winterappel


winterappel 1.0

afbeelding

Bron: Phyllis Buchanan
(CC BY-NC-SA 2.0)

appel die behoort tot een soort die men in het najaar plukt en gedurende de winter of nog daarna kan bewaren; bewaarappel voor de winter

Semagram


Een winterappel…

is een appel

  • [Plaats] wordt bewaard op een koele, donkere plek
  • [Duur] wordt bewaard tijdens de wintermaanden
  • [Tijd] wordt in het najaar geplukt
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft goede bewaareigenschappen
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een appel van de soort jonagold, goudreinette of sterappel

Hoofdsemagram: appel


Algemene voorbeelden


De meeste winter- of bewaarappels (Malus domestica) zijn nu reeds plukrijp! In de sommige winkels kan je nog steeds appels van vorig jaar vinden [...]. Interessante winterappels voor liefhebbersteelt met aanbevolen plukdata: - 'Colapuis': midden tot einde oktober - 'Cox's Orange Pippin': tussen 10 en 20 september - 'Court-Pendu': midden - einde oktober - 'Jacques Lebel': einde september - 'Jonagold' en mutanten: midden september tot einde september of soms tot half oktober [...]. Voor korte bewaring kan er later geplukt worden. De appels zijn dan zoeter, mooier en smakelijker, maar zijn dan maar een korte tijd te bewaren [...]. Winterappels pluk je voor ze volledig eetrijp zijn. Laat geplukte appels niet in de zon staan, maar bewaar ze na de pluk direct in de koelkast of op een koele plaats.

http://fruitabc.blogspot.nl/2009/09/plukken-van-bewaarappels.html,

Appeldessert uit de microgolf [...]: per persoon een grote winterappel (reinette) klein snijden, een handvol rozijnen (evt. geweekt in wat brandy) + 2 eetlepels geschilferde amandels toevoegen, 2 x 5 minuten op hoogste stand in de microgolf zetten.

http://users.pandora.be/seritiki/recepten/appeldessertmicro.htm

Zij laten zich dirigeren door de geuren van frietkramen, hamburgertenten en alles wat "quick" is, om gauw wat uit het vuistje te eten. Wij waren blij met een mispel, een noot, een winterappel of -peer.

De Standaard,