zege


zege 1.0

(formeel)

het in zijn voordeel beslissen van een strijd, oorspronkelijk een gewapende strijd, in de oorlog, maar vervolgens ook in allerlei andere toepassingen waarbij van strijd, wedijver of competitie sprake is, zoals in de sport, de politiek, het recht of in moreel en geestelijk opzicht; gunstige uitslag, goed resultaat in een strijd, competitie e.d.; het zegevieren, het overwinnen; overwinning; triomf; victorie
In de sport verreweg het meest gebruikelijk (betekenis 1.2), gevolgd door de politiek (1.3) en de gewapende strijd (1.1).

zege 1.1

(formeel)

overwinning in de gewapende strijd, in de oorlog, in een gewapend conflict

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zege…

is een resultaat

  • [Doel of bestemming] wordt nagestreefd met het doel een tegenstander uit te schakelen
  • [Betrokkene] wordt behaald door een legermacht
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een conflict met een of meer partijen als oorzaak, waarbij land en/of macht betwist wordt
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot vreugde bij de overwinnaar
  • [Waardering] wordt als gunstig beschouwd voor de overwinnaar en als ongunstig voor de verliezer
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een overwinning in een oorlog, in een gewapend conflict

Algemene voorbeelden


De Russische generaals lieten vorig jaar in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zien dat ze blijven bombarderen tot de "zege", ongeacht of daarbij ook duizenden doden, onder wie ook zeer veel etnische Russen, vallen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de zege behalen
  • de zege vieren
  • hun zege tenietdoen

We vieren voor de vijftigste keer de zege van Rusland op Duitsland.

NRC,

Toen Franse troepen vervolgens een mars op Rome leken te beginnen, maakte Julius zich in Ostia gereed voor de vlucht. Het tij bleek echter te keren en met buitenlandse hulp behaalde de paus alsnog de zege. Eind juni bliezen de Fransen de aftocht, was Bologna heroverd en triomfeerde het door de paus georganiseerde vijfde Lateraanse concilie over het rivaliserende Pisaans concilie.

NRC,

Strategische feiten veranderen nu eenmaal niet louter en alleen omdat Amerika een papieren verdrag in elkaar heeft geflanst: geen enkele nieuwe, met zorg in Washington opgestelde Bosnische grondwet kan iets veranderen aan de realiteit, dat de Serviërs de Bosnische oorlog hebben gewonnen en dat geen westerse mogendheid bereid is om hun zege teniet te doen.

NRC,

met adjectief ervoor


  • de communistische zege
  • een glorieuze zege
  • een holle zege
  • een militaire zege
  • een spectaculaire zege

De welvaart begon na de spectaculaire zege van het Israëlische leger tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967.

NRC,

De Russische generaals lieten vorig jaar in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zien dat ze blijven bombarderen tot de "zege", ongeacht of daarbij ook duizenden doden, onder wie ook zeer veel etnische Russen, vallen. Het bleek al snel dat het hier om een holle zege ging. Grozny en nu Pervomajskaja zijn niet alleen manifestaties van militair geklungel, ze zijn in de eerste plaats politieke fiasco's.

De Standaard,

Bovendien heeft het Israëlische leger door een aantal ongelukkig verlopen oorlogen sedert de grandioze zege in 1967 nogal wat van zijn glans verloren.

De Standaard,

En dan nog rekent Israël meer op zware politieke druk van de Libanese regering en Syrië om Hezbollah tot het einde van de strijd te dwingen dan op een militaire zege op deze door Iran gesteunde fanatieke Moslim-organisatie.

De Standaard,

Minister van Defensie Pavel Gratsjov was in juni vorig jaar allesbehalve gelukkig met het bestand, omdat volgens hem de komplete militaire zege nakend was.

De Standaard,

De Kroatische Serviërs en de troepen van moslim-rebel Fikret Abdi hebben duidelijk gemaakt alleen genoegen te nemen met een militaire zege.

NRC,

Na de communistische zege van 1949 in China vluchtten 200.000 Oeigoeren naar Sovjetrepubliek Kazachstan.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een beslissende (militaire) zege
  • een indrukwekkende zege

Voor de veldheer Rabin, die als opperbevelhebber het Israëlische leger in juni 1967 in zes dagen naar een indrukwekkende zege op Egypte, Syrië en Jordanië, voerde was de diplomatieke opening naar de PLO ook de erkenning van Israëls onmacht om de in 1987 uitgebroken Palestijnse volksopstand met militaire middelen op te lossen.

De Standaard,

In het overwegend Singalese zuiden werden de verovering van Jaffna gevierd als een beslissende militaire zege, die het einde van de Tamil Tijgers zou inluiden.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • een zege op Israël
  • een zege op Egypte, Syrië en Jordanië
  • een zege op de Arabische legers

Voor de veldheer Rabin, die als opperbevelhebber het Israëlische leger in juni 1967 in zes dagen naar een indrukwekkende zege op Egypte, Syrië en Jordanië, voerde was de diplomatieke opening naar de PLO ook de erkenning van Israëls onmacht om de in 1987 uitgebroken Palestijnse volksopstand met militaire middelen op te lossen.

De Standaard,

De Jerusalem Post is [...] van oordeel dat Saddam Hussein zonder een schot te vuren een zege op Israël heeft behaald getuige de zenuwachtigheid van de bevolking en de ongebruikelijke verklaring van de legerwoordvoerder van gisteren dat Irak geen Scud-raket op Saoedie-Arabië had afgevuurd.

NRC,

Niemand vermoedde dat Israël in zes dagen een 'messiaanse' zege op de Arabische legers zou behalen en zijn grenzen zou verleggen tot aan het Suezkanaal, de rivier de Jordaan en vlak bij de Syrische hoofdstad Damascus.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/04/11/Vp/bijvoegsel.html,

  • de zege op het slagveld

De zege op het slagveld wordt bepaald door de moraal van de troepen die daar hun bloed vergieten en hun leven offeren.

NRC,

Voorzetsel: van

  • de zege van de coalitie
  • de zege van het Israëlische leger
  • de zege van het Rode Leger
  • de zege van de Taliban
  • een zege van Amerika
  • een zege van Engeland

Veel inwoners van Kabul lijken met de zege van de Taliban wel opgelucht dat er een einde komt aan het oorlogsgeweld.

De Standaard,

De zege van het Rode Leger zou niet alleen een breuk in de oorlog blijken, maar ook bepalend zijn voor het na-oorlogse Europa.

NRC,

De Oezbeekse generaal Rashid Dostom, die een gebied in het noorden controleerde, liep over naar de opstandelingen en deed de balans in hun voordeel overhellen. Kort daarop viel Kabul. De zege van deze heterogene coalitie bracht Afghanistan geen vrede. De fundamentalistische overwinnaars gingen toen onder elkaar vechten.

De Standaard,

Mocht nazi-Duitsland de oorlog verliezen, dan zag hij nog liever een triomferende Sovjet-Unie dan een zege van het burgerlijke Engeland en Amerika.

NRC,

De welvaart begon na de spectaculaire zege van het Israëlische leger tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967.

NRC,

in voorzetselgroep


  • met de zege voor het grijpen
  • met een zege afsluiten

De oorlog tegen het terrorisme is zijn concrete doel kwijt en de VS loopt het risico dat met de zege voor het grijpen alsnog een nederlaag wordt geleden.

http://www.ad.nl/artikelen/NieuwsIrak/1047449477025.html,

Als een veldtocht met een zege werd afgesloten, werd er ter meerdere eer en glorie een boog gebouwd.

http://www.schuttersnet.nl/newsite/index.php?menu1=nieuws=archief=nieuwsflits=1464,

  • na de zege

De wortels van die "afdwaling van joodse waarden" ligt in de zionistische Messiaanse gevoelens die het Israëlische volk in 1967, na de zege tijdens de Zesdaagse Oorlog bevlogen en sedertdien niet hebben verlaten.

De Standaard,

  • naar de zege voeren

Hooguit de figuur van Stalin heeft in de nu verstreken vijf decennia steeds in een ander licht gestaan - hij evolueerde van (meteen na de oorlog) een "briljante veldheer" tot (onder Chroesjtsjov) de leider die de Sovjet-Unie zijns ondanks naar de zege had gevoerd, van (onder Brezjnev) de wat mistige figuur die bij voorkeur uit de boekjes werd weggeschreven ten gunste van generaals als maarschalk Zjoekov tot uiteindelijk (onder Gorbatsjov) een geheel falende bevelhebber.

NRC,

  • kansen op de zege hebben

Lang, lang geleden, toen het leger met de meeste manschappen de sterkste kansen op de zege had en kariatiden nog met plezier hun tempels overeind hielden, lag de polis tussen heuvels die men niet beklom.

Gescheten; Het condominium, Dimitri Verhulst,

  • overtuigd zijn van de zege
  • zeker van de zege zijn

Niet dat haar tegenstanders erg populair zijn, veel kiezers twijfelen of die wel eerlijker en bekwamer zijn. Benazir Bhutto zegt nochtans overtuigd te zijn van de zege. Als ze niet wint zal dat aan geknoei liggen en aanvaardt ze de uitslag niet, waarschuwde ze.

De Standaard,

Het Israëlisch-Arabische conflict heeft niet langer de trekken van een militaire botsing tussen het Westen en de Derde Wereld. Zolang dat wel zo was, kon Israël zeker zijn van de zege, of althans het afwenden van de nederlaag.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/04/11/Vp/bijvoegsel.html,

met bezittelijk voornaamwoord


  • hun zege

De communisten bestempelden hun zege van 1949 als "nationale bevrijding" (niet als revolutie) en spraken over een "burgerlijk-democratische fase".

De Standaard,

Geen enkele nieuwe, met zorg in Washington opgestelde Bosnische grondwet kan iets veranderen aan de realiteit, dat de Serviërs de Bosnische oorlog hebben gewonnen en dat geen westerse mogendheid bereid is om hun zege teniet te doen.

NRC,

met onbepaald voornaamwoord


  • de ene zege aan de andere rijgen

Maar over de grens van dromenland wachtte de harde, lege werkelijkheid. Zo niet voor de 25.000 Talibaan, Afghaanse islamitische studenten, die in het bezit zijn van een complete legeruitrusting, waaronder naar schatting 200 tanks en een dozijn gevechtsvliegtuigen. Daarmee rijgen ze de ene zege aan de andere in Afghanistan, een land waar ten minste tien verschillende islamitische facties elkaar al jaren het licht in de ogen niet gunnen.

NRC,

voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • Montgomery's zege

Le Chêne begint over deze strijd omdat een klein detail van Montgomery's zege bij het onderwerp van haar boek hoort.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zege 1.2

(formeel)

overwinning in de sport, hetzij in een afzonderlijke wedstrijd, hetzij in een reeks van wedstrijden, een competitie of een toernooi; ook wel: overwinning in een spel, zoals bij poker of klaverjassen

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.1 : 1.2

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zege…

is een resultaat

  • [Doel of bestemming] wordt nagestreefd met het doel een tegenstander in competitief verband te verslaan bv. ook om promotie te bewerkstelligen
  • [Betrokkene] wordt behaald door een sportploeg of een individuele sportman of sportvrouw
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een sportieve strijd, een strijd in competitieverband, als oorzaak
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot vreugde bij de overwinnaar; leidt tot verdriet of teleurstelling bij de verliezer
  • [Waardering] wordt als gunstig beschouwd voor de overwinnaar en als ongunstig voor de verliezer
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een overwinning in een tak van sport, soms ook in een spel

Algemene voorbeelden


De zege was de triomf van het collectief, van hecht ploegenspel, van uitstekende schotkeuzes. En van het schrijnende gebrek aan agressiviteit bij landskampioen Den Helder.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • betekenen
  • gaan naar
  • groter uitvallen
  • hoger uitvallen
  • (niet meer) in gevaar komen
  • op naam komen van
  • op zijn plaats zijn
  • opleveren
  • tot stand komen

Een zege was op zijn plaats geweest, maar in de slotfase liet het geluk de thuisclub in de steek en kwamen de Drontenaren nog langszij.

Meppeler Courant,

Zaterdag was Diever voor de elfde keer het strijdtoneel van de Rabo Run-Bike-Run. Winnaar bij de heren werd Casper van den Burgh uit Leiden, terwijl de zege bij de dames op naam kwam van Bernadette Zevenhuizen.

Meppeler Courant,

Gelukkig bracht Johan Kuijers de marge in de 80e minuut weer op twee treffers en kwam de zege niet meer in gevaar.

Meppeler Courant,

Een kwartier voor tijd kwamen de gasten op 3-1, maar wanneer de geboden scoringsmogelijkheden beter waren benut, o.a. voor Martin Kroezen, had de zege nog veel groter kunnen uitvallen.

Meppeler Courant,

De Robbedoezen speelden voor de rust geconcentreerd en rommelden na de pauze met de tegenstander mee, zonder dat de zege in gevaar kwam.

De Standaard,

Na afloop moest hij met een strak gezicht erkennen dat de zege gelukkig tot stand was gekomen.

NRC,

Lange tijd zag het er naar uit dat de zege niet meer in gevaar zou komen, maar tien minuten voor tijd viel na een fraaie solo de verdiende gelijkmaker.

Meppeler Courant,

De zege was zelfs hoger uitgevallen als arbiter Ilkka Koho bij een doelpunt van Kiprich de voordeelregel had toegepast.

NRC,

De zege betekent een opsteker voor de konfrontatie met Ajax op woensdag in de terugwedstrijd van de kwartfinales in de Champions League.

De Standaard,

De zege leverde de Amerikaanse 50.000 dollar [...] op. Kwan is de op twee na jongste wereldkampioene uit de geschiedenis van het kunstrijden.

De Standaard,

In de ZZ, die met vier deelnemers een aardige bezetting kende, gingen de zeges naar Stefanie Luning uit Ansen met Dempsey en Janine Rook uit Vollenhove met Nicky.

Meppeler Courant,

Op het lastige en door wind en regen geteisterde parcours ging de zege naar de Fransman Debavelaere.

De Standaard,

Bij de vrouwen ging de zege naar de Française Irina Kasakova.

De Standaard,

als object bij een werkwoord


  • een, de zege afdwingen
  • een, de zege behalen
  • een, de zege binnenhalen
  • een, de zege boeken
  • een, de zege danken aan
  • een, de zege delen met
  • een, de zege grijpen
  • een, de zege in de schoot geworpen krijgen
  • een, de zege in eigen huis houden
  • een, de zege in de wacht slepen
  • een, de zege laten aan
  • een, de zege nodig hebben
  • een, de zege opeisen
  • een, de zege pakken
  • een, de zege prijsgeven
  • een, de zege uit de brand slepen
  • een, de zege toekennen aan
  • een, de zege uit handen geven
  • een, de zege uit het vuur slepen
  • een, de zege veiligstellen
  • een, de zege verdienen
  • een, de zege verspelen
  • een, de zege vieren
  • een, de zege voor het grijpen hebben
  • een, de zege weggeven
  • zijn zege pakken
  • zijn zege veiligstellen
  • één zege nodig hebben
  • (iemand, een ploeg) de zege bezorgen
  • (iemand, een ploeg) de zege gunnen
  • (iemand, een ploeg) de zege kosten
  • (iemand, een ploeg) de zege ontnemen
  • (iemand, een ploeg) de zege schenken

Inter Milaan gaf een zekere zege tegen Sampdoria weg op de dertiende speeldag van de Serie A.

De Standaard,

Zuidwolde geeft zege in twee minuten prijs.

Meppeler Courant,

De scheidsrechters oordeelden mild. Desondanks wist Reggie Paul door het benutten van twee vrije worpen de zege in de wacht te slepen.

Meppeler Courant,

In - 564 werd Arrachion, die al twee keer Olympisch kampioen was geweest, in zijn derde poging om de titel te behalen door een naamloze tegenstander gewurgd. Op het ogenblik dat hem de keel werd dichtgeknepen, brak Arrachion een teen van zijn tegenstander. Arrachion stierf, maar op hetzelfde ogenblik gaf de wurger op en werd de zege toegekend aan de inmiddels overladen pankratiast uit Arkadië.

http://users.pandora.be/hans.d.hollander1/homepage/

De Brabanders hadden lange tijd de zege voor het grijpen maar de thuisploeg liet zich niet ringeloren.

De Standaard,

"Ik betwijfel of de seconden die ik achter Coulthard verloor, mij de zege kostten", analyseerde Schumacher eerlijk.

De Standaard,

De Kroaat Boksic bezorgde Juve de zege op Manchester United.

De Standaard,

Flanders European Christmas Horse Show leverde ook een krachtproef - bij de internationale ruiterelite reeds lang uit de mode maar zeer "in" bij het publiek - waarin François Mathy junior de zege deelde op de spectaculaire hoogte van 2.20 meter met de Brit Guy Goosen.

De Standaard,

"In 1970 wou ik de zege gunnen aan één van mijn ploegmaten bij Watneys."

http://members.chello.be/cr26150/rl/nl_historiek.html,

Middelpunt in het winnende kamp was Knaven, aan wie iedereen de zege gunde.

De Telegraaf,

Rik Hemerijck zette gisterennamiddag meteen de lijnen uit. De ruiter uit Waver hield de zege in de openingswedstrijd (barema A twee fazen) van de jumping van Brussel netjes in eigen huis.

De Standaard,

Het is niet de eerste keer dat het team van Schumacher in opspraak komt. Vorig seizoen schorste de FIA de Duitser voor twee races wegens het negeren van een zwarte vlag, en werd hem de zege ontnomen in de GP van België omdat de bodemplaat van de Benetton dunner was dan de regels voorschreven.

NRC,

Bernard Barmasai praat bedachtzaam. Wat hem vijf jaar geleden na het atletiekgala in Zürich overkwam, wil hij niet nog eens meemaken. Tegenover een BBC-verslaggever liet hij zich destijds zo onhandig uit over zijn vriendschap met collega-atleet Christopher Koskei, dat de conclusie werd getrokken dat die hem de zege had geschonken.

http://www.ad.nl/artikelen/Sport/1080625035837.html,

Terwijl die van Harelbeke de zege uitzinnig vierden, liet de sportieve patron van Anderlecht er geen twijfel over bestaan dat de opdoffer van zijn vriend Houwaart het einde van de titelilluzies van paars-wit betekende.

De Standaard,

De laatste sekonden tikten weg, toen Castaignede met een drop-shot Frankrijk de zege bezorgde en een einde maakte aan een reeks van zeven opeenvolgende nederlagen tegen Engeland.

De Standaard,

Op de openingsdag van het WK Snooker in Sheffield zorgde Jason Ferguson ei zo na voor sensatie. De nummer 29 van de wereld leidde tegen titelverdediger Stephen Hendry na de eerste sessie met 3-6. Hendry moest tot op de bodem gaan om nog in extremis de zege af te dwingen.

De Standaard,

In een spannende match slaagde Caudron erin de zege binnen te halen met 6-4 en mocht hij de gouden trofee ter waarde van 1,5 miljoen, belegd met 105 diamanten in ontvangst nemen.

De Standaard,

Michael Schumacher is gisteren verrassenderwijs wereldkampioen geworden tijdens de Grand Prix van Frankrijk [...]. In zijn hart had het racefenomeen het liefst komende zondag tijdens de Grote Prijs van Duitsland op Hockenheim voor eigen publiek wereldkampioen willen worden. Op het circuit van Magny-Cours kreeg de Ferrari-coureur echter weer eens de zege in de schoot geworpen, zoals hem dat dit seizoen al menig keer was overkomen doordat de concurrentie hem in de kaart speelde.

De Telegraaf,

Het twaalfde frame had de Belg de zege kunnen grijpen, maar na het missen van een scherpe groene bal dwong de IJslander een beslissend frame af.

De Standaard,

In de tweede manche pakte de Japanner Aoki de zege, voor de Amerikaan John Kocinski.

De Standaard,

Thuisrijder Kenneth Eriksson, maandagmorgen nog derde op 27 seconden van Carlos Sainz, eiste in een bloedstollend slot alsnog de zege op in de rally van Zweden.

De Standaard,

De zege die Galasjov op de Oekraïense grootmeester Milsjin boekte, leverde de Rus zijn tweede winstpremie op en een lichte verbetering van zijn positie onder in het klassement.

NRC,

Mia Audina heeft weer een belangrijke zege geboekt in haar inmiddels al zeer imposante badmintoncarrière.

De Telegraaf,

Fiorentina rukte naar de zesde plaats op. Het telt 4 punten minder dan Juventus, dat zijn zesde zege op rij pakte: 1-0 tegen Sampdoria.

De Standaard,

De thuisclub verdiende de zege op basis van inzet en mentaliteit, ondanks dat men aan moest treden met zes invallers.

Meppeler Courant,

Delgado's supporters hadden het er moeilijk mee. Kort voor de Tour van twaalf maanden geleden juichten ze hem nog massaal toe in de Vuelta, waar hij overigens de zege aan Tony Rominger moest laten.

NRC,

Onze landgenoot Eddy Merckx geraakte niet door de kwartfinales. In vijf sets moest hij de zege aan de Deen Carlsen laten.

De Standaard,

Leeds dankte de zege aan een late treffer van Deane.

Meppeler Courant,

De nummer twee van de ranglijst dankte de zege aan een enorme blunder van de Antwerpse doelman Van der Straeten die vlak na de rust een kopbal van Verheyen door de handen liet glippen.

Meppeler Courant,

"Alleen dankzij René Vandereycken, die enthousiast neerging in het strafschopgebied, wisten wij de zege uit de brand te slepen."

De Standaard,

Hoewel de krachtsverschillen in de eredivisie uiterst marginaal zijn en de Amsterdamse basketbalclub wekelijks tot de bodem moet gaan om de zeges uit het vuur te slepen, slaagt het daar steeds beter in.

De Telegraaf,

Voor een talrijk opgekomen publiek had Torhout het niet echt onder de markt om tegen een taai Maldegem de zege te behalen. De ereklasser met nogal wat ex-Torhoutspelers domineerde een groot deel van de eerste set, remonteerde sterk in de tweede en won zelfs de derde beurt, maar toch bleek Torhout net dat ietsje klasrijker.

De Standaard,

Museeuw geeft zege uit handen.

NRC,

Ongetwijfeld zal het feit dat de bezoekers dit seizoen nog geen enkele vijfsetter wonnen in hun hoofd gespeeld hebben. Ondanks het soms wat krampachtige spel van VTD wisten ze opnieuw, weliswaar heel nipt, de zege te behalen.

http://surf.to/vtd/,

In de voorlaatste chronorit maakte Snijers nog 49 seconden goed en beende de schijnbaar soevereine leider bij. Maar Verreydt bleef kalm, foutloos en stelde zijn zege veilig.

De Standaard,

Vroeg in de tweede helft stelde een gretig en zuiver combinerend Beerschot de zege veilig.

De Standaard,

Zes minuten voor tijd stelde Paul Berends met een fraai afstandsschot de zege veilig (2-0).

Meppeler Courant,

Ook Legia Warschau heeft een zege nodig om een plaatsje bij de laatste acht te veroveren.

De Standaard,

Metz versloeg Guingamp met 3-0 en sprong over PSG naar de tweede plaats op drie lengten van Auxerre, dat nog één zege nodig heeft om de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis te veroveren.

De Standaard,

met koppelwerkwoord


  • binnen lijken
  • binnen zijn
  • zeker lijken
  • belangrijk zijn
  • binnen bereik zijn
  • geflatteerd zijn
  • omstreden zijn
  • niet onverdiend zijn
  • veilig zijn
  • verdiend zijn
  • verrassend zijn
  • zijn voor

En verrassend was de zege van Lars Nieberg niet. Met de Hannoveraanse hengst For Pleasure haalde hij reeds teamgoud in Atlanta voor Duitsland en hoe 33-jarige ruiter uit Homberg/Ohm in Brussel de concurrentie het nakijken gaf, sprak toen reeds tot de verbeelding.

De Standaard,

Slechts twee kronoritten op het programma gisteren, maar Patrick Bernardini verstevigde zijn leidersplaats in de Rally van Monte Carlo nog. Gisteravond al drieëneenhalve minuut op François Delecour. Als hij de beruchte Nacht der Lange Messen goed doorkomt, lijkt de zege binnen.

De Standaard,

"De trainer had ons gevraagd om konstant van links naar rechts te switchen. Dat lukte niet goed. Te vaak doken we met twee tegelijkertijd op dezelfde flank op. Maar de zege is binnen. Dat is het belangrijkst."

De Standaard,

In deze fase is de zege belangrijk voor Ajax.

NRC,

'Het was jammer, dat wij vlak voor tijd de 1-0 voorsprong nog moesten prijsgeven. Dat gebeurde in een fase dat de zege binnen bereik was.'

Meppeler Courant,

Juventus nam tegen Calgiari revanche voor de nederlaag in de kwartfinale van de strijd om de UEFA-beker. De zege voor de 'Oude Dame' was omstreden.

Meppeler Courant,

De zege op zichzelf was geflatteerd, want pas in blessuretijd kreeg de overwinning gestalte.

Meppeler Courant,

De zege was voor de Oostenrijker Hugo Simon met Apricot D, de derde klassering voor Michael Whitaker op Magic Carpet.

De Standaard,

De zege leek zeker, maar Jur Vrieling verdreef haar in een alles-of-niets-poging alsnog van de hoogste plaats op het ereschavot.

Meppeler Courant,

Gezien het spelbeeld van de tweede helft was de zege van de gasten niet helemaal onverdiend.

Meppeler Courant,

Toch was de zege van Dwingeloo gezien het vertoond spel wel verdiend.

Meppeler Courant,

Kort voor het eindsignaal rondde Bert Boers een snelle uitval goed af en was de zege veilig.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • de, een belangrijke
  • de, een betekenisvolle
  • de, een broodnodige
  • de, een collectieve
  • de, een dubbele
  • de, een eclatante
  • de, een eenvoudige
  • de, een eventuele
  • de, een fortuinlijke
  • de, een fraaie
  • de, een gelukkige
  • de, een gemakkelijke
  • de, een glorieuze
  • de, een grote
  • de, een historische
  • de, een internationale
  • de, een kleine
  • de, een knappe
  • de, een kostbare
  • de, een krappe
  • de, een laatste
  • de, een logische
  • de, een magere
  • de, een magistrale
  • de, een makkelijke
  • de, een moeiteloze
  • de, een moeizame
  • de, een mooie
  • de, een nieuwe
  • de, een nipte
  • de, een nationale
  • de, een noodzakelijke
  • de, een onbedreigde
  • de, een onverdiende
  • de, een onverhoopte
  • de, een onverwachte
  • de, een prachtige
  • de, een prestigieuze
  • probleemloze, riante, royale, ruime, sensationele, simpele, tactische, terechte, uiteindelijke, vlotte, vlugge, zuinige, zekere] zege
  • een grotere zege
  • een ruimere zege
  • de belangrijkste zege
  • de eenvoudigste zege
  • de grootste zege
  • de mooiste zege
  • de ruimste zege

Inter Milaan gaf een zekere zege tegen Sampdoria weg op de dertiende speeldag van de Serie A. Met een goed halfuur te gaan leidde de Europese tegenstander van Anderlecht met 3-1 na doelpunten van Branca (2) en Berti en een tegentreffer van Montella.

De Standaard,

Zellik behaalde in de openingsset een vlugge zege, want na amper twaalf minuten stond het, via 14-2, reeds 15-6.

De Standaard,

Paris SG heeft drie dagen na de sensationele zege bij Real Madrid in het Europa Cup II-toernooi een punt verspeeld tegen het laag geklasseerde Martigues.

Meppeler Courant,

Anderlecht boekte de ruimste zege: het versloeg Lommel met 6-0.

De Standaard,

Omdat Lukaku eerst Deman en nadien de deklat trof, Hofmans net voorlangs kopte en Schaessens de slotkans egotrippend verknalde, bleef een ruimere zege uit.

De Standaard,

Het stadion zat bijkans vol en direct ging de wave over de tribunes, want de ruim 12.000 toeschouwers zagen hun favorieten een royale zege boeken: 6-1.

De Telegraaf,

Na de riante zege tegen STVV kwam er ook uit Boekarest goed nieuws voor Club Brugge.

De Standaard,

Abo Volo leek op vijfhonderd meter van de finish op een onbedreigde zege af te stevenen, maar het werd nog spannend, toen Lenoir met zijn Capitole opdaagde en netjes de eerste ereplaats voor zijn rekening nam.

De Standaard,

De Groninger Jur Vrieling, na twee nationale zeges een belangrijke favoriet, kreeg met Havanna een weigering.

Meppeler Courant,

Vijf thuismatchen leverden één magere zege en twee al even povere doelpuntjes op.

De Standaard,

Karpov naar magistrale zege in schaaktweekamp.

Meppeler Courant,

Terwijl de ene (Vandereycken) vond dat z'n team meer verdiende en ref Helderweirdt op de korrel nam, sprak de andere (Meeuws) over een logische zege.

De Standaard,

De Belgische veldrijders namen in het Tsjechische Pilsen een ongeziene start in de vijftiende editie van de Superprestige. Een grote dag was het vooral voor Mario De Clercq, die zijn eerste grote internationale zege boekte en daarmee aansluiting vindt bij de top.

De Standaard,

O en O uit Kampen werd met 5-3 verslagen, maar eigenlijk hadden de heren schakers op een grotere zege gerekend.

Meppeler Courant,

"Een glorieuze zege", noemde speaker Rinus Krom de overwinning.

Haarlems Dagblad,

Vrije trap Nilis helpt PSV aan gelukkige zege.

NRC,

Ivantsjoek had 1 minuut en 17 seconden voor zijn laatste zestien zetten, Kramnik iets meer dan 2 minuten. De Oekraïener ging op de 38e zet door zijn vlag. Met die fortuinlijke zege vond Kramnik compensatie voor zijn remise op zaterdag tegen Anand.

De Telegraaf,

Lommel begon aan het karwei met het elftal dat veertien dagen geleden een eclatante zege bereikte op het veld van Antwerp.

De Standaard,

De ploegbaas, de verzorger, de kopman en de twee meesterknechten omhelsden elkaar als betrof het een collectieve zege.

NRC,

Eerst kreeg die een gele kaart omdat de muur niet op afstand stond, even later volgde een tweede voor een fout op Bogaerts. Het hielp Beveren niet vooruit in de zoektocht naar de broodnodige zege.

De Standaard,

"Taiwan hoort gewoon niet op een olympisch kwalificatie-toernooi thuis," meende aanvoerder Bas van de Goor. Toch had de regerend olympisch kampioen het duel, waarin het waarschijnlijk de eenvoudigste zege van de afgelopen twee jaar boekte, geenszins lichtzinnig opgevat.

De Telegraaf,

De prachtige zege van Andrei Tchmil in Milaan-San Remo, zijn knap werk in de andere wereldbekerwedstrijden [...] én de mooie prestatie van o.m. Kurt Van de Wouwer en Mario Aerts in de Ronde van Frankrijk [...] illustreerden nogmaals treffend de centrale positie van de Nationale Loterij in het Belgische wielrennen.

http://www.loterie-nationale.be

Na de simpele zege van vorige week moest er deze week hard gewerkt worden.

Meppeler Courant,

In dubbeltwee zetten Jan Gillegot (Gentse RS) en Stijn Smulders (TRT Hazewinkel) hun WK-ambities in een veld van 32 boten met een onverhoopte zege in de verf.

De Standaard,

Daniel Komen (20) bekroonde een glorieuze week met een tactische zege op de 5000 meter. Een tempoversnelling op 300 m van het einde was er voor Salah Hissou te veel aan: 12.52.38 tegenover 12.54.83.

De Standaard,

De animositeit met de DSB-ploeg en de prestigieuze zege op Bos leken hem minder te doen dan de marge van 4/100 ste seconde waarmee hij Mark Tuitert op de 1500 meter voor zich moest dulden.

De Telegraaf,

Een eventuele zege op Volendam betekende dat de Twentenaren voor het eerst in de clubhistorie tot de halve finale zouden doordringen.

NRC,

Pas tien minuten voor tijd nam Sven Vermant met een 'bom' de laatste twijfels bij de fans van blauw-zwart weg. Geen onverdiende zege voor Club.

De Standaard,

Betekenisvolle zege voor Osei Bonsu. Niet zo zeer om de waarde van de geklopte tegenstander, ook niet voor de vlugge K.O.-zege, maar des te meer om de wijze waarop hij een sterke jongen als Riad Rehki tweemaal werkelijk neerbliksemde.

http://www.sportchiefs.com/ringside/03021502.htm,

Probleemloze zege voor de thuisploeg die een vliegende start nam en Everbeur na tien minuten al een 11-1 aansmeerde.

De Standaard,

België [...] staat in geval van winst heel dicht bij de kwalifikatie voor Eurobasket '97 in Spanje. Na vier wedstrijden bezetten de basketleeuwen immers de tweede plaats in groep E na ongeslagen leider Frankrijk. Het begon met een moeiteloze zege tegen Zwitserland (100-62).

De Standaard,

Ghana, Zuid-Afrika en Zambia plaatsten zich voor de halve finales na logische zeges tegen respektievelijk Zaïre, Algerije en Egypte.

De Standaard,

"Ik verwacht van hen 200 procent inzet, nodig om de zo noodzakelijke zege tegen Polen te behalen."

De Standaard,

Deinze sluit opnieuw wat dichter bij de kop van het klassement aan via een knappe zege tegen Eisden.

De Standaard,

Meer dan 20.000 toeschouwers applaudisseerden en scandeerden luidkeels de naam van Makinen. Tommi bleef er uiterst kalm bij. "Ik denk dat ik hier moeilijk iets kan aan toevoegen. Dit is de grootste zege uit mijn loopbaan", vertelt hij met een brede glimlach op het gelaat.

De Standaard,

De laatste trip naar Nairobi werd een triomftocht voor McRae, die ook de leiding in de WK-stand overneemt. Duizenden wuifden de winnaar toe, die er zelf uitermate kalm onder bleef. 'Waarschijnlijk is dit de belangrijkste zege uit mijn loopbaan', aldus de Schot.

De Standaard,

Dertien dagen droeg de 24-jarige Zülle de last van het leiderschap dat voorbestemd was voor Breukink. Zaterdag rafelde het tricot, gisteren trok Rominger het geel van het atletische lijf van de Zwitser met de Nederlandse moeder. De Helveet is echter nog niet kansloos om Rominger, de winnaar van vorig jaar, van een nieuwe zege af te houden.

NRC,

Juventus lijkt vlot op weg naar de titel na een nieuwe zege (2-0) tegen Vicenza.

De Standaard,

Even verder stond de 25-jarige Thomas Fleischer te glunderen. De Duitser mag zich heel binnenkort aan contractverlenging verwachten. "Makkelijke rit, tegen alle verwachtingen in", lachte hij. "Dit is ongetwijfeld de mooiste zege uit mijn carrière."

De Standaard,

Op de winst van Saive in de openingspartij tegen Chila volgde een mooie zege van Cabrera tegen ex-wereldkampioen Gatien.

De Standaard,

Als hij ooit weer eens een reuzenslalom had willen winnen, dan was donderdag de ideale mogelijkheid. In 1992 boekte Tomba zijn laatste zege op dat onderdeel.

Meppeler Courant,

De laatste zege van Beveren dateerde van 23 september.

De Standaard,

Een gunstige uitslag, een kleine zege voor WZC, betekent voor ZZVV promotie.

Meppeler Courant,

Van Dijk dichtbij historische zege. Bijna zorgde Edith van Dijk voor een sensatie in het zwemmen. De Nederlandse was zondag de snelste vrouw in de 57 kilometer lange zwemmarathon tussen Santa Fé en Coronda in Argentinië, een van de zwaarste wedstrijden ter wereld. Ze tikte in de eerste wereldbekerwedstrijd van dit jaar aan na 7 uur en 31 minuten, slechts zestig tellen later dan de snelste man, de Argentijn Rafael Perez.

Haarlems Dagblad,

'Van Gastel weg? Wie zegt dat?' Het was niet overdreven te stellen dat trainer De Jong verbaasd was toen hij na de historische zege op Ajax hoorde van de tijding.

Meppeler Courant,

Slechts één doelpunt van Feyenoord, het derde, kwam van de voet van een speler uit de voorste lijn, Taument. De andere treffers waren van verdedigers en middenvelders, Witschge, De Wolf, Scholten en Fräser. Daarom keek Van Hanegem ondanks de grote zege niet blij na afloop.

NRC,

Bij het NK vrouwen aan de andere kant van Nederland (de universiteit van Groningen) boekte Erna Wanders een belangrijke zege op haar concurrent Tanja Chub, die in een 8 om 8-positie een 3 om 3-ruil toeliet met verloren eindspel.

De Telegraaf,

Hiddinks Valencia boekte een belangrijke zege op Atletico Bilbao (3-1).

NRC,

Bij de meisjes junioren D 1e jaars, die ook 1300 meter moesten afleggen, was het wederom voor AV de Sprinter een dubbele zege.

