youtuber


youtuber 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

iemand die met enige regelmaat video's plaatst op de videowebsite YouTube, als hobby of om er geld mee te verdienen
Youtuber is een ruimer begrip dan vlogger ('videoblogger'), maar wordt soms toch in die specifieke betekenis gebruikt. Een vlogger gebruikt nu eenmaal doorgaans YouTube om zijn vlogs te delen, waarmee hij meteen ook youtuber is. Met andere woorden: bijna elke vlogger is een youtuber, maar lang niet elke youtuber is een vlogger.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een youtuber…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is soms een vlogger en plaatst dan zijn eigen videoblogs op YouTube
  • [Activiteit of handeling] maakt video's, bv. vlogs, en publiceert ze op videowebsite YouTube, waarvoor hij of zij een eigen YouTubekanaal (soms meerdere) gebruikt
  • [Transactie] uploadt zijn of haar videomateriaal gratis en krijgt een deel van de reclame-inkomsten die YouTube ontvangt
  • [Betrokkene] kan op YouTube zogeheten volgers hebben, die een abonnement op zijn of haar YouTubekanaal hebben

Algemene voorbeelden


Hoe authentiek zijn de filmpjes van YouTubers die in korte tijd een zeer persoonlijke band met hun volgers lijken op te bouwen? [...]. Net als televisie, grossiert YouTube in het neerzetten van een illusie. Het dicht bij jezelf houden, de directe aanspreekvorm en de alledaagse setting, zoals de keukentafel en de slaapkamer, zijn bewuste strategieën om authentiek en bereikbaar over te komen. Zo is StukTV meer dan drie jongens met een camera. "Wij zijn geen YouTubers, wij zijn programmamakers" zeggen ze in een interview in de NRC.next. Ze worden omringd door een team: een producer, een assistent-producer, een tourmanager, een fotograaf, een stagiair, en iemand die drie dagen per week 'specials' produceert. Dat zijn video's die ze in opdracht van adverteerders maken.

http://verhalen.beeldengeluid.nl/youtubetelevisie

YouTubers zijn de nieuwe popidolen waar jongeren mee opgroeien. Een enkeling breekt zelf door als YouTube-ster. [...]. Jongeren kijken nauwelijks meer tv en bepalen zelf wanneer en naar wie ze kijken op YouTube. Hierover praten ze met vrienden, zowel online als offline. Ze gaan naar fanmeetings om YouTubers te ontmoeten, zitten in fanchats met andere jongeren die fan zijn, hebben of volgen fanaccounts waarop nieuwtjes gedeeld worden over YouTubers, kopen spullen van hun favoriete YouTubers en sturen (persoonlijke) berichtjes naar hun idolen.

https://ecp.nl/tag/youtube/,

In Nederland hebben we Kwebbelkop, Nikkie Tutorials en Enzo Knol... Maar de wereld is groter dan onze landsgrenzen. In het buitenland staan ook pareltjes op het spetterende Youtube. Hieronder een lijst met Youtubers die immens populair zijn. Maar dan ook echt ímmens populair.

https://www.npo3fm.nl/nieuws/3fm/366127-deze-buitenlandse-youtubers-zijn-immens-populair-but-why,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een bekende youtuber
  • een echte youtuber
  • de populaire youtuber
  • professionele youtubers

Als je een kind tien jaar geleden vroeg wat hij later wilde worden, kon je erop rekenen dat velen een beroep als piloot, politieagent, dierenarts, of schoonheidsspecialist voor ogen hadden. Een enkeling zou de droom hebben het te gaan maken als popster of als tv-presentator of iets dergelijks. Als we nu jongeren de vraag voorhouden, zullen velen je vertellen dat ze een bekende 'YouTuber' willen worden. Geïnspireerd door de zogeheten YouTube-influencers dromen jongeren nu over een eigen kanaal, met miljoenen fans en een sterrenstatus.

http://webtv.zebra404.com/2017/11/21/inleiding-tot-vloggen/,

De charismatische Peterson geniet grote populariteit onder (een deel van) zijn studenten. Ook op internet heeft hij veel volgers. Zo is Peterson een echte Youtuber met meer dan een half miljoen volgers.

https://www.mt.nl/leiderschap/managementdenkers/jordan-peterson/548475,

De politie in New York heeft het lichaam gevonden van de populaire youtuber Desmond Amofah, beter bekend als Etika. De 29-jarige werd zes dagen geleden als vermist opgegeven. Voor zijn vermissing zette hij een video online waarin hij het over zelfmoord had.

https://nos.nl/artikel/2290729-populaire-youtuber-etika-overleden-dit-knalt-erin-als-een-baksteen.html,

YouTube is in sneltreinvaart uitgegroeid tot een van de machtigste online platforms ter wereld. Tegenwoordig droomt bijna ieder kind ervan om rijk en beroemd te worden op het videoplatform. Welk uitgekiend verdienmodel schuilt er achter dit succesverhaal, en hoe zal dit ons toekomstige medialandschap bepalen? Een aantal professionele YouTubers biedt een blik in de wondere wereld van de YouTube-industrie.

https://www.emerce.nl/wire/vpro-tegenlicht-goudzoekers-youtubeland,

met eigennaam


  • de youtuber Desmond Amofah

De politie in New York heeft het lichaam gevonden van de populaire youtuber Desmond Amofah, beter bekend als Etika. De 29-jarige werd zes dagen geleden als vermist opgegeven. Voor zijn vermissing zette hij een video online waarin hij het over zelfmoord had.

https://nos.nl/artikel/2290729-populaire-youtuber-etika-overleden-dit-knalt-erin-als-een-baksteen.html,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2009
Omstandigheden opkomst YouTube is officieel gelanceerd op 15 december 2005 en kende al snel een grote populariteit.