wintertaling


wintertaling 1.0

kleine, in Europa en Azië veel voorkomende grondeleend waarbij het mannetje een roodbruine kop heeft met een brede groene streep, een bruin verenkleed met een witte flankstreep en geelwitte driehoek op het achtereinde, terwijl het wijfje lichtbruin is met donkere vlekken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wintertaling…

is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is ongeveer 35 cm lang
  • [Kleur] heeft bij het mannetje een roodbruine kop met een brede groene streep en een bruin verenkleed met een witte flankstreep en een geelwitte driehoek op het achtereinde, en bij het wijfje een lichtbruin verenkleed met donkere vlekken
  • [Plaats] leeft vooral langs kusten, in vennen, duinmeren e.d. en soms ook in het binnenland
  • [Woongebied] komt voor in Europa en Azië

Hoofdsemagram: eend


Wetenschappelijke naam: Anas crecca

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Anseriformes; Eendvogels
Familie Anatidae; Eendachtigen
Geslacht Anas
Soort Anas crecca

Algemene voorbeelden


Wintertaling [...]. Kenmerken. De kop van het mannetje is roodbruin en bedekt met een brede groene streep met lichte randen. Over de flanken van het mannetje loopt een witte streep. Op het achtereind van het mannetje bevindt zich een geelwitte driehoek. Het verenkleed van het vrouwtje is lichtbruin met donkere vlekken.

http://www.vogelvisie.nl/

De wintertaling is de kleinste soort onder de eenden. Hij heeft een snelle, gerichte en beweeglijke manier van vliegen. De wintertaling leeft in troepen en komt voor in vijvers en meren met veel waterplanten. Bij het minste alarm vlucht hij in het riet. Hij is zeer schuw, waarschijnlijk het gevolg van een sterke bejaging en alleen het monotone, luide "gekgekgek" van het mannetje verraadt de aanwezigheid van deze kleine wilde eend. Van oktober tot juni draagt de woerd zijn prachtkleed, waarbij een grote groene streep zich aftekent tegen de kastanjebruine veren van zijn kop. Zijn baltsgeluid is een hoog fluitend "krrrriek".

http://www.dessie.be/vogels/lijst.htm

In de winter trekken de wintertalingen richting het zuiden in dichte zwermen. Ze vliegen snel, licht, in de zigzagbeweging en met gerichte wendingen, waardoor ze meestal in staat zijn om aan de klauwen van de slechtvalk of aan de hagel uit het jachtgeweer te ontsnappen.

http://www.dessie.be/vogels/lijst.htm

Soorten als blauwborst en rietzanger, die graag verruigd rietland opzoeken, gaat het goed. Ook de ijsvogel had een goed jaar, dankzij de zachte winter. Watervogels als wintertaling en waterhoen nemen in aantal toe.

De Telegraaf,