witboek


witboek 1.0

(wetenschap; business, economie en financiën)

gedetailleerd rapport dat informatie biedt over een specifiek onderwerp, probleem of technologie, vaak met het doel om inzicht te verschaffen, nieuwe onderzoeksresultaten te presenteren, discussie te stimuleren of een bepaald standpunt te verdedigen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een witboek…

is een rapport; is een document

  • [Doel of bestemming] heeft vaak als doel om inzicht te verschaffen, nieuwe onderzoeksresultaten te presenteren, discussie te stimuleren of een bepaald standpunt te verdedigen
  • [Functie] biedt informatie over een specifiek onderwerp, probleem of technologie
  • [Omgeving] wordt vaak gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de technologie, financiën, de gezondheidszorg, de overheid en de wetenschap

    Algemene voorbeelden


    In Stokrooie (Hasselt) wil men een strook van 26 ha natuurgebied omzetten in industriegebied. In Diepenbeek en Genk wil men respectievelijk 50 en 5 ha bosgebied omzetten in industriegebied. Logistiek netwerk De SARO heeft voor beide plannen fundamentele bemerkingen en verwijst naar het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen dat de Vlaamse regering heeft goedgekeurd. Dat witboek streeft naar een ruimtelijk beleid waarin open ruimte wordt gespaard en bestaand ruimtebeslag beter wordt benut.

    Het Belang van Limburg,

    In The Wall Street Journal en The New York Times deden netwerkmanagers collectief hun beklag over de "inaccurate werkwijze" van Nielsen, die daarop een brief schreef aan zijn cliënten dat de kwestie zou worden onderzocht. Inmiddels heeft Nielsen een witboek gepubliceerd waarin wordt uitgelegd wat ze aan het verminderde kijkgedrag wel en niet kunnen verklaren.

    NRC Handelsblad,

    "Onze overheid heeft geen interesse in oudere mensen. Er is in België wel een witboek voor de bestrijding van kanker en cardiovasculaire ziekten, maar niet voor hersenziekten."

    Gazet van Antwerpen,

    Na het verschijnen van het boek van expeditiegenoot Mourik in 2000 publiceerde Vos een witboek, waarin hij zíjn bewijzen voor het slagen van de poging opsomt. Niettemin verloor hij onlangs een rechtszaak tegen Mourik.

    Het Parool,

    Het plan staat in een notitie van het kabinet voor de Europese Commissie in Brussel. Daarin staat een opsomming van maatregelen om banen in Nederland te scheppen, in het bijzonder aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De Europese Commissie gebruikt de bijdrage van Nederland en van de andere EG-lidstaten voor het opstellen van een zogenoemd witboek over economische groei, concurrentiekracht en werkgelegenheid. Het kabinet bespreekt het plan donderdag tijdens informeel overleg met de sociale partners.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding