tot amberkleurig.

    http://www.underthecork.be/nl/community/abc/inleiding.html

    Witte wijn is variërend van bleek (bijna kleurloos) tot goudgeel. Hoe donkerder de wijn, hoe meer extract.

    http://www.uitstekendewijn.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=55&lang=nl,

    Geutje droge witte wijn versnelt het marinade effect.

    http://users.pandora.be/jacobs/eendefilet.htm

    Bessengeleitjes met vanilleroom; aantal personen: 4. Ingrediënten: 500 gr aalbessen, 5 blaadjes gelatine, 50 gr witte basterd suiker, 1 dl zoete witte wijn.

    http://members.home.nl/hairbear/index.html?nagerech/na0015.htm

zachte wijn


  1. wijn die een zachte smaak heeft doordat zuren en tannines op de achtergrond blijven en een lichte zoetheid wordt geproefd zonder dat suiker wordt waargenomen

    Antoniem: harde wijn

    2de Cru Classé te Saint-Julien, het château Léoville Barton 2003 is zachte wijn met een opmerkelijke rondheid die typisch is aan zijn stijl.

    www.vinogusto.com/nl/wijn/25796/chateau-leoville-barton-2003,

    Neem de tijd, om de smaak van zachte wijn en romige schapenkaas in u op te nemen. Ze zijn de trots van Portugal.

    http://www.sunjets.be/vliegvakanties/zomer/Portugal/info/nl/

zoete wijn


  1. zoet smakende wijn, veelal verkregen door de suiker uit de druiven slechts gedeeltelijk te laten vergisten zodat veel restsuiker overblijft

    Antoniem: droge wijn

    Port dankt zijn bestaan aan een bijzondere eigenschap van gistcellen. Deze zetten de suiker in de druiven om in alcohol, maar gaan dood bij een teveel aan alcohol, namelijk bij meer dan vijftien procent. Als dan nog suiker in de most aanwezig is, ontstaat zoete wijn.

    http://www.delicatessenhuis.nl/

zure wijn


  1. wijn met een hoge of te hoge zuurheid

    De wereldberoemde Valpolicella wijnen komen van wijngaarden in Veneto, in Noord-Italië. De kwaliteitsverschillen zijn enorm en variëren van eenvoudige, dunne en zure wijn tot krachtige, donkergekleurde en vol smakende wijnen.

    http://www.josbeeres.nl/wijnen_josbeeres/accordini/,

zware wijn


  1. wijn met veel smaak, een hoog alcoholpercentage en een laag zuurgehalte

    Antoniem: lichte wijn

    Grauburgunder. Dit ras wordt gebruikt voor zware wijn, rijk aan 'body' en meestal mild.

    http://wijnmagazijn.biedmeer.nl/Webwinkel-Page-35964/undefined

de wijn is op dronk


  1. de wijn heeft genoeg rijping gehad en is in de optimaal haalbare balans, klaar om gedronken te worden; de wijn is voldoende gerijpt en drinkbaar; de wijn is drinkrijp

    De wijn is op dronk, maar wordt nog beter en kan zonder probleem een jaar of acht bewaard worden.

    http://www.wijnkoperijvandenhoogen.nl/voorjaarstrouvailles_2012,

klare wijn schenken


  1. iemand iets kenbaar maken zonder enige poging tot verdraaiing of verzwijging van zaken; ronduit de onvervalste waarheid zeggen

    Voor Rome moeten bovendien de gepeilde meningen van het kerkvolk zeer verontrustend geweest zijn. Zestien procent hiervan (rond een miljoen lidmaten) zei uittreding uit de kerk te overwegen als er geen klare wijn in de zaak-Groër wordt geschonken.

    NRC,

    Wij achten dit niet robuust en transparant en derhalve geen duurzame oplossing. Het ligt naar onze mening op de weg van de overheid om op dit punt nu reeds klare wijn te schenken. De VLB pleit voor het verduidelijken van het wetsvoorstel op één van de twee volgende wijzen.

    http://www.vlb.nl/briefaande%20minister.htm,

nieuwe wijn in oude zakken


  1. iets nieuws in een oude, bekende vorm; soms ook in meer moraliserende zin: iets nieuws dat men ten onrechte plaatst binnen een oude vorm; iets nieuws vergt ook een nieuwe vorm
    Naar Matth. 9, 17.

    Het ging me vanmorgen eigenlijk alleen maar om dit ene: Niemand doet zoiets, nieuwe stof op een oude jas, nieuwe wijn in oude zakken. Niemand, toch?

    http://wvdschee.home.xs4all.nl/prk/41mar022122.html,

    Immers, zonder dit aanvullend initiatief dreigt dit decreet - waarvan de voorbereiding nu reeds meer dan 10 jaar aansleept - herleid te worden tot een toonbeeld van 'nieuwe wijn in oude zakken'.

    http://www.natuurpunt.be/default.asp?ID=516

    De mogelijkheid om technologie optimaal te benutten, veronderstelt dat niet alleen technologie wordt toegevoegd aan bestaande onderwijs- en leervormen, maar dat onderwijzen en leren geheel nieuw worden bedacht. Geen nieuwe wijn in oude zakken, dus.

    http://www.klascement.net/picto/gevangen.htm,

oude wijn in nieuwe zakken


  1. iets ouds of bekends in een nieuwe vorm of voorstelling; soms ook in meer moraliserende zin: iets ouds of bekends dat ondanks een andere, nieuwe voorstelling de zaken niet wezenlijk verandert
    Naar Matth. 9, 17.

    Het waren echt niet allemaal gloednieuwe vindingen, integendeel, er was veel oude wijn in nieuwe zakken, maar uit marketing-oogpunt was het een uitstekend initiatief.

    NRC,

    De SP zelf daarentegen noemt het beleid dat nu wordt gevoerd "oude wijn in nieuwe zakken", dus had ze eigenlijk net zo goed niet aan de verkiezingen mee kunnen doen ondanks de 'historische overwinning'.

    NRC,

    Er moeten jonge elementen met visie aan de kar gaan trekken ten einde met fundamentele oplossingen over de brug te komen. Wij hebben geen behoefte meer aan oude wijn in nieuwe zakken.

    De Standaard,

water bij de wijn doen; water in de wijn doen


  1. zijn eisen of standpunt matigen door toegevingen te doen

    Een beetje water bij de wijn kan spreekwoordelijk geen kwaad, maar teveel is teveel natuurlijk.

    http://www.dakweb.nl/rb/99-8/99-8-28.htm,

    De direktie en de vakbonden [...] heben gisteren ingestemd met het verzoeningsvoorstel [...]. Dat betekent dat de onderhandelingen opnieuw van start kunnen gaan. Vooral de direktie moest water bij de wijn doen. Ze moest de opgezegde kollektieve arbeidsovereenkomsten (kao's) tijdelijk herstellen.

    De Standaard,

    Na het aanhoudend protest tegen de besparingen op door apothekers eigenhandig bereide geneesmiddelen, wilde de regering water in de wijn doen.

    De Standaard,

wijn versnijden


  1. een wijn mengen met andere, vaak goedkopere wijn, respectieveljk de druiven of most voor wijn mengen met andere druiven of most

    In China kan men nog ten volle experimenteren in de wijnbereiding: druiven met ander fruit mengen, allerhande poeders gebruiken, wijn versnijden' met onverpakte (en vrac) ingevoerde wijn enz.

    http://users.telenet.be/wijnacademie/nieuws_flash/nieuws_flash_2006/nieuws_flash_21.htm,

Spreekwoorden


Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan


  1. alcohol tast de scherpheid van geest of het beoordelingsvermogen aan; drank verdringt het verstand

    'Als de wijn is in de man,' riep zijn vriend vanuit de kamer, 'is de wijsheid in de kan!' wist hij nog moeizaam uit te brengen [...], waarna hij alsnog op de grond viel en niet meer wist hoe omhoog te komen.

    Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Goede wijn behoeft geen krans


  1. iets van goede kwaliteit hoeft men niet aan te prijzen; goede kwaliteit prijst zichzelf aan

    Goede wijn behoeft geen krans: STORMOR XL verzekert u van een stevig en betrouwbaar palletrek met oog voor de veiligheid van uw werknemers.

    Pluscorpus BE B.txt,

Wijn op bier is plezier en bier op wijn is venijn


  1. Vormvariant: Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier

    wijn na bier drinken kan geen kwaad, maar van bier na wijn word je ziek

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


wijn 1.1

wijnsoort of wijnmerk

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiekstof : soort stof
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Semagram


Een wijn…

is een drank; is een vloeistof; is een stof

      Algemene voorbeelden


      Men kan een wijn droog noemen als deze geen zoete smaak heeft. (Dus bijna geen suiker bevat). De aanduiding wordt het meest gebruikt bij witte en roséwijnen, omdat het geven van onderscheid daar het meest zinvol is. Er bestaan immers heel wat zoete en half-zoete witte en roséwijnen. Het grootste deel van de rode wijnen is echter altijd droog.

      http://www.wijnspecialist.be/site/wijnvragen/wat_is_droge_wijn.htm,

      De wijnen van het domein zijn in hoofdzaak wit, en reiken van beendroog tot likeurig.

      http://vereniging.leuven.be/aossl/_private/Degustatie/deg_2003_Gaillac.htm,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een wijn bestellen
      • een wijn bewaren
      • een wijn bottelen
      • een wijn decanteren
      • een wijn filteren
      • een wijn kiezen
      • een wijn klaren
      • een wijn schenken
      • een wijn serveren
      • wijnen bestellen
      • wijnen bewaren
      • wijnen bottelen
      • wijnen decanteren
      • wijnen filteren
      • wijnen kiezen
      • wijnen klaren
      • wijnen schenken
      • wijnen serveren

      De eerste stap is een wijn bestellen. Bestel wat je lekker lijkt, bij voorkeur iets dat met het eten samengaat.

      http://www.europeseunie.org/wijndatabase/content.php?s=6&p=informatie&i=Basiskennis,

      Belangrijke vragen [...]. 1. Welke wijnen bewaren? 2. Waarom wijnen bewaren? 3. Waar wijnen bewaren? 4. Hoe wijnen bewaren? 5. Wanneer op dronk?

      http://www.wine-affairs.com/netherlands/articles/60703.php,

      Heerlijke bourgognes van kleine wijnboertjes die hun eigen wijnen bottelen.

      http://wijngekken.blogspot.nl/2011/08/dat-hebben-wij-weer.html,

      Is het de bedoeling om een wijn van zijn bezinksel te scheiden, te decanteren, dan is het handig om de capsule in zijn geheel van de flessenhals te verwijderen.

      (onbekend) ,

      Voor tere oudere wijnen daarentegen: alleen decanteren als het vanwege te veel bezinksel echt moet en dan direct serveren.

      http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      Je mag een wijn pas filteren als hij uitgegist en geklaard is. Pas als hij helemaal helder is kun je filteren anders raken de filters verstopt.

      forum.bibere.com/viewtopic.php?t=503,

      Als je een nogal rijk gerecht hebt, dan moet je wel een wijn kiezen die daar bovenuit komt.

      http://www.wineaustralia.com/netherlands/default.aspx?tabid=1610

      Basiscompetenties. De cursist kan de noodzakelijke grondstoffen kiezen. De hoeveelheden van de nodige grondstoffen uitrekenen. De voorbehandelingen voor de gistpropagatie uitvoeren. Het verloop van de gistpropagatie opvolgen [...]. Een wijn klaren.

      http://www.vlor.be/sites/www.vlor.be/files/rlll-rlll-adv-004bijl02.pdf,

      Een lage temperatuur accentueert tannines. Vandaar de aanbeveling om wijnen met veel tannine betrekkelijk warm te serveren.

      http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      Natuurlijk is het zo dat bepaalde gerechten traditioneel geserveerd worden met een bepaalde wijn (denk aan asperges met een lekkere pinot gris of pinot blanc) maar je moet nooit tegen je zin in een wijn schenken die je eigenlijk niet zo ligt alleen maar omdat dat zo "hoort".

      http://www.kostanieuws.com/index.php?PID=wijnkenner&COL=1,

      met adjectief ervoor


      • een dure wijn
      • een goedkope wijn
      • een heerlijke wijn
      • een lekkere wijn
      • een uitgelezen wijn
      • dure wijnen
      • goedkope wijnen
      • heerlijke wijnen
      • lekkere wijnen
      • uitgelezen wijnen

      Zo ging ik regelmatig naar een café waar op de donderdagavond een deftig clubje bijeen was. De leden hadden allemaal iets te maken met de handel in dure wijnen.

      Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

      Goedkope wijnen, waaronder de meeste Muscats, zijn minder zoet dan de op kostbare wijze geproduceerde 'edele-rot-wijnen' zoals sauternes en de geconcentreerde wijnen zoals Eiswein of Trockenbeerenauslese, die zo zoet zijn dat men er alleen maar aan kan nippen.

      http://users.skynet.be/eddy.keuninckx/riesling.htm

      In de periode van het Sint-Niklaasfeest worden sinaasappelen en mandarijntjes overvloedig aangeboden. Soms zijn er leveranciers die hun zuiderse vruchten niet tijdig kunnen afzetten. Dat is voor ons, wijnmakers, een gelegenheid om van deze vruchten een heerlijke wijn of een speciale aperitief te maken.

      http://users.pandora.be/jean.cnapen/recepten/00december.htm,

      Verder stelt deze druif geen hoge eisen aan de standplaats en de winterhardheid is zeer hoog. Er is een lekkere wijn van te maken met een lichte muskaatsmaak.

      http://www.wijnbouw.nl/

      Wat een fantastische figuur was het altijd. Liep in jassen met bontkragen, gaf atelierpartijen met kreeft en uitgelezen wijnen, echt een grand seigneur. Hij vond het ook vervelend dat hij Manus Fluit heette.

      Het feest, Herman Pieter de Boer,

      • een Australische wijn
      • een Californische wijn
      • een Duitse wijn
      • een Franse wijn
      • een Hagelandse wijn
      • een Italiaanse wijn
      • een Portugese wijn
      • Australische wijnen
      • Californische wijnen
      • Duitse wijnen
      • Franse wijnen
      • Hagelandse wijnen
      • Italiaanse wijnen
      • Portugese wijnen

      Van de 7000 verschillende wijnen die door vinologen in blindproeverijen beoordeeld werden waren het vooral de Australische wijnen die in de prijzen vielen.

      NRC,

      Het was zo warm dat we 's avonds op een van de terrasjes aan de Fisherman's Wharf konden eten, scampi en een droge Californische wijn, type Chablis.

      In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

      Ook bij gegrilde vis of gebraden gevogelte kan je gerust een Hagelandse wijn schenken.

      issuu.com/absoluut/docs/hageland_wijnbrochure,

      Voor Portugal was door de Portugese ambassade een prijs beschikbaar gesteld voor de beste presentatie van het menu en de daarbij behorende Portugese wijnen.

