wrongel


wrongel 1.0

afbeelding

Bron: J Sedg
( CC BY-NC-SA 2.0 )

min of meer vaste, witte stof die men door het stremmen van melk verkrijgt en waaruit men, als het vocht eruit gewrongen is, kazen bereidt; kaasstof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Wrongel…

is een stof

  • [Kleur] is wit
  • [Samenstelling] bestaat uit samengeklonterde eiwitten van melk
  • [Vervaardiging] wordt verkregen door melk dik te laten worden door toevoeging van stremsel en vervolgens het vocht uit de daardoor verkregen massa te persen
  • [Aggregatietoestand] is een min of meer vaste, geleiachtige substantie
  • [Product of vrucht] dient als grondstof voor de bereiding van kazen

Algemene voorbeelden


Per 100 liter te verkazen melk wordt nu 25 ml. stremsel toegevoegd om de melk te laten stremmen (dik worden). Stremsel is een enzymenpreparaat dat de melk scheidt in het vaste gedeelte (wrongel) en het vloeibare (wei). Na een half uur is de melk gestremd en is een geleiachtige substantie geworden [...]. De messen kunnen nu aangebracht worden om de wrongel te snijden.

http://leden.tref.nl/~mur00004

Eerst wordt er heel langzaam gesneden want de wrongel is nog kwetsbaar. Het snijden duur 10 tot 15 minuten. U ziet dat door het snijden de wei zich af gaat scheiden van de wrongel. Wat voor de messen niet bereikbaar is wordt voorzichtig van de kant afgeduwd.

http://leden.tref.nl/~mur00004/

De wrongel wordt in stukken verdeeld en in de netten gedaan. De kaasvaten worden goed afgevuld en gelijk gemaakt (gerecht). Om eventueel insluiten van lucht te voorkomen wordt er enige nog warme wei over gegooid. Daarna worden de kaasvaten een tiental minuten op de kop gezet alvorens zij onder pers geplaatst worden.

http://leden.tref.nl/~mur00004/

Daarna worden de kaasvaten een tiental minuten op de kop gezet alvorens zij onder pers geplaatst worden. De wrongel, die nu reeds de vorm van een kaas aangenomen heeft, wordt eerst nog even gekeerd (omgekeerd in het vat). Aan het model van het stempel, dat nu wordt aangebracht, kunt u zien of het fabrieks- of boerenkaas is.

http://leden.tref.nl/~mur00004/

Gedurende enkele jaren kregen de geitehouders flinke prijzen voor de melk. Tot een EEG-maatregel daar abrupt een einde aan maakte door een verbod af te roepen op de uitvoer van 'wrongel': een halffabrikaat van geitemelk dat daarvoor gretig aftrek vond in Italië en Griekenland.

Meppeler Courant,