wisselkantoor


wisselkantoor 1.0

bedrijf dat zich toelegt op wisseltransacties, vooral van contant geld dat aan de balie wordt omgeruild of dat digitaal wordt verstuurd en bij een kantoor in het land van de bestemmeling kan worden opgehaald

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wisselkantoor…

is een kantoor; is een bedrijf

  • [Plaats] is vaak gevestigd in een treinstation, luchthaven of een stadsdeel waar veel buitenlanders komen
  • [Transactie] wisselt geld om van de ene muntsoort naar een andere
  • [Wijze] berekent voor de geleverde dienst een provisie of verrekent deze in de wisselkoersen
  • [Object betroffen] handelt vooral in contant geld dat aan de balie wordt omgeruild tegen geld van een andere muntsoort of dat giraal wordt overgemaakt en bij een ander kantoor in het land van de bestemmeling kan worden opgehaald; handelt soms ook in andere waardes zoals reischeques, digitale munten of edelmetaal

Algemene voorbeelden


Tevens dien je rekening te houden met de kosten die de banken en wisselkantoren impliciet in hun wisselkoersen doorrekenen [...]. Bankagentschappen beschikken over een beperkte voorraad van de meest voorkomende vreemde munten [...]. Wisselkantoren hebben het voordeel dat ze ongeveer alle munten in voorraad hebben en dit voor grote hoeveelheden. Maar ze vragen bijna altijd een commissie. Deze bijkomende kosten moeten duidelijk vermeld zijn op het affichagebord. De toegepaste koersen voor een manuele wissel liggen in het algemeen hoger dan deze die gebruikt worden voor het internationaal betalingsverkeer met krediet- of debetkaarten, de zogenaamde girale wissel.

De Standaard,

De koersen en commissies die wisselkantoren hun klanten in rekening brengen moeten bij het kantoor duidelijk zijn aangegeven.

http://www.dnb.nl/

Laat je niet verleiden tot louche wisseloperaties op de lokale zwarte markt. Valse bankbiljetten zijn er schering en inslag. Vooral honderddollarbiljetten keur je best aandachtig. Wisselkantoren hebben het voordeel dat ze in het weekend of 's avonds laat open zijn.

De Standaard,

Wisselkantoren bevinden zich in de transitzone, in de Vertrekhal en in de Aankomsthal in de duty-free winkelzone en naast de bagagedepots.

http://www.brusselsairport.be/

Coinvert is een wisselkantoor gespecialiseerd in Bitcoin en digitale valuta.

https://www.coinvert.nl/,

Verspreid over een aantal maanden ging [...] een advocaat die in België verbleef, meermaals naar een wisselkantoor om er via een money remittance systeem geld te ontvangen uit verschillende Centraal-Europese landen voor een aanzienlijk totaalbedrag.

http://www.ctif-cfi.be/website/images/NL/annual_report/2007_ctif_cfi_nl.pdf,

Het voordeel van geld versturen via een wisselkantoor is dat het geld 5-10 minuten later op te nemen is in Marokko.

http://www.maroc.nl/forums/wie-schrijft-blijft/264564-geldbedrag-naar-marokko.html,

Wanneer je in het bezit bent van reischeques, kun je die verzilveren bij een bank of een wisselkantoor dat de reischeques accepteert.

http://www.allez-allier.com/spip/spip.php?article1661#.VJqL1QCU,

De goudbaren van Argentor en good delivery raffinaderijen zoals Umicore en Metalor zijn wereldwijd aanvaard en worden rechtstreeks verhandeld op de beurs. Reeds 27 jaar komen er dagelijks 50 kg E.me.Ko-staven in omloop op de beurs. De goudbaren kan u altijd bij ons, een wisselkantoor, bank of handelaar in edelmetaal in binnen-en buitenland verkopen.

https://www.argentorshop.be/nl/info/klantendienst/veel-gestelde-vragen,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een Belgisch wisselkantoor
  • een Brussels wisselkantoor
  • een buitenlands wisselkantoor
  • een commercieel wisselkantoor
  • een legaal wisselkantoor
  • een Nederlands wisselkantoor

Voor de Nederlandse fiscus volstaat namelijk een document van een Belgisch wisselkantoor om geen verdere vragen meer te stellen naar de herkomst van geld.

De Standaard,

De onderzoekers arresteerden in een Brussels wisselkantoor de 26-jarige Mohammad F. uit Amsterdam die 8,8 miljoen frank misdaadgeld wilde omzetten in guldens.

De Standaard,

Buitenlandse wisselkantoren of banken durven jongleren met hun provisies.

De Standaard,

Van Capelle zou er "geen enkel bezwaar" tegen hebben de commerciële wisselkantoren in Nederland gewoon te verbieden: "Ik zou zeggen: verbieden en de reguliere kanalen gebruiken van de officiële banken en Grenswisselkantoren."

NRC,

Omdat de banken en legale wisselkantoren niet over voldoende valuta beschikken om aan de vraag te voldoen, bloeit de zwarte markt als nooit tevoren.

NRC,

De Nederlandse wisselkantoren hebben nog tot het eind van de week de tijd gekregen om een aanvraag in te sturen voor hun registratie bij de Nederlandsche Bank (DNB).

NRC,

met voorzetselgroep


  • wisselkantoren van treinstations

Eén op de drie geldautomaten van het Bancontact/Mister Cash-net staat leeg als gevolg van de staking van de geldvervoerders. Om het weekend door te komen kan men vandaag wel overal terecht aan de loketten van de bankkantoren [...]. Of tot zondagavond 22 uur in de wisselkantoren van de grote treinstations.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • bij wisselkantoren
  • in een wisselkantoor
  • toezicht op wisselkantoren
  • de Beroepsvereniging van wisselkantoren

Op eenvoudig vertoon van de kredietkaart (mét identiteitskaart uiteraard) kan men meestal ook geld opnemen bij wisselkantoren en met behulp van een geheim codenummer ook aan geldautomaten in de hele wereld.

http://www.abb-bvb.be/edu/nl/mod002/tools/e6.htm

De financiële sectie van de gerechtelijke politie van Gent kon maandag twee Nederlanders van 35 en 37 jaar in Gent op heterdaad betrappen toen zij in een wisselkantoor voor miljoenen Nederlandse guldens wilden omwisselen.

De Standaard,

De Nederlandsche Bank (de Bank) heeft naast haar taken met betrekking tot de euro en op het gebied van het betalingsverkeer, dan ook een andere hoofdtaak, namelijk het toezicht op banken, het toezicht op beleggingsinstellingen en het toezicht op wisselkantoren.

http://www.dnb.nl/

Deze circulaire werd opgesteld in samenspraak met de Nationale Bank van België en de Cel voor Financiële Informatieverwerking en in overleg met de Beroepsvereniging van wisselkantoren.

http://www.cbf.be/pg_pdf/ge00/d1_wk_236_nl.pdf,

met ander, nevengeschikt substantief


  • ieder bankagentschap en wisselkantoor
  • banken en wisselkantoren
  • kredietinstellingen en wisselkantoren

De wisselkoersen hangen in ieder bankagentschap en wisselkantoor uit.

De Standaard,

Tevens dien je rekening te houden met de kosten die de banken en wisselkantoren impliciet in hun wisselkoersen doorrekenen.

De Standaard,

Kredietinstellingen en wisselkantoren zullen verdachte euro's uit omloop moeten nemen en de bevoegde autoriteiten inschakelen. De lidstaten zorgen voor een effectieve sanctie voor banken en wisselkantoren die dat nalaten.

http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen