zeevisser


zeevisser 1.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij op zee vis vangt; iemand die op zee vist

Semagram


Een zeevisser…

is een visser; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] vangt vis op zee
 • [Middel] maakt als beroepsvisser gebruik van speciale schepen en netten voor grootschalige visvangst op zee, of, als sportvisser, van hengelsportmateriaal

  Algemene voorbeelden


  De Belgische zeevissers kunnen 500 ton kabeljauw meer bovenhalen dankzij een ruil met Duitsland [...]. In de eerste zes maanden van dit jaar voerden de Belgische vissers in de drie kusthavens 1.575 ton kabeljauw aan, 27 procent meer dan tijdens de eerste semester van 1995.

  De Standaard,

  Nederlandse zeevissers vissen voornamelijk op de Noordzee. Dat doen ze met twee soorten schepen: trawlers en kotters. Trawlers zijn grote schepen, die soms ook veel verder weg vissen, bijvoorbeeld voor de kust van Afrika. Trawlers vissen op haring, makreel en horsmakreel. Kotters zijn kleinere schepen. Ze varen meestal minder ver uit.

  http://www.minlnv.nl/thema/visserij/brochure/inftvb.pdf,

  In de praktijk stelt men vast dat er steeds minder jongeren geïnteresseerd zijn in een loopbaan als visser. Dit heeft alles te maken met het statuut van de zeevisser.

  http://www.gomwvl.be/ned/econond/pdfF/zeevis.pdf

  Ook worden er jeugdkampen georganiseerd om hen de nodige kennis over de zeehengelsport bij te brengen. Al verschillende jaren is er een zomerwerking voor onze jeudige zeevissers.

  http://users.pandora.be/vvbz/

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • zeevissersvaartuig
  • zeevissertaal