yes


yes 1.0

(informeel)

ja
Vooral gebruikt in antwoord op een (expliciete of impliciete) vraag.

Algemene voorbeelden


Ook deze liedjes hadden mijn handschrift, dus was het slechts een kwestie van ze anders arrangeren. Maar alleen al het pure feit dat niet iedereen direct 'yes' zei, was voor mij al een teken aan de wand. Frustrerend ook dat je van alle collega's, en dan heb je het over Borsato, Bløf, De Dijk, noem maar op, meer respect krijgt dan van je eigen band.

http://www.behindthescene.nl/media/media154.html,

'Sander,' zei ik, 'zal ik je leren hoe je een stormaansteker aan moet doen?' Hij draaide alleen zijn hoofd om, voorlopig nog niet zijn lichaam. Leo ging op zijn hurken tussen ons in zitten en vroeg: 'Doet 'ie 't?' 'Yes,' zei ik, 'weet je hoe ik eraan kom? Gekregen.'

De meidenziekte, Tom Pauka,

Was dat lab een eroscentrum, dan zouden daar in de catacomben strenge meesteressen goud kunnen verdienen. Je hoeft de klant alleen maar te laten afdalen en hij komt al aan z'n gerief.' 'U bent zelf blijkbaar ook afgedaald,' zei ik. 'Die slag is u,' zei Van Stenis waarderend, 'yes, ik ben beneden geweest en wat kreeg ik te zien: holle catacomben. Ik begreep er niks van. Geen haan zou ernaar kraaien als je daar xtc zou maken.'

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

Vaste verbindingen


yes or no

yes, yes

yes 2.0

(informeel)

'ja' als enthousiaste en soms ook triomfantelijke uitroep die vooral gebruikt gebruikt wordt als iets moeilijks gelukt is, als zich iets aangenaams heeft voorgedaan, als iets iemands volledige instemming heeft e.d.

Algemene voorbeelden


Ik slaakte een hard en hartgrondig 'Yes!' tegen mijn katten toen Jaan de etappe won. Met een beetje pijn in het hart, want ik zou ook graag zien dat zijn medevluchter, de aardappeleter (Ludo Dierckxsens), nog eens een etappe wint.

http://users.bart.nl/~bontebal/nl/02tour-wk1.htm,

De Toyota-rijder reed drie besttijden en schoof van de achtste naar de vierde plaats. Bruno Thiry haalde het derde podium van zijn carrière. Een zegevierend yes en een vuistslag in de lucht lieten zien dat Freddy Loix het had begrepen: op de eerste chronorit van de laatste dag draaide de Marlboro-rijder zijn eerste besttijd in het grote WK.

De Standaard,

Gebalde linkervuist in de plooi van zijn rechterarm, grimmige blik richting bank: "Yes". De frustratie moest eruit bij Bart Goor, die ondanks een degelijke prestatie in het Astridpark weer op de bank zat. Pas een kwartiertje voor het eindsignaal van een matige partij mocht hij erin, maar dat volstond voor de supersub uit Olen om Genk over de streep te halen. Dit seizoen scoorde hij reeds tegen Standard, Club Brugge en Anderlecht.

De Standaard,

Naast mij op z'n hurken de verkoper die de knopjes aanwijst: licht, ruitenwisser, elektrische raampjes (yes!), mistlamp. Hij rijdt 'm uit de garage.

http://www.jeanne-doomen.net/doodle.html

'Tien juli?' vraagt Marco en hij houdt zijn hoofd scheef en trekt zijn wenkbrauwen op. 'Goed, jij je zin. Acht juli,' zegt Fleur. 'Yes!' Marco springt op en doet een rondedansje op het bed, waarbij hij een paar keer over Fleur heen springt.

Westenwind, Simone Duwel,

Jammer genoeg denk ik dat de uitwerking van dit stukje niet zal zijn: "Hmm, misschien heeft ze wel een beetje gelijk ..." en zelfs niet: "Jezus, wat een hoop onzin bij elkaar!" maar eerder: "Yes! We hebben weer kopij!!"

http://www.levitas.nl/levitraan-aug2001.pdf,

De agenten stapten weer in hun auto's en niemand sprak tot ze over de bergrug waren verdwenen. Clyde stak zijn gebalde vuist in de lucht. 'Yes!' Craig slaakte een zucht van opluchting en Kathy's vader grinnikte en sloeg hem op zijn rug. 'Ik ben trots op je, knul. Zo is het Westen overwonnen.'

De wolvenlus, Nicholas Evans,

Negende inning: Smeets to catch for Pride. Op mijn vraag, twee uur later per telefoon, hoe hij gespeeld heeft, krijg ik het enige antwoord dat ik verwacht: 'Het ging goed.' Inwendig juichend loop ik door mijn werkkamer. Ik maak een Lee Towers-beweging met mijn arm en roep ineens lelhard: 'Yes.'

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

Pieter knikte langzaam. Toen boog hij voorover: 'Goed, ik doe het.' Holger sloeg hard op tafel. 'Yes!'

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

Het Rode Kruis heeft twintig gezinnen geselecteerd in heel Nederland die zich aan het schrale menu onderwerpen. Er waren zo'n tweehonderd aanmeldingen. Truus las ervan in de krant en dacht onmiddellijk 'yes'. "Ik voelde me schuldig omdat we het zo goed hebben. Ik heb Jan op zijn werk gebeld dat we dit gingen doen."

Dagblad van het Noorden,

Ik heb dus ook lekker gegeten. Vette snacks enzo. Na het eten kwam Pascal en raad eens met wie!! Yes met Moudy. Shit, dat is toch echt wel een kicken meid.

http://www.terrorworld.net/kranten/1996/limburger1996_1jun_2.html,

Vaste verbindingen


yes, yes!