zoetsappigheid


zoetsappigheid 1.0

(pejoratief)

overdreven vriendelijkheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Zoetsappigheid…

is een toestand

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een overdreven vorm van vriendelijkheid
  • [Waardering] wordt meestal niet erg gewaardeerd

    Algemene voorbeelden


    Het gerammel met sleutelbossen, allerlei sancties en beperkingen, fouilleringen, veelvuldig isoleren en de weinig harmonieuze verhouding tussen verplegers en patiënten was van een andere orde dan de zoetsappigheid waarmee in een gewone inrichting vaak getracht wordt het leed van de bewoners te verzachten, en leverde dan ook wezenlijk andere beelden op.

    De zwevende camera, Arjan Mandemakers,

    Nicholas Allan heeft het mooiste kerstverhaal geschreven dat ik ken. Het is een prentenboekje dat 'Geen stille nacht' heet. Het bijbelverhaal wordt gezien vanuit de herbergier, die kwaad wordt omdat hij tig keer wakker wordt gemaakt die nacht. Zoetsappigheden als hemels gezang en een stralend licht maken hem alleen maar boos.

    https://www.trouw.nl/nieuws/feest~b9588ec8/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gemaakte zoetsappigheid

    Ze begon nu, kennelijk van mening dat het schrijverschap van Joyce wel afdoende behandeld was, een scheldkanonnade over de tegenstanders van deze laatste publicaties - en na de gemaakte zoetsappigheid van het voorafgaande klonk haar harde en bitse toon Lewedorp, die haar nooit anders had meegemaakt dan diep verwikkeld in polemiek en bonje, als geruststellend vertrouwde muziek in de oren.

    Een valse nicht, Guus Vleugel,