zeester


zeester 1.0

afbeelding

Bron: Tobias
( CC BY 2.0 )

ongewerveld, stervormig zeedier met een plat lichaam met meestal vijf armen die aan de onderzijde zijn voorzien van zuignapjes

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeester…

is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, een tiental cm tot een 1 m lang
  • [Gevoelsindruk] is aan de bovenzijde bobbelig en ruw
  • [Kleur] is vaak oranje, geel of roodachtig
  • [Vorm] heeft het uiterlijk van een ster en een platte vorm
  • [Bouw] is ongewerveld
  • [Deel] heeft meestal vijf armen met zuignapjes
  • [Voortplanting] plant zich als volgt voort: eicellen worden in het water bevrucht, waaruit larven komen en kan zich soms ook ongeslachtelijk voortplanten; kan zich ook voortplanten door zich te delen, waarbij elk deel regenereert tot een volledige zeester
  • [Woongebied] komt overal ter wereld voor
  • [Leeftijd] kan, afhankelijk van de soort, enkele jaren tot 35 jaar oud worden
  • [Gedrag] is een alleseter; leeft in zee en vangt voedsel en beweegt zich voort met behulp van zuignapjes

Rijk Animalia; Dieren
Stam Echinodermata; Stekelhuidigen
Klasse Asteroidea

Algemene voorbeelden


Stekelhuidigen zijn ongewervelde dieren met een symmetrie in de orde van vijf. Ze hebben tot platen verbonden onderhuidse kalkknobbeltjes. Zeeegels, zeesterren en zeekomkommers zijn stekelhuidigen.

http://home.planet.nl/~info.kneepkens/org/oenology/oen_bod5.html

Deze 'onderwater wereldatlas' bevat veel van de bekende schaaldieren (zoals kreeften, krabben en garnalen), sommige wormen (zoals borstelwormen en platwormen) [...], en diverse andere groepen van mobiele ongewervelde dieren, zoals stekelhuidigen (zeesterren, zee-egels en zeekomkommers).

hippo-archief.nelos.be/pdf/Hippocampus232(12.20MB).pdf,

Zeesterren hebben een vruchtbaar geslachtsleven. In een gunstige periode zet een vrouwtje heel veel eieren af, en een mannetje in dezelfde periode nog meer zaadcellen. De bevruchting vindt in het water plaats [...]. De meeste soorten hebben vijf armen, maar er zijn ook soorten met acht, tien, of meer armen. Er komen zelfs soorten voor met twintig armen. De armen kunnen afbreken, waarna de ontbrekende lichaamsdelen weer aangroeien en uit de afgebroken armen nieuwe individuen groeien. Dit proces heet ongeslachtelijke voortplanting door middel van regeneratie.

http://www.natuurinformatie.nl/nnm.faqs/natuurdatabase.nl/i000174.html

Door de kleurpigmenten in hun huid hebben zeesterren vaak een mooie kleur. Vele van hen zijn oranje, geel of roodachtig van kleur. Er zijn echter ook blauwe en groene soorten. Zeesterren worden gemiddeld 10 tot 20 cm groot, enkele soorten worden niet groter dan enkele centimeters. Sommige soorten die in de diepzee leven hebben een spanwijdte van meer dan 1 meter!

http://www.beesies.nl/kenmerken/stekelhuidigen/zeesterren.htm

De zeesterren. Het lichaam heeft vijf of meer stevige armen, die onderaan voorzien zijn van buisvoetjes. Het merendeel van de zeesterren komt voor op rotsformaties. Ze voeden zich op verschillende manieren, sommige met micro-organisch materiaal, terwijl anderen van algen, sponsen, koralen, kreeftachtigen, enz. leven.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

Als je een levende zeester op je hand legt, zuigt hij zich al snel vast met behulp van zijn sterke zuignapjes. Als je hem dan los wil maken, kost dat je flink wat moeite. Deze zuignapjes gebruikt de zeester om voedsel te vangen en om rond te kruipen. Ze kunnen met die sterke zuignapjes zelfs mosselen openen.

http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/ongewervelde-dieren/stekelhuidigen/zeester/