zalm


zalm 1.0

afbeelding

Bron: Hans-Petter Fjeld
( CC BY-SA 3.0 )

migrerende vis die in het wild oorspronkelijk hoofdzakelijk voorkomt op het noordelijk halfrond en geliefd is als consumptievis
In toepassing op verschillende soorten, zoals de Atlantische zalm en de Pacifische zalm, en in het meervoud ook in toepassing op de vissenfamilie zalmen (Salmonidae) waartoe o.a. ook forel en houting gerekend worden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zalm…

is een vis; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 13 tot 200 cm lang
  • [Kleur] heeft een blauwgroene rug en zilverkleurige flanken; heeft zwarte vlekken op zijn flanken; heeft een zilverachtig, glanzend lichaam; heeft als mannetje in de paaitijd een groenachtige kleur met roodachtige vlekken
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft een ondiep gevorkte staart; heeft een kleine vetvin
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft in zout water
  • [Plaats van herkomst] leefde oorspronkelijk in wateren op het noordelijk halfrond
  • [Woongebied] komt door kweek en uitzetting tegenwoordig verspreid over de wereld voor
  • [Leeftijd] kan, afhankelijk van de soort, 15 jaar oud worden, maar wordt gemiddeld 3 tot 5 jaar oud
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een groot reukvermogen; is anadroom
  • [Gedrag] is een alleseter of een vleeseter; is een migrerende vis

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
Orde Salmoniformes
Familie Salmonidae; Zalmen

Algemene voorbeelden


De zalm wordt in een rivier geboren en trekt daarna naar zee. Hier blijft hij het grootste deel van zijn leven. Als de zalm wil paaien, trekt hij naar zijn geboorterivier toe. Anadroom wordt dit genoemd. Deze situatie wordt in de kwekerijen precies nagebootst.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Habitateisen: als paaiplaats heeft de zalm schone (ongestuwde) bergbeken nodig met een grindbodem. Het bekenstelsel moet verbonden zijn met rivieren. Via de rivieren is een voor de zalm vrije doorgang van en naar zee vereist.

http://home.wxs.nl/~hwdenie/

De beroemdste trekvissen zijn de zalmen. Een jaar of twee na hun geboorte in een bergstroom, trekken ze naar zee. Soms leggen ze daarvoor een afstand van enkele duizenden kilometers af. Na enige jaren, als ze goed doorvoed en sterk zijn, trekken ze de rivieren op. Ze zwemmen stroomopwaarts naar de plaats waar ze uit het ei kwamen. Om die weg naar hun geboorteplaats te vinden, gebruiken ze hun reukorgaan. Want ze herinneren zich uit hun jeugd de bijzondere geuren van het water waarin ze de tocht naar zee maakten.

http://www.kinderenwebhotel.be/WO_natuur/vissen.htm

Zalmen in het bijzonder en vis in het algemeen uitzetten om een populatie te versterken, kent binnen de visserij een lange traditie.

http://home.wxs.nl/~hwdenie/

Toen Amerika nog een Engelse kolonie was, kwamen jaarlijks een half miljoen Atlantische zalmen terug naar 34 rivieren. De afgelopen vijftien jaar hebben de VS 200 mijoen dollar uitgegeven om de zalmrivieren in New England schoon te maken, zalmtrappen aan te leggen en andere voorzieningen te treffen om de zalm terug te krijgen.

NRC,

Ten aanzien van de kwekerijen bestaan er uiteraard kwaliteitsverschillen. Hoe minder zalmen per bassin, des te beter is de uiteindelijke kwaliteit.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • zich voeden
  • zwemmen

De wilde zalm kreeg zijn roze zalmkleur omdat hij zich voedde met plankton en kleine kreeftachtigen. Door natuurlijke gisten en oliën, verkregen op basis van krill of kleine kreeftachtigen uit de Stille Zuidzee, krijgt de bio-zalm kleur.

