zeewindfront


zeewindfront 1.0

afbeelding

Bron: Edoddridge
( CC BY-SA 3.0 )

scheidingsvlak tussen warme en koude of droge en vochtige lucht, waar luchtmassa's aangevoerd door een zeewind en deze van het vasteland met elkaar in contact komen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zeewindfront…

is een front

  • [Ontstaan] ontstaat door het tegen elkaar botsen van lucht aangevoerd door een zeewind en van lucht boven het vasteland
  • [Gevolg of resultaat] leidt vaak tot bewolking en buien

    Hoofdsemagram: front


    Algemene voorbeelden


    Langs de kustlijn komt de wind vanaf dat moment dus vanaf zee en boven land blijft de wind uit tegengestelde richting waaien. Die luchtstromen botsten in de kuststrook dus als het ware tegen elkaar op en niet alleen krijg je dan geforceerd stijgende lucht, maar ook extra aanvoer van vocht vanaf zee. Op die lijn ontstaan dan ook gemakkelijk buien en door de extra optilling en het extra toegevoegde vocht kunnen de buien nog eens extra geactiveerd worden. Een lijn met buien ontstaat dan langs de kustlijn of wat dieper landinwaarts en we spreken dan van een zeewindfront.

    http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/101d014f2d42c3b8d2acf6d6e72acace/article/zeewindfront.html,

    Zeewindfront. In de lente wanneer het temperatuursverschil tussen water en land het grootst is, komt de zeebries het gemakkelijkst tot ontwikkeling. De zeewind stuurt koude vochtige lucht naar het continent, welke in contact komt met drogere en warmere landlucht. De overgang tussen de twee luchtmassa's kan als een koufront worden opgevat. Als de warme lucht vochtig genoeg is, zal het front zich materialiseren door een rij cumulussen.

    http://www.localnetnet.be/thermiek.htm,

    De totale dikte van de zeewindcirculatie, de zeewind en de return current, is typisch 1 tot 3 kilometer. Aan de landzijde van de zeewindcirculatie wordt deze afgescheiden van de grootschalige stroming door het zeewindfront. Op dit front wordt de van twee kanten samenkomende lucht omhoog geforceerd [..]. Als deze opwaarts geforceerde lucht het 'lifting condensation level' (LCL) kan bereiken, dan vormt zich op het zeewindfront een wolkenband. Aan de zeezijde van het zeewindfront vinden juist dalende luchtbewegingen plaats. Hierdoor lost eventueel aanwezige lage en een deel van de middelbare bewolking op. Zeewind is daardoor soms goed te herkennen op satellietfoto's aan de wolkenvrije kustgebieden en de wolkenband landinwaarts, op enige afstand van de kust.

    http://www.knmi.nl/onderzk/index-nl.html,