zeurpiet


zeurpiet 1.0

(pejoratief)

iemand die altijd iets te zeuren of te klagen heeft; zeurkous

Semagram


Een zeurpiet…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zeurt veel en graag
 • [Waardering] wordt slecht gewaardeerd; wordt als lastig en vervelend gezien

  Algemene voorbeelden


  Hij vindt ook dat voetballers niet zo moeten zeuren tegen de scheidsrechters. "Aan zeurpieten in het veld heb ik altijd een hekel gehad." Hij tolereert dat ook niet van zijn eigen spelers.

  NRC,

  Hier, in het Rijkste en Machtigste Land ter Wereld, is meneer er ook dikwijls niet maar er is altijd een andere meneer die, als je het kort en duidelijk houdt, iets doeltreffend voor je zal regelen. Ik heb het over praktische zaken, het bewegen van A naar B per vliegtuig of huurauto, antwoord op een belastingvraag, een reparatie aan één van de vele huismachines. Als de zeurpiet weet waar hij over zeurt komt een van de vele incarnaties van Uncle Sam en maakt alles prima voor elkaar. Evenwel, er zijn ook zaken van een andere orde [...]. Uncle Sam kan veel, maar niet alles.

  De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

  De eerste keer dat ik Dirk zag vroeg ik Sjef wie die oude kerel was. 'Och,' schokschouderde Sjef, 'een ouwe gek die met samengeknepen billen door het leven gaat maar bij wie even zo goed de dunne stront langs de benen loopt. Een drankorgel, een eenzame man die naar mijn smaak te veel speculeert op zijn zogenaamde zieligheid. Onze boodschappenjongen, dat is ouwe Dirk onze boodschappenjongen, Hermans. Geen slechte vent maar een beetje een zeurpiet.'

  De heiligen zijn dood, René Stoute,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een nerveuze zeurpiet
  • een neurotische zeurpiet
  • een notoire zeurpiet

  Sam Rockwell speelt een opvliegende bokser met een iets te groot ego, en Michael Jeter, die Rockwell nog kende van The Green Mile, is een nerveuze zeurpiet die op het moment suprème zijn broek verliest.

  ANP,

  Die jeremiades in zijn brieven over lawaai, stank, pijntjes en eenzaamheid lijken afkomstig van de neurotische zeurpiet die zeker ook in Malinowski school.

  NRC,

  J. zou beter moeten weten. Hij moet eens ophouden z'n pen in gif te dopen. De club heeft behoefte aan goede public relations en niet aan een notoire zeurpiet.

  Meppeler Courant,

  met ander, nevengeschikt substantief


  ((vooral) in België)
  • droogzakken en zeurpieten

  De Wakkere Veurnaar bevat nogal wat kolder en is derhalve niet geschikt voor droogzakken en zeurpieten zonder enige relativeringszin.

  http://home.pi.be/~ld555/page4.html

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • zeurpietje