zedenmeesteres


zedenmeesteres 1.0

vrouw die over de goede zeden waakt en meestal ook haar tijdgenoten, in woord of geschrift, erop wijst aan welke zedenlessen zij zich moeten houden; vrouwelijke zedenmeester; moraliste; met negatieve bijklank ook: vrouw die voortdurend, tot vervelens toe zedenlessen predikt, anderen voortdurend hinderlijk bekritiseert met zedenlessen

Semagram


Een zedenmeesteres…

is een persoon

 • [Geslacht] is een vrouw

  Algemene voorbeelden


  Voor Vlaams-Blokkamerlid Alexandra Colen is de maat vol. Mensen moeten het recht hebben hun kinderen op te voeden zonder gedwongen confrontaties met beelden die seksueel gedrag insinueren of uitbeelden, zegt de zedenmeesteres van het Vlaams Blok. Ze stapt daarom naar de rechter, om de affiches van kledinggiganten Benetton en Mexx te laten verbieden.

  De Standaard,

  In december van het vorig jaar werd Valérie Bègue tot Miss France 2008 gekozen. Na haar verkiezing ontstond er opwinding: de mooie Valérie zou haar titel niet waardig zijn, vond Geneviève de Fontenay, al decennia zelfbenoemd zedenmeesteres van deze verkiezingen.

  http://www.hartenziel.nl/artikel/hoe_bang_is_nederland_2,

  Dit schriftje [...] is echter maar veertig bladzijden groot. Het verzwijgt dat óók Nietzsches zuster Elisabeth in Tautenburg van de partij was. Maar dan als ijverzuchtige chaperonne en zedenmeesteres: een aanwezigheid die pijnlijk preludeert op het dubbele debacle van zowel een onafwendbare breuk met Nietzsches thuisfront (moeder Franziska en zus 'Lieschen') als een zich aftekenende onmogelijkheid van een langere verbintenis met Lou.

  http://www.uitgeverijboom.nl/boeken/filosofie/nagelaten_fragmenten_[deel_4]_9789058750679/

  Titel: De vrouw als zedenmeesteres: fatsoen en moraal bij Christine van Pizan. Auteur: Sophie F. Hospers.

  http://books.google.com/books/about/De_vrouw_als_zedenmeesteres.html?id=0xHZGwAACAAJ,