Meppeler Courant,

Eric Van de Poele heeft een goede zaak gedaan in het Spaans Toerwagenkampioenschap. Met een dubbele zege op het korte circuit van Barcelona nadert onze landgenoot tot op zes punten van leider Jordi Gené.

De Standaard,

FC Meppel boekte een kostbare zege op Knickerbockers.

Meppeler Courant,

Bij de zondagvoetballers in de vierde klasse D Noord won DVSV met 3-0 van SVH, terwijl SV Pesse een kostbare zege boekte tegen Asser Boys (2-1).

Meppeler Courant,

Het is niet toegestaan met vier deelnemers uit één land in hetzelfde onderdeel te rijden. Alleen van Bontje staat het vast dat zij in de Special uitkomt. Dit onderdeel leverde haar op Papendal zondag een fraaie zege op.

Meppeler Courant,

Valentino Rossi is het nieuwe motorrace-seizoen begonnen met een fraaie zege in de 500cc-klasse op het circuit van Suzuka.

NOS Nieuws,

De uiteindelijke zege tijdens het vierde Horeca softbaltoernooi werd een prooi voor het tweede team van De Zaak.

Meppeler Courant,

Rouveen sloeg door een onverwachte zege op nummer twee OZC een belangrijk gaatje in de strijd om klassebehoud.

Meppeler Courant,

De winnaar zette 1.920 peseta's (480 frank) in en voorspelde als enige alle vijftien uitslagen korrekt, waaronder ook de onverwachte zege van staartploeg Valladolid tegen leider Atletico Madrid.

De Standaard,

Standard Luik boekte een krappe zege (1-0) op Lommel.

Meppeler Courant,

Nu het tegenzit bij Vitesse, zit het ook goed tegen. Het spel en de uitslag bij FC Twente sloten er naadloos bij aan: 2-1. Het was een terechte zege voor de Tukkers, die de wind al na drie minuten mee hadden toen Vennegoor of Hesselink koppend de 1-0 binnenwerkte.

De Telegraaf,

Wielrenner Marcel van Dijk verzamelde in de afgelopen weken twee prijzen. In de wielerronde van Rozenburg behaalde de student civiele techniek zijn eerste overwinning in het amateurwielrennen. Een terechte zege, vond hij zelf.

http://www.delta.tudelft.nl/archief/j34/n21/2041

Wagner dirigeerde zijn team via 5-0 en 12-3 naar een onverhoopt vlotte zege.

De Standaard,

Aan de overzijde mocht Wijsmans een weekje uitrusten op de bank, maar Zonhoven leek ook zonder zijn sterspeler al snel af te stevenen op een vlotte zege.

De Standaard,

Krajicek boekte een makkelijke zege tegen de ongeplaatste Australiër Sandon Stolle: 6-3, 6-1 in 57 minuten.

De Standaard,

Zonhoven behaalde tegen Everbeur een makkelijke zege.

De Standaard,

De Groningers kwamen, leunend op McDuffie en schutter Koning, op 39-47 en leken op weg naar een eenvoudige zege.

Meppeler Courant,

De thuisclub leek, na de vroege rode kaart voor Arambasic (KV) en de doelpunten van Quain en Habets, op een eenvoudige zege af te stevenen.

Meppeler Courant,

Richard Krajicek bereikte de laatste zestien na een gemakkelijke zege op Arnaud Boetsch: 6-3 en 7-5.

De Standaard,

De Nederlandse badmintonsters zijn het kwalificatietoernooi voor de Uber Cup, het WK voor landenteams, in de Slowaakse stad Presov begonnen met een gemakkelijke zege op Letland: 5-0.

http://www.illepo.nl/viewnieuws.php?id=1246,

Dankzij de ruime zege naderde Liverpool tot op een punt van leider Arsenal.

De Standaard,

Verliezend trainer Giovanni Trapattoni vond de ruime zege van Ajax verdiend.

NRC,

Het werd een moeizame zege voor Jean-Mi die in de eerste set drie setballen redde en eindigde met een 5-0.

De Standaard,

Ajax heeft zondagmiddag een moeizame zege behaald in Nijmegen.

De Telegraaf,

Na de nipte zege in Polen boekten de Belgian Lions een stuntzege tegen de Europese vice-kampioen.

De Standaard,

De basis voor het bereiken van de eindstrijd werd vervolgens gelegd door een nipte zege in het eerste uitduel van de halve finale tegen Den Helder (75-74 na verlenging).

NRC,

Mario Stanic en maats namen na een zuinige zege tegen de Turken (1-0) gisteren ruimschoots de maat (3-0) van de Denen.

De Standaard,

In de veertig resterende minuten belandden de betere scoringsmogelijkheden van Lauwers, Lässen en Meyssen telkens in de grijpgrage en klemvaste armen van Aleksander Klak. Die keepte [...] een foutloze partij en stelde op die manier Antwerps zuinige zege veilig.

De Standaard,

  • de, een Amerikaanse zege
  • de, een Belgische zege
  • de, een Europese zege
  • de, een Italiaanse zege
  • een Eindhovense zege
  • de Ekerse zege
  • de Luikse zege

Ook de vierde etappe van de Spaanse wedstrijd leverde een Italiaanse zege op.

NRC,

Schaessens, wiens contract tot in 1999 loopt en die heimelijk droomt van een oproeping voor de Rode Duivels, weigert de Ekerse zege [...] toe te schrijven aan de zwakke tegenstand.

De Standaard,

Alleen Kezman was dichtbij een 'gestolen' Eindhovense zege, maar de Joegoslaaf schoot na een uur op de paal.

De Telegraaf,

De laatste Amerikaanse zege op de 1500 meter in een Wereldbeker dateerde van 14 januari 1989, toen wereldkampioen allround Eric Flaim in Davos als snelste over het (natuur)ijs ging.

De Telegraaf,

Sporting kwam al vroeg op voorsprong en kreeg voldoende kansen om ruim afstand te nemen van de thuisploeg. De Brusselaars maakten het zichzelf echter moeilijk en gunden Vladikavkaz een eerste Europese zege.

De Standaard,

Sporting miste aanvankelijk te veel kansen, maar schudde na de rust met fraaie goals alle twijfels en frustraties van zich af. De eerste Europese zege van de Brusselaars sinds 2 maart '94 (1-0 tegen Porto) was een feit.

De Standaard,

Ook de achtste GP van het wereldkampioenschap 250cc eindigde op een Belgische zege.

De Standaard,

In de zesde partij van de avond herpakte Philippe Saive zich goed na zijn openingsnederlaag tegen Nemeth. De speler van Borussia Düsseldorf liet mooie staaltjes zien en won met 21-15 en 21-18. De Belgische zege was meteen een feit.

De Standaard,

Van de ploeg die Antwerp met de ruimste Luikse zege van het seizoen naar Deurne terugstuurde, is alleen doelman Peter Maes ouder dan dertig.

De Standaard,

De Luikse zege zou er echter nooit gekomen zijn zonder een onvoorstelbare blunder van Lokerens libero Janevski, die zich bij het Luikse doelpunt als een kadet in de luren liet leggen.

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de, een bevrijdende zege
  • de, een glanzende zege
  • de, een imponerende zege
  • de, een indrukwekkende zege
  • de, een klinkende zege
  • de, een overtuigende zege
  • de, een schitterende zege
  • de, een spetterende zege
  • de, een verlossende zege
  • de, een verrassende zege

De winst tegen Kortrijk brengt de West-Vlamingen opnieuw volop in de strijd om eindrondevoetbal. De verlossende zege die hen zekerheid kan bieden kan er nu pas komen op de allerlaatste speeldag.

De Standaard,

Na de klinkende zege van 4-0 op het povere FC Farul Constanta uit Roemenië staat de ploeg van trainer Foppe de Haan op de drempel van het toernooi om de UEFA-beker.

Meppeler Courant,

De indrukwekkende zege in de Condrozrally maakt van Freddy Loix definitief een halfgod.

De Standaard,

Na de glanzende zege van de hockeyers van Meppel op koploper Bully, bezorgde het onderinstaande Leeuwarden de thuisploeg eigenlijk meer problemen.

Meppeler Courant,

Op de imponerende zege van Rik Verbrugghe in de Waalse Pijl was niets af te dingen.

http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20010419/teksten/spo.dekker.ita.verbrugghe.html,

De grote held van de avond (en nacht) was echter Jean-Michel Saive, die met spetterende zeges tegen Jorg Rosskopf en Vladimir Samsonov de basis legde voor de vierde opeenvolgende kwalifikatie voor de finale.

De Standaard,

"Alleen een grote dosis pech kostte ons de bevrijdende zege tegen Denemarken."

De Standaard,

Macken scoorde meteen een overtuigende zege in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Volvo-wereldbeker.

NRC,

Met overtuigende zeges van Michael Boogerd en Andrei Tchmile in respectievelijk de Brabantse Pijl en de E3-Prijs Harelbeke [...] werden de fans op hun wenken bediend.

De Telegraaf,

Na de klinkende zege van 4-0 op het povere FC Farul Constanta uit Roemenië staat de ploeg van trainer Foppe de Haan op de drempel van het toernooi om de UEFA-beker.

Meppeler Courant,

Voor de ploeg van trainer Reker was de verrassend zege alleen van financieel belang.

NRC,

Piet Kleine boekte een verrassende zege, mede doordat zijn naaste rivaal Robert Vunderink in de laatste bocht onderuit ging.

Meppeler Courant,

De sovjetdelegatie feliciteert België voor de schitterende zege op Argentinië.

Het onvermogen, Giovanni Peirs,

Het voornaamste voor Philip Laats is echter zijn zekerheid over uitzending naar de Spelen. Na zijn schitterende zege in de eerste herkansing tegen Lazarenko [...] is hij [...] zeker van een Atlantaticket.

De Standaard,

  • de, zijn derde achtereenvolgende zege
  • de, zijn vierde achtereenvolgende zege
  • de, zijn zevende achtereenvolgende zege
  • de, een, zijn tweede opeenvolgende zege
  • de, een, zijn vierde opeenvolgende zege
  • de, een, zijn twaalfde opeenvolgende zege
  • de, een, zijn 14e opeenvolgende zege
  • de, een, zijn achtiende opeenvolgende zege

Het kampioenschap was al lang en breed binnen, maar de cricketers bleven scherp genoeg om de achttiende opeenvolgende zege binnen te slepen.

http://www.roodenwit.nl/,

In een wedstrijd met twee gezichten rekende DVVA-2 af met angstgegner NFC: 3-2. Het betekende de tiende achtereenvolgende zege op rij voor de krijgers van Ranck.

http://www.dvva.nl/nieuws/03-04/0426.htm

Muster versloeg de als zesde geplaatste Chileen Marcelo Rios: 6-3 4-6 6-4 6-1. Het was zijn dertigste achtereenvolgende zege op gravel.

Meppeler Courant,

Deze zevende achtereenvolgende zege bracht het aantal toernooien, dat Graf won op 78.

Meppeler Courant,

Voor Ndeti was het zelfs de derde achtereenvolgende zege in de Amerikaanse stad.

NRC,

Oostende-Castors 97-84. Oostende behaalde moeiteloos zijn twaalfde opeenvolgende zege.

De Standaard,

De 29-jarige Rus Otmakhov, die aan de vijfde marathonloop uit zijn carrière toe was, heeft zijn tweede opeenvolgende zege in Antwerpen behaald.

De Standaard,

Utah Jazz behaalde in Denver zijn 14e opeenvolgende zege (91-104).

De Standaard,

Met GM Glek, Chuchelov en Golubev op de eerste borden pakte landskampioen Rochade Eupen in de topper tegen Kon. Gentse 1 met 4,5-3,5 een vierde opeenvolgende zege.

De Standaard,

Sampras had geschiedenis kunnen schrijven. Hij lag, na Wimbledon en de US Open in juli en september van 1993 en de Australian Open in januari van dit jaar, op koers voor zijn vierde achtereenvolgende zege in een grand-slamtoernooi.

NRC,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een, de afgetekende
  • een, de benauwde
  • gedeelde, gestolen, gevleide, (fel, hard) bevochten, (ruim, zeer) verdiende, verwachte zege, zwaarbevochten] zege

De Brabander won zaterdag de belangrijkste bijrubriek, de Grote Prijs van Göteborg, en voegde daar gisteren de gedeelde zege in het derde onderdeel van de wereldbekerfinale aan toe.

NRC,

Alleen Kezman was dichtbij een 'gestolen' Eindhovense zege, maar de Joegoslaaf schoot na een uur op de paal en strandde even later bij eenzelfde actie op de ingevallen keeper Sinouh.

De Telegraaf,

"Die ploeg gaat emotioneel nu bij de World League naar een piek, maar lukt dat later nog een keer?'' De Italianen hielden zich gisteravond nog niet bezig met die vraag. Ze vierden de benauwde zege op Nederland zeer uitbundig.

NRC,

Het eindspel dat op het bord stond schatte hij op winst, hetgeen ook geschiede. B. Boschma kreeg gezelgschap aan kop. R. Berendsen wist zich naast hem te plaatsen door een benauwde zege op W. ter Horst.

Meppeler Courant,

De zwaar bevochten zege kwam tot stand zonder treffers van topscorer Ronaldo.

Meppeler Courant,

Poperinge kwam terug [...] maar de zenuwen speelden bepaalde spelers duidelijk parten en zo kon VTD een erg fel bevochten zege optekenen.

http://surf.to/vtd/,

"Zo zou volleybal altijd moeten zijn", zei een glunderende Jan De Brandt na de hard bevochten zege.

De Standaard,

Panasonic Gistel - VolleyTeam Diksmuide 1-3. VTD behaalde een fel bevochten zege in Gistel.

http://surf.to/vtd/,

Juventus kwam op gelijke hoogte met Sampdoria (twee punten achter Milan met een duel meer gespeeld) door een afgetekende zege bij Udinese: 3-0.

Meppeler Courant,

Dandoy en een opflakkering van Spinks bracht Vilvoorde terug naar 80-89. Toen vielen Geerders en Bettens uit met fouten en lag de weg open voor een te afgetekende zege voor Charleroi.

De Standaard,

Johnson en uitblinker Marquardt profiteerden van de bezoekende appelflauwte en sleepten met een gevleide zege zelfs het behoud in eerste klase uit de brand.

De Standaard,

Na zes ronden [...] kreeg Koxha een gevleide zege in de schoot geworpen.

http://www.sportchiefs.com/ringside/03020602.htm

Motorcross. Jacky Martens heeft verwachte zege beet.

De Standaard,

Niettegenstaande Lennik tot tweemaal toe een mooie kloof kon slaan, 12-5 in de eerste en 6-3 in de tweede set, slaagde zij er niet in de bezoekers van een verdiende zege te houden.

De Standaard,

Havelte behaalde een zeer verdiende zege en was in deze ontmoeting duidelijk het betere team.

Meppeler Courant,

Aanvaller Pires hielp Frankrijk in de slotminuut nog aan de verdiende zege.

NRC,

Vroeg na rusten gooide de ploeg na de 0-2 van Buscaino alle angstcomplexen over boord, ze schakelde over op een hoger ritme en stevende gezwind naar een ruim verdiende zege.

http://miwd07.eindwerk2003.miwd.be/season/reports.asp?comp=national_results=1=Isola%20Hoeselt=Charleroi%20Action%2021,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • de, een zege bij Aston Villa
  • de, een zege bij Go Ahead Eagles
  • de, een zege bij Juventus
  • de, een zege bij Torino

Lijstaanvoerder Blackburn Rovers behield de voorsprong van drie punten op Manchester dankzij een 1-0 zege bij Aston Villa.

NRC,

Na de zege bij Juventus kan er vrijwel niets meer misgaan voor de ploeg van trainer Capello.

Meppeler Courant,

Parma liep twee punten in op Juventus dankzij een 2-0 zege bij Torino.

NRC,

Ajax dankte de 2-1 zege bij Go Ahead Eagles aan een treffer in blessuretijd van invaller Kanu.

NRC,

  • de, een zege bij de dames
  • de, een zege bij de dames 35+
  • de, een zege bij de vrouwen

Waren de korte afstanden vooral het domein van Spinter-atleten [...], op de langere afstanden vanaf 4500 meter tot en met de 7500 meter trokken atleten en atletes van andere verenigingen aan het langste eind. Het Spinter-lid Geke Hartsuiker doorbrak deze reeks van overwinningen met haar zege bij de dames 35+.

Meppeler Courant,

Winnaar bij de heren werd Casper van den Burgh uit Leiden, terwijl de zege bij de dames op naam kwam van Bernadette Zevenhuizen.

Meppeler Courant,

De zege bij de vrouwen ging naar de Roemeense Elena Fidatov, die de 5 km liep in 16'36".

De Standaard,

  • de, een zege bij de beroepsrenners
  • de, een zege bij de Open Duitse kampioenschappen
  • de, een zege bij schansspringen

In de hal, waar Wim Ruska in 1972 in München twee olympische gouden medailles veroverde, behaalde judoka Angelique Seriese een belangrijke zege bij de Open Duitse kampioenschappen.

NRC,

Wind blaast tiener naar zege bij schansspringen.

NRC,

De Vlaeminck behaalde in Gent zijn eerste zege bij de beroepsrenners, op een koude februari-dag in 1969.

NRC,

Voorzetsel: in

  • een zege in de Amstel Goldrace
  • een zege in het ATP-toernooi
  • een zege in de Champions League
  • een zege in de competitie
  • een zege in de eerste manche
  • een zege in de Giro d'Italia
  • een zege in Parijs-Nice
  • een zege in de Primavera
  • een zege in de eerste rit
  • een zege in de Serie A
  • een zege in de tijdrit
  • een zege in een wereldbekerwedstrijd
  • zeges in kleinere wedstrijden

Dankzij zijn zege in het ATP-tornooi van Hongkong (328.000 dollar) wordt Pete Sampras weer de nummer één van de wereld.

De Standaard,

Jalabert verbrijzelde zijn kaakbeenderen en moest zich twee maanden met een infuus van voedsel voorzien [...]. Hij kon zich daardoor wel veel eerder dan gepland op het volgende seizoen voorbereiden. Vorige week verklaarde hij na zijn zege in Parijs-Nice dat hij veel te danken had aan de valpartij in Armentières.

NRC,

Simoni verklaarde na zijn zege in de Giro d'Italia tegenover iedereen die het maar horen wilde dat hij alleen naar Frankrijk afreisde om Lance Armstrong van zijn troon te stoten.

http://www.nos.nl/archief/specials/tour2003/paginas/etappeverslag/etappes/14.html,

"Hij heeft me leren trainen, leep gemaakt, goede eetgewoonten bijgebracht", zegt Gianetti zaterdag na zijn zege in de Amstel Goldrace.

