zoab


zoab 1.0

(transport, verkeer en reizen; techniek en technologie; (vooral) in Nederland)

zeer open asfaltbeton; asfalt dat voorzien is van openingen, waardoor het geluid van het verkeer gedempt wordt en hemelwater beter afgevoerd kan worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zoab…

is asfalt; is een stof

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft als voordeel dat het hemelwater vlotter afgevoerd wordt, de geluidshinder en spoorvorming beperkt worden en de wegmarkeringen bij regen beter zichtbaar zijn; heeft in zijn oorspronkelijke vorm als nadeel dat het wegdek bij ijzel gladder wordt, dat een langere remweg vereist is dan op dicht asfaltbeton (dab), dat de openingen in het wegdek verstopt kunnen raken door stof en zand en dat steenslag kan optreden

    Hoofdsemagram: asfalt


    Algemene voorbeelden


    Sinds begin jaren zeventig is er zoab - zeer open asfaltbeton -, bedoeld om opspattend regenwater en aquaplaning tegen te gaan. Maar zoab heeft ook nadelen. Het blijkt in de winter lastiger te zijn om de gladheid te bestrijden.

    Reformatorisch Dagblad,

    Het wegdek is voorzien van nieuw asfalt, met het zogeheten zoab. Bij vorst wordt dit asfalt extra glad.

    Nieuwsblad van het Noorden,

    Rijkswaterstaat (RWS) en wegenbouwer Heijmans bevestigen dat door de open constructie van het zoab-asfalt er steentjes kunnen loslaten. "Ook bij het oude asfalt was dat het geval maar dan ging het om zanddeeltjes. Toch zijn wij er van overtuigd dat de voordelen regenwater loopt veel vlotter weg van het zoab duidelijk opwegen tegen de nadelen", aldus een zegsman.

    De Telegraaf,

    Zoab is een wegverharding met een hoog percentage holle ruimte (circa 20%).

    https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/aanleg-wegen/zoab.aspx

    Weliswaar is zoab juist bedoeld voor snelle afwatering, maar de poriën van deze wegbedekking kunnen verstopt raken, bijvoorbeeld door stof en zand.

    NRC,

    Naast de min of meer gangbare asfaltprodukten als grind-/steenslag-/dicht-asfaltbeton, steenmastiek asfaltbeton en natuurlijk het zoab (zeer open asfaltbeton) heeft Bruil ook speciale asfaltprodukten ontwikkeld voor specifieke toepassingen.

    http://www.bruil.nl/

    De westelijke rondweg om Amsterdam kreeg de afgelopen drie maanden een grote opknapbeurt. Zo werd een dubbele laag zeer open asfalt beton (zoab) aangebracht. Dit zogenoemde fluisterasfalt zorgt voor minder geluidsoverlast door het voorbij razende verkeer.

    NOS Nieuws,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • liggen

    Dit weekeinde was het weer raak. Volgens de divisie mobiliteit van het korps landelijke politiediensten in Driebergen (de vroegere verkeersdienst) deden ernstige gladheidsproblemen zich vooral voor op wegen waar zoab ligt.

    NRC,

    • vereisen

    Overal komt men tot dezelfde conclusie, aldus Deuss: "Zoab vereist een aangepast strooiregime. Er is een hogere strooifrequentie nodig dan op dicht asfaltbeton. Je moet ervoor zorgen dat er op het juiste moment voldoende strooisel op de weg ligt, dus je moet ook preventief strooien."

    NRC,

    • verminderen

    Zoab vermindert het verkeersgeluid en het vergroot de capaciteit van de weg door minder spat- en stuifwater tijdens regen.

    https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/aanleg-wegen/zoab.aspx

    als object bij een werkwoord


    • zoab leggen
    • zoab toepassen

    Wat het voor wegbeheerders lastig kan maken is dat op nogal wat plaatsen stroken zoab worden afgewisseld met stroken dicht asfaltbeton, waardoor de ene kilometer vaker bestrooid moet worden dan de andere. Naarmate er meer zoab is gelegd zal dat probleem afnemen.

    NRC,

    Zoab wordt sinds 1987 op de Nederlandse wegen toegepast. Naast de vermindering van het geluid geldt als belangrijk voordeel het vrijwel ontbreken van water op het wegdek bij regen. Hierdoor wordt het gevaar van aquaplanning en opspattend water verminderd.

