zeemeermin


zeemeermin 1.0

fabelwezen dat in zee leeft en dat van het hoofd tot ongeveer aan het middel de gedaante heeft van een vrouw en als onderlichaam een vissenstaart heeft; wezen dat half vrouw, half vis is

Semagram


Een zeemeermin…

is een fabelwezen

 • [Deel] heeft het bovenlichaam van een vrouw en als onderlichaam een vissenstaart
 • [Geheel] behoort tot de mythologische wezens
 • [Plaats] leeft in zee

  Algemene voorbeelden


  Zeemeerminnen met een vissenstaart werden voor het eerst beschreven door de monnik Aldhem van Malmesbury omstreeks 680 na Christus. Columbus zag zeemeerminnen op zijn reis naar Amerika. Hij beschrijft ze in zijn dagboek. De middeleeuwse fantasie van meerminnen met een vissenstaart komt van de verhalen van zeelui, die dachten deze wezens in het schuim gezien te hebben. In werkelijkheid hebben zij waarschijnlijk zeekoeien of lamantijnen gezien: deze zoogdieren uit tropische wateren hebben een spitse vorm; de vrouwtjes hebben ook tepels, die het beeld van de vrouwelijke lichaamsvormen oproepen.

  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=1280,

  Hoe mooi zeemeerminnen ook zijn, wanneer je je door hen laat verleiden, staat dat gelijk met je doodvonnis tekenen. En Permachoela kan het weten: op een stormnacht hoorde ze zelf een zeemeermin een slaapliedje zingen, en verder kent ze genoeg verhalen over vissers die deze mythische zeecreaturen hadden gezien en nooit meer dezelfden waren na deze ontmoeting.

  http://www.hotel-boekenlust.nl/?c=grieksesuite&id=228,

  Tenslotte vond hij een kort verhaal dat hij drie jaar geleden had geschreven [...]. Het ging over een zeeman die verdrinkt maar door een zeemeermin weer tot leven wordt gewekt. Hij zal nog honderd jaar onder water kunnen leven als hij zijn ziel maar verkoopt. Hij wil graag nog honderd jaar bij de zeemeerminnen zijn in hun prachtige onderwaterpaleis, maar is bang dat als hij eindelijk doodgaat hij niet in de hemel zal komen.

  De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

  'Kent U die van die diepzeeduiker die aan beleefdheid stierf? Hij zag een zeemeermin en nam zijn helm af.'

  http://www.fortunecity.com/campus/economics/35/algmop.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • zeemeerminachtig
  • zeemeerminnetje

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • zeemeerminjurk
  • zeemeerminnenjurk
  • zeemeerminnenlichaam
  • zeemeerminnenpak

  zeemeermin 1.1

  afbeelding

  Bron: Roger Wollstadt
  (CC BY-SA 2.0)

  voorstelling van een zeemeermin door middel van een tekening, beeld enz.

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

  Semagram


  Een zeemeermin…

  is een voorstelling

    Algemene voorbeelden


    Twee eeuwen geleden maakten ze alle soorten draakjes, duivels en monsters. Vaak van echte dieren. Deze zeemeermin is waarschijnlijk gemaakt van een apelijfje waar een vissestaart aan is vastgeplakt. Met papier-maché is de aanhechting onzichtbaar gemaakt.

    NRC,

    De kick van de passieve kermisattractie is de illusie van de nabijheid van de dood. Men valt, vliegt uit de bocht [...]. Ook de actieve attractie heeft met doodsgevaar te maken, maar hier ondergaat de bezoeker het niet, hier is hij zelf de handelende persoon. Hier heerst het jacht- en oorlogsinstinct. Men mikt op schijven, eendjes, zeemeerminnen, schepen, konijnen.

    NRC,