zondagnamiddag


zondagnamiddag 1.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

namiddag van de zondag
In Nederland het gedeelte van de dag dat ongeveer duurt van 16.00 tot 18.00 uur, maar in België gebruikt voor de periode tussen ongeveer 12.00 en 18.00 uur.

Algemene voorbeelden


De organisatie van de Memorial Van Damme overweegt om in 2011 de 35e editie van de Memorial Van Damme op een zondagnamiddag te organiseren in plaats van op de traditionele vrijdagavond.

http://www.nieuws.be/nieuws/Memorial_Van_Damme_in_2011_mogelijk_zondagnamiddag_6affc28f.aspx,

Resultaat: een fraaie sound, een contente dirigent en een publiek dat op temperatuur werd gebracht voor de hoofdact van deze zondagnamiddag, The Magical Flying Thunderbirds.

http://www.concertbandsteenhuffel.be/print.php?sid=67,

Hij heeft er helemaal niks op tegen om op een druilerige zaterdagochtend, of een dito zondagnamiddag, twee keer achter elkaar dezelfde Florisband te bekijken – die hij dus al talloze malen heeft gezien.

Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

Dit programma werd vanaf 1 januari aan het grote publiek aangeboden elke woensdag- en zondagnamiddag, om 13 u. in het Nederlands, en om 14 u. in het Frans.

http://www.urania.be/php-txt/upload/jaar2002.pdf,

Op de zondagnamiddag dat haar verhaal begint, schieten haar bijvoorbeeld allerhande wensdromen te binnen, dromen zonder eind maar niet bepaald sprookjesachtig.

Het zomeruur, Lucienne Stassaert,

Nu, hij was zonder twijfel een "goede" huisvader, die een relaxerende zondagnamiddag gebruiken kon.

De ark en de ratten, Erik Van Ruysbeek,

Dat herinnerde me aan die namiddag, die zondagnamiddag in mei, de zon verdween voortdurend achter witte wolken, wind waaide zeer onrustig en ik was met Ann gaan wandelen.

Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

Combinatiemogelijkheden


voorafgegaan door naamvalsgenitief


( Ook met weglating van 's in gebruik.)
  • 's zondagsnamiddags
  • 's zondagnamiddags

En waar wandelt gij dan zo 's zondagsnamiddags. In 7 cm sneeuw. Bij -3°C?

http://forum.politics.be/showthread.php?t=133351&page=23,

Armand is één van onze trouwste klanten in Antwerpen. 's Zondagsnamiddags brengt hij ons dikwijls een stukje zelfgebakken cake van zijn vrouw Greta, en begint hij te vertellen over zijn vroegere contacten met kunstenaars als Dan Van Severen, Jef Verheyen, etc.

http://www.copyrightbookshop.be/nl/people/details/31,

Maar papa kan niet 's zondagnamiddags a) in zijn zetel zitten luieren, en b) met Jantje naar een voetbalwedstrijd gaan, en c) met Liesje naar het poppentheater gaan, en c) met mama naar de opera gaan.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,

Vinden jullie het normaal dat je als koppel slechts 1 à 2 x per week afspreekt en dat je zondagsnamiddags alleen thuis zit?

http://forum.libelle.be/viewtopic.php?p=908236&sid=2a07e8bb1a433f131ae541d3a37bd5c9,

De Pausen vroegen nochtans aan de pastoors zondagsnamiddags catechismus aan de jeugd te geven, of dat ten minste degelijk te delegeren.

http://www.rorate.com/rorate/oudeforum/fshow.php?id=225927,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zondagnamiddag 2.0

((vooral) in België. Het woord is het BN nog volop in gebruik, terwijl het in het NN opvallend weinig opgetekend is en waarschijnlijk aan het verouderen is.)

op de namiddag van de zondag; op zondagnamiddag; 's zondagsnamiddags

Algemene voorbeelden


Prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II, heeft een derde nacht in het ziekenhuis doorgebracht, maar mag zondagnamiddag naar huis. Dat deelde Buckingham Palace mee.

Gazet van Antwerpen,

Zaterdag klokte VDB met meer dan 50 kilometer per uur de beste chrono in de proloog, zondagnamiddag veegde hij de vloer aan met de tegenstand in een individuele klus over 18 kilometer.

De Standaard,

Tom Smits ramde zondagnamiddag met zijn auto een andere wagen en knalde tegen een boom.

Gazet van Antwerpen,

Museeuw leek zondagnamiddag aardig op weg om voor de derde keer in zijn loopbaan de Ronde van Vlaanderen te winnen.

De Standaard,

Een meteoriet zorgde zondagnamiddag in Japan voor een golf van paniek.

De Standaard,

Zondagnamiddag ging ik naar Gina's flat om er een en ander weg te halen dat mij toebehoorde of dat ik als souvenir wilde bewaren.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Ik denk dat hij het voor haar als een verzetje zag, dat ze zondagnamiddag met haar troep jengelende kinderen het bos in ging, de sukkel.

Congres in Salzburg, Monda De Munck,