zeebries


zeebries 1.0

plaatselijke, koele wind die vanuit zee richting land waait en wordt veroorzaakt door het verschil in opwarming van de lucht boven land en boven zee

Semagram


Een zeebries…

is een bries; is een wind

  • [Gevoelsindruk] is koel of fris
  • [Ontstaan] ontstaat door thermische luchtcirculatie waarbij de sneller opwarmende lucht boven het vasteland stijgt en gecompenseerd wordt door de koelere lucht die vanuit zee wordt aangevoerd
  • [Plaats] waait in de kuststreken
  • [Richting] waait vanuit zee richting land

Algemene voorbeelden


Aan de kust waait een verkoelende zeebries.

De Standaard,

De minimale temperaturen daarentegen zijn hoger aan de kust, zelfs 's zomers. Het verschil bedraagt gemiddeld 2,5°C, steeds in vergelijking met de Kempen. Zodra het temperatuurverschil tussen land en zee voldoende groot wordt, vormt zich een thermische circulatie die een zeebries doet ontstaan. Deze bries belet de luchttemperatuur de waarden te bereiken van deze in het binnenland.

http://www.meteo.be/meteo/view/nl/360361-Parameters.html,

Een zeebries is een thermisch mechanisme dat ontstaat door het verschil in opwarming van de zee en het land. Wanneer de zon schijnt op de Zuid-Franse kust, wordt het land al snel gevoelig warmer dan het zeewater. Daardoor zal de lucht boven dit opgewarmde land ook warmer worden en gaan stijgen [...]. Aan de grond begint de luchtdruk te dalen. Er ontstaat een thermisch lagedrukgebied(je) [...]. Tussen het hogedrukgebiedje boven zee en het lagedrukgebiedje boven de kust zal een wind opsteken. Wind waait altijd van hoge druk naar lage druk, hier dus van de zee naar het land. Deze wind is de zeebries.

http://www.weather4sports.be/nieuws.html,

Los Angeles kent een mediterraan of subtropisch klimaat. Dat betekent dat de winters mild zijn en de zomers heet en vrij vochtig. De aanwezigheid van de Stille Oceaan zorgt er echter voor dat de winters vrij koud kunnen zijn en in de zomer zorgt de zeebries voor een lagere temperatuur dan in het binnenland.

http://www.take-a-trip.eu/nl/los-angeles/klimaat,

'Weet je dat het nog dertig graden is?' zegt papa. 'Dat zou je toch niet geloven. De zeebries houdt het zalig koel.'

Beira, Mozambique, Marcus Leroy,

Op de dijk had ik de zeebries tegen, maar dat deerde mij niet, want het was nog altijd zomer, al hadden de golven op de Waterweg kleine schuimkoppen.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • koele zeebries

San Francisco ontvangt ons gastvrij met streepjes zonneschijn en zuchtjes koele zeebries.

De Standaard,

Onze Californische Zeeleeuw vind je terug in de warme wateren. Hij gebruikt zijn vinnen om de warmte kwijt te geraken: deze zijn namelijk bedekt met een laagje kale huid, waaronder vele bloedvaten zitten. Een snelle bloeddoorstroming zorgt voor de nodige afkoeling. Dit verklaart waarom zij wel eens drijven onder water, met enkel hun vinnen boven water. Dit om via een koele zeebries extra afkoeling te krijgen.

http://www.pretparken.be/nl/info/zoo/dieren/zeeleeuw.asp

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


  • zeebriesje