zeehondenjager


zeehondenjager 1.0

afbeelding

Bron: Ansgar Walk
( CC BY-SA 3.0 )

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij jaagt op zeehonden; jager op zeehonden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeehondenjager…

is een jager; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] jaagt op zeehonden voor de pels of vacht
  • [Waardering] wordt doorgaans zeer negatief gewaardeerd om de wreedheid waarmee de jacht gepaard gaat

    Algemene voorbeelden


    Noorse zeehondenjagers hebben in 1999 bijna 40.000 jonge zeehondjes gedood. Ook hier is het zeehondenbont voornamelijk bedoeld voor de Aziatische markt. Protest: stop de knuppels die zeehonden doden! Bont voor Dieren blijft daarom actie voeren.

    http://www.bontvoordieren.nl/informatief.php?item=3=3

    In 2001 werden 260 overtredingen van de Canadese wet gefilmd, waaronder het levend villen van zeehonden. Volgens schattingen gebeurt dit levend villen bij zo'n 40% van de gevangen zeehonden [...]. Actievoeren ter plekke wordt door de Canadese regering en door de jagers erg moeilijk gemaakt. SP Tweede Kamerlid Van Velzen was in 2005 naar Canada gegaan om de zeehondenjacht met eigen ogen te bekijken en werd met een mes achterna gezeten door een zeehondenjager.

    http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/mens-en-milieu/jacht/zeehondenjacht-noordpool/

    Het werk van een zeehondenjager is moeilijk en gevaarlijk, vooral in slechte weersomstandigheden wanneer het ijs in kleine ijsschotsen is opgebroken. De zeehondenjagers stonden onder druk om in een zo kort mogelijke tijdspanne zoveel mogelijk huiden te oogsten. Wanneer zij een ijsschots met zeehonden bereikten, sprong een zeehondenjager op het ijs en trachtte zo snel hij kon zoveel mogelijk zeehonden neer te knuppelen voordat zij in het water konden ontsnappen. Hierbij was zelden sprake van enige naleving van de regels op de menselijke jacht van zeehonden.

    http://www.lachambre.be/FLWB/pdf/51/2412/51K2412002.pdf,

    Vlak voor onze elfdaagse tocht door onbewoond gebied had onze groepsleidster iets geregeld met een zeehondenjager die bereid was om ons zijn jachtterrein te laten zien. De jacht, met name die op zeehonden, is nog steeds de belangrijkste bestaansbron voor de Inuit van Ammassalik. Dat de jagers in harmonie leven met hun natuurlijke omgeving en zo hun eigen bestaan veilig stellen, blijkt uit de vele zeehonden en één walvis die wij tijdens de tocht konden zien. De zeehonden die op de ijsschotsen lagen te zonnen, konden van enkele meters afstand met de motorboot worden benaderd. Deze zeehonden, die op onze toenadering agressief en angstig reageerden, liet de jager ongemoeid. Wel schoot hij tijdens ons uitstapje vanaf grote afstand op andere zeehonden die een moeilijkere prooi voor de jager waren.

    http://www.kun.nl/quetzalcoatl/cultus/,