zeemanstrui


zeemanstrui 1.0

trui zoals zeelieden die dragen, met specifieke kenmerken zoals knopen op de schouder en vaak een wit-blauw horizontaal strepenpatroon, of algemener in toepassing op dichtgebreide, warme truien met een hoge kraag

Semagram


Een zeemanstrui…

is een trui; is een kledingstuk

  • [Uiterlijk] vertoont vaak een blauw-wit horizontaal strepenpatroon
  • [Deel] heeft vaak knopen op de schouder
  • [Structuur] is, afhankelijk van het type, vaak dichtgebreid en waterafstotend
  • [Functie] dient om zich warm te kleden
  • [Gebruiker] wordt onder meer gedragen door zeelieden

Algemene voorbeelden


De gestreepte zeemanstrui is een erfenis van de eenvoudige zeelui. Oorspronkelijk was hij wit en werd hij gedragen door Franse knoflookverkopers die het kanaal overstaken om in Engeland hun waren te slijten [...]. Knopen op de schouders maakten het aan- en uitdoen extra praktisch. De Franse zeemacht nam dit oerdegelijke kledingstuk over en van toen af aan kreeg de trui strepen.

http://www.dekust.be/Over-de-Kust/dossiers/De-look-van-de-zee/Zomer-2005.html,

Bart revolteerde [...] vooral omdat hij niet naar school wou maar naar zee, dat maakte hij duidelijk door altijd een 'blauwe' zeemanstrui te dragen, met ankerknopen op de schouder.

http://www.bern-0-letters.be/?p=269,

Zeemanstruien, Bretonse truien, en schipperstruien in verschillende versies, vormen maar een deel van het gespecialiseerde aanbod.

http://www.nauticlink.com/nl/vaartrends/vt64/,

Behalve in een op polaire winters berekende zeemanstrui ging hij ook gekleed in zo'n buitenmaatse pantalon waarmee aanhangers van de hiphop hun schamelheid plegen te bedekken.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • dikke zeemanstrui

Zondag [...], reed Paulo over de E5 richting Gent. Hij had een windjack aan, een blauwe linnen broek en zijn gymschoenen. Dürrinck een dikke zeemanstrui, jeans en ook gymschoenen.

Drugs, Jef Geeraerts,

In dit restaurant dronk Hemingway zijn daiquiri hij was daarbij beslist ingepakt in een dikke zeemanstrui.

http://books.google.nl/books?id=RZfkA52HIy0C&pg=PA75&lpg=PA75&dq=zeemanstrui+hemingway&source=bl&ots=kapGyBpyiN&sig=Nf8FDQw3fZKLbg1ifbtIHnExRi8&hl=nl&sa=X&ei=IYoET_ndNcef-wbD6tXSAQ&ved=0CB4Q6AEwAA#v=onepage&q=zeemanstrui%20hemingway&f=false,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


  • zeemanstruitje