NRC,

Erik Zabel is dankzij zijn zege in de Primavera opgeklommen naar de twaalfde plaats op de UCI-wereldranglijst.

De Standaard,

Net als Spartak Moskou boekte ook Juventus zijn vierde opeenvolgende zege in de Champions League.

De Standaard,

Het was Inters eerste zege in de Serie A sinds zes duels en de eerste onder de nieuwe trainer Marini.

Meppeler Courant,

Voor Tomba [...] is het dit seizoen zijn eerste zege in een wereldbekerwedstrijd.

De Standaard,

Barcelona deed het eveneens goed door ruim te winnen van Zaragoza, 4-1 [...]. Het was de duizendste zege in de competitie voor Barca.

NRC,

Patrick Snijers heeft de RTS-rally gewonnen. Zijn zege in de eerste manche van het nationale kampioenschap levert hem ook 28 punten op in het inter-kampioenschap.

De Standaard,

Indurain leek na zijn zege in de inleidende tijdrit rustig naar de eindoverwinning te wandelen.

De Standaard,

Met een zege in de eerste rit en een tweede plaats in de herneming scoorde hij het hoogste aantal punten.

De Standaard,

Een klassieker winnen is mooier dan vijftien zeges in kleinere wedstrijden.

NRC,

  • een zege in de marathon
  • een zege in het hoogspringen
  • een zege in de reuzenslalom
  • een zege in de zijspan
  • zeges in skiff en dubbelvier

De atleten uit het Zuid-Amerikaanse land beklemtoonden hun talent en kracht met zeges in skiff en dubbelvier, twee knappe prestaties waarmee de Argentijnen bewezen dat de verrassende derde plaats op het WK '95 geen toevalstreffer was.

De Standaard,

Voor de achtste opeenvolgende maal ging de zege in de marathon van Echternach naar een atleet uit het voormalige Oostblok.

De Standaard,

Een zege in de reuzenslalom had van Wiberg de derde skiester gemaakt die in één seizoen in alle vier de disciplines succes oogstte.

De Standaard,

Jurgen Wandels begon alvast met een knappe zege in het hoogspringen.

http://www.dcla.be/Zomer03-1.html,

  • de, zijn zege in Innsbruck
  • de, zijn zege in Kopenhagen
  • de, zijn zege in Sevilla
  • de, zijn zege in Spa
  • de zege in De Kuip
  • de zege in stadion Nieuw-Galgenwaard

De goal was in ieder geval goed voor de beladen wedstrijd waarin de Brabanders toch iets geraffineerder, iets geniepiger in de duels waren. Dat illustreerde Mark van Bommel als de beste; de schoonzoon van de Feyenoord-coach was gistermiddag de grote patron en leidde PSV na 15 jaar (!) weer eens naar een zege in De Kuip.

De Telegraaf,

Voor Porsche was het de eerste zege in Spa sinds 1969.

Meppeler Courant,

"Cupvoetbal is resultaatvoetbal", beaamde Rijsbergen na de 1-0 zege in stadion Nieuw-Galgenwaard.

NRC,

In groep 3 won Denemarken met 2-0 van Letland. De Europese kampioenen namen door de zege in Kopenhagen de koppositie over van Spanje.

NRC,

Aanvankelijk zou Funaki alleen in de minder aansprekende Europa-Cupwedstrijden springen. Het jonge talent houdt zich alleen met schansspringen bezig [...]. Voor zijn zege in Innsbruck krijgt hij ruim 13.000 gulden.

NRC,

Van der Vleuten eindigde met zijn toppaard Vink Diejasper T op de vijfde plaats. Hij kreeg ook vier strafpunten, maar was ruim een seconde langzamer dan Darragh. De zege in Sevilla leverde Sprunger twintig punten op.

Meppeler Courant,

  • de eerste zege in drie maanden
  • zijn eerste zege in tien jaar
  • zijn tweede zege in vier dagen

Het toernooi werd gewonnen voor de 32-jarige Spanjaard Santiago Luna, zijn eerste zege in tien jaar op de Tour.

NRC,

Met de 1-0 overwinning op Overwetering boekte USV zijn tweede zege in vier dagen.

Meppeler Courant,

Gilly kreeg uitzicht op een eerste zege in drie maanden en liet de kans niet glippen.

De Standaard,

  • zijn eerste zege in drie wedstrijden
  • zijn elfde zege in veertien partijen
  • de tiende zege in elf wedstrijden
  • de tweede zege in drie ritten

In de slotfase had Hoffman de beste benen. De nationaal profkampioen van 1992 maakte het succes voor de ploeg van Cees Priem compleet, met de tweede zege in drie ritten.

NRC,

Sampras versloeg Courier uiteindelijk met 6-7, 6-7, 6-3, 6-4 en 6-3, zijn elfde zege in veertien onderlinge partijen.

NRC,

Anderlecht boekte zaterdagavond tegen Germinal Ekeren zijn eerste zege in drie wedstrijden.

De Standaard,

Miami haalde het met 80-83 dankzij een driepunter van Dan Majerle, die meteen voor de tiende zege in elf wedstrijden zorgde.

De Standaard,

  • zijn derde zege in successie
  • de zevende zege in successie

FC Meppel leek zaterdagmiddag in Harkema tegen de plaatselijke Boys op zijn derde zege in successie af te stevenen.

Meppeler Courant,

De prima reeks wedstrijden die Oranje onder coach Advocaat vorig jaar afwerkte, werd tegen de Argentijnen voortgezet met de zevende zege in successie.

De Telegraaf,

( sport en recreatie; tennis)
  • een zege in twee sets
  • een zege in drie sets
  • een zege in vier sets
  • een zege in straight sets

Masur, een 30-jarige Australiër, bereikte de halve finale met een zege in twee sets (6-3 en 7-6).

NRC,

Stefan Edberg vierde zijn 29ste verjaardag met een overwinning tegen de Roemeense qualifier Adrian Voinea. De Zweed moest na zijn zege in straight sets (6-3, 7-6, 6-4) de kaarsjes op een chocoladetaart uitblazen.

NRC,

De Duitser Jörg Rosskopf graaide de derde plaats mee na een zege in vier sets tegen de Tsjech Peter Korbel, de killer van Jean-Michel Saive, en zorgde zo voor de enige Europese tafeltennismedaille.

De Standaard,

Masur had een vrijere doorgang, omdat Ivanisevic en Bruguera al eerder waren uitgeschakeld. Toch beschouwde hij dat niet als een voordeel. "Als je tegen jongens uit de top tien speelt, weet je dat je niets te verliezen hebt. Dat begin je gemakkelijker aan een wedstrijd", aldus de Australiër, die zijn gevarieerder opslag als de basis beschouwde voor zijn zege in drie sets: 6-2, 7-5, 7-5.

NRC,

  • een zege in een tijd van x
  • een zege in x seconde
  • een zege in de laatste minuut

Marokko, op 29 juni Nederlands derde tegenstander bij de wereldtitelstrijd in de Verenigde Staten, heeft een oefenduel tegen Canada in Montreal met 1-1 gelijkgespeeld. De Afrikanen verspeelden de zege in de laatste minuut.

NRC,

Franke Sloothaak opende het EK voor springruiters met een zege in 83.93 seconde.

NRC,

De zware 200 meter vlinderslag stond voor het eerst op haar programma en werd een zege in een knappe tijd van 2.30.5.

Meppeler Courant,

  • de zege in de finale
  • de halve finale, de kwartfinale, de eerste kwalificatiewedstrijd, de derde ronde, de WK-voorronde]

Monaco staat door de zege in de kwartfinale van de Coupe de la Ligue, samen met Bastia, Nantes, Paris Saint-Germain, Saint-Etienne, Stade Rennes en Guingamp.

http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/413337/stekelenburg-grijpt-zeldzame-kans-met-beide-handen-aan-met-heldenrol.html,

Albanië miste nipt zijn vijfde zege in een WK-voorronde, omdat Armenië vijf minuten voor tijd langszij kwam (1-1).

De Standaard,

"Ik ben nu 22 matchen ongeslagen", vertelde hij na zijn zege in de halve finale tegen Karlsson.

De Standaard,

Er waren maar twee zeges in de derde ronde van het Linares-tornooi: Shirov won van Topalov en Dreev klopte Ivanchuk.

De Standaard,

Macken scoorde meteen een overtuigende zege in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Volvo-wereldbeker.

NRC,

Het was Kafelnikovs zesde toernooizege, de derde van dit seizoen, de eerste op gravel. De zege in de finale vormde de bekroning, maar de overwinning in de halve eindstrijd was meesterlijk, koninklijk.

Meppeler Courant,

  • de eerste zege in zijn loopbaan
  • de mooiste zege in hun loopbaan

Ze spreken van de mooiste zege in hun loopbaan. Het feest is compleet wanneer ook Feyenoord wordt bedwongen. Weer een uitwedstrijd. Alleen bij winst speelt NEC volgend seizoen Europees voetbal.

NRC,

In de eindspurt pakte Boerman de eerste zege in zijn loopbaan als amateurwielrenner.

Meppeler Courant,

Voorzetsel: met

  • een zege met een gouden randje
  • een zege met overdreven cijfers
  • een zege met x (een persoon of dier)
  • zijn eerste zege met de Chicago Bulls
  • (zijn) eerste zege met Ferrari

Michael Schumacher boekt eerste zege met Ferrari.

De Standaard,

Basketballer Michael Jordan heeft zijn eerste zege met de Chicago Bulls behaald sinds zijn terugkeer in de Amerikaanse profliga (NBA).

NRC,

De zege met Stark betekende haar negentiende Wimbledon-titel, waarvan negen overwinningen in het enkelspel.

De Standaard,

Koopmans stond ook in de L zijn mannetje met een overwinning met Jolly Jumper in het klassiek en een zege met Ilfrenier in het progressief.

Meppeler Courant,

Eén rake afstandsknal van Rudi Smidts was voor Antwerp voldoende om, als enig team uit de top-zeven, de overwinning te pakken én een schitterende zaak te doen in het klassement. Een glansloze zege met een gouden randje.

De Standaard,

De bezoekers toonden hoe je kansen koel afwerkt. Uit een vijftal mogelijkheden scoorden ze driemaal, goed voor een zege met overdreven cijfers.

De Standaard,

Voorzetsel: na

  • de eerste zege na drie nederlagen
  • hun eerste zege na de winterstop
  • negen zeges na x speeldagen

Voor de bewoners van de Bökelberg was het de eerste zege na drie nederlagen op rij.

De Standaard,

De Borussen pakten hun eerste zege na de winterstop (1-0 tegen Sankt Pauli) en wipten over Bayern naar de leiding.

De Standaard,

Negen zeges na evenveel speeldagen en slechts twee sets tegen. De manier waarop landskampioen Maaseik dit seizoen door de nationale competitie kuiert, lijkt wel een gezondheidswandeling.

De Standaard,

( sport en recreatie)
  • een zege na opgave

Wordt in België dra op twee snelheden gebokst? "Ik heb een thai-bokser drie kampen zien afwerken met een pauze van amper één uur. Terwijl een bokser van ons 13 dagen rust kreeg opgelegd na een zege na opgave. Hoe moet ik dat in godsnaam aan mijn mensen verkopen", roept Raes in wanhoop.

De Standaard,

Voorzetsel: op

  • een zege op Marokko
  • een zege op Letland
  • een zege op Nederland
  • een zege op Antwerp
  • een zege op Atletico Madrid
  • een zege op Volendam

De Nederlandse badmintonsters zijn het kwalificatietoernooi voor de Uber Cup, het WK voor landenteams, in de Slowaakse stad Presov begonnen met een gemakkelijke zege op Letland: 5-0.

http://www.illepo.nl/viewnieuws.php?id=1246,

Door de nederlaag is Marokko [...] vrijwel uitgeschakeld voor een plaats in de tweede ronde. Alleen een grote zege op Nederland helpt het team van bondscoach Blinda verder.

Meppeler Courant,

De spelers van het Nederlands elftal hielden zich na de zege op Marokko bezig met relativeren.

Meppeler Courant,

Twee jaar geleden won de succesvolle provincieclub de Europa Cup 2 na een zege op Antwerp, vorig jaar verloor Parma in het zelfde toernooi van Arsenal.

NRC,

Westerveld stopte voor koploper Real Sociedad net als vorige week een strafschop en had daarmee een groot aandeel in de zege op Atletico Madrid: 2-1.

Haagsche Courant,

Een eventuele zege op Volendam betekende dat de Twentenaren voor het eerst in de clubhistorie tot de halve finale zouden doordringen.

NRC,

  • een zege op Pete Sampras
  • een zege op Steffi Graf
  • een zege op de Duitser Tommy Haas
  • zijn zege op de Oostenrijker Schaller
  • de zege op de Friezen

In vijftien ATP-toernooien heeft Sjeng Schalken de top vijftig van de wereldranglijst bereikt. De 19-jarige Limburger drong zondag door tot de elite door zijn zege op de Oostenrijker Schaller in de finale van het toernooi in Valencia, 6-4, 6-2.

Meppeler Courant,

De 20-jarige Pierce [...] heeft in Melbourne nog geen set verloren [...]. Vorig jaar in Parijs was ze, ondanks een overtuigende zege op Steffi Graf in de halve finale, in de eindstrijd zo zenuwachtig dat ze weinig kon uitrichten en in twee sets verloor.

NRC,

Krajicek heeft in het Davis-Cuptoernooi een score die de nummer tien van de wereld onwaardig is. Na zijn nederlaag tegen Stich staat hij op 4-5, met als enige opvallende prestatie zijn zege op Pete Sampras, vorig jaar in Rotterdam.

NRC,

Tweede reekshoofd Thomas Muster plaatste zich vlot door een zege op de Duitser Tommy Haas, 6-1 en 6-2.

De Standaard,

De zege op de Friezen kwam op het moeilijk bespeelbare veld even moeizaam tot stand.

Meppeler Courant,

  • een zege op het circuit van Zolder
  • een zege op het circuit van Barcelona
  • de eerste zege op Engelse bodem
  • een zege op gravel
  • een zege op natuurijs
  • een zege op het veld van AA Gent

Kleine had slechts één keer eerder een zege op natuurijs behaald.

NRC,

Muster versloeg de als zesde geplaatste Chileen Marcelo Rios: 6-3, 4-6, 6-4, 6-1. Het was zijn dertigste achtereenvolgende zege op gravel.

Meppeler Courant,

Alleen een zege op het veld van AA Gent levert landskampioen Club Brugge vanavond [...] de louter symbolische titel van herfstkampioen '96-'97 op.

De Standaard,

Eric Van de Poele heeft een goede zaak gedaan in het Spaans Toerwagenkampioenschap. Met een dubbele zege op het korte circuit van Barcelona nadert onze landgenoot tot op zes punten van leider Jordi Gené.

De Standaard,

Op de vierde speeldag van het Vijflandentornooi zorgde Frankrijk voor een enorme verrassing. In de heilige tempel van Twickenham klopte het voor 78.000 toeschouwers Engeland met 20-23. Voor de Fransen was het de eerste zege op Engelse bodem in tien jaar.

De Standaard,

Toen het Benelux kampioenschap voortijdig binnengehaald was kon Jos zich volledig op het Europese avontuur richten. Het resultaat: twee overtuigende zeges op het circuit van Zolder.

http://www.verstappen.nl/

  • de, een zege op de 50 meter horden en het verspringen
  • de, een zege op de 1500 meter
  • de, een zege op de 3000 meter
  • de, een zege op de slalom

Daniel Komen (20) bekroonde een glorieuze week met een tactische zege op de 5000 meter.

De Standaard,

Alberto Tomba kust de sneeuw na zijn zege op de slalom bij de Wereldbeker in Kitzbühel.

NRC,

De laatste Amerikaanse zege op de 1500 meter in een Wereldbeker dateerde van 14 januari 1989, toen wereldkampioen allround Eric Flaim in Davos als snelste over het (natuur)ijs ging.

De Telegraaf,

Zij volstond in Kerkrade met een zege op de 3000 meter op Elly van Hulst (9.00,99 tegen 9.03,11).

NRC,

Behalve Johnson viel in Reno ook Jackie Joyner-Kersee op met zeges op de 50 meter horden (6,67 en een Amerikaans record) en het verspringen.

NRC,

( sport en recreatie)
  • een zege op punten

Zaterdag was Delibas vrij gemakkelijk tot de halve finales doorgedrongen door een zege op punten (14-3) tegen de Deen Paul Andersen.

NRC,

  • de tiende achtereenvolgende zege op rij
  • twee zeges op rij
  • vier zeges op rij
  • zijn vierde zege op rij
  • zijn vijfde zege op rij
  • zijn zesde zege op rij
  • zijn achtste zege op rij
  • de derde zege op drie wedstrijden
  • zijn derde zege op vier wedstrijden
  • twintig zeges op zesenzestig starts

"Damon is trouwens een geboren winnaar met twintig zeges op zesenzestig starts in de Formule 1", aldus Walkinshaw, die in 1994 als chef-ingenieur van Benetton met Michael Schumacher de wereldtitel pakte alvorens Ligier zijn vroegere glans terug te geven.

De Standaard,

Marc Wilmots pakte met Schalke 04 zijn vierde zege op rij: 2-0 tegen Hansa Rostock.

De Standaard,

Fiorentina rukte naar de zesde plaats op. Het telt 4 punten minder dan Juventus, dat zijn zesde zege op rij pakte: 1-0 tegen Sampdoria.

De Standaard,

Met zijn achtste zege op rij komt Sebastien Tortelli dicht bij het beoogde doel.

De Standaard,

Maaseik haalde inn de EB voor Landskampioenen dinsdagavond zijn derde zege op vier wedstrijden en houdt zijn kansen gaaf op de Final Four.

De Standaard,

Vasser schonk Honda de derde zege op drie wedstrijden.

De Standaard,

GP 250cc. Marnicq Bervoets weet blijkbaar van geen ophouden. Zondag won hij nu ook de GP van Finland. Hij was de beste in de twee reeksen. Het was zijn vijfde zege op rij.

De Standaard,

Bij concurrent Willstätt leidde de trainerswissel [...] wel tot het gewenste schokeffect: twee zeges op rij tegen Schutterwald en Wuppertal.

http://allserv.rug.ac.be/~mmultael/frames1.htm,

In een wedstrijd met twee gezichten rekende DVVA-2 af met angstgegner NFC: 3-2. Het betekende de tiende achtereenvolgende zege op rij voor de krijgers van Ranck.

http://www.dvva.nl/nieuws/03-04/0426.htm

"Ik denk dat we nu met vier zeges op rij eindelijk mogen zeggen dat die zwarte periode definitief achter de rug is."