      Meppeler Courant,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een gerijpte wijn
      • gerijpte wijnen

      Tegelijkertijd gaan de duizenden (!) elementen die bijdragen aan de geur en de smaak van de wijn zowel onderlinge reacties aan als reacties met de fenolen. Hierdoor ontstaan steeds complexere samenstellingen, zo complex dat de term 'bouquet' voor het aroma van een gerijpte wijn inderdaad op z'n plaats is.

      http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      Geniet van gerijpte wijnen, maar bewaar met mate!

      http://www.eleveldsteenwijk.nl/index.php?menu_id=95,

      Vaste verbindingen


      een aromatische wijn


      1. een wijnsoort waarvan smaak en geur gedomineerd worden door de kenmerkende aroma's van de druif waarmee hij is geproduceerd

        Rode wijnen. Jean Leon, Terrasola Cabernet - Sauvignon Druivensoort: Cabernet Sauvignon Helder rode aromatische wijn met een geurig bouquet van rode bessen en kersen, een zweempje drop, levendige zuren en een speelse afdronk.

        http://www.winkk.nl/dranken/kaart/

        Deze druif geeft zeer aromatische wijnen. In de geur zijn tonen van citrusfruit en specerijen waar te nemen en in de smaak overheerst het frisse karakter met een kruidige ondertoon en een weelderige volle afdronk.

        http://www.1910-restaurant-bar.nl/NL/bibliotheek/wijnen/-pinot-grigio-colli-trevigiani-la-farra-veneto

        Cabernet sauvignon levert zeer aromatische wijnen met geuren van zwarte bes, vanille, specerijen (peper), tabak, pruim, kers, geroosterd brood en ceder.

        http://www.wijnhandel.nl/Pages/Shop/MoreInfoItem.aspx?Page=Cabernet%20Sauvignon

      een complexe wijn


      1. een wijnsoort die een ingewikkelde samenstelling van smaken en geureigenschappen heeft; een wijnsoort waarin verschillende smaken en geureigenschappen onderscheidbaar zijn; een wijnsoort met veel smaaknuances en geurnuances

        Combineer eenvoudige gerechten met een eenvoudige wijn en koop voor complexe gerechten een complexe wijn.

        http://wijn.nl/site/wetenswaardigheden_over_wijn/Auto_Wijn_aan_tafel.php,

        De Nuragus is een veel voorkomende witte druif die zachte en fruitige wijnen oplevert. Ook wordt de Vermentino druif veel gebruikt en levert complexere wijnen op.

        http://www.lafiera.nl/ned/,

      een droge wijn


      1. een wijnsoort zonder waarneembare zoetheid in de smaak, verkregen door de suikers geheel of grotendeels te laten vergisten; een niet-zoete wijnsoort

        Antoniem: een zoete wijn

        Een droge wijn is een wijn die niet zoet is. Men zegt ook wel dat een droge wijn een smaakkenmerk is van wijn. Tegenwoordig als men het heeft over droge wijn spreekt men ook wel van 'strakke' wijn.

        http://www.sfywines.com/droge-wijn

        Ook in Rheinhessen geeft de silvaner goede droge wijnen.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      een dunne wijn


      1. een wijnsoort met weinig smaakstoffen die waterig aandoet

        Na acht jaar onderzoek hebben onderzoekers aan het Australian Research Institute de aromatische stof kunnen indentificeren die het bekende zwarte pepergeurtje geeft aan wijnen die gemaakt zijn van de druivensoort Shiraz [...]. Voor de grote, commerciële wijnbedrijven is dit goed nieuws. Zij kunnen nu een dunne wijn niet alleen 'oppimpen' met enzymen die het fruit in de wijn versterken maar ook iets karakteristieks als dat zwarte pepergeurtje toevoegen.

        http://www.klerkswijnen.nl/nieuws/50/identificatie-aromatische-stof/,

        In het verleden kwam het regelmatig voor dat druiven in deze contreien onvoldoende rijp werden, met als gevolg ondrinkbaar dunne wijnen.

        http://www.slijtersvakblad.nl/ABC_van_de_Wijn/4805/cool-climate.html,

      een elegante wijn


      1. een wijnsoort waarvan de smaakaspecten en geuraspecten zowel gematigd als evenwichtig aanwezig zijn; soms ook specifieker: een wijnsoort die opvalt door zowel de verfijning of subtiliteit en complexiteit van smaakaspecten en geuraspecten, als door het evenwicht ervan

        Brut Blanc des Blancs. Geheel op basis van Chardonnay is deze uitgebalanceerde uiterst elegante wijn gecreeerd. De Chardonnay is geheel afkomstig van gebieden (terroirs) met een Grand Cru klassificering.

        http://www.champagne.nl/

        Verfijnd & harmonieus. Elegante wijnen met een rijkdom aan smaaknuances voor de speciale gelegenheid. St. Aubin, 1e Cru en Créot Bourgogne Dom. Lamy Pilot Chardonnay, Baronesse Nadine Rupert & Rotschild.

        http://hetmiddenhuis.nl/en/menukaart/75-wijnkaart,

      een evenwichtige wijn


      1. een wijnsoort met de juiste, harmonieuze verhouding van alle smaakaspecten en geuraspecten of van alcohol en restsuiker

        Het is zeer belangrijk om met een goed samengestelde most te beginnen zodat je een evenwichtige wijn krijgt. Het evenwicht moet gevonden worden tussen zoet, bitter (tannine), body, zuur, bouquet en aroma.

        http://home.hetnet.nl/~grvwijk/index.html,

        Wat is bijvoorbeeld een evenwichtige wijn? In de eerste plaats slaat deze term op de evenwichtige dosering van de drie basissmaken in wijn: zoet, zuur en bitter. Die smaken zijn al aanwezig in de druif, net zoals in de meeste andere vruchten.

        http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GH1LJ8OD,

        Het ontdoen van dit werkend gist uit de zeer jonge nog steeds actief zijnde wijn is noodzakelijk om te zorgen dat niet alle suiker wordt opgesnoept, (Tradition kwaliteit) teneinde te bewerkstelligen dat er tijdens de flesgisting nog net voldoende werkend gist en restsuiker is om een evenwichtige wijn te krijgen. De wijn heeft nu een alcohol percentage van 6 á 7 % en een restsuiker van 50-70 gram per liter.

        http://www.wijnanders.nl/page3.php

        Doel is het maken van evenwichtige wijnen met een juiste balans tussen fruit, hout en de terroir van Toro.

        www.qvselect.nl/wijnen/74580-toro-san-roman.html,

      een ferme wijn


      1. een wijnsoort die door de tannines en/of veel zuur een krachtige smaak heeft

        Château d'Arsac 2000, Margaux Cru bourgeois: Ferme wijn met fameuze kleur en smaak. Stevige tannines maar nog net perfect genietbaar. Mooie, stevige Margaux!

        http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/archive/2008/04/19/prior-et-al.html,

        Smaak en Geur: Beeldschone, flonkerende robijnrode kleur. De karaktervolle, open geur bevat veel zwarte bessen, die ook in de smaak terugkomen. Milde tannines. Een stevige, ferme wijn.

        http://diroywinkel.mamutweb.com/Shop/List/Chili/54/1,

        In het Duitse Franken weet men nu nog een uitstekende Silvaner te maken. Een hartige, ferme wijn met veel aroma.

        http://www.weinschenker.nl/druiven/_druivsort5.htm

      een fijne wijn


      1. een wijnsoort van een duidelijk superieure kwaliteit; wijnsoort met klasse

        Een briljante kleur, lichtgeel. De neus is fris en zeer fruitig, abrikoos. Een zeer fijne wijn met een lange afdronk van exotisch fruit, mango en passievrucht.

        http://www.kelderrestanten.net/ad-tag/witte-wijn/,

        Oud druivenstokken als Viura en Bodal worden gebruikt om deze fijne wijn te maken; zacht maar toch fris van smaak.

        http:/http://www.bommelje.nl/hotel-bommelje-domburg-zeeland_restaurant.asp?cat=Wijnkaart&rubriekId=6312&taal=nl

        Als geen ander kent hij de weg in Toscane en begrijpt hij de Italiaanse manier van zaken doen. Daardoor kunnen we je met trots onze fijne wijnen aanbieden!