De Standaard,

Zalm in de oceaan voedt zich met allerlei kleine visjes, algen en schelpdiertjes. Om te voorkomen dat wereldzee wordt leeggevist, komt inmiddels een groot deel van de consumptievis uit kweekvijvers. In Noorwegen bijvoorbeeld zijn er in fjorden talloze kweekvijvers aangelegd, door een deel af te zetten met enorme netten.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/674434/2004/09/11/Planten-maken-de-zalm-niet-gezonder.dhtml,

Even terug naar die echte wilde zalm zoals die bijvoorbeeld nog te vinden is in Alaska. Deze zalm wordt geboren tijdens de vroege zomer in de bovenloop van de rivieren aldaar. Hierna zwemmen de kleine zalmen naar de Atlantische Oceaan waar zij de gevaren van dit koude water moeten zien te ontwijken totdat ze geslachtsrijp zijn. Dan begint in de lente de helse tocht vanuit de oceaan terug naar hun geboortegrond, naar de bovenloop van de rivier.

http://www.lebouille.nl/laag/index.html

De kwaliteit van het oppervlaktewater is zodanig verbeterd dat bijvoorbeeld de zalm – voorzichtig – weer in de Waal zwemt.

http://www.e-stem.nl/,

als object bij een werkwoord


( In het enkelvoud zonder lidwoord is zalm een verzamelnaam.)
  • zalm kweken
  • een zalm vangen
  • zalmen vangen

In speciale zalmkwekerijen wordt zalm geweekt. In een beperkte en gecontroleerde leefomgeving worden de levensfasen van de zalm zoveel mogelijk nagebootst. Het voedsel van de zalm bevat caroteen, zodat de kweekzalm ook zijn roze kleur krijgt.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Een zalm vangen in de Schotse zalmrivieren kost gemiddeld 6000 dollar per elke gevangen vis - en de prijzen voor de benodigde vergunningen stijgen nog. In de Verenigde Staten zijn de kosten nog hoger, niet verwonderlijk gezien het geringe aantal zalmen dat daar nog wordt aangetroffen.

NRC,

Zij hebben in de vakantie zalmen gevangen in het noorden van Scandinavië en kijken daar met nostalgie op terug.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

met adjectief ervoor


  • jonge zalm
  • jonge zalmen
  • volwassen zalmen

Het Atlantic Salmon Fund kocht in 1991 het zalm-quotum van de Far Oer-vissers voor 700.000 dollar per jaar gedurende drie jaar [...]. Het akkoord was des te meer van belang omdat de Far Oer-vissers voornamelijk volwassen zalmen vingen die spoedig naar hun geboorterivieren, voornamelijk in Schotland, zouden terugkeren (de jonge zalm gaat niet zo ver op zee).

NRC,

Ook in het Maasstroomgebied in België vinden herintroducties plaats. Tussen 1988 en 1993 werden meer dan 66 000 eieren en 220 000 jonge zalmen (3-16 cm) losgelaten in zijriviertjes van de Maas zoals de Ourthe, Aisne, Semois en de Samson. Het project loopt nog steeds en jaarlijks worden opnieuw duizenden jonge zalmpjes gepoot. De zalmen zijn afkomstig uit Schotland en Ierland.

http://home.wxs.nl/~hwdenie/

  • de Atlantische zalm
  • de Noord-Atlantische zalm
  • de Noord-Pacifische zalm
  • de Pacifische zalm
  • Atlantische zalmen

In Europa is de Atlantische zalm verreweg de meest gekweekt vissoort.

http://www.minlnv.nl/infomart/parlemnt/2002/par02115.pdf,

Zalm die ingeblikt wordt verkocht is van een andere familie afkomstig dan de Atlantische zalm. Deze zalm vindt zijn oorsprong in de VS en Canada en wordt Pacifische zalm genoemd. Hierbij is in zijn totaliteit nog sprake van wildvang.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Verspreiding buiten Nederland: de Atlantische zalm komt voor aan de westkust van Europa van Noord-Scandinavië en Rusland tot Noord-Spanje en aan de oostkust van Noord-Amerika.

