zondagskind


zondagskind 1.0

iemand die, kind dat op een zondag geboren is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zondagskind…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Anne de Vries was letterlijk een zondagskind: hij was geboren op pinksterzondag, op de verjaardag van zijn moeder.

      http://www.sjofar.com/artikel/294317.html,

      Er worden steeds minder zondagskinderen geboren, zo meldde het Centraal Bureau voor Statistiek in Nederland. Waren de baby's een halve eeuw geleden nog netjes verdeeld over alle dagen van de week, dan vonden in 2001 op zaterdag 15 procent minder bevallingen plaats, op zondag waren het er liefst 20 procent minder dan gemiddeld. De verklaring is dat artsen vermijden om een bevalling tijdens het weekend in te leiden.

      http://www.goedgevoel.be/gg/nl/444/Babymysteries/article/detail/26031/2007/08/29/Waar-dromen-baby-s-van.dhtml,

      Minder zondagskinderen. Niet op elke dag van de week worden evenveel kinderen geboren. In 2001 vonden op zaterdag ongeveer 15 procent minder bevallingen plaats dan op een doorsnee dag, en op zondag zelfs 20 procent minder. Dit heeft vooral te maken met de voorkeur van ziekenhuizen en kraamcentra om kinderen niet tijdens het weekend 'te halen'.

      http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2002/2002-1016-wm.htm,

      Onze gymleraar Arnoud [...] is vader geworden van een zondagskind! Afgelopen zondag is Dalin geboren, derde zoon van Arnoud en zijn vrouw Lunette.

      http://www.dekleinereus.org/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid=139,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een echt zondagskind

      Op zondag 27 september, (een echt zondagskind!) is geboren Xanne, dochter van John en Siska [...], zusje van Jacco en Lotte.

      http://www.noaberschap-grootegast.nl/,

      Arnold is geboren op zondag 24 juli 1977 en is een echt zondagskind. Hij is de jongste in een gezin met drie kinderen en heeft nog twee zussen.

      http://members.multimania.nl/bruggink/maga01.html

      zondagskind 2.0

      iemand die voor het geluk geboren is; geluksvogel
      Zo genoemd omdat zondag volgens het bijgeloof een geluksdag is.

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een zondagskind…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Terwijl ik vrijdag terug reed uit Amsterdam, bedacht ik dat ik een zondagskind (maar op maandag geboren) ben. Mijn schrijfwerkzaamheden leverden me deze week namelijk een paar echt leuke uitstapjes op.

          http://weblog.tekstbureau-tim.nl/index.php/2008/07/20/zondagskind-op-maandag-geboren/,

          Zijn pleegzoon was een zondagskind, er lag een gouden toekomst voor hem open.

          Over de grens, Chaja Polak,

          Michelle was anders. Die zou ontsnappen aan de slagen van het leven. Michelle was een zondagskind. En hij? Zijn wereld was razend ingewikkeld geworden en tegelijk verbluffend helder gebleven. Zijn ouders, zijn oom, de pillen, de drank, dat alles maakte het leven onoverzichtelijk en troebel.

          Franklin, Thomas Lieske,

          Het CDA fluistert niet zonder jaloezie dat Zalm een zondagskind is met jaar in jaar uit hoge groei en extra financiële ruimte, maar de kiezers zijn geïmponeerd door zijn succes en de VVD heeft Zalm bijkans heilig verklaard.

          http://www.nijenrode.nl/nl/

          'Godenzoon' en 'zondagskind' zijn enkele van de namen waarmee het 19-jarige voetbaltalent Patrick Kluivert door de internationale sportpers wordt aangeduid.

          De Standaard,

          Hij was, vonden wij zelfs, een zondagskind. Je weet wel, zo iemand die als hij zonder benzine komt te staan merkt dat er honderd meter verderop een pomp is.

          NRC,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • een echt zondagskind (zijn)

          Tiger was wat je noemt een echt 'zondagskind'. Al op jonge leeftijd had hij alles wat zijn hartje begeerde. Een prachtige vrouw, twee bloedjes van kinderen, een zeer succesvolle golfcarrière en geld genoeg om alles te kunnen kopen wat hij wilde.

          http://schrijfstijl.blogspot.com/2010_01_01_archive.html,

          Zo hard als de oude Van Oostrom moest knokken om tot academische hoogte te reiken, zo viel het de jonge Van Oostrom in de schoot. Hij behoort tot de generatie waarbij de welvaart begon en onder dat goede gesternte zat alles hem nog mee ook. Zelfs hij kan het niet ontkennen. 'Ik ben een echt zondagskind.'

          de Volkskrant,

          De Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy is een echt zondagskind. Hij wordt geboren onder voor een componist ideale omstandigheden. Zijn grootvader is een beroemde filosoof, zijn vader een rijke bankier en zijn moeder is literair begaafd.

          http://www.orkestkidsite.nl/ckv/modules/content/default.asp?UID=%7B8CAC33FD-A1D7-4385-8D25-8E9B7D1EBFB6%7D,

          als object bij een werkwoord


          • zich een (echt) zondagskind voelen
          • zich als een (echt, soort) zondagskind beschouwen

          Hij beschouwde zichzelf als een soort zondagskind en had en plein publique al meermalen onomwonden toegegeven dat hij het nooit zover zou hebben geschopt zonder de steun van zijn vrouw Marijke.

          De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

          "Natuurlijk schijnt in mijn leven ook niet altijd de zon, maar over het algemeen heb ik mazzel," zegt Beppie. "Ik voel me een echt zondagskind. Ik ben in een warm nest geboren, heb mazzel met mijn man, heb een prachtige zoon en dochter en vier schitterende kleinkinderen." Naast het succes op persoonlijk gebied, is Beppie ook zakelijk geslaagd.

          http://www.franchiseplus.nl/page.asp?id=367,

          'Ik heb gelukkig de energie weer terug om dingen te doen, en om weer een beetje dienstbaar te zijn voor de gemeenschap. Het gaat nu, net als vroeger, niet om de winst, maar om de lol. Ik voel me een echt zondagskind!'

          Meppeler Courant,