zeewaardigheid

1.0: het zeewaardig zijn


zeewaardigheid 1.0:
(Gezegd van vaartuigen) het geschikt zijn om ermee over zee te varen; het officieel geschikt verklaard zijn voor de zeevaart; toestand van zeewaardig zijn

Semagram

Zeewaardigheid...

is een eigenschap


Algemene voorbeelden
De zeewaardigheid van een schip hangt af van het vaargebied, de rompvorm, de scheepsuitrusting en de bevarenheid van de bemanning. Een prima uitgerust kajuitzeiljacht verliest zijn zeewaardigheid als de enige hydrografische kaart van boord waait.

- http://www.knrm.nl/service/zeevast/schip/zeewaardigheid/

De zeewaardigheid van een schip wordt bepaald door verschillende factoren zoals de vorm en constructie van de romp en de uitrusting. Zo zijn veel motorjachten minder geschikt qua vorm voor ruw water dan zeiljachten.

- http://www.ijsselmeeralmanak.nl/meteorologie/meteorologie.html

Op de brug hadden ze dit geluid ook gehoord, en men was tot de conclusie gekomen dat er regelmatig klinknagels uit de nieuwe dek- en rompplaten knalden! Een bizarre constatering. Onmiskenbaar werd het schip door onvoorstelbare krachten gegeseld, maar dat daardoor pas nieuw aangebrachte klinknagels het begaven, hield je toch niet voor mogelijk. Er werd verder niet op ingegaan, maar er was weinig fantasie voor nodig dat de zeewaardigheid van het schip er een flinke knauw door zou kunnen krijgen.

- http://www.voeks.nl/Derden/koud15.htm

Die schepen, de Anwal en de Fez, moeten aan de ketting worden gelegd, uit de vaart genomen. Elke geslaagde overtocht is een mirakel. De zeewaardigheid van de vaartuigen is nul. Veiligheidsvoorzieningen zijn zero.

- De Standaard, 1997

↓ toon voorbeelden

Combinatiemogelijkheden


Combinatiemogelijkheden
als object bij een werkwoord
de zeewaardigheid waarborgen
Beroepsvisserij is omgeven door veiligheidscertificaten om de zeewaardigheid te kunnen waarborgen.

- http://www.scientanova.com/2008/04/16/815-dansen-op-zee-met-urkers-5-de-inrichting-en-techniek-aan-boord/, 16 april 2008

↓ toon voorbeelden

in voorzetselgroep
controle op de zeewaardigheid; checken op zijn zeewaardigheid
Olievervuiling op zee willen we zoveel mogelijk voorkomen. Het kan ook door veiligere schepen, onder meer door enkel nog dubbelwandige tankers in de Europese havens toe te laten en door strengere controles op de zeewaardigheid van de schepen en op de bekwaamheid van de bemanning.

- http://www.agalev.be/programma2003/index.html

De EU bepaalt, sinds juli 2001 en de scheepsramp met de Erika voor de Bretoense kust begin 2000, dat oude schepen die aanmeren in Europese havens telkens gecheckt moeten worden op hun zeewaardigheid.

- http://www.gva.be/dossiers/-o/olieramp/dossier.asp

↓ toon voorbeelden


Woordfamilie
Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen: zeewaardigheidsbewijs; zeewaardigheidscertificaat; zeewaardigheidseisen; zeewaardigheidsnormen; zeewaardigheidsoefening; zeewaardigheidstest; zeewaardigheidsverklaring; zeewaardigheidszorg

1.1: weerstandvermogen


zeewaardigheid 1.1:
het bestand zijn tegen slechte omstandigheden; weerstandsvermogen

Betekenisbetrekking
metafoor
Betrokken betekenissen: 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden
Een schip dat zonder al te veel problemen de stormen trotseert. Bestuursvoorzitter E. Kist van ING praat graag in nautische metaforen als het om de kwaliteit van de onderneming gaat. Vanochtend heeft hij de winstprognose fors moeten bijstellen. Is de storm te heftig of schort het aan ING's zeewaardigheid?

- NRC, 2001

↓ toon voorbeelden


(einde artikel)

sluit Door gebruik te maken van het ANW gaat u akkoord met de Eindgebruikersovereenkomst.