        http://www.inboccalvino.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=12&lang=nl,

      een filmende wijn


      1. een wijnsoort die een laagje of film van dikker, kleveriger speeksel in de mond legt en de smerende eigenschap van speeksel vergroot; een wijnsoort die gepaard gaat met een enigszins stroperige, vettige indruk in de mond

        Antoniem: een strakke wijn

        In tegenstelling tot een filmende wijn maakt een frisse wijn de mond 'schoon' als na het eten van een granny smith appel.

        http://www.wijnkoperij-lavigne.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=22&Itemid=22

        Filmende wijnen horen bij filmende gerechten [...]. Filmende wijnen of gerechten bevatten stoffen die het speeksel dikker, plakkeriger maken, waardoor een filmend, "vettig" laagje in de mond wordt gelegd.

        http://www.biowijnclub.nl/meer-weten-over-wijn,

      een fluwelige wijn


      1. een wijnsoort die door de uitgerijpte tannine zijdezacht aanvoelt in de mond

        In de mond is het een fluwelige wijn met zachte tannines en soepele, frisse zuren.

        nl.scribd.com/doc/92366055/mail-menu,

        De beschaafdste médocwijnen vind je in de Saint-Julien. Fluwelige wijnen met een vriendelijk en toegankelijk karakter.

        http://www.wijngekken.nl/wijngebieden-2/bordeaux/medoc/

      een frisse wijn


      1. een wijnsoort die door zijn licht overheersende maar niet overdreven zuurheid verfrissend smaakt; ook: een wijnsoort die zowel verfrissend lichtzuur als fruitig smaakt

        Riesling. Laat rijpend, kwetsbaar ras, dat hoge eisen stelt aan de bodem. De riesling geeft een aangenaam frisse wijn met een kenmerkend rins zuur.

        http://www.wijngemak.nl/info.php?id=10,

        Uit het natte, groene noorden van het land komt de Vinho Verde, een levendige frisse wijn.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

        Met de overgang van de winter naar het voorjaar en de zomer, wordt er weer gekeken naar verfrissing van de wijnkaart. Bijpassend aan de trend van het lichter koken, onder aanvoering van moleculaire kooktechnieken, worden de texturen lichter, verfijnder en eleganter. Tekenen aan de wand voor de elegante en frisse, vooral witte, wijnen [...]. Deze frisse wijnen bevatten doorgaans een lager alcoholpercentage. En daardoor lijkt het alsof alleen witte wijnen bij de term fris in aanmerking komen. Maar de stijl fris heeft zeker ook betrekking op rode en rosé wijnen.

        http://www.delixl.nl/inspiratie/trendseninnovatie/frisselentewijnen/frisselentewijnen.jsp

      een fruitige wijn


      1. een wijnsoort die wordt geproduceerd met aromatische druivenvariëteiten en waarin men de smaak en geur herkent van druiven of andere vruchten zoals bessen, appel, exotisch fruit enz.

        Voor het bekomen van een fruitige wijn worden druiven gebruikt met een grote vrucht en een dunne schil, die een maximum aan sap geven en de hoeveelheid tannine beperken. De wijnen worden in een koeler klimaat gemaakt waardoor het rijpen trager verloopt en de vruchten tijd hebben om hun fruitige smaak in de wijn te brengen.

        http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/60064-de-smaak-van-rode-wijn-fruitige-rijpe-en-volle-wijnsoorten.html,

        Deze wijn afkomstig uit de Queiles vallei is zeer verfrissend met aroma's van rood fruit en de sappige smaak van aardbeien. Deze fruitige wijn is een perfecte lunchwijn maar ook zeer goed te combineren met vis- en kipgerechten.

        http://www.karmeliet.nl/wijnen.html,

      een halfdroge wijn


      1. een wijnsoort met een nog redelijk restsuikergehalte en een minder zure smaak dan droge wijn; een wijnsoort die niet droog en niet zoet smaakt

        Een droge witte wijn is een wijn met weinig restsuiker, op de etiketten staan in dat geval 'sec', 'dry' of 'trocken'. Een halfdroge wijn heeft wel restsuiker en zoete wijnen bevatten veel restsuiker.

        http://www.supermarktaanbiedingen.com/zoeken/Witte%20wijn,

        Tijdens de gisting wordt slechts een gedeelte van de suikers omgezet naar alcohol wat resulteert in een halfdroge wijn met slecht 11% alcohol.

        http://www.vinunique.nl/riesling-kabinett-halbtrocken-weingut-petershof.html,

        Normale droge wijnen laat men stoppen met de gisting bij omstreeks 3 tot 7 gram restsuiker per liter. Afwijkingen zijn naar onderen en boven mogelijk [...]. Halfdroge wijnen hebben tussen de 13 en 15 gram restsuiker per liter. Bij een normale vergisting stoppen de wijnen op natuurlijke wijze bij 13 tot 15 gram restsuiker. Wijnen met meer dan 15 gram restsuiker mogen bijvoorbeeld in Duitsland niet meer halfdroog genoemd worden.

        http://www.weinschenker.nl/inf/andere/wijnsmaken.htm

      een harde wijn


      1. een wijnsoort waarvan de smaak (nog) wordt gedomineerd door bittere tannines, in tegenstelling tot een zachte wijnsoort; een wrange, stroeve wijnsoort

        Antoniem: een zachte wijn

        Bij deze techniek ‘verzacht’ men de tannines door ze in contact te laten komen met zuurstof (oxygène) [...]. Waarom past men deze techniek toe? Uiteraard voor de consument. Een jeugdige, tanninerijke en dus 'harde' wijn is quasi onverkoopbaar. De supermarkt verkoopt immers vooral kant-en-klare, meteen drinkbare wijnen.

        http://www.dewijnadviseur.be/De_Wijnadviseur/Welkom_files/Natuurlijke%20wijn_eindwerk_def_met%20voorblad.pdf,

        Apre. Grof, ruw, een harde wijn, meestal door een teveel aan looistof.

        http://www.champagneinfo.nl/Diversen/ChampagneWoordenboekFRNL/tabid/126/Default.aspx,

        Als je bereid bent wat meer te betalen, kun je ongetwijfeld mooie wijnen vinden. Te vaak tracht men de gebreken te verbergen door veel te extraheren. Dat verhoogt meteen ook het risico op een harde wijn met bittere tannine.

        http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G8U22SVM6,

        Omdat Cabernet Sauvignon een veel "strengere" druif is met meer zuren en tannine, is dit vaak in zijn jeugd een hardere wijn. Mooie Medoc-wijnen moet je dus niet te vroeg drinken.

        http://wijnstudio.nl/wijn-woordenboek

        Château Calon-Sègur [...]. Mondgevoel: een harde wijn, hoekig, minder volmaakte wijn.

        http://www.wijnvrienden.be/bordeaux.html,

      een jonge wijn


      1. een wijnsoort gemaakt van druiven uit een nog recente oogst; een wijnsoort die nog niet lang in het vat ligt of nog niet lang geleden is gebotteld

        Antoniem: een oude wijn

        Wie alert ruikt [...] kan ontdekken hoe de verschillende druivenaroma's geuren, hoe een jonge wijn stilaan evolueert naar een wijn op dronk of welke complexe boeketnuances in een rijpe wijn schuilen.

        http://www.underthecork.be/nl/community/abc/inleiding.html

        Alle andere wijnen kunnen gewoon [...] in een karaf geserveerd worden, zolang ze maar jong zijn. Voor jonge wijnen geldt: baat het niet, dan schaadt het niet. Voor tere oudere wijnen daarentegen: alleen decanteren als het vanwege te veel bezinksel echt moet.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      een krachtige wijn


      1. een wijnsoort met een zeer intense smaak of geur als gevolg van zijn hoog gehalte aan alcohol, restsuiker en/of aromastoffen; een wijnsoort waarvan bepaalde aspecten als smaak, geur of alcohol prominent aanwezig zijn, al dan niet in onderling evenwicht

