zeereis


zeereis 1.0

reis per schip over zee

Semagram


Een zeereis…

is een reis; is een handeling

 • [Plaats] gaat over zee
 • [Middel] vindt plaats door middel van een schip

  Hoofdsemagram: reis


  Algemene voorbeelden


  Hij kon het schip ook in werkelijkheid hebben gezien, op zijn eerste zeereis, toen hij met zijn vader en zijn moeder en zijn broer naar New York voer, op een schip van de Grace Line.

  Voel maar, Jan Brokken,

  De eerste zeereis van het luxeschip was meteen ook de laatste. In de nacht van 14 april 1912 zonk de Titanic ongeveer 640 kilometer van de Canadese kust in Newfoundland na een aanvaring met een ijsberg.

  De Standaard,

  Een containercarrier ontmoette op haar zeereis van Antwerpen naar New York in de Atlantische Oceaan zwaar weer waardoor twee containers werden losgeslagen.

  http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • lange zeereis
  • verre zeereis

  Ook bij Columbus en James Cook stond zuurkool op het menu. Het was de perfecte vitamine C-bron tijdens lange zeereizen. Zuurkool is lang houdbaar, zonder dat er een conserveringsmiddel aan te pas komt.

  http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

  Wie zijn zoon de onheilszwangere naam Tristan geeft, kan rekenen op een Wagneriaanse levensloop voor de jongen, vol smachtend, romantisch gepeins, pathos, geweld en verre zeereizen.

  NRC,

  Vijfduizend jaar voor de westerse ontdekkingsreizigers de veilige Europese kusten verlieten om over de oceanen te trekken, ondernamen avonturiers uit Taiwan al verre zeereizen.

  http://www.stichtingroeping.be/laureats/00vermonden.html,