zeebrasem


zeebrasem 1.0

afbeelding

Bron: P.Lameiro
(CC BY-SA 3.0)

roofvis met één rugvin en één aarsvin die van nature leeft in rotsachtige kustwateren in het (noord)oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en die als soort ook succesvol wordt gekweekt; rode zeebrasem
In toepassing op de soort of een exemplaar van de soort, en in het meervoud ook in toepassing op de familie waartoe verschillende vissoorten worden gerekend, zoals dorade grise, dorade rose en goudbrasem.

Semagram


Een zeebrasem…

is een vis; is een dier

  • [Afmeting] wordt gemiddeld 30 cm lang en kan maximaal 70 cm lang worden
  • [Kleur] is rood met een grijze onderkant en een grijsgezicht
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft één rugvin met 12 of 13 stekels, en één aarsvin met 3 stekels
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft in zout water, in rotsachtige kustwateren
  • [Woongebied] komt voor in het (noord)oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee
  • [Leeftijd] kan 15 jaar oud worden
  • [Behandeling of bewerking] is een vissoort die gekweekt wordt
  • [Gedrag] is een vleeseter
  • [Belang] is voor de beroepsvisserij van groot belang en is populair bij zeehengelaars

Wetenschappelijke naam: Pagellus bogaraveo

RijkAnimalia; Dieren
StamChordata; Chordadieren
KlasseActinopterygii; Straalvinnigen
OrdePerciformes; Baarsachtigen
FamilieSparidae; Zeebrasems
GeslachtPagellus
SoortPagellus bogaraveo

Algemene voorbeelden


De zeebrasem behoort tot de familie van de Sparidae. Toen de aquacultuur nog niet bestond, werd zeebrasem gevangen van mei tot oktober, maar nu wordt de vis vooral in aquacultuur gekweekt.

http://www.e-gezondheid.be/op-het-menu-zeebrasem/actueel/1262

De teelt van zeevis is nog nauwelijks van de grond gekomen. Op beperkte schaal wordt zeevis gekweekt zoals tarbot (Scophthalmus rhombus), zeebaars (Dicentrarchus labrax) en zeebrasem (Pagellus bogaraveo). Het Nederlandse klimaat is niet bijzonder gunstig voor zeevisteelt omdat de gemiddelde watertemperatuur van het kustwater slechts 4 maanden per jaar optimaal is voor kweekdoeleinden.

http://www.pvis.nl/

Dorade grise, ook wel zeekarper of zeebrasem genoemd, is een vette vis (per 100 gram: 4,6 gram vet). De vis komt voor in de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan. De doorgaans kleine exemplaren die in Nederland op de markt verschijnen komen van de Franse kust. Door kweekprojecten in o.a. Griekenland, Italië en Spanje is dorade grise gedurende het hele jaar te koop.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • gewone zeebrasem

De voeding van de gewone zeebrasem beperkt zich in essentie tot kreeftachtigen, vissen en slakken.

http://www.complete-encyclopedie.nl/Dieren/Vissen/Brasem/Gewone+Zeebrasem.html

Vaste verbindingen


rode zeebrasem


    Zie: rode zeebrasem

zeebrasem 1.1

magere tot vette vis met een stevige structuur die op verschillende manieren wordt bereid, zoals bakken of grillen; dorade rose

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Semagram


Een zeebrasem…

is een consumptievis

  • [Structuur] heeft stevig visvlees
  • [Bereiding] is vooral geschikt om in zijn geheel te bakken of grillen
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is een magere tot vette vis

    Algemene voorbeelden


    Dorade grise, ook wel zeekarper of zeebrasem genoemd, is een matige vette vis (per 100 gram: 4,6 gram vet).

    http://www.receptenzoeker.nl/toonrecept/?link=17082

    De grondstoffen voor de productie van surimi zijn: vissen die normaal niet gegeten worden omdat ze bijv. moeilijk te kuisen zijn (zeebrasem, pollak,...); vissen die traditioneel wel gegeten worden, maar een geringe commerciële waarde hebben omdat ze ofwel te groot ofwel te klein zijn.

    http://www.ecoline.org/verde/publicaties/50vragen/index.shtml,

    Zeebrasem is een openbaring voor iedereen, die deze rijke en romige smaak nog niet kent; het stevig wit visvlees in combinatie met een romige botersaus verscherpt met een scheut geconcentreerd sinaasappelsap .... heerlijk!

    http://www.smulweb.nl/recepten/1044704/Zeebrasem-met-sinaasappelsaus