De Standaard,

Voorzetsel: tegen

  • een zege tegen Frankrijk
  • een zege tegen Nederland
  • zeges tegen Zaïre, Algerije en Egypte
  • een zege tegen de Turken
  • een zege tegen Celtic
  • een zege tegen Harelbeke
  • de zege tegen Courier
  • de zege tegen Léon Legrand

Mario Stanic en maats namen na een zuinige zege tegen de Turken (1-0) gisteren ruimschoots de maat (3-0) van de Denen.

De Standaard,

Ghana, Zuid-Afrika en Zambia plaatsten zich voor de halve finales na logische zeges tegen respektievelijk Zaïre, Algerije en Egypte.

De Standaard,

In 1906 werd Julien Dupont na zijn zege tegen de Franse kampioen Léon Legrand door de Franse boksbond erkend als continentaal kampioen alle categorieën.

http://www.sportchiefs.com/ringside/99121301.htm,

Na de zege tegen Nederland verloren de Rode Duivels van het nietige Saudi-Arabië en begon de herrie.

De Standaard,

Door de zege tegen Courier verdringt Agassi Sampras van de eerste plaats op de wereldranglijst.

De Standaard,

De leiding van Ajax werd na de zege tegen Celtic verweten nauwelijks blij te zijn.

De Telegraaf,

De zege tegen Harelbeke was verdiend, hoewel de bezoekers voor de rust aan de beste kansen kwamen.

De Standaard,

Ook de VS begonnen met een zege tegen Frankrijk.

De Standaard,

Voorzetsel: uit

  • (de achthonderste, de eerste, de grootste, de mooiste) zege uit iemands carrière
  • (de achthonderste, de eerste, de grootste, de mooiste) zege uit iemands loopbaan
  • drie zeges uit x wedstrijden

Bij de mannen staan voorlopig vijf spelers met drie zeges uit evenveel wedstrijden achter hun naam, namelijk Delsemme, Haneveer, Van Velthoven, Devlies en Dury.

De Standaard,

Even verder stond de 25-jarige Thomas Fleischer te glunderen. De Duitser mag zich heel binnenkort aan contractverlenging verwachten. "Makkelijke rit, tegen alle verwachtingen in", lachte hij. "Dit is ongetwijfeld de mooiste zege uit mijn carrière."

De Standaard,

Calleri verhinderde in 1 uur en 42 minuten de achthonderdste zege uit Agassi's carrière.

http://www.tiscali.be/NL/busi/news/news.asp?id=108664,

De 25-jarige Sloveen Andrej Miklavc rukte van de 13de plaats in de eerste manche op naar de eerste in de tweede en behaalde zo de eerste zege uit zijn loopbaan.

De Standaard,

Meer dan 20.000 toeschouwers applaudisseerden en scandeerden luidkeels de naam van Makinen. Tommi bleef er uiterst kalm bij. "Ik denk dat ik hier moeilijk iets kan aan toevoegen. Dit is de grootste zege uit mijn loopbaan", vertelt hij met een brede glimlach op het gelaat.

De Standaard,

De laatste trip naar Nairobi werd een triomftocht voor McRae, die ook de leiding in de WK-stand overneemt. Duizenden wuifden de winnaar toe, die er zelf uitermate kalm onder bleef. "Waarschijnlijk is dit de belangrijkste zege uit mijn loopbaan", aldus de Schot.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • de zege van Ajax
  • de zege van Club Brugge
  • de zege van Dwingelo
  • de zege van Standard
  • de, een zege van Frankrijk
  • de, een zege van Oranje
  • de zege van de Tielenaren
  • de zege van Mitsubishi

Het bleef daarna eenrichtingsverkeer en toen Nwachukwu na een vrijschop van Colling zijn tweede doelpunt aantekende, stond niets meer de zege van de Tielenaren in de weg.

De Standaard,

Bij een nederlaag of een puntendeling van Roemenië en een zege van Frankrijk tegen Israël wordt Frankrijk groepswinnaar.

De Standaard,

Precies twintig jaar na de eerste zege van Mitsubishi in de Safari-rally zorgde de Fin Tommi Makinen voor een nieuwe overwinning.

De Standaard,

Verliezend trainer Giovanni Trapattoni vond de ruime zege van Ajax verdiend.

NRC,

Het duel tussen kop en staart vertoonde een kleiner verschil dan de marge van 32 punten op de ranglijst laat vermoeden. Niet dat de zege van Club Brugge, na een kwartier al 0-2 voor via Claessens en Verheyen, ooit in het gedrang kwam.

De Standaard,

De laatste zege van Oranje dateert uit 1987, 2-1 in Amstelveen.

NRC,

De eerste zege van Standard onder Vandereycken kwam tot stand in een bewogen wedstrijd.

Meppeler Courant,

Toch was de zege van Dwingeloo gezien het vertoond spel wel verdiend.

Meppeler Courant,

  • de zege van Eddy Merckx
  • de zege van Martens
  • de zege van Michael Schumacher
  • zeges van Michael Boogerd en Andrei Tchmile

De zege van Michael Schumacher in de eerste Formule 1-race van het seizoen is overschaduwd door de dood van een race-marshal.

Algemeen Dagblad,

Met overtuigende zeges van Michael Boogerd en Andrei Tchmile in respectievelijk de Brabantse Pijl en de E3-Prijs Harelbeke [...] werden de fans op hun wenken bediend.

De Telegraaf,

Precies 25 jaar na de eerste zege van vader Eddy Merckx in de Ronde van Lombardije deed Axel in dezelfde wedstrijd alweer een opgemerkte stap voorwaarts.

De Standaard,

Aan de zege van Martens gingen een aantal eigenaardige gebeurtenissen vooraf.

De Standaard,

  • de zege van de, een ploeg
  • de zege van de, een thuisclub
  • de zege van de, een thuisploeg
  • de zege van de gasten
  • een zege van het hele team

Gezien het spelbeeld van de tweede helft was de zege van de gasten niet helemaal onverdiend.

Meppeler Courant,

Bij Mitsubishi was men niet minder blij, want eindelijk kon de Japanse firma eens alle trapjes van het podium bezetten. Al kwamen daar wel teamorders aan te pas, om de gemoederen binnen het team te bedaren en Shinozuka de eerste Japanner te maken die de Dakar wint. "Dit is dan ook eerder een zege van het hele team," aldus Henri Magne, de Franse co van lachebek Shinozuka.

De Standaard,

Voor de al voor het veertiende seizoen aan Valthermond verbonden trainer Wim van den Heuvel was de zege van zijn ploeg een hele opluchting.

Meppeler Courant,

Onverwachte maar verdiende eerste zege van de thuisploeg waarin Mitev een leeuwenaandeel had.

De Standaard,

De zege van de thuisclub was verdiend omdat Genemuiden niet alleen het betere van het spel had, maar zich ook meer kansen wist te scheppen.

Meppeler Courant,

  • de eerste zege van het seizoen
  • de zesde zege van het seizoen
  • zijn zesde zege van het jaar
  • de zege van vorig jaar

De V10 van de Ferrari van Michael Schumacher gaf in het begin van de opwarmronde de geest en Damon Hill kon zonder problemen naar zijn zesde zege van het jaar rijden.

De Standaard,

Bij de mannen deed de Kenyaan Josphat Machuka zijn zege van vorig jaar over, voor de Ethiopiër Getaneh Tessema.

De Standaard,

Rivaal Shayne King liet het niet aan zijn hart komen. In het hol van de leeuw pakte de Nieuw-Zeelander autoritair zijn zesde zege van het seizoen.

De Standaard,

Teun Kist werd door de KNVB met onmiddellijke ingang geschorst omdat hij niet over de benodigde papieren beschikt om een vierdeklasser te mogen trainen. Hierdoor was de ploeg de eerste helft niet bij de les. Bovendien viel steun en toeverlaat Teun Mulder al na vijf minuten uit [...]. Desondanks boekte DVSV de eerste zege van het seizoen.

Meppeler Courant,

  • een zege van 5-0

Amper twaalf uur na zijn afscheid bij Oranje, dat hem in Rotterdam met een zege van 5-0 op Luxemburg uitzwaaide, maakte Advocaat donderdag kennis met zijn nieuwe selectie.

Meppeler Courant,

Voorzetsel: voor

  • een zege voor Beerschot
  • een zege voor Bloemendaal
  • een zege voor Club
  • een zege voor Doohan
  • een zege voor de Italiaan Massimiliano Biaggi
  • een zege voor de Spanjaard Fernando Escartin
  • de zege voor Engeland
  • een zege voor Ferrari

Hij keek toe hoe zijn club met 5-1 won van middenmoter Pinoké. Een ruime zege voor Bloemendaal, dat bij vlagen flitsend hockey speelde.

NRC,

Pas tien minuten voor tijd nam Sven Vermant met een 'bom' de laatste twijfels bij de fans van blauw-zwart weg. Geen onverdiende zege voor Club.

De Standaard,

Ondanks een slechte start behaalde de Duitser Michael Schumacher gisteren zijn eerste zege voor Ferrari.

De Standaard,

Masarella wil niet graag aan zijn vroegere uitspraken herinnerd worden, nu juist Brown er met een prachtige foutloze rit in de barrage voor zorgde dat John Whitaker niet eens meer hoefde te rijden. De zege voor Engeland was al veilig gesteld.

NRC,

De Ronde van de Mijnvalleien eindigde in een zege voor de Spanjaard Fernando Escartin.

Meppeler Courant,

De 250 cc eindigde in een zege voor de Italiaan Massimiliano Biaggi.

Meppeler Courant,

Op het circuit van Imola leidde de Australiër na 17 van de 25 ronden, toen de wedstrijd werd afgevlagd wegens overvloedige regenval. Het was de zevende zege voor Doohan, die de tussenstand om het wereldkampioenschap blijft aanvoeren.

De Standaard,

Op basis van wilskracht en enthousiasme een verdiende zege voor Beerschot, want Moeskroen haalde pas na de rust enig niveau.

De Standaard,

  • een zege voor de Australiërs
  • een zege voor de Meppelers
  • een zege voor de heren van Staphorst
  • een zege voor de Tukkers

De ontmoeting van vrijdag met Harderwijk 5 eindigde in een duidelijke zege voor de heren van Staphorst.

Meppeler Courant,

Het was een terechte zege voor de Tukkers, die de wind al na drie minuten mee hadden toen Vennegoor of Hesselink koppend de 1-0 binnenwerkte.

De Telegraaf,

De vijfde en laatste wedstrijd eindigde vandaag in Perth in een zege voor de Australiërs, die 329 runs meer noteerden.

NRC,

Het werd een eenvoudige 9-26 zege voor de Meppelers.

Meppeler Courant,

  • een zege voor de bezoekers
  • een zege voor de gastheer
  • een zege voor de thuisclub
  • een zege voor de thuisploeg

Mariënberg probeerde nog de bakens te verzetten, maar de verdiende zege voor de gastheer kwam nimmer in gevaar.

Meppeler Courant,

Probleemloze zege voor de thuisploeg die een vliegende start nam en Everbeur na tien minuten al een 11-1 aansmeerde. De bezoekers hadden moeite met de Torhoutse service en strandden keer op keer in het stevige Westvlaamse blok.

De Standaard,

Al bij al een makkelijke zege voor de bezoekers.

De Standaard,

Zo kwam het eind van deze spannende en goede wedstrijd met een verdiende zege voor de thuisclub.

Meppeler Courant,

Voorzetsel: zonder

( sport en recreatie; tennis)
  • een zege zonder setverlies

De Kempenaars behaalden opnieuw een zege zonder setverlies.

De Standaard,

Voorzetsel: overig

  • de, zijn eerste zege sinds 5 december
  • de, zijn eerste zege sinds 14 september
  • de, zijn eerste zege sinds drie jaar
  • de, zijn eerste zege sinds meer dan een jaar
  • de, zijn eerste zege sinds september 1991
  • zonder zege sinds eind september

Opdracht volbracht voor Patrick Snijers in de 46ste Omloop van de Ardennen. Zijn eerste internationale zege sinds meer dan een jaar laat hem het debacle van vorige maand in Spa vergeten.

De Standaard,

Albanië won van Moldavië met 3-0. Het was de eerste Albanese zege sinds drie jaar.

NRC,

AS Roma kwam drie punten 'los' van de degradatiezone door het voor klassebehoud al kansloze Lecce te verslaan, 3-0. Voor de Romeinen de eerste zege sinds 5 december.

Meppeler Courant,

De vechtjas uit het wijndorp Cantgrillo behaalde zijn eerste zege sinds september 1991, toen hij de beste was in de Italiaanse Ronde van Romagna.

NRC,

Voor Aalst, dat zeker leek van de eerste zege sinds 14 september, kwam de gelijkmaker aan als een mokerslag.

De Standaard,

AA Gent, zonder zege sinds eind september, stuurde de leiders gisteravond met hun vijfde seizoennederlaag terug naar Sclessin.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • aan de zege denken
  • aan een zege genoeg hebben
  • (niet) aan de zege helpen
  • aan zijn zege overhouden
  • aan een zege terugdenken
  • aan een zege toe zijn
  • (niet, nooit) aan de zege twijfelen
  • aan zijn zege verdienen
  • (niet veel) vreugde beleven aan de zege

Marry, die in competitieverband uitkomt voor het eerste team van de Meppeler Lawn Tennis Club, glimt van trots wanneer ze terugdenkt aan die zege.

Meppeler Courant,

Zelfs als de Mévius wint in de Deutschlandrally (over twee weken), heeft Snijers aan een zege in Roeselare of de Condroz genoeg om zijn achtste landstitel binnen te halen.

De Standaard,

Rubenilson [...] kon Nice niet aan de zege helpen tegen Cannes (0-0) bij zijn rentree, waardoor de Zuid-Franse club voorlaatste blijft.

De Standaard,

Deinze dat zich toen iets te ver terug trok en al dacht aan de zege kreeg het deksel op de neus toen een vrijstaande De Glas zomaar kon binnen trappen.

De Standaard,

De Maastrichtenaren kwamen op voorsprong door Roelofsen, maar goals van Gerritsen en Remie hielpen NAC aan de zege.

NRC,

Muster [...] verdiende aan zijn zege 150 ATP-punten en 43.000 dollar.

De Standaard,

Vroegere elfstedentochtwinnaars moesten het doen met het bekende kruisje, maar Evert van Benthem hield een ton aan zijn zege over.

NRC,

Toen daarna de Nederlandse favoriet bij de oudere paarden, Fulmar Jet, aan de start bleef staan, kwam de overwinning voor het eerst in gevaar. David Morgan moest derde worden om Nederland aan de zege te helpen.

Meppeler Courant,

Na drie nederlagen op rij waren de Darpers ook wel aan een zege toe.

Meppeler Courant,

"De dag daarop klopten wij de Limburgers met dezelfde cijfers maar veel vreugde beleefden wij niet aan de zege."

De Standaard,

"Ik heb nooit getwijfeld aan de zege, ook al had ik nog niet veel referenties in het veldlopen."

De Standaard,

  • bij een zege
  • bij een zege gebaat zijn
  • dicht bij de zege

Bij een zege nadert Havelte dan Uffelte tot op één punt.

Meppeler Courant,

'Alleen bij een zege zijn wij gebaat', laat elftalleider Martin Kollen weten.

Meppeler Courant,

Vooral met zijn forehand prikte Hendrik Dreekmann (nr. 81) diepe bressen in het Boetsch-imago: Dreekmann dicht bij de zege, maar beweeglijke Boetsch dreef de vermoeide Duitser naar de vijfde set.

De Standaard,

  • dankzij de zege
  • dankzij een zege
  • dankzij zijn zege

De Belgische vrouwenploeg promoveert dankzij een zege tegen Zuid-Afrika naar de wereldgroep van de Fedcup, de club van de beste acht tennislanden.

De Standaard,

Dankzij zijn zege in het ATP-tornooi van Hongkong (328.000 dollar) wordt Pete Sampras weer de nummer één van de wereld.

De Standaard,

Bayern had dankzij de zege een voorsprong van twee punten op Kaiserslautern bewaard.

NRC,

  • door de zege
  • door een zege
  • door haar zege
  • door zijn zege
  • door zeges

De vroegere kampioenen Hamburger SV en Kaiserslautern nestelden zich op de gedeelde tweede plaats door zeges in uitwedstrijden.

Meppeler Courant,

Joegoslavië heeft door de zege de koppositie in groep C overgenomen.

Trouw,

De Fransman Alphand veroverde door zijn zege gisteren eveneens de wereldbeker op de afdaling.

NRC,

Door haar zege kwam Maria Mutola in het bezit van vier kilo goud.

NRC,

Inter, middenmoter in Italie, had door een zege de aansluiting met de subtop kunnen handhaven.

NRC,

  • een (klein, groot) aandeel in de zege hebben

Fernandez had zijn aandeel in de zege. Hij was het die aangaf dat verdediger Bruno Ngotty op de 28ste minuut de vrije trap van 35 meter moest nemen.

De Standaard,

Van der Weijden had een klein aandeel in de zege van Van Dijk. Deze verraste de concurrentie [...] door een zwarte badmuts over het hoofd te trekken in plaats van een witte.

De Telegraaf,

Westerveld stopte voor koploper Real Sociedad net als vorige week een strafschop en had daarmee een groot aandeel in de zege op Atletico Madrid: 2-1.

Haagsche Courant,

  • met de zege
  • met een zege
  • met haar zege
  • met zijn zege
  • met zeges
  • met de zege aan de haal gaan
  • met de zege gaan lopen
  • met de zege gaan strijken
  • met een zege bekronen

Met zijn zege in Japan evenaarde Hamilton Ayrton Senna. De Braziliaan won in zijn Formule 1-carrière 41 races en datzelfde geldt nu voor de regerend wereldkampioen.

http://www.nu.nl/formule-1/4133766/verstappen-opnieuw-in-punten-met-negende-plek-in-japan.html,

Na de uitzege in Lommel werd de eerste thuismatch ooit in de hoogste voetbalklasse met een zege bekroond.

De Standaard,

De gebroeders Jan en Godert de Leeuw hielden de eer van Golff Supermarkten hoog in de Ronde van Afferden waar zij respectievelijk als tweede en derde over de streep kwamen na 80 kilometer. Jan van Hattem uit het Limburgse Echt ging met de zege strijken.

Meppeler Courant,

Op de 15 km vrije achtervolging en de aflossing 4 x 10 km was het telkens Daehlie die met de zege ging lopen.

De Standaard,

Zoals reeds zo vaak deze winter wachtte Stefania Statkouvene de laatste meters af om zich te tonen en met de zege te gaan lopen.

De Standaard,

In de 125 cc. klasse werd deze in Borculo zesde en ging in Enter met de zege aan de haal.

Meppeler Courant,

In de ZZ-klasse was het zelfs spannend en ging Jennifer Barelds uit Meppel met de zege aan de haal, dit ondanks een weigering.

Meppeler Courant,

Museeuw drijft verder op topkonditie (met zeges in Koolskamp en Bavikhove).

De Standaard,

Met de zege doet Waregem een uitstekende zaak in de tweede periode.

De Standaard,

Antwerp kan met een zege oprukken naar de 8ste plaats.

De Standaard,

Waren de korte afstanden vooral het domein van Spinter-atleten [...], op de langere afstanden vanaf 4500 meter tot en met de 7500 meter trokken atleten en atletes van andere verenigingen aan het langste eind. Het Spinter-lid Geke Hartsuiker doorbrak deze reeks van overwinningen met haar zege bij de dames 35+.

Meppeler Courant,

  • na de zege
  • na een zege
  • na haar zege
  • na zijn zege
  • na zeges

Kroatië en Italië plaatsten zich in groep 4 na zeges tegen respektievelijk Slovenië (1-2) en Litouwen (4-0).

De Standaard,

Dominique Monami plaatste zich voor de tweede ronde na een zege in twee sets tegen de Argentijnse Paola Suarez (6-0 en 6-2).

De Standaard,

  • naar de zege leiden
  • naar de zege lopen
  • naar de zege rijden
  • naar de zege schreeuwen
  • naar de zege soleren
  • meedingen naar de zege
  • op jacht gaan naar de zege
  • op weg naar de zege (lijken, zetten, zijn)
  • op zoek gaan naar de zege

"Naar ik vernomen heb is er enorm veel interesse van de Lokerse supporters om de verplaatsing mee te maken. [...] Aan hen om ons naar de zege te schreeuwen."

De Standaard,

Cathérine Jacques, brons op het WK voor de junioren, leek op weg naar de zege in de -66, kg toen ze zich in de laatste seconden nog liet verrassen door Sabin Van Crombrugge, niet langer elite nochtans.

De Standaard,

Weah en Roberto Baggio [...] leken Milan twee keer op weg naar de zege te zetten, maar Robbiati en Baiano zorgden voor een 2-2-eindstand.

De Standaard,

'Ik maak me echter op om mee te dingen naar de zege, zeker in een van de drie bovenvermelde klassiekers en ik hoop een accessiet te versieren in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.'

De Standaard,

De definitieve beslissing viel op drie speeldagen van het einde op Daknam, waar Genk op weg leek naar de zege maar door Hans De Schrijver en Remco Torken toch onderuit gehaald werd.

De Standaard,

De goal was in ieder geval goed voor de beladen wedstrijd waarin de Brabanders toch iets geraffineerder, iets geniepiger in de duels waren. Dat illustreerde Mark van Bommel als de beste; de schoonzoon van de Feyenoord-coach was gistermiddag de grote patron en leidde PSV na 15 jaar (!) weer eens naar een zege in De Kuip.

De Telegraaf,

Grootste verrassing kwam wellicht van Bert Boulanger, die in z'n eerste 400m uit z'n loopbaan meteen naar de zege in de B-serie liep en een 2de totaalplaats liet optekenen!

http://www.dcla.be/Zomer03-1.html,

Na de gelijkmaker van de Nederlander ging Barcelona, dat nog nooit in de Spaanse competitie een punt verloor aan Logrones, vergeefs op jacht naar de zege.

Meppeler Courant,

Shearer zette de thuisploeg in de eerste helft wel op weg naar de zege, maar na rust presteerde het team van Terry Venables ondermaats.

De Standaard,

Ook na de rust was het Kortrijk dat het nadrukkelijkst op zoek ging naar de zege.

De Standaard,

De neo-prof van het Italiaanse Refin-team soleerde een dag later naar de zege.

Meppeler Courant,

De Schot telde vier minuten voorsprong en kon eigenlijk rustig naar de zege rijden.

De Standaard,

Welke wereldkampioen zou al die inspanningen opbrengen om een simpele ploegmaat in volle finale naar de zege te leiden?

De Standaard,

  • de strijd om de zege
  • om de zege spurten
  • om de zege strijden
  • meedingen om de zege
  • meestrijden om de zege

Ook Erwin Vervecken bleek vorig weekend goed in vorm en zou op dit vlakke parcours zeker meedingen om de zege.

http://www.zonien.com/superprestige/wereldbeker/wortegem-petegem.htm,

Vorig seizoen mochten Rominger en Berzin ondervinden dat meestrijden om de zege in Italië onvermijdelijk een tol vragen in de Ronde van Frankrijk.

De Standaard,

"Misschien walsen Janssens en Vervecken binnen twee weken zo over me heen. Ook zij zijn heel goede crossers. Ik had het er vanmorgen nog over met Marc. Die wou wel graag met mij om de zege spurten."

De Standaard,

De strijd om de zege was meteen beslecht want Bervoets zonderde zich stilaan af. Een ontgoochelde Vohland moest ook nog Stefan Everts voorbij laten.

De Standaard,

Goede prestaties werden er geleverd door de jongste jeugd van de Meppeler atletiekvereniging De Sprinter tijdens baanwedstrijden in Hoogeveen. Bij de jongens pupillen B (1000 meter) waren het Jasper Sinnema en Robbert Popken, die om de zege streden.

Meppeler Courant,

Jacky Martens kwam plots als eerste boven met Shayne King in zijn wiel. Een weinig verder volgde Johansson en dan was het even bang wachten op Smets. Die kwam gelukkig nog als vierde boven maar zou voor de rest geen rol meer spelen in de strijd om de zege.

De Standaard,

  • ondanks de, een zege

HGC blijft ondanks de zege op de vijfde plaats.

NRC,

Bon Ami en King Darco kregen respectievelijk 12 en 16 strafpunten. "Goede training met het oog op Jumping Brussel", klonken beiden - ondanks een zege en een pak goede klasseringen in de nevenwedstrijden - gemaakt vrolijk.

De Standaard,

Het scherpe is duidelijk uit het spel van de Henegouwers verdwenen. Dat bleek veertien dagen geleden op Staaien reeds, het werd vorige zaterdag, ondanks de zege tegen Genk, en nu vrijdagavond [...] bevestigd.

De Standaard,

  • op de zege (geen) aanspraak kunnen maken
  • weinig op de zege vallen aan te merken
  • op de zege niet afdingen
  • op de zege niets afdingen
  • er valt op de zege niets af te dingen
  • op de zege afgaan
  • op de zege afstevenen
  • op een zege hopen
  • hoop op de zege
  • een kans op de zege
  • kansen op de zege
  • recht op een zege hebben
  • zege op zege binnenhalen

Iedereen in de tweede klasse herinnert zich de degradatiestrijd van vorig seizoen tussen Leeuwarden en PW: beide ploegen haalden zege op zege binnen en achterhaalden daarmee bijna de middenmoters, waaronder ook Meppel.

Meppeler Courant,

Arcarons verloor gisteren alle hoop op de zege. Wegens een verdronken KTM. De uitleg klinkt wat raar in een woestijnraid, maar de rivier die gisteren moest worden doorwaad brak de tweede van de stand inderdaad zuur op.

De Standaard,

New Delhi hoopt op overtuigende zege van Nationale.

De Standaard,

Simpson, die de gehele tweede helft scorend niet aanwezig was, bracht Byte nog wel dicht bij Donar (85-82) maar op de zege van de Groningers viel niets af te dingen.

Meppeler Courant,

Lierse, dat zonder Menzo en Rudy aantrad, moest tot het eindsignaal alle zeilen bijzetten, maar toch viel op de zege van geel-zwart weinig aan te merken.

De Standaard,

De favorieten Bontempi-Coutelle-Morrison stevenden met hun Kawasaki ZXR750R probleemloos op de zege af.

De Standaard,

Het team van trainer Jeroen Willemsen was over de hele wedstrijd genomen de betere ploeg en had het meeste recht op een zege.

Meppeler Courant,

"Ik meen dat Germinal de enige ploeg was die aanspraak kon maken op de zege."

De Standaard,

Verschillen in rating betekenen dat de speler met hogere Elo meer kansen op zege heeft dan de lagere geklasseerde.

http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2224/schaak.html

Simons ging op de zege af en de anderen begrepen dat er niet mocht worden getreuzeld met zoveel talent in de achtervolging.

De Standaard,

"Ik dacht dat op onze zege niets viel af te dingen."

Meppeler Courant,

"Kon ik op kop weg dan zou ik mijn kans op de zege gaan."

De Standaard,

Op geen enkel ogenblik konden de Welshmen aanspraak maken op de zege.

De Standaard,

Want beide ploegen konden geen aanspraak maken op de zege.

Meppeler Courant,

  • (iemand, een ploeg) van de zege afhouden
  • (iemand, een ploeg) van de zege houden

Tussenin zorgde ze wel voor een nieuwe Belgische besttijd op de 100 m vlinder [...]. Dit was echter niet voldoende om de Roemeense Loredana Zizu van de zege te houden (1:02.64).

De Standaard,

Even tegenpruttelen via Trochs was niet voldoende om de West-Vlamingen van de zege te houden.

De Standaard,

De witte woede was hoe dan ook onvoldoende scherp om een homogeen Zonhoven van de zege te houden.

De Standaard,

  • voor de zege gaan
  • voor de zege knokken
  • voor de zege meespelen
  • voor de zege rijden
  • voor de zege sprinten
  • voor de zege spurten
  • voor de zege vechten
  • (iets) voor haar, zijn zege krijgen
  • voor de zege gaan
  • voor de zege in aanmerking komen
  • voor de zege zorgen
  • goed zijn voor de zege
  • goed voor een zege
  • niet voldoende voor de zege blijken
  • voldoende voor de zege
  • meespelen voor de zege
  • voor de zege uitgeschakeld worden
  • de basis voor zijn zege leggen
  • favoriet voor de zege
  • kandidaten voor de zege

"In alle geval hebben we hard gevochten voor de zege en de thuisploeg goed opgevangen."

De Standaard,

Véronique Collard staat niet voor de achtste keer op de palmares van de veldloop in Grimbergen. Een val maakte voortijdig een einde aan haar duel met Anja Smolders. Bij de mannen werd er tot op de meet geknokt voor de zege.

De Standaard,

Onze roeiers werken vandaag hun B-finales af. Een troosting, maar met name Anelies Bredael ligt erop gebrand haar carrière in schoonheid af te sluiten. "Ik ga voor de zege", stelde de 31-jarige Willebroekse resoluut.

De Standaard,

Ook tijdens de Wereldbekerfinale die volgende maand in Hollywood plaatsvindt, is Van Grunsven met Olympic Bonfire favoriet voor de zege.

NRC,

Lachend toeschouwer van dit alles was uiteraard Grégoire de Mévius. Hoewel het verschil met Loix al bijna vijf minuten bedroeg, haalde de groep N-wereldkampioen van '90 en '92 in Hoei de eerste Belgische bekroning van zijn carrière binnen. "Ik had hier natuurlijk graag meegespeeld voor de zege, maar pech besliste er anders over," aldus de Namenaar.

De Standaard,

"Uit een vijftal mogelijkheden scoorden ze driemaal, goed voor een zege met overdreven cijfers."

De Standaard,

"In alle geval hebben we hard gevochten voor de zege en de thuisploeg goed opgevangen."

De Standaard,

Wie in het vuur van de strijd, of om een voordelige slag te maken, zo'n grens overschrijdt, kan door een protest strafpunten oplopen en daarmee voor de zege worden uitgeschakeld.

http://web.inter.nl.net/users/skutsje-elisabeth/wregels.htm

Hoewel Haarhuis twee jaar geleden in Barcelona bewees tot grootse daden in staat te zijn in het Davis-Cuptoernooi [...], opereert hij in de luwte zodra Krajicek meedoet. Dan moet de kopman [...] immers twee punten binnenhalen in zijn enkelspelen en is één overwinning in de drie andere partijen al voldoende voor de zege.

NRC,

Ook tijdens de Wereldbekerfinale die volgende maand in Hollywood plaatsvindt, is Van Grunsven met Olympic Bonfire favoriet voor de zege.

NRC,

"Spannende rally's als in Spa, met vijf kandidaten voor de zege, kunnen het hele jaar door."

De Standaard,

Een rit die bovendien goed was voor de zege in het eerste internationale parcours van het 32e ICHI Meppel.

Meppeler Courant,

Jardel en Paulo Nunes zorgden voor de zege van de houder van de Copa Libertadores.

Meppeler Courant,

Olympisch kampioen Waldner legde de basis voor de zege met twee enkelspeloverwinningen tegen Legoût en Eloi.

De Standaard,

De 20-jarige Sven Nijs werd knap zesde [...]. Voor de zege kwam hij nog niet in aanmerking, maar hij leverde wel een opgemerkte strijd met Van der Poel.

De Standaard,

Op Daknam vijf maanden geleden gingen twee ploegen voor de zege, maar stond het plaatselijke Sporting vooraan te scherp voor zijn gast.

De Standaard,

Loroupe liep vervolgens ruim anderhalve minuut uit. De overwinning leidt waarschijnlijk weer tot uitbreiding van de veestapel van de Afrikaanse. Een jaar geleden kreeg zij als beloning voor haar zege van de Kenyaanse regering negen koeien, zestien schapen en enkele hectaren land.

Meppeler Courant,

Aanvankelijk zou Funaki alleen in de minder aansprekende Europa-Cupwedstrijden springen. Het jonge talent houdt zich alleen met schansspringen bezig [...]. Voor zijn zege in Innsbruck krijgt hij ruim 13.000 gulden.

NRC,

'Het gekibbel in mijn ploeg werd zo erg, dat ik besloot zelf voor de zege te rijden.'

http://members.chello.be/cr26150/rl/nl_historiek.html,

Had het verweer zich achter hem wat beter georganiseerd, dan zou Tom Steels allicht een derde ritoverwinning op rij hebben verworven. Nu schoot de Waaslander veertien seconden tekort om voor de zege te spurten.

De Standaard,

'Ik voel me in staat om de koers te maken en mee te spelen voor de zege.'

De Standaard,

De Zweedse wereldkampioen pakte in zijn voorrondewedstrijd tegen Weyenburg uit met een reeks van 23 en deed in zijn kwartfinalepartij tegen Raymond Ceulemans haast even goed. Een serie van 17 bleek echter niet voldoende voor de zege.

De Standaard,

Bij de mannen werd er tot op de meet geknokt voor de zege.

De Standaard,

'Het was niet mijn bedoeling te sprinten voor de zege.'

NRC,

  • zonder zege

AA Gent, zonder zege sinds eind september, stuurde de leiders gisteravond met hun vijfde seizoennederlaag terug naar Sclessin.

De Standaard,

Barcelona heeft een einde gemaakt aan een zwakke periode zonder zege.

NRC,

Bayer Leverkusen verloor voor de tweede keer op rij thuis in het Ulrich Haberland-stadion en is al zes duels zonder zege.

Meppeler Courant,

Nadat donderdag met 0-2 werd gewonnen bij Benfica in de heenwedstrijd van de kwartfinales om de Europese beker voor bekerwinnaars, maakte de club uit Firenze een eind aan een reeks van zeven competitiewedstrijden zonder zege.

De Standaard,

met substantief ervoor


  • het aantal zeges
  • een berg zeges
  • het recordaantal zeges

Bij de laatste Tour de France, waarin Lance Armstrong het recordaantal zeges op zes bracht, lanceerde zijn kledingsponsor Nike de bandjes.

de Volkskrant,

De 27-jarige postbode uit Gerwen is nauwelijks eraf te rijden en gezegend met een stel rappe benen. Een recept dat garant staat voor een berg zeges.

De Limburger,

Björn Renty verjoeg met een krachtig kopbaldoelpunt de hardnekkige nul achter het aantal zeges die Cercle Brugge dit seizoen maar niet van zich af leek te schudden.

De Standaard,

Roger de Vlaeminck is ongetwijfeld 'Monsieur Paris-Roubaix'. De Belg won de koninginneklassieker vier keer [...]. De Vlaeminck wordt wat het aantal zeges betreft gevolgd door vijf renners, die allen driemaal triomfeerden.

NRC,

met telwoord ervoor


  • een, de, haar, zijn eerste
  • een, de, haar, zijn tweede
  • een, de, haar, zijn derde
  • een, de, haar, zijn vierde
  • een, de, haar, zijn vijfde
  • een, de, haar, zijn zesde
  • een, de, haar, zijn zevende
  • een, de, haar, zijn achtste
  • een, de, haar, zijn negende
  • een, de, haar, zijn tiende
  • een, de, haar, zijn achthonderste
  • een, de, haar, zijn duizendste zege
  • 10.000 zeges
  • vijf zeges
  • zes zeges

De Duitse voormalige wereldkampioen bij de pikeurs Heinz Wevering (hij boekte meer dan 10.000 zeges en is nog steeds actief in de drafsport).

Meppeler Courant,

Barcelona deed het eveneens goed door ruim te winnen van Zaragoza, 4-1 [...]. Het was de duizendste zege in de competitie voor Barca.

NRC,

Calleri verhinderde in 1 uur en 42 minuten de achthonderdste zege uit Agassi's carrière.

http://www.tiscali.be/NL/busi/news/news.asp?id=108664,

Vorige week verloor Barça opnieuw, nu van landskampioen Valencia (2-4). En gisteren volgde de achtste nederlaag. In negentien duels werden daar maar zes zeges en vijf gelijke spelen tegenovergesteld.

Haagsche Courant,

Hier vertrekken ruim zestig renners waaronder een groot aantal cracks: Bart Boom (boekte dit seizoen zes zeges), Marcel Luppes (zes zeges), Tonnie Teuben (vijf zeges), Arjen Vinke (zes overwinningen) en Tino Hazelhoff (drie overwinningen).

Meppeler Courant,

Voor het Engelse nationale rugbyteam was het slechts de tweede zege in zes wedstrijden.

De Standaard,

Het Sporting van Mambour kan, na een tweede zege op rij, met gerust gemoed het komend seizoen voorbereiden.

De Standaard,

De eerste zege van Standard onder Vandereycken kwam tot stand in een bewogen wedstrijd.

Meppeler Courant,

Op het eerste matchpunt, 6-3, sloeg Krajicek toe en behaalde hij zijn eerste zege op de Amerikaan.

NRC,

Bij de vrouwen kregen we een spannend duel tussen de Kenyaanse Tecla Lorupe, die in New York een derde zege wil behalen, en de Ethiopische Derartu Tulu.

De Standaard,

Maar bondscoach Frank Rijkaard kreeg veel meer van de internationals. En dan niet alleen de 2-1 overwinning, al kwam deze derde zege in zestien oefeninterlands onder Rijkaard prima uit in het laatste optreden in eigen land voor het EK.

De Telegraaf,

Met zijn vierde zege van het seizoen verstevigde Pete Sampras in de Japanse hoofdstad Tokyo zijn leidende positie op de wereldranglijst ten nadele van de Oostenrijker Thomas Muster.

De Standaard,

De prima reeks wedstrijden die Oranje onder coach Advocaat vorig jaar afwerkte, werd tegen de Argentijnen voortgezet met de zevende zege in successie.

De Telegraaf,

Cipollini [...] pakte zijn tiende zege van het seizoen.

De Standaard,

Niemand bleef dus over om Schumacher van zijn negende zege in 1995 te houden.

De Standaard,

Op de 5000 meter bleef Ritsma ongeslagen. Hij boekte zijn vijfde zege op rij.

NRC,

Na de achtste zege van het seizoen hees Monaco zich met 29 punten op gelijke hoogte van Paris Saint-Germain.

De Standaard,

Na de zesde zege van het seizoen schoof Maritimo naar een met Leça gedeelde tiende plaats op.

De Standaard,

Drie dagen voor de Europese confrontatie met Club Brugge hield Schalke 04 een geslaagde repetitie op de zestiende speeldag van de Duitse competitie. De club uit Gelsenkirchen won met 2-3 bij rode lantaarn SC Freiburg en rukte na haar zesde zege van het seizoen naar de achtste plaats op.

De Standaard,

Gent realiseerde met de 94-84-winst tegen Den Bosch een eerste doelstelling: met een zesde zege in tien wedstrijden, een derde plaats in de E-poule en een kwalificatie voor de 1/16de finale in de Eurocup afdwingen.

De Standaard,

Bell had zijn zesde zege op Le Mans kunnen behalen.

Meppeler Courant,

met bezittelijk voornaamwoord


  • mijn zege
  • haar zege
  • zijn zege
  • hun zege

De vijfde speeldag heeft geen verrassingen gebracht: het leidersduo Charleroi en Oostende haalde het moeiteloos. Achtervolgers Houthalen, Leuven en Aalst blijven na hun zege aanklampen.

De Standaard,

Door haar zege kwam Maria Mutola in het bezit van vier kilo goud.

NRC,

Erik Kort is al zeker van de eindoverwinning in de Schakel na zijn zege gisteren.

Nieuwsblad van het Noorden,

Jim Courier completeerde de laatste vier door zijn zege op de jonge Zweed Enqvist: 6-2 en 6-4.

NRC,

Na haar zege op Lobron en de remise tegen Benjamin staat ze na drie ronden op 50 procent.

Meppeler Courant,

"De Omloop Het Volk was voor mij een erg belangrijke overwinning", denkt Ballerini terug aan de ontknoping met Tsjmil en Van Hooydonck. "Ik had mijn zege op zak en dat gaf me de nodige rust."

De Standaard,

"Door mijn zege begon Zoran een stuk rustiger aan zijn partij tegen Karlsson".

De Standaard,

met onbepaald voornaamwoord


  • deze, die ene zege
  • de ene na de andere zege binnenrijven

"Ik won eerder al dertien koersen, maar dat weegt niet op tegen deze ene zege in een wereldbekerwedstrijd voor eigen volk."

De Standaard,

Toch is er één atlete die nog niet verslagen werd door een andere landgenote van de winter. En die atlete heet niet Renders, maar wel Anja Smolders. De Duffelse liet de Crosscup links liggen, maar reef de ene zege na de andere binnen.

De Standaard,

"Als ik mag kiezen: enkele overwinningen in plaats van die ene zege in 1996."

De Standaard,

voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • Antwerps zege

In de veertig resterende minuten belandden de betere scoringsmogelijkheden [...] telkens in de grijpgrage en klemvaste armen van Aleksander Klak. Die keepte, net als de week voordien op KV Mechelen, een foutloze partij en stelde op die manier Antwerps zuinige zege veilig.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een zege of een prestatie

Museeuw is onze beste renner van het ogenblik. Geniet hij van het sterrendom? "Ik geniet van een zege of van een prestatie. Niet van mijn status als Bekende Vlaming. Omdat ik besef dat het vergankelijk is."

De Standaard,

overig


  • geen zege

"Dit is geen zege om trots op te zijn. Het was onze minste match van de vier", aldus Eric Gerets.

De Standaard,

Hij staat derde in de voorlopige tussenstand, Peter Johansson. Een positie opgebouwd uit een opvallend regelmatig optreden. Telkens in de voorste gelederen, bij herhaling al eens een podiumplaats, maar nog geen zege. In de in het Duitse Reil gereden GP van Luxemburg was het eindelijk roos.

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zege 1.3

(formeel)

overwinning in de politiek, meestal bij een verkiezing, soms ook bij een stemming in het parlement; ook: overwinning van personen, instellingen of een stroming in de politiek door het aanwenden van politieke invloed

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.1 : 1.3

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zege…

is een resultaat

  • [Doel of bestemming] wordt nagestreefd met het doel om politieke macht te verwerven
  • [Betrokkene] wordt behaald door een politicus of een politieke partij
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een politieke strijd, een strijd om de politieke macht als oorzaak
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot vreugde bij de overwinnaar; leidt tot verdriet of teleurstelling bij de verliezer
  • [Waardering] wordt als gunstig beschouwd voor de overwinnaar en als ongunstig voor de verliezer
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een overwinning in een politieke strijd, vooral bij verkiezingen

Algemene voorbeelden


In het parlement zal deze islamitisch-fundamentalistsche partij 158 van de 550 zetels bezetten. Vier keer meer dan de 38 die ze er al had. Een zege die het sekuliere en pro-westerse karakter van Turkije ondergraaft, zoniet aan het wankelen brengt.

De Standaard,

Gennady Zjoeganov, de communistische rivaal van Jeltsin voor de tweede ronde, kreeg slechts een lauwe respons op zijn aankondiging dat hij in geval van zege een brede coalitie zal vormen.

De Standaard,

Volgens de Nederlandse leider der liberalen is het al lang geen vraag meer òf de liberale overwinning aanstaande is. De zege is er al, zegt Bolkestein keer op keer. De verkiezingen voor de provinciale staten van vier jaar geleden ging de VVD in met de leuze 'Er gaan steeds meer stemmen op voor het liberalisme'.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de, een zege behalen
  • de, een zege boeken
  • de, een zege claimen
  • de, een zege erkennen
  • de, een zege nodig hebben
  • de, een zege opeisen
  • de, een zege opleveren
  • (iemand) de zege geven

Milosevic erkent zege oppositie. De Servische president, Slobodan Milosevic, heeft de overwinningen van de oppositie in de gemeenteraadsverkiezingen van 17 november dinsdag uiteindelijk toch erkend.

De Standaard,

Zedillo eist zege op bij stembus in Mexico.

NRC,

Eind 1991 daagde hij de toenmalige premier Hawke voor de tweede keer binnen een jaar uit. Keating slaagde, omdat de kansen van de uitgebluste Hawke om de verkiezingen voor de vijfde achtereenvolgende keer winnend af te sluiten door de Laborparlementsleden te klein werden geacht. Met een werkloosheid van meer dan elf procent lijkt Labor het niet te verdienen om weer een zege te boeken.

NRC,

Ze besloot het rapport pas te laten uitgeven na de parlementsverkiezingen zondag - die een zege opleverden voor de konservatieve oppositie.

De Standaard,

De Servische regering geeft nu toe dat de oppositiebeweging Zajedno de zege behaalde in drie steden. Maar in zes andere steden houdt de socialistische regeringspartij vast aan de overwinning.

De Standaard,

Met 51,75 procent van de stemmen versloeg president Levon Ter-Petrosjan van Armenië zijn rivaal Vazgen Manoekjan, die 41,29 procent behaalde. Dat blijkt uit de officiële eindresultaten van de presidentsverkiezingen van 22 september die zondag door de centrale verkiezingscommissie werden bekendgemaakt. De aanhangers van Manoekjan hadden geprotesteerd tegen voorlopige resultaten die Ter-Petrosjan de zege hadden gegeven. Ze zeiden dat er geknoeid was en dat Manoekjan de winnaar was.

De Standaard,

Bush claimde gisterochtend de zege en benoemde zijn running mate Dick Cheney, die vorige week door een lichte hartaanval werd getroffen, tot 'kabinetsformateur'.

De Telegraaf,

Ook bij de stembusslag zondag zal zijn liberale Partido Social Democrata (PSD) de zege behalen.

De Standaard,

Op grond van dat summiere gegeven lijkt het akkoord een duidelijk compromis waarin Tudjman een belangrijke zege heeft behaald, maar waarin hij een even belangrijke concessie heeft moeten doen.

NRC,

Slobodan Milosevic, de president van Servië, heeft zondag bij de parlementsverkiezingen een zege nodig om zijn greep op Joegoslavië te verzekeren.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een belangrijke zege
  • een comfortabele zege
  • een communistische zege
  • een electorale zege
  • een grote zege
  • een holle zege
  • een kleine zege
  • een krappe zege
  • een mooie zege
  • een parlementaire zege
  • een rechtse zege
  • een socialistische zege
  • een wereldwijde zege
  • een zekere zege

De Israëlische beurs reageerde meteen negatief op de zo goed als zekere zege van Netanyahu. De aandelen kelderden met tegen de vijf procent.

De Standaard,

Daarin trekt Debray [...] pittig van leer tegen de zelfgenoegzaamheid waarmee spraakmakend links zich steeds weer vergiste. Het zag in de jaren vijftig en zestig de onafwendbare zege van het socialisme komen, en zag een kwarteeuw later, zonder verpinken, de even onafwendbare wereldwijde zege van de demokratie uitbreken.

De Standaard,

Blair ziet in een socialistische zege in Staffordshire het definitieve bewijs dat zijn Nieuw Labour overal aanslaat, ook in de traditioneel conservatieve bolwerken.

De Standaard,

President Oscar Luigi Scalfaro, die niet hoog oploopt met Berlusconi, kan die moeilijkheden met het gerecht bij een rechtse zege [...] inroepen om een andere formateur aan te duiden.

De Standaard,

Het valt overigens op dat de partij van de verlating van de instapleeftijd van tweeënhalf naar drie jaar nu geen werk maakt. Iedereen weet wel dat de uitvoering veel voorbereiding vraagt, maar het was toch een parlementaire zege, en de kleuterleidsters zijn er blij mee.

De Standaard,

De Awami Liga van Hasina Wazed voerde toen aan dat er geen eerlijke verkiezingen mogelijk waren zolang Khalida Zia van de BNP (Bangladesh Nationalistische Partij) premier bleef. De BNP won natuurlijk, maar dat was een holle zege.

De Standaard,

Zo zijn de Amerikanen erg beducht voor een mogelijke electorale zege van ayatollah Mohammed Baqir Hakim, die een fel anti-Amerikaans en pro-Iraans betoog houdt.

De Morgen,

De Israëlische regering heeft gisteren drie moties van wantrouwen met 56 tegen 47 stemmen overleefd. Ondanks deze comfortabele zege was er vanmorgen nog geen uitzicht op een oplossing voor de door de orthodoxe Shas-partij veroorzaakte regeringscrisis.

NRC,

Op grond van dat summiere gegeven lijkt het akkoord een duidelijk compromis waarin Tudjman een belangrijke zege heeft behaald, maar waarin hij een even belangrijke concessie heeft moeten doen.

NRC,

Toen de Doema vorige week de opheffing van de Sovjetunie ongeldig verklaarde, maakte Jeltsin onmiddellijk veel misbaar over het gevaar dat een kommunistische zege zou inhouden voor Ruslands relaties met de buitenwereld.

De Standaard,

Een meerderheid van de bevolking uit de voormalige Sovjetstaten verwelkomde de krappe zege van Jeltsin over zijn communistische rivaal Zjoeganov.

De Standaard,

Volgens de voorlopige uitslagen zijn de verkiezingen uitgelopen op een grote zege voor voormalige bureaucraten, communisten en fabrieksdirecteuren.

NRC,

De veerkracht die hen precies om tien uur woensdagavond, toen een tv-prognose Peres een kleine zege beloofde, aan het dansen en zingen had gebracht, was gebroken door de echte uitslag die op een kleine zege van Likoed-leider Benjamin Nethanyahu wees.

De Standaard,

Met een bosje bloemen en een bedankkaartje van iemand die ze helemaal niet kende, wandelde het VVD-Kamerlid Verbugt gistermiddag de vergaderzaal van de Tweede Kamer uit [...]. Een gezamenlijke motie van haar en CDA'er Reitsma die het kabinet moest afhouden van zijn plannen met de A73, had het met één stem verschil gehaald. Aan de uitgang van de zaal schudden enkele partijgenoten haar enthousiast de hand. Het was een nipte, maar mooie zege, vonden ze.

NRC,

Zo zijn de Amerikanen erg beducht voor een mogelijke electorale zege van ayatollah Mohammed Baqir Hakim, die een fel anti-Amerikaans en pro-Iraans betoog houdt.

De Morgen,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een daverende zege
  • een klinkende zege
  • een overtuigende zege
  • een overweldigende zege

Het moet voor Arafat een waarschuwing zijn dat Hamas pas een overweldigende zege behaalde bij de verkiezingen voor de bond van verpleegsters.

NRC,

Een overtuigende zege van Farooq Abdullah zou een economisch herstel moeten mogelijk maken.

De Standaard,

Velen menen dat de oppositie onder leiding van de bejaarde ex-filmster Rama Rao zijn daverende zege daar had te danken aan de belofte om zwaar gesubsidieerde rijst te verstrekken voor een prijs van slechts twee rupees (twaalf cent) per kilo.

NRC,

Premier Shimon Peres van Israël kan rustig slapen. Niet alleen Israëls nationale waarzegster, maar ook de laatste opiniepeilingen voorspellen hem een klinkende zege bij de verkiezingen van 29 mei.

De Standaard,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • de, een verwachte zege

Het kamp van president en kandidaat Boris Jeltsin heeft goede redenen om na een verwachte zege van Jeltsin toch met de communisten te regeren.

De Standaard,

Ook met de verwachte zege van Jeltsin in de tweede ronde, loert het despotisme om de hoek.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • een zege bij de presidentsverkiezingen
  • een zege bij de verkiezingen

Met het opstappen van de populaire Mrema werden alle politieke kaarten opnieuw geschud: de CCM weet zich niet meer verzekerd van een zege bij de presidentsverkiezingen en zal voor het eerst in haar bestaan moeten vechten voor een overwinning.

NRC,

Premier Shimon Peres van Israël kan rustig slapen. Niet alleen Israëls nationale waarzegster, maar ook de laatste opiniepeilingen voorspellen hem een klinkende zege bij de verkiezingen van 29 mei.

De Standaard,

Maar het politiek proces dat president Liamine Zeroual op gang bracht na zijn verrassende zege bij de presidentsverkiezingen van 16 november zal volgens Ali Rachedi tot niets leiden.

De Standaard,

Voorzetsel: in

  • de zege in de presidentiële verkiezingen
  • de zege in de Statenverkiezingen

Arnoldo Aleman, de welvarende zakenman die zo goed als zeker de zege in de Nicaraguaanse presidentiële verkiezingen binnen heeft, is een corpulente rechtse populist met als missie zijn oude vijanden, de linkse sandinisten, te verslaan.

De Standaard,

Deze week bereikte [...] het liberalisme een swingend hoogtepunt met de zege in de Statenverkiezingen. "We've got the power", schreeuwde een uitzinnige menigte HEAO-verlaters op aangeven van hun held Gordon.

NRC,

Bijna drie jaar geleden moest de 45-jarige Lucio Gutierrez naar de gevangenis omdat hij aan een coup tegen de toenmalige president Jamil Mahuad had deelgenomen. Over anderhalve maand neemt de oud-kolonel zijn intrede in het presidentiële paleis in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito, na zijn zege in de verkiezingen zondag op de bananenmagnaat Alvaro Noboa.

De Telegraaf,

De Ulivo bood na haar zege in de verkiezingen van 21 april de verliezende rechterzijde het voorzitterschap van de Senaat aan.

De Standaard,

  • de zege in veertien steden

President Milosevic bleef ijskoud bij de recordbijeenkomst in Belgrado. In zijn nieuwjaarstoespraak voor de Servische staatstelevisie stelde hij koeltjes dat het "jaar goed was gebruikt, zelfs als je de binnen- en buitenlandse obstakels van de laatste paar maanden in rekening brengt". Die "obstakels" doken op toen Milosevic aan de oppositie de zege in veertien steden ontnam bij de lokale verkiezingen van 17 november.

De Standaard,

Voorzetsel: tegen

  • de zege tegen het rechtse blok

"Maar ja, we namen onze verantwoordelijkheid op. Elders wordt tenslotte aan christen-democraten gevraagd om voor de communistische kandidaat te stemmen, en dat ligt ook wel gevoelig. Door ons akkoord met de Ulivo maken wij de zege tegen het rechtse blok mogelijk. Het levert de Ulivo en ons toch honderd zetels op die zouden verloren gaan indien we elkaar zouden bekampen."

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • de zege van Benjamin Nethanyahu
  • de zege van Jacques Chirac
  • de zege van Jeltsin
  • de zege van Shimon Peres
  • de zege van Stojanov
  • de zege van Zjoeganov

De plannen van aftredend premier Keating om Australië los te maken van de Britse monarchie en tegen 2001 een republiek in te stellen, krijgen een zware klap door de uitspraak van de kiezers. De republikeinse beweging zat zondag in zak en as over de zege van Howard. Die geldt als een overtuigd monarchist, maar erkende de sterkte van de republikeinse beweging.

De Standaard,

Een zege van Jeltsin maakt de toekomst van Rusland nog niet voorspelbaar. Dat geldt ook in geval van een, minder waarschijnlijke, zege van Zjoeganov.

De Standaard,

Lebed vindt ook dat sommige buitenlandse culturele invloeden moeten geweerd worden. Het deed denken aan uitspraken van Chinese leiders over de strijd tegen "culturele vervuiling". Daarmee wordt de twijfel steeds groter aan wat een zege van Jeltsin zou betekenen.

De Standaard,

De zege van Stojanov en zijn Unie van Democratische Krachten (SDS) betekent een bittere nederlaag voor de regerende ex-communisten van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) van Marazov.

De Standaard,

De Arbeidspartij had zich groots opgemaakt voor vieren van het feest van de zege van premier Shimon Peres die volgens de opiniepeilingen "zeker" was.