    Meppeler Courant,

    Zoab wordt niet alleen in Nederland toegepast, maar ook elders in Europa, in de Verenigde Staten, Japan en Australië - ook in gebieden waar het vaker vriest dan hier.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • duurzaam zoab

    Op de Nederlandse snelwegen is zeer open asfaltbeton (zoab) het meest toegepaste soort asfalt. Zoab vermindert het verkeersgeluid en het vergroot de capaciteit van de weg door minder spat- en stuifwater tijdens regen. Andere voordelen zijn dat zoab een zeer goede weerstand heeft tegen spoorvorming en dat het comfortabel is om over te rijden. Sinds begin 2007 is hier een nieuwe verbeterde variant op gekomen, genaamd duurzaam zoab. Dit wegdek is sterker en duurzamer dan standaard zoab.

    https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/aanleg-wegen/zoab.aspx

    in voorzetselgroep


    • (het rijkswegennet) met zoab beleggen

    Het is de bedoeling uiteindelijk het hele rijkswegennet met zoab te beleggen.

    NRC,

    • op zoab

    Zeer open asfalt beton wordt in Nederland al meer dan twintig jaar toegepast. In 1973 werden de eerste teststroken aangelegd. Kenmerkend voor deze wegbedekking zijn de relatief grote poriën, die ontstaan doordat grof grind door het asfalt wordt gemengd. Een belangrijk voordeel van die structuur is dat water sneller kan weglopen. Bij regen is het wegoppervlak sneller droog, en dat is goed voor de verkeersveiligheid. Bijkomend voordeel is dat het verkeer op zoab minder lawaai maakt dan op gesloten asfalt.

    NRC,

    • het dichtslibben van zoab
    • de effecten van zoab
    • het gebruik van zoab
    • een nadeel van zoab
    • de nadelen van zoab
    • de porositeit van zoab
    • de veiligheid van zoab
    • een voordeel van zoab

    Niettemin wordt het dichtslibben van zoab als een probleem ervaren. Inmiddels rijden over de Nederlandse wegen drie speciale zoab-reinigingsvoertuigen: grote vrachtwagens die water onder zeer hoge druk de poriën in spuiten. Weinig verkeer zorgt niet alleen voor dichtslibben van de poriën met verontreinigng. Het betekent ook dat pekel snel wegzakt.

    NRC,

    Zoab wordt niet alleen in Nederland toegepast, maar ook elders in Europa, in de Verenigde Staten, Japan en Australië - ook in gebieden waar het vaker vriest dan hier. In al die landen is wel onderzoek gedaan naar de effecten van zoab op gladheid.

    NRC,

    Overigens zijn sinds het gebruik van het zoab al veel klachten binnengekomen. Zo is onder meer de remweg een stuk langer en wordt bij ijzel het wegdek nog gladder.

    De Telegraaf,

    "De langere remweg bij droog weer is een relatief nadeel van zoab, maar in het geheel van de afwegingen voor de verkeersveiligheid van ondergeschikt belang", aldus Rothweiler gisteren.

    https://www.digibron.nl/search/detail/012df8eb1819ae798da78f01/weggebruikers-tevreden-over-open-asfaltbeton,

    De nadelen van zoab wegen volgens Van Rees [...] absoluut niet op tegen de voordelen. "Magnifiek spul" is het volgens de politiewoordvoerder. "Bij regen is het wegoppervlak droger. Je kunt je wisser uitzetten, het zicht is beter. Het is dan gewoon veel prettiger rijden. Maar het is vervelend bij dit soort omstandigheden. Gelukkig regent het in ons land veel vaker dan dat het vriest."

    NRC,

    De porositeit van zoab wordt bereikt doordat het mengsel relatief veel grof granulaat (steenslag) en relatief weinig fijnere bestanddelen bevat.

    https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/aanleg-wegen/zoab.aspx

    De plotselinge paniek over de veiligheid van zoab slaat nergens op, vindt J. Deuss, woordvoerder van de Vereniging tot Bevordering van Werken in Asfalt.

    NRC,

    Ik vind het overigens een voordeel van zoab dat de smurrie veel sneller verdwijnt. Op niet-zoab werkt het zout wellicht beter, maar heb je wel vaak langer een smurrie- en waterlaag.

    https://forum.flitsservice.nl/auto-s/rijden-met-ijzel-dit-moet-je-doen-t93056-50.html,

    "De voordelen van zoab blijven groter dan de nadelen ervan. Spoorvorming komt op zoab aanmerkelijk minder voor", licht Pereij toe.

    https://www.trouw.nl/home/klaverblad-oudenrijn-moet-nu-uit-de-knoop-zijn~a71181ad9/,

    met substantief ervoor


    • een (dubbele) laag zoab
    • stroken zoab

    Ook gaat Rijkswaterstaat experimenteren met een dubbele laag zoab, dat veel stiller is dan het bestaande asfalt.

    De Telegraaf,

    Wat het voor wegbeheerders lastig kan maken is dat op nogal wat plaatsen stroken zoab worden afgewisseld met stroken dicht asfaltbeton, waardoor de ene kilometer vaker bestrooid moet worden dan de andere. Naarmate er meer zoab is gelegd zal dat probleem afnemen.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen