zee-egel


zee-egel 1.0

afbeelding

Bron: Nhobgood
(CC BY-SA 3.0)

ongewerveld zeedier dat aan de buitenzijde is voorzien van een bolvormige of afgeplatte kalkschaal met stekels die beschermen en helpen bij de voortbeweging

Semagram


Een zee-egel…

is een zeedier; is een dier

 • [Afmeting] is meestal enkele cm tot 10 cm lang
 • [Kleur] komt, afhankelijk van de soort, voor in verscheidene kleuren
 • [Vorm] is bolvormig
 • [Bouw] is ongewerveld
 • [Deel] heeft aan de buitenzijde een pantser dat bestaat uit een kalkschaal die bedekt is met stekels die op kogelgewichtjes staan en helpen bij de voortbeweging, en beschikt over zuigvoetjes
 • [Voortplanting] plant zich als volgt voort: eicellen worden in het water bevrucht, waaruit pluteus-larven komen, die naar de bodem zakken om daar uit te groeien tot volwassen zee-egels
 • [Woongebied] komt overal ter wereld voor
 • [Leeftijd] kan, afhankelijk van de soort, honderden jaren oud worden, maar wordt meestal slechts een paar jaar oud
 • [Gedrag] is een planteneter of een alleseter

RijkAnimalia; Dieren
StamEchinodermata; Stekelhuidigen
KlasseEchinoidea

Algemene voorbeelden


De zee-egel is een zeedier met een stekelhuid. Zee-egels hebben een zogenaamd 'huidskelet'; hun huid is eigenlijk een soort schaal die bestaat kalkschijfjes [...]. Net als zeesterren bezitten ze kleine voetjes met zuignapjes, die ook bij zeesterren zorgen voor hun voortbeweging, maar de stekels van de zee-egels, aan de onderzijde van hun lichaam, helpen ook bij hun voortbeweging. Zee-egels kunnen zich hierdoor veel sneller voortbewegen dan zeesterren.

http://www.angelfire.com/ny5/natuur/overig/zee_egels.html

Zee-egels zijn bijna bol- tot schijfvormig en de met elkaar vergroeide skeletstukjes vormen samen een stevige doos, bezet met stekels [...]. De stekels zijn beweeglijk en dienen bij vele soorten voor de voortbeweging; sommige graven zich met behulp van de stekels in. Op de skeletplaatjes staan knobbels, die als een soort kogelgewricht functioneren voor de stekels. De stekels hebben ook een beschermende functie (bij enkele soorten zelfs met gif).

http://www.worldwidebase.com/fishbase/zee-egel.shtml,

Stekelhuidigen zijn ongewervelde dieren met een symmetrie in de orde van vijf. Ze hebben tot platen verbonden onderhuidse kalkknobbeltjes. Zeeegels, zeesterren en zeekomkommers zijn stekelhuidigen.

http://home.planet.nl/~info.kneepkens/org/oenology/oen_bod5.html

Zeeëgels. Ze bestaan uit + 800 soorten en hebben een bolvormig, ei-vormig of plat lichaam. Aan de onderzijde bevinden zich buisvoetjes die dienen voor de voortbeweging. De diadematacea-soorten hebben lange breekbare giftige stengels. De meeste soorten voeden zich zowel met dierlijk als met plantaardig voedsel, hoewel enkele soorten bekend staan als voornamelijk planteneters of detrituseters.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

Wat moet je doen als je ongeveer 30 stekeltjes (die eruit zien als splinters) van een zee-egel onder je voet hebt? Ten eerste, niet meer met die voet lopen [...]. Een aantal keer per dag olijfolie op de plek waar de stekels zitten zal ervoor zorgen dat de stekels week worden en langzamerhand verdwijnen.

http://www.grieksegids.com/weblog/2009/08/12/au-ik-stond-op-een-zee-egel/,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • diadeemzee-egel

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • zee-egelschild
 • zee-egelstekel