zeeschildpad


zeeschildpad 1.0

afbeelding

Bron: Banjoman1
(CC BY-SA 3.0)

schildpad die in zee leeft; specifieker ook: grote, in tropische en in sommige subtropische en gematigde zeeën levende schildpad uit de familie van de Cheloniidae, die een met hoornschilden bedekt pantser heeft en poten met een of twee klauwen

Semagram


Een zeeschildpad…

is een schildpad; is een dier

 • [Afmeting] wordt, afhankelijk van de soort, 75 tot 150 cm lang
 • [Deel] heeft peddelvormige poten
 • [Functie] wordt vaak bejaagd voor culinair gebruik zoals in schildpaddensoep, of voor gebruik van het schild in uiteenlopende voorwerpen
 • [Woongebied] komt wereldwijd voor in tropische en in sommige subtropische en gematigde zeeën
 • [Leeftijd] wordt gemiddeld 80 tot 100 jaar oud
 • [Gedrag] is meestal vleeseter en is als groene zeeschildpad een planteneter; keert terug naar hetzelfde strand om er eieren in het zand te leggen
 • [Onderscheid of tegenstelling] wordt in specifieke zin onderscheiden van de eveneens in zee levende lederschildpad die geen hoornplaten op het pantser heeft en waarvan de poten geen klauwen dragen; heeft een platter en gestroomlijnder schild dan de landschildpad die een boller schild heeft

RijkAnimalia; Dieren
StamChordata; Chordadieren
KlasseReptilia; Reptielen
OrdeTestudines; Schildpadden
FamilieCheloniidae; Zeeschildpadden

Algemene voorbeelden


Zoals de naam al doet vermoeden leven landschildpadden op het land, zeeschildpadden in ze en moerasschildpadden in moerassen of andere gebieden met zoet water. Er bestaan 244 soorten schildpadden: 41 landschildpadden, 7 zeeschildpadden en 196 moerasschildpadden.

http://www.dessie.be/wildlife/schildpad.htm

Volwassen zeeschildpadden zijn over het algemeen herbivoor en eten zeegras en algen. Een aantal soorten eet dierlijk voedsel, zoals de lederschildpad, die graag kwallen verorbert. De jongen eten meer dierlijk voedsel, zoals schaaldieren, weekdieren en zelfs vissen.

http://www.dessie.be/wildlife/schildpad.htm

De verschillende zeeschildpadden zijn meer en meer bedreigd door de vervuiling van de zee, maar ook de mens is een grote bedreiging. Van het vlees wordt vooral soep gekookt en de eieren zijn tevens een fel begeerde lekkernij, maar ook het schild wordt gebruikt om allerhande gebruiksvoorwerpen van te maken.

http://www.houtlandreizen.be/meerdaagse.php

De biologen [...] hebben nu evenwel kunnen afleiden dat de zeeschildpadden ook de sterkte van het magnetisch veld kunnen meten. Al miljoenen jaren gebruiken deze schildpadden als navigatiemiddel een natuurlijk rasternet dat de mens slechts artificieel heeft kunnen tot stand brengen en alleen kan gebruiken met aangepaste technische middelen.

De Standaard,

Zeeschildpadden leggen elk jaar duizenden kilometer af doorheen de oceanen en toch keren ze steeds naar hun "geboortestrand" terug om eieren te leggen.

De Standaard,

Zeeschildpadden zijn goede zwemmers, dankzij een aantal speciale kenmerken. Hun voorpoten zijn peddelvormig en groter dan hun achterpoten. Dat zorgt ervoor dat ze een krachtige borstslag kunnen uitvoeren. Ook kunnen ze beter zwemmen dankzij hun gestroomlijnde vorm en hun gladde schilden. De hoogste gemeten zwemsnelheid is 35 km/u.

http://www.natuurwetenschappen.be/expos/games/games/fiches/turtle

Vaste verbindingen


groene zeeschildpad


  Zie: groene zeeschildpad

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • vrouwtjeszeeschildpad

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • zeeschildpadnest