http://home.wxs.nl/~hwdenie/

Noord-Atlantische zalm. Deze zalm komt voornamelijk voor in Noorwegen, Schotland en Ierland. Het grootste gedeelte van de Atlantische zalm is tegenwoordig kweekzalm.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Noord-Pacifische zalm. Deze zalm komt voornamelijk voor in Canada, Alaska en bij de Russische oostkust.

http://www.delicatessenhuis.nl/

In tegenstelling tot de 'Salmo Salar' kent de Pacifische zalm vele soorten: Chum, Dog, Keta (rose), Sockeye, Red (donkerrood), Pink, Humpback (rose), Coho, Silver (rood), Chinook, King (donkerrood). In tegenstelling tot de Atlantische zalm zijn dit allemaal nog wilde zalmen.

http://www.delicatessenhuis.nl/

  • de wilde zalm
  • wilde zalmen

De wilde zalm wordt in een rivier geboren. Hij zwemt naar zee en keert, na een verblijf van circa twee jaar in de Atlantische Oceaan, terug om zich voort te planten. De zalm die op zee gevangen wordt, krijgt dus geen nageslacht. Dat is wat de laatste tientallen jaren op grote schaal is gebeurd met de Atlantische zalm - door overbevissing op zee werd hij met uitsterven bedreigd.

NRC,

In tegenstelling tot de 'Salmo Salar' kent de Pacifische zalm vele soorten: Chum, Dog, Keta (rose), Sockeye, Red (donkerrood), Pink, Humpback (rose), Coho, Silver (rood), Chinook, King (donkerrood). In tegenstelling tot de Atlantische zalm zijn dit allemaal nog wilde zalmen.

http://www.delicatessenhuis.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • de zalm in beken
  • de zalm in de Noord-Atlantische Oceaan
  • de zalm in rivieren
  • de zalm in zalmrivieren
  • de zalm in zee
  • zalmen in een fjord
  • zalmen in de Rijn

Toen ik in 1989 met het Atlantic Salmon Fund begon, gaf ik mezelf tien jaar - in 2000 moet het voortbestaan van de zalm in de Noord-Atlantische Oceaan veilig zijn gesteld.

NRC,

De unieke private enterprise-diplomatie van Orri Vigfusson heeft dus belangrijke resultaten opgeleverd, zowel voor de beroepsvissers als de sportvissers die bijv. in Schotland al grotere aantallen zalm in de rivieren hebben geteld.

NRC,

De quota bedroegen in 1989 840 ton voor Groenland en 550 ton voor de Far Oer-eilanden. Maar de hoeveelheid zalm in zee was al zo ver afgenomen dat de vissers van de Far Oer (26 schepen die opereerden met soms 50 mijl lange drijfnetten) en de Groenlanders hun quotum niet eens meer konden halen.

NRC,

De sportvisser die een zalm in een rivier wil verschalken, dient voorzien te zijn van een ruim gevulde beurs. Een zalm vangen in de Schotse zalmrivieren kost gemiddeld 6000 dollar per elke gevangen vis - en de prijzen voor de benodigde vergunningen stijgen nog.

NRC,

Vorige zomer vingen onderzoekers van het Noorse Instituut voor Wateronderzoek 33 zalmen in een fjord, brachten kleine zendertjes op hun vinnen aan en lieten hen weer los.

De Standaard,

Dankzij veelvuldig uitzetten van zalmeieren en parrs in de bovenlopen van de Rijn met een geschikte habitat, werden tussen 1989 en 1993 twintig optrekkende zalmen in de Rijn gevangen.

http://home.wxs.nl/~hwdenie/

  • zalm in kwekerijen
  • zalm in de visfarms

De zalm in de kwekerijen van Nutreco krijgen voer dat wordt vervaardigd uit visolie en vismeel – onder andere van afval afkomstig van zalmen uit de eigen kwekerij. Het bedrijf onderzoekt nu in hoeverre het de visolie zou kunnen vervangen door plantaardige olie.

de Volkskrant,

Dat de zalm in de visfarms wordt volgepropt met antibiotica en andere troep, spreekt professor Sorgeloos tegen. "De jongste drie jaar gebruiken zalmkwekers steeds minder antibiotica om ziekten bij hun vissen te bestrijden. Ze gaan die nu te lijf met vaccinaties."

De Standaard,

in voorzetselgroep


( In het enkelvoud zonder voorafgaand lidwoord is zalm een verzamelnaam.)
  • op zalm sportvissen
  • op zalm vissen

Via invloedrijke Amerikaanse relaties - sportvissen op zalm is in Amerika very much a rich man's fun - kreeg hij van de autoriteiten in Panama gedaan dat (buitenlandse) zalmvissers niet langer onder de beruchte goedkope vlag kunnen varen.

NRC,

De zalm die op zee gevangen wordt, krijgt dus geen nageslacht. Dat is wat de laatste tientallen jaren op grote schaal is gebeurd met de Atlantische zalm - door overbevissing op zee werd hij met uitsterven bedreigd. Tot droefenis van de sportvissers die in de glasheldere rivieren van Schotland of Noorwegen en IJsland op zalm vissen.

NRC,

Vergeleken bij andere landen is het vissen op zalm in Ierland vrij goedkoop en de Ierse zalm wordt als de beste ter wereld beschouwd.

De Standaard,

"Onze klanten logeren daar in een blokhut aan een mooi gelegen meer. Vandaar uit vertrekt elke ochtend een watervliegtuigje om goeie stekken in rivieren en meren in de buurt te bezoeken. We vissen daar vooral op zalm en forel."

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • zalm en forel
  • zalm en zeeforel
  • zalmen en zeeforellen
  • zalmen of zeeforellen

IJsland, land van contrasten [...]. Het land van zangeres Björk is minstens even verrassend als haar muziek. Een kilometers ver uitgestrekt, desolaat land, doormidden gesneden door rivieren vol zalm en forel.

De Standaard,

"Onze klanten logeren daar in een blokhut aan een mooi gelegen meer. Vandaar uit vertrekt elke ochtend een watervliegtuigje om goeie stekken in rivieren en meren in de buurt te bezoeken. We vissen daar vooral op zalm en forel."

NRC,

Zalm en zeeforel zijn in de Visserijwet het gehele jaar beschermd (zie ook gesloten tijden vissoorten). Door hengelaars worden van de beschermde soorten alleen meerval en steur met enige regelmaat gevangen.

http://www.nvvs.org/html/regelsenvergunningen.html

Hier zag Raf in Aug 2001 machtige zalmen en zeeforellen de rivier optrekken.

http://users.skynet.be/scangling/rosendal.htm

Voor zeeforel en zalm duurt de gesloten tijd het gehele kalenderjaar. Dat betekent dat zalmen of zeeforellen die gevangen worden, meteen dienen te worden teruggezet.

http://www.nvvs.org/html/regelsenvergunningen.html

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zalm 1.1

afbeelding

Bron: Puamelia
( CC BY-SA 2.0 )

(eten, drinken en genotmiddelen)

zeer gewaardeerde, veel gegeten, vette vis met roze visvlees en een stevige structuur die op allerlei manieren wordt bereid, zoals roken, grillen en bakken, verwerkt wordt tot een mousse of tartaar en ook rauw wordt gegeten, als onderdeel van een sushimaaltijd; zalm als voedsel

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zalm…

is een consumptievis

  • [Kleur] heeft, afhankelijk van de soort waartoe hij behoort en zijn leefomgeving, vlees met een lichtroze tot donkerrode kleur
  • [Structuur] heeft stevig visvlees
  • [Functie] dient om te eten
  • [Bereiding] kan op vele manieren worden bereid, zoals roken, bakken, grillen, stomen; kan rauw worden gegeten, bv. verwerkt in sushi
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] heeft een hoog vetpercentage; is vet; bevat omega 3-vetzuren

Algemene voorbeelden


Koning der Vissen wordt hij genoemd. Een levend mysterie in zoet en zout water. Sinds mensenheugenis beschouwd als een exclusieve delicatesse. De zalm is de laatste jaren bijzonder populair geworden. Dat komt doordat de zalm een luxe uitstraling heeft en toch heel betaalbaar is.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Vroeger behoorde zalm tot de duurdere vissoorten en was het een luxe delicatesse. Tegenwoordig is zalm dankzij de intensieve zalmkwekerij één van de goedkoopste vissoorten en gemakkelijk te krijgen.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

De meervoudig onverzadigde vetten in zalm zijn zeer gezond, omdat deze het zogenaamde Omega-3 vetzuur bevatten.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Zalm mag niet te gaar worden, omdat de smaak dan achteruit gaat. Het is belangrijk dat de zalm heel vers is. In het bijzonder als u de zalm rauw verwerkt. Omdat zalm een vette vis is, kan de smaak 'tranig' worden als de vis niet meer zo vers is.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Zalm die ingeblikt wordt verkocht is van een andere familie afkomstig dan de Atlantische zalm. Deze zalm vindt zijn oorsprong in de VS en Canada en wordt Pacifische zalm genoemd.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

De voorstelling was slaapverwekkend, maar de borrel na afloop maakte alles goed. We herkenden een groot aantal Bekende en Prominente Nederlanders, de zalm was zacht en vet, en ook de wijn, de whisky, ja zelfs de jus d'orange waren van bovengemiddelde kwaliteit.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • bakken
  • bereiden
  • eten
  • fileren, grillen
  • grilleren
  • ontgraten
  • pocheren
  • roken
  • snijden
  • stomen
  • stoven
  • verhandelen
  • zouten

Men kan de zalm op vele manieren bereiden; grillen, bakken, stoven etc. De meest voorkomen behandeling is echter het roken. Sinds mensenheugenis wordt er al op deze wijze van de zalm genoten.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Ze aten verse zalm die opgesmukt lag op zijn groene bed van sla en waterkers in lange inoxschotels die aangedragen werden door een legertje van kelners, tegen de honderd schatte ze.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Met zalm maakt u de lekkerste gerechten. Het stevige vlees van de zalm is zeer geschikt om te stomen, te pocheren, in de oven te bakken of te grilleren. De bereidingstijd is meestal kort.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Na het fileren, zouten, roken en ontgraten kan men de zalm op verschillende manieren snijden. De meest voorkomende snijwijzen zijn langsnijden en trancheren.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Over het algemeen is alle zalm die gerookt en vers verhandeld wordt, afkomstig uit kwekerijen.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gebakken zalm
  • gegrilde zalm
  • gekweekte zalm
  • gemarineerde zalm
  • gerookte zalm

Nico en Joan werken met een Hollandse kaart. U kunt zelf uw keuze maken uit de diverse gerechten zoals katoensaté, biefstuk van de haas en gebakken zalm.

Meppeler Courant,

Ook in dit deel vindt u receptjes zoals wortelsalade, tapenade van olijven of gegrilde zalm met honing en gember.

http://www.xquis.com/books/_nl/

Gekweekte zalm is het hele jaar door te koop, in moten, in stukken of als filets en natuurlijk ook gerookt.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Daklozen, drugsverslaafden en bejaarden in Atlanta krijgen deze dagen gevulde kreeft, biefstuk van de haas, gemarineerde zalm en kiwi-kaastaart geserveerd. Allemaal "restjes" van de party's die tijdens de Olympische Spelen zijn gehouden.

De Standaard,

Gerookte zalm. Is bijna altijd van Noorse afkomst. Naast Noorse zalm is er soms ook Schotse en Ierse gerookte zalm te koop. Deze laatste 2 zalmsoorten zijn meer uitgesproken van smaak.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Hij bestelde gerookte zalm als voorgerecht en een visragout als hoofdgerecht.

