wobben


wobben 1.0

(politiek en bestuur; recht en misdaad)

een verzoek indienen om overheidsinformatie te mogen inzien met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB); een WOB-verzoek indienen; een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Wobben…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Nederland wobt weinig, België nog minder. Uit het nieuwste mondiale overzicht van openbaarheid van bestuur van Wob-expert Roger Vleugels blijkt opnieuw dat er in Nederland nog altijd weinig wordt gewobt. Met 7 verzoeken per jaar per 100.000 inwoners staat Nederland op een gedeelde 19e plaats. België staat nog lager, met minder dan één wob-verzoek per jaar per 100.000 inwoners.

      http://www.vvoj.nl/cms/2010/09/16/nederland-wobt-weinig-belgie-nog-minder/,

      Om in Nederland documenten te mogen inzien, moet geregeld een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) worden gedaan. Het nadeel van deze lange procedure is dat het onderwerp door de actualiteit kan zijn achterhaald op het moment dat de informatie vrijkomt. Het 'WOBben' blijkt een aparte kunst, waarvoor zelfs cursussen worden gevolgd.

      http://www.vvoj.be/nieuws/documenten/rapport_021108f.html,

      Sinds midden jaren negentig wordt de Wob op enige schaal gebruikt [...]. Sinds een paar jaar is het Wobben op provinciaal en lokaal niveau ook tot enige wasdom gekomen, in totaal enkele duizenden zaken per jaar. Dit gebruik is internationaal gezien mager. Afgezet tegen min of meer vergelijkbare landen als de Scandinavische en de Angel-Saksische blijkt dat wij 5-10x minder Wobben.

      http://forum.archieven.org/index.php?topic=26565.0,

      Verreweg het meest wordt er gewobd bij ministeries: van de Wob-verzoeken van journalisten wordt ongeveer drievijfde ingediend bij Ministeries en eenvijfde bij Gemeenten. Bij de Provinciale overheid wordt opvallend weinig geWOBd. Ook bij Zelfstandige BestuursOrganen wordt nauwelijks geWOBd.

      http://www.vvoj.nl/cms/2009/12/16/een-muur-van-rubber-samenvatting-enquete/,

      De andere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad gaven destijds aan overvallen te zijn door het PvdA-plan waarvan het uiteindelijke doel en de te gebruiken middelen tot op heden nog niet duidelijk zijn. Kan je interne PvdA-besluitvorming (notulen etc.) ook WOBben?

      http://sargasso.nl/archief/2008/08/01/vrijdag-vraag-wat-wobben-we-deze-week/,

      Uit de enquête komt naar voren dat door een relatief kleine groep journalisten (59) redelijk gewobd wordt. Zij waren de afgelopen vijf jaar goed voor 370 Wob-verzoeken.

      http://www.onjo.nl/Item.2558.0.html?&tx_ttnews%5Bcat%5D=307&cHash=1231c791d23f6ecbbc736831c979e4eb&tx_ttnews%5Btt_news%5D=20426&tx_ttnews%5BbackPid%5D=2556,

      Deborah Cohen ging voor het British Medical Journal op zoek naar de gevolgen van een medicijn tegen diabetes. Ze wobde zich door een oerwoud aan tegenstand en weigergronden. Resultaat: het medicijn is in Engeland inmiddels verboden.

      http://www.vvoj.nl/cms/2010/10/13/onderzoek-naar-de-farmaceutische-industrie/,

      Theo Dragt, voormalig staffunctionaris voor de uitvoering van de Wob en Roger Vleugels, juridisch adviseur voor Wob-zaken, zijn het over weinig eens, maar beiden vinden dat 'in de rondte wobben' een nietszeggend resultaat oplevert en bovendien gevaarlijk is.

      http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Peper/IV000308.html,

      Als de nieuwe regering niet zelf in beweging komt op het gebied van transparantie, roep ik mijn collega's op om zich helemaal suf te wobben. Dat is wel zo gezond voor onze open samenleving.

      http://sargasso.nl/archief/2010/06/15/informatiestrijd-tegen-de-overheid/,

      Combinatiemogelijkheden


      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • gewobde gegevens
      • gewobde informatie

      Circa 90% van de respondenten geeft aan dat zij geWOBde gegevens inderdaad uitsluitend door WOBben kon bemachtigen.

      http://www.vvoj.nl/cms/2009/12/16/een-muur-van-rubber-samenvatting-enquete/,

      Welke van onderstaande kwalificaties is volgens u het meest van toepassing op uw recentste publicatie op basis van geWOB-de informatie?

      http://www.vvoj.nl/cms/docs/muurvanrubber/VVOJ-website_enquete%20WOB.pdf,