        De Rosso Piceno Superiore is een krachtige wijn met een volle, pittige en kruidige smaak. Van de afdronk kunt u nog lang genieten.

        http://www.italvin.nl/,

        Oude stokken geven minder druiven met een hogere concentratie aan mineralen die weer zorgen voor een elegante en krachtige wijn.

        http://www.wijndijck.nl/wijnen/domaine-grand-cour/,

        Krachtige wijnen zijn voller van smaak waardoor ze gerechten van witvis, gevogelte, truffel, speenvarken en kalfsvlees met karaktervolle sauzen goed aankunnen.

        http://www.ogcgolf.nl/witte-wijnen.html,

      een kruidige wijn


      1. een wijnsoort waarvan smaak en geur doen denken aan specerijen of soms ook specifieker aan groene kruiden als munt of rozemarijn

        Een donkerrode wijn met ondertonen van zwarte bessen, bramen en ander rood rijp fruit. Het is een kruidige wijn met smaken van pepertjes en wat kruidnagel.

        http://www.ccnafd-denhaag.nl/menu/am2008-11.pdf,

        Hier worden wijnen gemaakt die soms wel uit 10 tot 13 verschillende druiven bestaan. De blauwe grenache is hiervan veruit de belangrijkste. Deze druif levert milde en kruidige wijnen op, met aroma's van kersen en specerijen.

        http://www.worldofwines.nl/Pages/Shop/MoreInfoItem.aspx?Page=Rhone

      een lichte wijn


      1. een wijnsoort met relatief weinig smaak, een matig alcoholgehalte en een redelijk zuurgehalte

        Antoniem: een zware wijn

        Dat op warme zomerdagen - die zelfs in ons onaardige klimaat voorkomen - een lichte wijn beter smaakt dan een wijn met veel alcohol en een zware smaak, zal niemand ontkennen.

        http://www.alleweetjesopeenrij.nl/spijs/ws-zomerdagen.htm

        Wat zijn nou precies lichte wijnen en wat betekend een zware wijn? Wijnen met veel smaak, dus de basis smaken zijn erg sterk vertegenwoordigd noemen we zware wijnen. En bij lichtere wijnen zijn dus die basis smaken veel minder aanwezig. Je proeft beduidend minder.

        http://www.wijsinwijn.nl/wijn-serveren-waar-moet-je-op-letten/

      een logge wijn


      1. een wijnsoort met een (te) hoog alcoholpercentage en onvoldoende zuur

        Het druivenras tempranillo wordt lokaal tinto fino genoemd, dit staat ook op het etiket, en zou over het algemeen niet erg hoog in de zuren zitten. Dan heeft deze wijn ook nog eens een alcoholpercentage van maar liefst 15% dus ik hou alvast rekening met een logge wijn. Daar was gelukkig geen sprake van!

        http://wijn-blog.blogspot.com/2012/04/trus-2005-do-ribera-del-duero.html,

        De druif is onder andere zo populair omdat de wijnen makkelijk drinkbaar zijn en de druif een makkie is voor de producent. De zuurgraad is wel een probleem. In warme klimaten kan deze gevaarlijk wegzakken wat logge wijnen oplevert.

        http://www.awwijn.nl/mbo/mambowijnlijst.php?item=3&druifnr=4

      een mousserende wijn


      1. een wijnsoort die schuimt door de aanwezigheid van koolzuurgas, volgens traditionele methode verkregen door een tweede gisting in de fles of door kunstmatige toevoeging; schuimwijn

        Synoniem: een sprankelende wijn; schuimwijn

        Antoniem: een stille wijn

        Vandaag de dag produceert Catalonië een gevarieerd gamma wijnen. De bekendste daarvan is Cava, een mousserende wijn de gemaakt wordt op de wijze van champagne.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

        Mousserende wijnen beginnen als gewone stille witte wijnen. Aan deze stille basiswijnen voegt men gist en suiker toe, waardoor een tweede gisting ontstaat. Door deze gisting op fles te laten verlopen blijven de koolzuurbelletjes in de wijn gevangen [...]. Omdat mousserende wijnen een hoge zuurgraad hebben worden ze bij de botteling wat aangezoet.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      een nieuwe wijn


      1. een wijnsoort gemaakt van fruit van de laatste oogst

        Antoniem: een oude wijn

        Zuurstof máákt de wijn: onder invloed van zuurstof rijpt de wijn, zuurstof modificeert het wrange begin van een nieuwe wijn en laat de slechte smaak verdwijnen.

        http://www.slurp.nu/27/slurpen.html

        In de laatste maanden van het jaar vier ik zelf het feest van de nieuwe wijnen. Ik begin altijd met de 'Federweisser' uit Duitsland. Deze nog gistende wijn is voor mij de voorbode van nieuwe wijnoogst. Een lekker troebel glas aankomende wijn met 'zwiebelkuchen'. Een paar weken daarna, het is inmiddels oktober, komt de 'novello' om de hoek kijken.

        http://m.bythegrape.com/columns/het-feest-van-de-nieuwe-wijnen,

      een oude wijn


      1. een wijnsoort die al lang in het vat ligt of lang geleden is gebotteld
        Vaak met de bijgedachte dat deze daardoor tot volle rijping en smaakontwikkeling is gekomen.

        Antoniem: een jonge wijn; een nieuwe wijn

        Flesjaren maken een boeket vaak delicater, maar ook fragieler. In het beste geval schuift een oude wijn méér richting finesse en zachtheid, maar helaas heb ik al dikwijls ondervonden dat de slijtageslag soms groot is.

        http://www.underthecork.be/nl/community/abc/inleiding.html

        Veilingen van oude fijne wijnen.

        http://www.auction-bernaerts.com/dutch/verkoops.html,

      een rijke wijn


      1. een wijnsoort die een krachtige smaak, veel alcohol en een intense kleur heeft en tevens mooi evenwichtig is

        Di Angelis Rosso Piceno Superiore. Rijke wijn van Sangiovese en Montepulciano druiven. Zijn rijping op eikenhout zorgt voor kruidige, pittege aroma's. De smaak is krachtig met veel rijp fruit.

        http://www.heuveltje.nl/wijnkaart.html,

        Een rijke wijn met een goede balans en structuur, mooie tannines, complexe houttonen en een prima finale.

        http://www.kastino.nl/,

        Grand Cru-wijnen worden op de beste terroirs (bodems) geteeld, met de beste wijnstokken. Die zijn minstens dertig jaar oud. Jongere stokken geven natuurlijk productie, maar ze zijn te energiek, ze leveren nog geen rijke wijnen op.

        http://www.snp.nl/algemene_informatie/wijnstreek_elzas

      een rijpe wijn


      1. een wijnsoort die voor de gewenste ontwikkeling in smaak, geur en kleur lang genoeg in het vat gelegen heeft of gebotteld is en klaar is om te drinken

        Het woord verde (groen) slaat niet op de kleur, maar op de groene smaak van de wijn. Vino Verde is een jonge, nog niet helemaal rijpe wijn.

        http://www.wijnalbum.nl/Portugal/wijngebieden.htm

        Wie alert ruikt - wat niet betekent dat u als een krachtige stofzuiger alle geurtjes diep moet inhaleren, tot grote ergernis van tafelgenoten - kan ontdekken [...] welke complexe boeketnuances in een rijpe wijn schuilen.

        http://www.underthecork.be/nl/community/abc/inleiding.html

        Rijpe wijnen. Wijnen laten rijpen houdt risico's in. Niet alle wijnen winnen met het rijpen. Regelmatig de evolutie volgen is dan ook noodzakelijk om teleurstellingen te vermijden.

        http://www.wijnfocus.be/rijpe%20wijnen%20.PDF,

      een robuuste wijn


      1. een wijnsoort die een goed evenwicht heeft tussen de alcohol en stevige tannines en een volle smaak

        De druiven werden mechanisch geoogst, waardoor een deel van de steeltjes meegistten. De wijn werd vervolgens in kleine gebruikte eikenhouten tonnen opgeslagen. Het resultaat was een vrij robuuste wijn, die vanwege de harde tannines (van de steeltjes en pitten) lang kon ouderen.

        http://www.telegraaf.nl/etenengenieten/450957/__David_en_Goliath__.html,

        Rode wijnspecialisten vader en zoon Malan maken robuuste wijnen die lang kunnen lageren, dankzij hun langzaam afbrekende tannines.

        www.de-wijnstok.nl/bestellen.php?id=666002

      een rode wijn


      1. een wijnsoort met een roodachtige tint, veelal variërend van paarsig tot bruinrood, die men produceert van blauwe druiven door het druivensap te laten vergisten samen met de druivenschillen die kleurstof bevatten

        Naarmate een rode wijn veroudert, schuift hij namelijk op van purperrood (met paarse gloed) over robijn- tot kersenrood (paarse rand is verdwenen), naar rood met een duidelijke bruintint (vooral langs de randen).

        http://www.underthecork.be/nl/community/abc/inleiding.html

        Sauzen bepalen in hoge mate of een wijn het goed doet of niet. Het is dus onzin om te zeggen dat je bij rood vlees perse een rode wijn zou moeten schenken en bij vis een droge witte.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

        Prijswinnende rode wijnen waren de Penfolds Coonawarra Cabernet 1990 en 1991 en de Rosemount Cabernet/Shiraz 1993.

        NRC,

      een ronde wijn


      1. een zachtsmakende wijnsoort die men om de balans tussen de smaakstoffen met een gevoel van rondheid associeert, in tegenstelling tot het gevoel van hoekigheid of lacune dat ontstaat doordat een zoete, zure of bittere smaakstof te sterk of te weinig aanwezig is

        Hoeken kan je zien als uitsteeksels, puntige randen die als scherp ervaren kunnen worden. Zo werkt het ook met wijn, een wijn kan uitsteeksels hebben. Visualiseer eens een wijn met teveel zuren, dat heeft een scherpe rand, een zuur uitsteeksel. Een wijn met bitters of suikers net zo. Een wijn kan ook een deuk hebben, zij heeft dan te weinig zuren, bitters, suikers, etc. Een ronde wijn heeft geen uitsteeksels of deuken, zij is in balans. Niets stoort, valt je lastig of ontbreekt.

        http://www.bythegrape.nl/columns/ronde-wijn,

        Een filmend mondgevoel wordt veroorzaakt doordat het rond en vriendelijkspeeksel dikker en plakkeriger wordt. Er wordt als het ware een laagje in je mond gelegd. Ronde, rijpe wijnen met een vrij laag zuurgehalte en zoetige smaken geven een filmend mondgevoel. Vaak zijn dit halfdroge wijnen

        http://www.wineisuppose.nl/Smaakindeling-uitleg-205,

        De legendarische smeuïgheid van pinot gris vindt men zowel terug in de zoete als in de droge versies, ronde wijnen met evenwichtige zuren.

        http://www.vindefrance-cepages.org/nl/encyclopedie-des-cepages-de-france-pinot-gris-28

      een ruwe wijn


      1. een wijnsoort met veel agressieve tannines die nog te jong is om te drinken of die eenvoudig en ongenuanceerd is en ook door rijping niet zachter en drinkbaarder wordt

        Cuvee Ecusson 2009 [...]. Dit is niet echt lekker. Een ruwe wijn met een overdaad aan (agressieve) tannines, het geheel is niet in balans.

        http://www.wijngekken.nl/2012/01/09/cuvee-ecusson-2009-cotes-de-rhone-frankrijk/,

        Mini percelen van 0,08 hectare zijn bij Thierry Allemand geen uitzondering [...]. Tijdens de alcoholische gisting wordt sulfiet gemeden. Enkel bij het bottelen wordt een minimale dosis zwavel gebruikt. Voor Thierry geen ruwe wijnen steunend op harde tannines [...], maar wel de soyeuze, mondvullende en fruitgedreven compacte wijnen met diepgang.

        http://www.gabriellesalvatore.nl/cuilleron-viognier.html

      een scherpe wijn


      1. een wijnsoort die een (te) hoog gehalte aan onprettige zuren heeft en daardoor wrang en onrijp smaakt

        Zuur en astringent zijn twee smaakimpressies die elkaar versterken. Een scherpe wijn heeft een duidelijk gebrek aan balans. Hij is niet zacht en harmonieus.

        http://fransewijn.com/raisinauvin/glossaire.aspx?Lettre=S,

        Chenin blanc is de meest gebruikte druif daar, maar niet voor lang meer. Dit komt omdat de reputatie van deze druif een deuk heeft gekregen vanwege de vaak te harde en scherpe wijnen die er van werden gemaakt.

        http://www.vinosite.be/Zuid_Afrika.html

      een schrale wijn


      1. een wijnsoort met een zure en niet-intensieve smaak

        Een schrale wijn is doorgaans dun van smaak en is gemaakt van druiven die niet rijp genoeg waren. Vaak zijn schrale wijnen aflkomstig uit wijngaarden met een veel te hoge opbrengst (geeft dunne wijnen).

        http://winelexicon.org/index.cfm?cat=A

        Een zure smaak hoeft geen fout in een wijn te zijn; met name goede wijnen die nog te jong zijn en nog moeten rijpen, hebben een hoog zuurgehalte. Na rijping zal het zuur minder in de smaak domineren. Er zijn ook wijnen die onaangenaam zuur smaken en niet beter worden na rijping. Men spreekt dan vaak van onrijpe en schrale wijnen.

        http://wijntraining-online.nl/wijn-abc/z,

      een soepele wijn


      1. een wijnsoort die lekker wegdrinkt doordat de smaakbestanddelen zuur en bitter op de achtergrond blijven en de natuurlijke zoetheid wordt waargenomen; een wijnsoort zonder of met zachte tannine en weinig zuur waardoor de mond niet samentrekt

        Het is een soepele wijn, met hinten van rood fruit in de afdronk. Dit alles maakt de San Marzano een krachtige, frisse, uitgebalanceerde maar bovenal plezierige wijn.

        http://www.burenvanderaad.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=68

        Soepele wijnen hebben meestal een zachte smaak waarin geen harde kantjes van bijvoorbeeld zuren of tannine voorkomen.

        http://www.leymarie.com/nl/woordens.html,

      een sprankelende wijn


      1. een wijnsoort die schuimt door de aanwezigheid van koolzuurgas, volgens traditionele methode verkregen door een tweede gisting in de fles of door kunstmatige toevoeging; schuimwijn

        Synoniem: een mousserende wijn; schuimwijn

        Antoniem: een stille wijn

        Iedereen kent de sprankelende wijn genaamd 'Champagne', maar er zijn ook nog talrijke anderen zoals crémant (Frankrijk), vonkelwijn (Zuid-Afrika), cava (Spanje), Sekt (Duitsland) en prosecco & spumante (Italië) die, onder de gezamelijke noemer van mousserende wijnen, een 'nipje' waard zijn.

        http://gringo.infoteur.nl/specials/sprankelende-wijnen.html,

        Frizzanté wijnen. Het zijn wijnen met lichte hoeveelheden koolzuurgas. De term komt van Italië waar ze dikwijls bepaalde witte wijnen heel vroeg bottelen en er dus nog koolzuurgas van de gisting in de wijn zit. Het zijn heel frisse, aangenaam te drinken wijnen. Sprankelende witte wijnen. Niet alle sprankelende wijnen komen uit de Champagne. Sprankelende wijnen worden overal ter wereld gemaakt in een veelheid van wijzen.

        http://www.winesinbelgium.com/ld/wine.nsf/PV/0102NL?OpenDocument,

        De historie van de Champagne dateert van ruim 300 jaar geleden. Van oudsher wordt deze sprankelende wijn geproduceerd in de champagnestreek. Echter, tot aan de zeventiende eeuw werden er enkel niet-mousserende wijnen in deze streek geproduceerd.

        http://www.armand-de-brignac.nl/geschiedenis.html

      een stevige wijn


      1. een wijnsoort die een stevige indruk geeft in de mond doordat duidelijk aanwezige tannines ondersteund worden door een evenwichtige basis van zuur en zoet

        De wijn heeft een elegante, dieprode kleur en een licht zoete, kruidige geur. Dankzij de rijping in grote eiken vaten komt de rijke kruidige smaak van de streek en de soort druiven prachtig tot zijn recht. Het is een stevige wijn met lichte tanin smaak en een mooie zuurgraad.

        http://www.hethongaarswijnhuis.nl/Media/Catalogus/flyer_nederlands_sept_11.pdf

        Deze autochtone druivenrassen geven stoere, stevige wijnen die goed passen bij de keuken van het ruige Friuli. Ondanks de alcoholgraad van 13-15% en de relatief hoge hoeveelheid tannine zijn de wijnen mooi gebalanceerd met een rijk bouquet en ronde smaak.

        http://www.congusto.nl/category.php?id_category=2

      een stille wijn


      1. een wijnsoort die geen koolzuurgas bevat en daardoor niet schuimt; niet-mousserende wijnsoort

        Antoniem: een mousserende wijn; een sprankelende wijn; schuimwijn

        Een flinke dosis zuren in een stille wijn of schuimwijn doet de mensen honger krijgen, en dat is uiteindelijk toch de bedoeling.

        http://www.horecamagazine.be/nl/artikels/apen.htm,

        De meeste rode wijnen zijn "stille wijnen". Dit zijn wijnen die geheel zijn uitgegist en tot rust gekomen.

        http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_wijn,

      een stugge wijn


      1. een wijnsoort waarin tannine en zuur duidelijk of sterk aanwezig zijn
        Is het tegenovergestelde van een soepele wijn.

        Al die stoere, stevige aroma's leiden geen moment tot een stugge wijn. Integendeel. De structuur van deze eetwijn is rond, rijp en zacht.

        http://webwinkel.ah.nl/product/AH/142638/Brampton+OVR,

        De Merlot uit de Maipo vallei kan wel eens stugge wijnen geven maar Tarapacá weet er jaar in jaar uit een mooie soepele wijn van te maken.

        http://www.tarapaca.eu/dewijnen-reservas.html

      een strakke wijn


      1. een wijnsoort die in de mond een samentrekkend of opdrogend gevoel geeft door de aanwezigheid van zuren of van bittere tannines

        Antoniem: een filmende wijn

        Bij het voorgerecht hebben we een Riesling gedronken. Deze wijn combineerde goed, omdat het een 'strakke' wijn is met veel zure tonen. De wijn kan goed tegen de zoetzure smaken in de dressing.

        http://www.vongole.nl/greve/tag/big-green-egg/,

        Strakke wijnen horen bij strakke gerechten [...]. Strak betekent dat de mond samentrekt door bv. de aanwezige zuren in wijn of gerecht, of dat de mond opdroogt door voedsel dat speeksel opneemt, denk aan pasta's, aardappelen, rijst, toast, of door de tannines in wijn.

        http://www.biowijnclub.nl/meer-weten-over-wijn,

        Het wijnhuis begon met een nieuwe lijn, geen oubollige, strakke wijnen met ruwe tannine, maar sensuele sappen vol fruit.

        http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DEXA12022005_002,

      een vermoeide wijn


      1. een wijnsoort die te oud is geworden en daardoor over het hoogtepunt van zijn ontwikkeling heen

        Tegenvaller: Vieux Château Certan 89 zo'n groot Pomerol-jaar en zo'n matige, lichte en vermoeide wijn.

        http://twitter.com/#!/opdronk,

        Vroeger liet men rode rioja jarenlang rijpen in kleine vaten van Amerikaans eikenhout, waardoor matte, zachtaardige, soms vermoeide wijnen met zeer veel eik ontstonden zonder een spoor van fruitigheid.

        http://books.google.nl/books?id=DqLuxaz1BtAC&pg=PA191&lpg=PA191&dq=%22vermoeide+wijnen%22&source=bl&ots=UV3qzcDJ8T&sig=kWzs_t0biccL8nZR9tm_7Aw4xSs&hl=nl&sa=X&ei=Wmi_T8mwCam90QXJ9ojRCg&ved=0CDEQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22vermoeide%20wijnen%22&f=false,

      een versneden wijn


      1. een wijnsoort verkregen door menging van verschillende soorten druiven, most of wijn; niet-zuivere wijn

        Pas aan het einde van de opvoeding wordt de uiteindelijke wijn samengesteld uit de diverse cuvées. Nadat ook deze versneden wijn een maand vatrijping heeft ondergaan wordt hij gebotteld.

        http://www.kwastwijnkopers.nl/assortiment/spanje/rioja/baron-de-ley/baron-de-ley-finca-monasterio/,

        Wijnen met het nietszeggende opschrift "uit landen van de EG" zijn voor het overgrote deel afkomstig uit Italië. Dit zijn dan meestal "versneden wijnen" of wijnen die gevinifieerd werden met druivenmost uit andere landen.

        http://home.scarlet.be/pedroalco/Wijn___Bier/Wijn_-_Vinificatie/Voornaamste_Wijnlanden/Italie/italie.html

      een versterkte wijn


      1. een wijnsoort die men sterker heeft gemaakt door de toevoeging van alcohol

        Sherry. Een versterkte wijn uit het gebied rond Jerez de la Frontera in het zuidwesten van Spanje. De meeste soorten worden gemaakt van de droge witte wijn van de Palomino-druif, waaraan extra alcohol wordt toegevoegd.

        http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

        Port zelf is een versterkte wijn. Door de gisting te onderbreken door toevoeging van wijnalcohol behoudt de wijn zijn restsuikers en krijgt hij tevens zijn relatief hoge alcoholpercentage.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

        Blauwschimmels of pikante harde kazen (overjarige Goudse) die een uitgesproken zoute impressie geven vragen om een extreem tegenwicht in de vorm van zoete en/of versterkte wijnen zoals Port, Banyuls, Rivesaltes, Maury of Sauternes.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      een vette wijn


      1. een wijnsoort met een volle smaak en veel glycerol die een wat vettige gevoelsindruk in de mond teweegbrengt en de zuurheid van de wijn tempert

        Niet zelden ontmoet ik proevers die wijnen 'te zoet' vinden als zich geen hoog zuur aandient. Master of wine Jancis Robinson zei daarover eerder: "Dat zuur proeven we zo vaak dat we bijna denken dat het zo hoort". Er is ook een markt voor liefhebbers van dikke of vette wijnen met veel hout en alcohol.

        http://www.gourmandgazette.nl/index.php/columns/wijnwijs-door-bindels/403-op-wijntour-door-maremma-chianti-classico-en-umbria-deel-2,

        Bij de witte rassen is de chardonnay nog altijd heel dominant, met de aantekening dat de wijnen ervan qua stijl aan het veranderen zijn. De 'vette' wijnen maken plaats voor wijnen met meer nadruk op zuren en mineralen.

        http://www.buro-bloemen.nl/wijnen/wijn-informatie/wijnlanden-en-gebieden/

      een vlakke wijn


      1. een een wijnsoort met weinig smaak en smaaknuances

        Een vlakke wijn, met weinig pit en zeer enkelvoudig. In niets konden wij ons vinden in de promotaal van de slijterij: 'Deze dieprode kwaliteitswijn dankt zijn vineus bouquet en smaak van rijpe kersen aan de welhaast ideale combinatie van druiven, bodemgesteldheid, klimaat en vinificatie.'