De Standaard,

De veerkracht die hen precies om tien uur woensdagavond, toen een tv-prognose Peres een kleine zege beloofde, aan het dansen en zingen had gebracht, was gebroken door de echte uitslag die op een kleine zege van Likoed-leider Benjamin Nethanyahu wees.

De Standaard,

De socialist Mitterrand werd president. Die premisse was in februari 1981 echter niet zo gek. Ze was gebaseerd op publieke-opiniepeilingen. Maar kennelijk hebben zich in de twee maanden daarna verschuivingen in die Franse publieke opinie voorgedaan. De les die we daaruit kunnen trekken, is dat de zege van Jacques Chirac, die nu voorspeld wordt op grond van zulke peilingen, nog niet vaststaat.

NRC,

  • de zege van de Arbeiderspartij
  • de zege van de ex-communisten
  • de zege van de Moslim Liga
  • de zege van de oppositie
  • de zege van de Volkspartij
  • een zege van nationalisten en communisten
  • de zege van Leefbaar Rotterdam
  • de zege van Likoed

Kan de zege van de democratische oppositie in Belgrado soelaas brengen?

De Standaard,

Zo'n zware en bloedige klap net voor het Israëlische volk op 29 mei naar de stembus gaat, zou de verkiezing van Shimon Peres tot premier en de zege van zijn Arbeidspartij ernstig in gevaar hebben gebracht.

De Standaard,

Sommige kringen in het Kremlin vrezen een "rood-bruine" zege van nationalisten en kommunisten en pleiten ervoor de stembusstrijd uit te stellen.

De Standaard,

Van de 56 miljoen kiesgerechtigde Pakistani zijn er ongeveer 40 miljoen niet naar de stembus getrokken om een parlement en provinciale raden te verkiezen. Dat is naast de grote zege van de Moslim Liga van Nawaz Sharif wel het belangrijkste aspect van die verkiezingen.

De Standaard,

Ook de hoofdstad Belgrado wil de regering niet afstaan. Ze erkent weliswaar de zege van de oppositie in negen kiesdistricten, maar over de aparte verkiezingen voor de gezamenlijke stadsraad, rept Milutinovic met geen woord.

De Standaard,

"Misschien heeft niet iedereen de precieze omvang van de zege van Leefbaar Rotterdam voorspeld."

Haarlems Dagblad,

De zege van Likoed heeft het pessimisme, dat het akkoord van Oslo volgens Dina Shalit in de harten van de mensen zaaide, weer omgezet in hoop.

De Standaard,

In Polen is de zege van de ex-communisten voor alles een waarschuwing van een al vier jaar geplaagd electoraat.

NRC,

De zege van de Volkspartij was verwacht. Dé vraag was evenwel of Aznar alleen zou kunnen regeren.

De Standaard,

  • de zege van de democratie
  • de zege van het socialisme

Het zag in de jaren vijftig en zestig de onafwendbare zege van het socialisme komen, en zag een kwarteeuw later, zonder verpinken, de even onafwendbare wereldwijde zege van de demokratie uitbreken.

De Standaard,

Voorzetsel: voor

  • de zege voor Fortuyn
  • de zege voor Fujimori

Over de gehele linie verloren de grote partijen terrein, met uitzondering van het CDA. Dat slechte nieuws werd gecombineerd met een peiling waarin opnieuw een enorme zege voor Fortuyn wordt voorspeld bij de Kamerverkiezingen, ten koste van de paarse fracties.

Het Parool,

De zege voor Fujimori leek compleet en de belofte van de president als zou "er aan het eind van mijn ambtstermijn in 1995 ook een einde komen aan de terreur" leek vervuld.

NRC,

  • een zege voor de democratie
  • een zege voor de Europese markteconomie
  • een zege voor de zaak van de mensenrechten
  • een zege voor de oppositie
  • een zege voor het bewind van president Robert Mugabe
  • een zege voor het internationaal recht
  • een zege voor bureaucraten, communisten en fabrieksdirecteuren

Ze besloot het rapport pas te laten uitgeven na de parlementsverkiezingen zondag - die een zege opleverden voor de konservatieve oppositie.

De Standaard,

Hij werd na twee jaar vrijgelaten - een zege voor de zaak van de mensenrechten.

NRC,

Veel wereldleiders juichten de Russische verkiezingen toe als een zege voor de democratie.

De Standaard,

Volgens president Clinton was deze actie noodzakelijk, niet alleen om een door de VN beschermd gebied te behoeden voor een catastrofe, maar ook om de Serviërs het signaal te geven dat ze de wil van het Westen niet ongestraft kunnen negeren. Een zege voor het internationaal recht dus? Geenszins.

NRC,

Links in Europa heeft met het hele vraagstuk van de uitbreiding weinig te winnen - een stem tegen is kiezen voor populisme, nationalisme en nationaal-kapitalisme; een stem vóór betekent een zege voor de Europese markteconomie.

http://squat.net/eurodusnie/articles/dusnieuws/2002/veilig.htm,

Volgens de voorlopige uitslagen zijn de verkiezingen uitgelopen op een grote zege voor voormalige bureaucraten, communisten en fabrieksdirecteuren die in de campagne de regering van premier Mart Laar hebben verweten te weinig te doen aan de sterk gestegen criminaliteit en de sterk gedaalde levensstandaard.

NRC,

De verkiezingen zullen naar verwachting uitmonden in een zege voor het bewind van president Robert Mugabe.

NRC,

in voorzetselgroep


  • dicht bij (een) zege brengen

Ontslag topmedewerkers brengt Jeltsin dicht bij zege.

De Standaard,

  • na de zege
  • na haar zege
  • na zijn zege

Na de zege van centrum-links in de parlementsverkiezingen van april en de vorming van de regering-Prodi, reageerden de ondernemers en de beurskringen erg gunstig.

De Standaard,

In een toespraak op de staatstelevisie riep Zeroual zich vrijdag uit tot "president van alle Algerijnen". Hij noemde de verkiezingen een "overwinning voor de demokratie" en een "les voor de binnen- en buitenlandse vijanden van Algerije". Hij hoopt dat Algerije na zijn zege een "bloeiende en demokratische toekomst" tegemoet gaat.

De Standaard,

De Ulivo bood na haar zege in de verkiezingen van 21 april de verliezende rechterzijde het voorzitterschap van de Senaat aan.

De Standaard,

  • uitzicht krijgen op een zege

De partij van de Albanezen, de Partij voor Democratische Vooruitgang (PDP), kwam in de eerste ronde met acht procent van de stemmen, twee direct gekozen kandidaten, en eerste plaatsen in tien kiesdistricten nog vóór Goscaron's Democratische Partij, die in geen enkel kiesdistrict uitzicht kreeg op een zege in de tweede ronde.

NRC,

  • zich verzekerd weten van de zege

Met het opstappen van de populaire Mrema werden alle politieke kaarten opnieuw geschud: de CCM weet zich niet meer verzekerd van een zege bij de presidentsverkiezingen en zal voor het eerst in haar bestaan moeten vechten voor een overwinning.

NRC,

  • de omvang van de zege

"Misschien heeft niet iedereen de precieze omvang van de zege van Leefbaar Rotterdam voorspeld."

Haarlems Dagblad,

Het beloofde de 'dag van Bolkestein' te worden maar de omvang van de zege overviel zelfs de feestende VVD'ers gisteren in het Provinciehuis van Flevoland.

NRC,

De overwinning van de Moslim Liga was voorspeld, maar de omvang van de zege verraste wel. Toen 199 van de 217 zetels verdeeld waren, had de Moslim Liga er 128, 19 meer dan de volstrekte meerderheid

De Standaard,

met bezittelijk voornaamwoord


  • zijn zege
  • hun zege

Hoe groot de kans is dat Zjirinovski in Moskou werkelijk macht in handen krijgt is nog niet duidelijk. In een eerste reactie op zijn zege zei hij gisteravond zich niet te zullen verzetten tegen het aanblijven van premier Tsjernomyrdin, als Jeltsin dat wenst, hetgeen wellicht betekent dat het met de machtshonger van Vladimir Zjirinovski misschien nog meevalt.

NRC,

Grimsson volgt Vigdis Finnbogadottir op die zestien jaar lang staatshoofd was. Ze was erg populair en had er volgens peilingen van de kiezers nog een termijn van vier jaar mogen bijdoen. De 53-jarige Grimsson zei na zijn zege dat hij zich actief zal inzetten voor ontwapening en wereldvrede.

De Standaard,

Van enkele gekozenen wordt vermoed dat ze hun zege aan maffiasteun te danken hebben.

De Standaard,

voorafgegaan door naamvalsgenitief


  • Dengs zege
  • Gori's zege
  • Jeltsins zege

De meeste gewezen satellietstaten van de vroegere Sovjetunie noemden Jeltsins zege een teken dat de meerderheid in Rusland hun eigen onafhankelijkheid respecteert.

De Standaard,

Na Dengs zege werd de "demaoïsering" zonder veel omhaal doorgevoerd.

De Standaard,

In de slag met de drie Fininvest-zenders om kijkers en adverteerders was voetbal een grote troefkaart. Rechtse politici steigeren. Ze geven de schuld voor Gori's zege aan premier Lamberto Dini en aan Letizia Moratti, voorzitster van de raad van bestuur van de RAI.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zege 1.4

(formeel)

overwinning in het recht; overwinning die in de rechtszaal behaald wordt, doordat de rechter iemand of een organisatie in het gelijk stelt bij een juridisch geschil

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.1 : 1.4

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zege…

is een resultaat

  • [Doel of bestemming] wordt nagestreefd met als doel om zijn gelijk te halen in een juridische kwestie
  • [Betrokkene] wordt behaald door een partij in een juridisch geschil
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een juridisch geschil als oorzaak
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot vreugde bij de overwinnaar, omdat deze door de rechter in het gelijk wordt gesteld en heeft bv. schadevergoeding tot gevolg; leidt tot verdriet of teleurstelling bij de verliezer
  • [Waardering] wordt als gunstig beschouwd voor de overwinnaar en als ongunstig voor de verliezer

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een eclatante zege
  • de uiteindelijke zege

Feyenoord en zijn voorzitter Jorien van den Herik beraden zich op een fikse schadeclaim na de eclatante zege in de rechtszaal.

http://www.ad.nl/ad/nl/1001/Sport/article/detail/2410305/2005/11/09/Bevrijdende-zege-in-rechtszaal.dhtml,

Na jarenlange procedures en de nodige tegenstand van de bewoners van de nieuwe villawijk, kwam de uiteindelijke zege: de eigenaren van de grond waren bereid het terrein te verkopen en B en W van Etten-Leur regelden voor de holwoning een apart bestemmingsplannetje, waarop dankzij tactisch lobbyen van met name één wethouder geen enkele bezwaar werd ingediend.

NRC,

Het geldschip is nog niet binnengelopen na de eclatante zege op uitgever PCM bij de rechter.

Algemeen Dagblad,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • een zege in de rechtszaal

Het verhaal van Jean-Marc Bosman is dat van een geboren verliezer die een beetje onsterfelijk is geworden door een zege in de rechtszaal. Vijf jaar geleden besloot hij het transfersysteem in het Europese voetbal aan te vechten en nu, op 15 december 1995 heeft hij niet alleen de Belgische voetbalbond, maar ook de Europese voetbalunie (UEFA) eronder gekregen.

http://www.volkskrant.nl/archief/kleine-voetballer-beleeft-na-jaren-zijn-grote-triomf-bij-europese-hof~a404130/,

De belager is verjaagd, Gucci blijft zelfstandig en topman Domenico de Sole heeft nu echt 6 miljard gulden in kas om leuke dingen mee te doen. De opluchting was dan ook groot na de zege in de rechtszaal, gistermorgen aan de Prinsengracht in Amsterdam.

http://www.nrc.nl/handelsblad/1999/05/28/opluchting-bij-de-sole-na-besluit-ondernemingskamer-7448764,

De zege in de rechtszaal ten spijt, Ronald Koeman is alles behalve gelukkig. "Ik moest handelen", vertelt hij, "maar ondanks zo'n rectificatie raak je beschadigd. Als mens, als gezin."

http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020112/teksten/spo.ronald.koeman.toch.bartina.html,

  • een zege in Luxemburg

"Ik heb deze zaak aanvankelijk bij het gerecht in Luik ingezet om persoonlijke redenen," antwoordde Bosman op de vraag of deze "zege" in Luxemburg alle miserie van de voorbije vijf jaar wel waard is geweest.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • de zege van politie en justitie

Glansrijker had de zege van politie en justitie in Amsterdam nauwelijks kunnen zijn. Het titanengevecht dat zij een recordaantal van veertien zittingen lang hebben uitgevochten met een in hun ogen belangrijke aanvoerder van het gilde van hasjhandelaren, is met de veroordeling van Charles Z. in een klinkende overwinning geëindigd.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zege 1.5

(formeel)

overwinning in een zangwedstrijd, bij het songfestval

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.1 : 1.5

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zege…

is een resultaat

  • [Doel of bestemming] wordt nagestreefd met het doel om een tegenstander in competitief verband te verslaan, vaak om een carrière als zanger, zangeres of popgroep veilig te stellen of te bevestigen
  • [Betrokkene] wordt behaald door een zanger of zangeres, meerdere zangers of zangeressen of een popgroep
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een competitieve strijd als oorzaak
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot vreugde bij de overwinnaar en kan leiden tot een roemrijke, lucratieve carrière; leidt tot verdriet of teleurstelling bij de verliezer
  • [Waardering] wordt als gunstig beschouwd voor de overwinnaar en als ongunstig voor de verliezer
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een competitieve strijd op het gebied van muziek en zang

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • de zege op het songfestival

Na de zege op het songfestival kunnen de Esten zich opnieuw opmaken voor een feestje.

http://gameshop.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=276922/sc=1fb852,

in voorzetselgroep


  • dankzij haar zege

In de verte van het perscentrum, dat grenst aan de Saku Suurhal, hoor ik Rosa zingen, de Spaanse zangeres die vanuit het niets naar grote hoogtes is gestegen in haar land, dankzij haar zege in een Spaanse versie van het televisieprogramma Starmaker.

NOS Nieuws,

  • na de zege

De Estse hoofdstad Tallinn is startklaar voor het Eurovisie Songfestival van aanstaande zaterdag. Met behulp van de Zweden zijn de Esten erin geslaagd een zeer professioneel festival te organiseren [...]. Na de zege van de Baltische staat vorig jaar, vroeg de doorgewinterde festivalganger zich af of het wel goed zou komen met de organisatie in een land dat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in opbouw is en dat geen songfestivaltraditie heeft.

NOS Nieuws,

Na de zege op het songfestival kunnen de Esten zich opnieuw opmaken voor een feestje. Het EU-lidmaatschap ligt op loopafstand en daarmee laat Estland de Baltische buren flink achter zich.

http://gameshop.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=276922/sc=1fb852,

met bezittelijk voornaamwoord


  • haar zege

In de verte van het perscentrum, dat grenst aan de Saku Suurhal, hoor ik Rosa zingen, de Spaanse zangeres die vanuit het niets naar grote hoogtes is gestegen in haar land, dankzij haar zege in een Spaanse versie van het televisieprogramma Starmaker.

NOS Nieuws,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zege 2.0

(formeel)

overwinning in moreel of geestelijk opzicht

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.1 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zege…

is een resultaat

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt voorgesteld als het resultaat van een gevecht met iemand of iets
  • [Waardering] wordt als gunstig beoordeeld
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een resultaat op moreel of geestelijk gebied

    Algemene voorbeelden


    Voor een derde ventiel in korte tijd zorgt vriend inspekteur-generaal middelbaar onderwijs Paul Van Aerden. Hij ging zien in het ateneum hoe het met de boel daar is gesteld en kwam thuis met de eerste mop sedert onze bezetting, bewijs dat reeds een stuk afstand bestaat tussen de paniek van de inval en het verwerkend herleven vandaag. Is de haring de forel van de arme, de mop is de zege van de overwonnene.

    Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een zege behalen

    Was de bescheiden zege die ze dacht behaald te hebben op de jongen met de zondagskrant dan toch een doodgewone kennisgeving geweest, zoiets als 'nu fotografeer ik je, ik geef je dus mijn aandacht en wil er wat voor terug'?

    De houdgreep, Joost Zwagerman,

    met adjectief ervoor


    • een bescheiden zege

    Was de bescheiden zege die ze dacht behaald te hebben op de jongen met de zondagskrant dan toch een doodgewone kennisgeving geweest, zoiets als 'nu fotografeer ik je, ik geef je dus mijn aandacht en wil er wat voor terug'?

    De houdgreep, Joost Zwagerman,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een zege van het gezond verstand

    De leider van de Royal Black Institution, Robert Overend, haastte zich de hand te schudden van Paul Smith, de voorman van de lokale katholieken. En zoals overeengekomen maakten de marcheerders rechtsomkeert naar de kerk vanwaar ze vertrokken waren. "Een zege van het gezond verstand", klonk Smith opgelucht. Overend verklaarde dat hij slechts geweld wilde voorkomen.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    zege 3.0

    (poëtisch/literair)

    gevoel, ervaring, belevenis alsof er een overwinning is behaald, vooral op seksueel gebied

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een zege…

    is een ervaring of gevoel

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is weldadig; is prettig
    • [Onstoffelijke inhoud] is een gevoel of ervaring alsof er een overwinning is behaald
    • [Waardering] wordt op prijs gesteld
    • [Toepassingsgebied of bereik] is vooral een gevoel of ervaring op seksueel gebied

    Algemene voorbeelden


    Onze eerste onderwater-coïtus, of noem het een Homerische neuking, werd een zegerijke tocht, indien er in zo'n geval van zege sprake kan zijn. In elk geval, Greet of ik hebben nadien beslist niet van een nederlaag gesproken. Door de ongewone situatie bereikten we vlug een hoogtepunt, maar dit verliep wel tijdverstorend. We beleefden dit onderwater-vuurwerk als in een vertraagde film. De tijd, zelfs de bewegingen bij de ejaculatie, hadden een andere tijdsdimensie aangenomen.

    Een burgerlijke vakantie in het zuiden, Piet Sterckx,

    Gek was ik zeker: na mijn nekbreuk officieel onbekwaam verklaard om nog te werken. Een tehuis zou voor mij de oplossing betekend kunnen hebben: regelmatig je voedsel, elke week het bed van schone lakens voorzien, en andere patiënten versieren. Misschien wel de dokter. Wat een leven. Het gevoel van zege als je na een avond lonken en lippen tuiten eindelijk je armen rond z'n hals kon leggen en hem die eerste slijmerige kus kon geven. Met sex-appeal.

    De bondgenoot, Marcella Baete,