Kras, Peter Terrin,

met adjectief ervoor


  • verse zalm

Het is ook lekker om verse zalm rauw te eten, als carpaccio.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

  • wilde zalm
  • wilde zalmen

De kweekzalm heeft wel een wat hoger vetgehalte en een zoetere smaak dan de wilde zalm.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Daar iedere wilde zalm weer een ander vetpercentage en kleur heeft is het voor een zalmrokerij echter heel moeilijk om deze wilde zalmen gelijkmatig te roken. Wilde zalmen zijn wel weer ideaal om te bakken of grillen.

http://www.delicatessenhuis.nl/

  • rode zalm
  • roze zalm

Zalm uit blik. Is er in 2 soorten: rode en roze zalm. De rode zalm heeft een stevige structuur en een volle smaak. Roze zalm smaakt zachter en is ook minder stevig. De kwaliteit van beide soorten is gelijk.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Ik vertelde alles wat mij overkomen was [...]. Onderdehand keek ik naar de rode zalm, de haring, de champagne. Ik likte mijn lippen af bij het zien van eten en drinken, heerlijke hapjes.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Roze zalm blijft mooi van kleur als u aan het kookwater wat zuiveringszout toevoegt.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Waar de huwelijkslijst zal liggen is ons nog niet bekend, maar voor het feestmaal van dit sprookjespaar werd de parochiezaal afgehuurd en de moeder van Lea wist ons te vertellen dat er over het feestmenu nog geen definitieve beslissing gevallen was, maar roze zalm zou er zeker bij zijn.

De kabouter met het moedervlekje, Louis Verbeeck,

  • Noorse zalm
  • Schotse zalm

Over het algemeen kan wel worden gezegd dat de Schotse zalm slanker en minder romig is dan de Noorse zalm. Dit vertaalt zich in een fijnere structuur van het vlees en een iets rodere kleur. Zo is ook de wilde zalm minder vet dan de kweekzalm.

http://www.delicatessenhuis.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • zalm in plakjes
  • zalm in reepjes
  • zalm in snippers

Ik leerde veel: gerookte zalm in flinterdunne plakjes snijden, onderscheid maken tussen de verschillende soorten ingemaakte haring [...], zeekreeft in leven houden en duizend andere nuttige dingen.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

Snijd de zalm in reepjes. Roer het groen door de soep en schep de soep in kommen of borden. Verdeel er de zalmreepjes over en eventueel stukjes noot.

NRC,

Snijd de gerookte zalm in snippers. Voeg de slagroom en de aspergestukjes aan de soep toe, evenals zout en peper naar smaak. Roer tot slot de dille erdoor. Verdeel de snippers zalm over vier borden en schep daar de soep over. Serveren met geroosterd brood en boter.

NRC,

Voorzetsel: met

  • zalm met dillesaus
  • zalm met een bieslooksausje

Taartje van gerookte en gemarineerde zalm met dillesaus € 10.00.

http://www.boschwachter.nl/Lunchbrunch-samenstellen.html

En waarom geen conventionele caterer? ,,Nee, nee. Rockgroepen zijn een goed deel van het jaar onderweg. Elke dag zalm met een bieslooksausje kan dus niet'', zegt Ambach. ,,Ze moeten 'echt' eten krijgen, soep met gesneden groenten, patatten en vlees.''

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • een bagel met zalm
  • een sandwich met zalm
  • een toastje met zalm
  • toastjes met zalm

Ze noemt mij Mr. Bagel Lox, omdat ik altijd een bagel met zalm bestel.

NRC,

Anna haalde haar neus op boven een sandwich met zalm en zei: 'Dat ik dit mag meemaken, in de Ritz aan de thee.'

Overspel, Mensje van Keulen,

'Hoeveel krijgen die jongens bij jullie eigenlijk per woord?' vroeg hij me, na eerst een toastje met zalm van een dienblad te hebben gepakt. Zonder dralen noemde ik een bedrag dat tweemaal zo hoog was als in werkelijkheid.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

'Wil je misschien een lekker hapje? Ik heb toastjes met zalm en lekkere witte wijn erbij.'

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

met substantief ervoor


  • een blikje zalm
  • blikjes zalm
  • twee blikken zalm

Dürrinck boog voorover en nam de poes op. Ze was slank, pezig en had een zachte pels. Toen hij het kopje tegen zijn wang voelde, begon ze overluid te spinnen. Helemaal warm vanbinnen zei hij: 'De baas gaat lekkere melk voor Mathias de tweede uit de kast halen een een blikje zalm openmaken.'