        http://www.wijnkronieken.nl/geproefd-domtorenwijn/,

        Overrijpe druiven hebben te weinig zuren (vlakke wijnen) en een te hoog suikergehalte (veel alcohol).

        http://www.klerkswijnen.nl/nieuws/6/het-wijnjaar-2009/,

      een volle wijn


      1. een wijnsoort die een mondvullende, bijna romige indruk geeft door de intensiteit en de balans van de smaakaspecten en aroma's en door het alcoholgehalte

        Voor een volle wijn is het van belang dat de trossen een hoog suikergehalte halen en goed afrijpen, zodat het zuurgehalte voldoende zakt.

        http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=13&page=37&student=101

        De volle, rode wijnen zijn vaak bekende wijnen. Ze zijn krachtig, complex en verfijnd en smaken perfect op koude winteravonden bij warm voedsel. Volle wijnen hebben een diepe, donkere hersenkleur, met paarse tinten voor de jongere en steenrode tinten voor de oudere wijnen. Deze wijnsoorten hebben een intens aroma (vaak met zoethout, koffie, chocola, tabak, vijgen, pruimen, kruiden, leer en toetsen vanille).

        http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/60064-de-smaak-van-rode-wijn-fruitige-rijpe-en-volle-wijnsoorten.html,

      een witte wijn


      1. een bijna kleurloos transparante of gelige wijnsoort die men produceert van witte druiven of van blauwe druiven waarbij men alleen het druivensap laat vergisten zonder de druivenschillen die kleurstof bevatten

        Komt een witte wijn onder de 8°C, dan gaat dat ten koste van het aroma.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

        Kleur beschrijvingen. Witte wijnen: bleek, licht groen, citroengeel, strogeel, goudgeel, amber.

        http://www.uitstekendewijn.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=55&lang=nl,

      een zachte wijn


      1. een wijnsoort die een zachte smaak heeft doordat zuren en tannines op de achtergrond blijven en een lichte zoetheid wordt geproefd zonder dat suiker wordt waargenomen

        Antoniem: een harde wijn

        Ook kan de wijn een gevoel achterlaten in de mond. Een zachte wijn kan als rond en filmend worden getypeerd en een wrange wijn als stroef of strak. Vaak is de hoeveelheid tannine hiervoor verantwoordelijk.

        http://www.receptenweb.nl/SiteNL/servlet/ctl/jsp/Specials/special.jsp?id=665,

        In ons assortiment treft u zalig zachte wijnen tot en met kruidig krachtige wijnen.

        http://www.vwineo.nl/contents/nl/d1.html

      een zoete wijn


      1. een zoet smakende wijnsoort, veelal verkregen door de suiker uit de druiven slechts deels te laten vergisten zodat veel restsuiker overblijft

        Antoniem: een droge wijn

        Wil je een zoete wijn op een natuurlijke manier maken, dan zul je dus de gisting voortijdig moeten stoppen. Vroeger gebeurde dit door veel sulfiet toe te voegen om op die manier de wijn te stabiliseren, vaak in combinatie met b.v kaliumsorbaat. Tegenwoordig kan men zo steriel filteren dat men alle levende gisten kan verwijderen zodat de behoefte aan sulfiet veel minder is. Een tweede manier om zoete wijnen te maken is door bewust de gisting te laten stoppen. Dit gebeurt met most die zo zoet is dat de omzetting niet volledig is en de gisten het loodje leggen [...]. Een derde manier is om de droge wijn in een later stadium (als alle levende gistcellen er uit gefilterd zijn) aan te zoeten.

        http://www.wijnbouw.nl/

        In het geval van druiven die zeer rijk zijn aan suiker kan het gebeuren dat de gisting stopt voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. Het resultaat is dan een zoete wijn.

        http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      een zure wijn


      1. een wijnsoort met een hoge of te hoge zuurheid

        Een droge wijn is niet hetzelfde als een zure wijn. Hij bevat alleen maar weinig onvergiste suiker.

        http://www.duitsewijn.nl/icc/Internet-NL/nav/376/376207f8-cfe3-a811-087a-6bd0926daeec

        Barbera. Wordt veel gebruikt in Italië en wel in Piemonte. Levert een goede fruitige en gestructureerde wijn. Vroeger leverde hij zure wijnen af, maar dat is verleden tijd. Door minder prominente zuren en rijping op eikenhouten vaten is de kwaliteit omhoog gegaan.

        http://www.roiduvin.nl/wijn_druivenrassen.php,

      een zware wijn


      1. een wijnsoort met veel smaak, een hoog alcoholpercentage en een laag zuurgehalte
        Soms ook met de negatieve connotatie van een te hoog alcoholgehalte en een te laag zuurgehalte en dan gelijkbetekenend met een logge wijn.

        Antoniem: een lichte wijn

        Zwaar. Algemene karakterisering van een wijn met meestel veel smaak, veel alcohol en een laag zuurgehalte. Het is doorgaans een niet negatief beoordeelde eigenschap. Wanneer een zware wijn duidelijk te weinig zuur heeft, spreekt men van log.

        http://wijntraining-online.nl/wijn-abc/z,

        Jonge lichte wijnen drink je altijd voor oudere "zware" wijnen. Oudere wijnen hebben doorgaans een uitgesprokener smaak.

        http://allenamen.nl/wijnnamen/,

      een wijn versnijden


      1. een wijnsoort mengen met een andere, vaak goedkopere wijnsoort, respectieveljk de druiven of most voor een wijnsoort mengen met andere druiven of most

        Enkele jaren geleden kwam grand cru Château Giscours uit Margaux van Eric Albada Jelgersma in opspraak, omdat de keldermeester de tweede wijn (La Sirène) had versneden met druiven uit een aanpalende gemeente.

        De Telegraaf,

        Het is een jonge, volle en fruitige wijn die men maakt door wijnen van verschillende jaartallen te versnijden.

        http://www.bloggen.be/vivaportugalpbl/archief.php?ID=14,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      • wijntje

      wijn 1.2

      druiven gekweekt als gewas voor de wijnproductie; wijndruiven als gewas

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen1.0 : 1.2

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • wijn oogsten
      • wijn verbouwen

      Door de koude is het aan de Saar betrekkelijk eenvoudig om Eiswein te produceren. De normaal geoogste wijnen hebben behalve een markante zuurgraad ook een sterk mineralige component van de leisteenbodem.

      http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      In 1965 werd er in ons land nergens nog wijn verbouwd. Tegenwoordig is de wijnteelt terug van 450 jaar weggeweest.

      http://users.telenet.be/michel.vanhalme/nonfic83.htm

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      • wijnaanplant
      • wijnplant

      wijn 1.3

      fles wijn

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Specifiekstof : portie stof
      Betrokken betekenissen1.0 : 1.3

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de wijn ontkurken

      Ik ging de wijn ontkurken.

      De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

      Hij maakte een marinade voor de vis, spoelde de rijst schoon en liet die in een pan water staan, waste zijn handen grondig, ontkurkte daarna de wijn en schonk die in twee niet bij elkaar passende glazen.

      Bezeten van mij, Nicci French,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      • wijntje

      wijn 1.4

      portie of hoeveelheid wijn; glas wijn

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Specifiekstof : portie stof
      Betrokken betekenissen1.0 : 1.4

      Algemene voorbeelden


      Natuurlijk had Agnes meteen gretig ja moeten zeggen. Maar ze liet een aarzelende stilte vallen. Zes witte wijn hadden inmiddels hun fatale werk verricht.

      Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

      'Doe mij nog maar een rode wijn, gastvrouw, en schenk je zus ook nog es in.'

      Hokwerda's kind, Oek de Jong,

      U heeft zes dubbel wijn met sodawater gehad.

      Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      • wijntje