zeedijk


zeedijk 1.0

afbeelding

Bron: JacoNed
(CC BY-SA 3.0)

dijk die aan de kust of langs de monding en de benedenloop van een rivier wordt opgeworpen tegen de zee; waterkering voor zeewater

Semagram


Een zeedijk…

is een dijk

 • [Functie] dient als bescherming tegen de zee
 • [Plaats] wordt opgeworpen aan de kust of langs de monding en de benedenloop van een rivier

  Hoofdsemagram: dijk


  Algemene voorbeelden


  Het deltaplan voor de grote rivieren is sinds 18 april in uitvoering. Dat woord deltaplan geeft al aan, dat we de rivierdijken ophogen, net als de zeedijken na 1953. Het klassieke antwoord op overstromingen vanuit zee is altijd geweest: het verhogen van dijken. Overstromingen van rivieren zijn vanaf de twaalfde eeuw met hetzelfde recept aangepakt.

  NRC,

  De ramp van 1953 overtuigde politiek en samenleving van de acute noodzaak om de zee te weren. De rivieren in het midden en oosten waren van een andere orde [...]. De zeedijken moesten eerst.

  NRC,

  Vanuit Wageningen is er gelegenheid voor een rit naar Nieuw Nickerie om te genieten van de zonsondergang aan de zeedijk bij de monding van de Corantijn rivier.

  http://www.natuurlijkreizen.nl/reis-bsurinameb-groepsrei-3.html,

  zeedijk 2.0

  afbeelding

  Bron: M.M. Minderhoud
  (CC BY-SA 3.0)

  ((vooral) in België)

  brede wandelweg langs de zee op de zeewering van kustplaatsen; boulevard; promenade

  Semagram


  Een zeedijk…

  is een weg

  • [Functie] dient als wandelweg voor de bezoekers van een kustplaats
  • [Plaats] ligt langs de zee op de zeewering van kustplaatsen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vaak geflankeerd door appartementen en horecagelegenheden

   Algemene voorbeelden


   Toch doe je de kustlijn onrecht als je haar alleen als 'lelijk' omschrijft. Voor de bebouwing loopt een brede wandelboulevard (hier zeedijk geheten), langs terrassen, ijsstalletjes en souvenirwinkels.

   http://www.wandelingen.info/reportages/europa/vlaamse-kust.html,

   Zowel in De Panne, Nieuwpoort als Middelkerke worden skeelers op de zeedijk naar een afgebakende zone verwezen, waar ook fietsers aan hun trekken komen. In Oostende daarentegen wordt het skeeleren op de zeedijk niet toegelaten.

   De Standaard,

   'Laten we eerst nog een pilsje drinken,' zei ik overmoedig. 'Goed,' antwoordde Marinus en weer gingen we naar de zeedijk. Het was inmiddels één uur in de middag en de zon begon warmer en warmer te worden. Het was nu tamelijk druk op de zeedijk en wij zagen er mensen in de vreemdste uitdossing. Zeelieden van de verste uithoeken der aarde sjokten er rond en wij gingen een kroeg binnen.

   De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

   "We zouden iets kunnen gebruiken op de zeedijk", stelde ik voor, maar veel lust had ik daar niet toe. Ik gaf er dus niet om toen ze zei: "We kunnen hier koffie drinken, en er moet nog wel een fles in de kast staan."

   De groene jager, Roger Pieters,

   In het voorjaar van 1995 huurde zijn moeder hem een appartementje aan de zeedijk in de hoopt dat de frisse zeelucht en een ander milieu hem op betere gedachten zouden brengen.

   De Standaard,