Drugs, Jef Geeraerts,

Hij heeft alleen bankstel in een kraakpand in Amsterdam Noord, maar meer heeft hij niet nodig [...]. Ook heeft hij altijd crackers en blikjes makreel of zalm in zijn fietstas, die hij dan in een park opeet.

Het Parool,

Allereerst koop je twee blikken zalm van het merk Socra. Thuis haal met een vork en je vingers alle stukjes graat en resten raar vel die er nog in kunnen zitten eruit. Het sap giet je in een heel klein pannetje, zodat je alleen stukken lichtrode zalm over hebt.

NRC,

  • een moot zalm
  • moten zalm
  • plakjes zalm
  • plakken zalm

Neem een stukje aluminiumfolie. Maak wat boter zacht en bestrijk hiermee de folie. Leg een handjevol groenten bovenop de folie, met daar bovenop de moot zalm, met een klein stukje boter. Vouw voorzichtig de folie dicht.

http://www.zuivelonline.nl/pages/doelgroep_frames.asp?doelgroep=9=565,

Verwarm de grill voor. Bestrooi de moten zalm met zout en peper en leg ze op een rooster in een bakplaat. Zet de zalm onder de grill en laat circa 4 minuten per kant grilleren, of tot de vis gaar is.

NRC,

Hij wilde twee zeekreeften, twintig dunne plakjes zalm, een kilo garnalen en een halve kilo bokking. Ik maakte de boodschappen klaar en hij betaalde.

Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

Grote borden met rijk voedsel. Vette plakken zalm. Dikke plakken geroosterd brood. Warme scrambled eggs.

God's gym, Leon de Winter,

met ander, nevengeschikt substantief


  • zalm en forel
  • haring, makreel, zalm, paling, sprot en heilbot
  • haring, zalm of paling
  • zalm, tonijn, garnalen
  • tonijn en zalm

Champagne flonkerde in kristallen glazen op een wit damasten kleed. Er was zalm en forel, er was tartaar en kaviaar, er waren broodjes paté, gehakt met uitjes, kikkerbilletjes en goede salades.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Haring, makreel, zalm, paling, sprot en heilbot zijn voorbeelden van vette vissoorten.

http://www.couvert.nl/techniek/fr_bakken.htm

Onafhankelijk van de soort Akvavit geldt dat deze drank vrieskoud geserveerd moet worden [...]. Het is een heerlijk aperitief en past prima bij een koud visgerecht van haring, zalm of paling.

http://www.werelddranken.nl/

Japanse sushischotel met o.a. zalm, tonijn, garnalen.

http://www.garpco.nl/borrel.html

Sashimi. Dit zijn dunne plakjes rauwe vis, voornamelijk tonijn en zalm. Heerlijk met een aantal sauzen.

http://www.oyama.nl/new.htm

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zalm 2.0

roze kleur van zalm; zalmkleur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zalm…

is een kleur

  • [Kleur] is roze; is oranjeroze; heeft de roze kleur van zalm; heeft de oranjeroze kleur van zalm

    Algemene voorbeelden


    Voor de bruidsmode worden prachtige materialen gebruikt, als taft, tule, satijn en zijde. De japonnen hebben veelal fraaie halslijnen [...]. Kleur komt steeds meer in, naast ivoorkleur en zachte pasteltinten als zalm en abricot kan men ook kiezen voor gedurfd rood en zwart.

    Meppeler Courant,

    De Verlichting (vanaf 1715) bracht verademing, en in het rococo van toen, met zijn gracie en zijn stoffen in pasteltinten (zalm, roze, hemelsblauw, saladongroen, goudgeel) vond men nieuwe vrolijkheid.

    De Standaard,

    Klassiek, korenschoof gebonden biedermeierboeket in de warme kleuren zalm, oranje en rood.

    http://www.aquarius-flora.com/nederlands/hoofdpagina_frame.htm

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen