zeerob


zeerob 1.0

zoogdier dat vooral in het water leeft in kustgebieden met een gematigd en subpolair klimaat over de hele wereld en dat herkenbaar is aan een kop met snorharen en zonder oorschelpen, een gestroomlijnd grijsgevlekt lichaam met korte stugge haren en ledematen die uitgegroeid zijn tot vinnen, waarmee het zich in het water beweegt; zeehond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeerob…

is een zoogdier; is een dier

      Hoofdsemagram: zeehond


      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Mammalia; Zoogdieren
      Orde Carnivora; Roofdieren
      Familie Phocidae

      Algemene voorbeelden


      Toch denken we vaak aan het heerlijke vogelvrije gevoel en de heerlijke schone lucht wanneer we met de Koh-ï-Noor door het zilte water scheren [...]. Geen tijdsdruk en geen stress. Wel spanning bij het zeilzetten en manoeuvreren, genieten van de natuur, de vogels en droogvallende zandplaten met zeerobben op de Waddenzee.

      http://www.koh-i-noor.nl/

      En als je nog veel meer skeletten wil zien van bijvoorbeeld orka's, vinvissen, dolfijnen, zeerobben en een walrus dan zijn speciaal voor dit weekend ook de magazijnen geopend.

      NRC,

      De grote populaties zeerobben, zeeolifanten, dolfijnen en talloze zeevogels zoals pelikanen, flamingo's, aalscholvers en zelfs pinguïns die we zagen nabij Walvisbaai.

      http://www.urania.be/php-txt/upload/jaar2002.pdf,

      zeerob 2.0

      zeeman met veel ervaring; door de wol geverfde zeeman

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.3

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een zeerob…

      is een zeeman; is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Op 4 maart om 7 uur 's morgens vertrekt de eerste pakketboot onder Engelse vlag. De eerste kapitein F. Claeys is een oude zeerob. Op zijn elfde monsterde hij al aan op een Frans kaperschip.

          De Standaard,

          'Waar is de lommerd?' De brievenbesteller wees op de drie ballen die van een gevel hingen. De zeeman tikte tegen zijn pet en ging erop af [...]. De lui die voor hem waren, onderhandelden maar niet te lang [...]. Toen stak hij de hand in zijn binnenzak en legde zijn pand op de balie. Het tolde een poosje rond en bleef toen de klerk van de Bank van Lening aanstaren. 'Een glazen oog?' 'Zoals je ziet,' zei de zeerob, 'wat geef je ervoor, maat?' 'Er is weinig vraag naar dit artikel,' zei de ander bedenkelijk.

          Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,